Suomen suurin matkablogiyhteisö

Taidetta Pirkanmaalla

Tampere-talossa eli Öhmanin tavararalossa on ollut mainoksia Keith Haringin näyttelystä. Tiedän, että hän oli aids-aktivisti ja minua kiinnostaa, koska olen aids-leski. HI-virus aiheutti aikoinaan moraalipaniikin ja hysterisoinnin ja kun muutin Suomeen, niin melkein välittömästi tapasin naisen, jolla oli virus. Hän kutsui minut luokseen syömään ja minä menin. Kuulemma muut olivat kieltäytyneet, koska pelkäsivät saavansa viruksen aterimista. Samaan aikaan jotkut pelkäsivät, että itikat levittäisivät hiviä. Yksi asia johti sitten toiseen ja hänestä tuli elämäni keskipiste kunnes hän kuoli kansainvälisenä AIDS-päivänä 2011. Hän oli monta vertaa enemmän taideihminen kuin minä, hän näki omat kasvonsa tauluissa, minä taas en. Hänellä oli sellaiset renessanssikasvot, jotka kai houkuttelivat taitelijoita, ovat aina houkutelleet. No, hänen kauttaan tutustuin myös muihin hiv-positiivisiin, jotka taitavat olla erittäin kuolleita nyt jo. Myös minusta epäiltiin, että minulla on hiv, mutta varovaisuus ja kohtalon oikku, virus ei iskenyt minuun. Jos niin olisi tapahtunut, lääkkeet olivat jo silloin niin vahvoja, että olisin elänyt normaalipituisen elämän. Petra sai tartunnan niin varhain, ettei lääkkeet olleet kehittyneet.

Niin myös Keith Haring, joka kuoli varsin nopeasti ja nuorena.

Tykkään, että kuvat ovat vähän tärähtäneitä. Näitä ei kuulemma pidä tulkita yhtään mitenkään, eikä niissä ole piilomerkityksiä. Riku Rantalan mukaan jotkut ovat syntyneet päristin perseessä. Taidan olla sellainen ja siksi tykkään kuvista, missä on pikkaisen tärinää ja liikettä mukana. 

Ulostulo on minustakin vähän sellaista, että haluaa pitää lujasti kiinni, ettei kokonaan tempaudu ulos. Ulostulohommat ovat minulle aina olleet tosi vaikeita. Ensin minusta rupesivat ulkopuoliset epäilemään ja kuiskuttelemaan, minkä takia minun piti väkisin myöntää asia, koska jos en myönnä, olen valehtelija. Minulle ei annettu omaa harkintaa laisinkaan, vaan jouduin myrskyn keskelle valmistautumattomana. Tällä hetkellä tuntuu, etten olekaan bi, vaan olen vahvasti aseksuaalinen. En tiedä yhtään, mitä olen huomenna. Viime vuonna selvisi minulle, etten ole ainoa, jolla seksuaalinen suuntautuminen vaihtelee ajan kuluessa. Koen lokerot hyvin ahdistavina. Ennen kuin ryntää kaapista ulos, kannattaa katsoa eteensä, ettei joudu toiseen ahtaaseen kaappiin. Se voi olla ahtaampi kuin edellinen. Siis jos nyt edes saa sen luksuksen, että voi itse päättää omasta ulostulostaan. Siksi hyvin ymmärrän, että haluaa kaikin tavoin pitää ovenpielestä kiinni.

Kannattaa myös muistaa, että ulostulo on arvokas asia ja lahja maailmalle, mutta haluaako antaa maailmalle lahjan. Minä en halua. Mieluiten näyttäisin lahjan ja rutistaisin sen maailman edessä ja heittäisin roskiin niin kuin vankilan tukihenkilö Healy teki sanomalehdelle Orange is the New Black- sarjassa.

Keith Haring keksii geokätköilyn, mitä ilmeisimmin.
Olin yllättynyt, että Tampere-talo oli auki ja että siellä ollut Muumi-museo oli auki. Muumit kuitenkaan ei kuulu ehkä sadan kiinnostavimman asian joukkoon minulla, joten vierailu siellä jäi toiseen ajankohtaan. Samana päivänä olin jo kävellyt melko lailla ja ajattelin, ettei pidä ahnehtia. Sen minä taas täysin unohdin, vieraillessani Serlachius-museoissa Mäntässä.

Tampereelta menee oma bussinsa Serlachius-museoihin Mänttään ja kulkee niiden noin kolme kilometriä pitkää väliä. Museoilta saa myös Jopon käyttöön, niin että omin nokkineen voi ajaa tuon välin, mikäli aikataulu ei satu sopimaan. Banksy-näyttely oli ilmainen, mutta sinne piti tehdä kuitenkin varaus. Niin oli tiukkaa, että sain varauksen vasta kolmeksi. Minulla oli reilu tunti aikaa toisessa museossa, Gustafissa. Se reiluus hupeni siinä, että lähdin käymään paikallisella geokätköllä. Museo oli lähtenyt koronapelleilyyn mukaan eli kasvot piti peittää, mutta eipä hätää, heiltä sai myös visiirin, mikä mahdollisti normaalien elintoimintojen jatkumisen.

Sanoo ”Bruce Lee”, eli teos on nimeltään ”Lohikäärmeen kidassa”, Simon Patterson.

Museossa oli esillä myös sellutehtaan historiaa, mutta siinä oli työntekijän oma näkökulma. Oli esimerkiksi niin, että töihin otettiin suoraan portilta. Minua selkeästi vanhemman sukupolven kokemus oli juuri se, ettei mitään tarvinnut osata, kunhan tuli paikan päälle ja oli halukas koviin hommiin. 

Tikkuviina, Mäntän ehkä tunnetuin tuote. Kokeilin jossain vaiheessa halpoja alkoholijuomia, enkä muista, olenko maistanut tuota koskaan, mutta venäläistä гражданская оборонаa eli Väestönsuojelua olen ja se maistui samalta, miltä sellu haisi. Piti olla pahaa, kun venäläisetkin katsoivat vähän oudosti. Vähän juoneena minusta tulee mukava ja sosiaalinen ja kun ihmiset muistavat sen, niin kohta selvinpäinkin ollessa minulta vaaditaan samaa.


Sellu tietysti haisi ja kalakuolemiakin tuli. Puhdistus oli alkeellista. Nytpä ei enää sellutehtaat haise. Puhuttiin happosateista ja kuinka se kulkeutui länsimaista, mutta taisipa sitä happamoittamista olla omastakin takaa.

Apteekissa oli eksoottisia yrttejä.

Bussi tuli, kun olin saanut kierrettyä edes vähän huolellisemmin ja vei minut toiselle museolle, Göstalle. Sielläkin menin ensin geokätkölle. Minulla oli vielä ennen Banksya aikaa tutustua muihin näyttelyihin.

Tämä on se, mitä Petra kutsui renesanssikasvoksi. Itse asiassa, hän näyttää uskomattoman paljon Petra-vainaalta nuorena. Santeri Tuori, ”Posing time” -videoinstallaatio.

Jani Leinonen, ”The Truth – Totuus”.

Mitään ei ihminen niin vihaa kuin totuutta omasta itsestään. Kun ihmisiltä kysyttiin, että onko heidän elämänsä luonnon kanssa tasapainossa, niin suurin osa vastasi sen olevan. Vihreät kokivat näyttävän alkunsa Koijärvi-liikkeestä. Koijärven suojelupistearvo 1989 oli 185. Suojelupistearvo 2005 oli 13. Mikä muu puolue on menestynyt omalla sektorillaan niin huonosti. Varmasti aika moni, esimerkiksi kristillisdemokraatit. Se äänestämällä vaikuttamisesta.

Olin siis jo valmiiksi oikeassa tunnelmassa Banksya varten.

Tästähän on helppo ajatella vaikka huonokäytöksisiä persuja. Persut ovat kuin homepilkku leivässä, hölmökin tajuaa, että leipä on homehtunut. Mutta ei se ole pelkästään se homepilkku, joka on homeessa, vaan koko rieska.

Kaikkialla, missä amerikkalaiset hääräävät, on seurauksena tuho ja kaaos. Suomalaiset ovat sittemmin liittyneet mukaan tähän kansainväliseen rähinporukkaan ”oikeusvaltiota” puolustamaan.

Onpa yksi ryhmä ihmisiä, joita ei toivoteta tervetulleeksi. Jos pysytään totuuden teemassa, niin aika harvat kokevat olevansa tervetulleita näissä ”oikeusvaltioissa”. 

Kuluttaminen on joidenkin kohdalla vähän vanhentunut termi, kun tavaraa syydetään roskiin ennen kuin sitä on kulutettu sen vertaa, että voitaisiin puhua edes kuluttamisesta. Toisaalta, tällaisessa dystopiatodellisuudessa on aika paljon vaadittu, jos haluaa ihmisten käyttäytyvän järkevästi.

Banksyssä oli niukasti tilaa istuskella, eikä siellä mennyt tuntia, vaan lähdin ulos ja tutustumaan kartanon puolen kokoelmiin.

Kaikkihan rakastavat Akseli Gallen-Kallelan maalauksia. Niin minäkin.

Melkein ajattelin tämän olevan Venäjältä, mutta eipä ole, vaan läntisten vakoilijoiden maasta.  Nils Kreugerin ”Osterinpyyntiä Bretagnessa”, 1886. Itse olisin ajatellut tämän olevan Vasili Perovin työ.

Olin melkoisen väsynyt päivän jälkeen ja sää muuttui nihkeästä sateiseksi. Sattui oikein hyvä päivä museovierailua varten. Banksyn teoksista esillä oli vain murto-osa. Banksyn edeltäjinä mainittiin Keith Haring ja ranskalaiset situationistit. Situationistien tarkoitus oli saada ihmiset oivaltamaan käyttämällä taidetta. No, eivätpä oivaltaneet. Sen ne ovat saaneet aikaiseksi, että oivaltavan katutaiteen lisäksi on tullut pliisua ja pikkuporvarillista seinämaalausta.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 21 elokuun, 2021 at 20:20

  Yleensä en kovin paljoa monistakaan museoista ole kiinnostunut enkä niissä viihdy, mutta nämä olivat itse asiassa sellaista, että kiinnostaisi sisällyttää ne kaikki seuraavaan Tampereella vietettyyn viikonloppuun.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 23 elokuun, 2021 at 19:30

  Tänä kesänä on jo sen verran tullut Suomea kierrettyä, että nyt ei enää viitsi edes Tampereelle lähteä – joten ihan kiva päästä matkassasi katsomaan Keith Haringia! Banksyssä kävimme mekin, mutta emme muuten juuri Tamperetta silloin kierrelleet, mitä nyt tapasimme tuttuja, tällä kertaa muita kuin Sinua 🙂

 • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 24 elokuun, 2021 at 23:00

  Kovasti olin minäkin menossa Keith Haringin näyttelyä katsomaan, kuten olen melkein joka vuosi näissä Tampere-talon kesänäyttelyissä käynyt, mutta sepä ehtikin loppua ennen kuin minä ehdin paikalle. Muistin mainoslauseen olevan, että näyttely on esillä ”koko kesän”, mutta Tampere-talon kesä loppuikin jo elokuun puoliväliin, kun minun kesäni olisi jatkunut vielä elokuun loppuun asti 😀 Harmi! Banksyyn on sentään varattuna aika tulevalle viikonlopulle, niin tulee se edes nähtyä.

 • Reply Eveliina / Reissukuume tiistai, 24 elokuun, 2021 at 23:53

  Keith Haringin näyttely oli täälläkin kesän listalla, mutta niin vaan olin taas aikaansaamaton ja se jäi :/ Kiva kuitenkin päästä tämän postauksen myötä hieman ”tirkistelemään”, miltä siellä näytti!

  Muuten hurjan rohkea postaus. En edes oikein tiedä, mitä muuta sanoa.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 27 elokuun, 2021 at 13:02

  Jäin miettimään aids-pelkoa. Muistan asian hämärästi, olin sen verran nuori silloin, Mutta ehkä siinä oli osittain samoja piirteitä kuin koronan pelossa? Toki isona erona se, että koronassa jokainen voi olla uhka jokaiselle ja aidsissa se oli varmasti pahempaa yksilön karttamista/inhoa/pelkoa. Varmasti ollut järkyttävää sinulle ja vielä rakkaan menettäminen. Virtuaalihalit😘😘

 • Reply Hannamari Männistö sunnuntai, 29 elokuun, 2021 at 15:50

  Tässähän tuli monta uutta museota Tampereella – en ole käynyt yhdessäkään. Ei sillä, että kävisin Tampereellakaan usein, mutta onhan se hieno kaupunki, joten siellä pitäisi käydä edes silloin tällöin. Jospa ensi kerralla ottaisi jonkun näistä museoista listalle. Rohkeasti kirjoitettu myös postauksen alussa tärkeästä aiheesta!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar