Suomen suurin matkablogiyhteisö

Juicen jäljillä Tampereella

Juice Leskinen tuli Tampereelle samana vuonna kuin minä, 1969, ja ihastui kaupunkiin välittömästi. Minä en ole vieläkään ihastunut. Juice oli maantieteellisesti suuntautunut ja hänestä Tampereella pystyi päätteleemään, missä mikin paikka on ilman että tarvitsi katsoa karttaa. Tietysti voi ajatella, että kaikki tärkeä on kaupungin läpi kulkevan pääväylän läheisyydessä tai sitten lähellä Tammerkoskea. Joka tapauksessa, Juice kerkisi asua monessa paikassa Tampereella ja Tampere esiintyy monissa hänen kappaleissaan. En ikinä tavannut Juicea, mutta minähän olinkin syntymäni jälkeen paljon muualla kuin Tampereella.

Mutta tässä muutama Juiceen liittyvä paikka Tampereella:

Domus

Juicella teki kappaleen Rock No 50000/248, missä 50000 oli Uuden Domuksen puhelinvaihteen numero ja 248 oli Mikko Alatalon asunnon numero siellä. Itse hän asui Vanhalla Domuksella. Kummatkin ovat paikkoja, jotka tulivat nopeasti tutuksi tuon ajan opiskelijoille.

Juicen opinnot, Satakunnankatu 13

Juice opiskeli Kieli-instituutissa, muttei valmistunut siitä. Sen sijaan hän lauleskeli ”Satakunnankatua kävelin, stönöaskelin, stönösävelin. Kohdalla sähkölaitoksen, sain elämänpolkuuni taitoksen”. Ehkäpä se elämänpolun taitos oli se, että opinnot jäivät kesken tai tuli SUOPOn veijarit poimien kyytiinsä viattoman sunnuntaijuopon.

Juicen kirjasto

Juice jätti jälkeensä mittavan kokoelman kirjoja, jotka on talletettu Juicen kirjastoon, mistä niitä ei saa lainata, eikä muutakaan. Ajan varaamalla kuitenkin teoksiin voi tutustua. En ole nähnyt missään netissä luetteloa kirjaston kirjoista. Kovasti hän oli kerkeäväinen, kun kerkisi vielä lukemaankin kaiken muun lisäksi. Juicen kirjasto sijaitsee myös lähellä Juicen yhtä asuinpaikkaa.

Tampere-talo

Tampere-talo on paikka, jossa Juice keikkaili joitain kertoja ja sen lisäksi Juicen muistokonsertti järjestettiin täällä. Viimeinen Juicen suuri keikka oli Tampere-talolla.

Juicen hauta

Juice kerkisi muuttaa virallisestikin nimensä Juiceksi. Kuulemma Tampereen oppaatkaan eivät tienneet haudan sijaintia. Se on kuitenkin helppo löytää, se on palsta numero 3:lla heti pääportin lähellä. Oma työnsä olisi kiertää kaikki Kalevankankaan hautausmaan merkittävät haudat.

Bonus: Juicen tori ja muistomerkki Juankoskella.

Juicehan oli lähtöisin Savon sydämestä. Äiti oli Impilahdelta, mutta isä oli Juankoskelta.  Juice itse riimitteli näin: ”Mutsi käveli Laatokalta Vimpeliin, sai vain rakkoja varpaisiin. Faija kuoli pois kesken näytelmän, häntä minä parhaiten ymmärrän.”

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, joulukuu 13, 2020 at 19:40

  Minä en tiennytkään, että Tampere oli noinkin merkittävä paikka Juicelle. Jotenkin olin ajatellut, että hän olisi asunut Savossa vielä idempään, mutta näköjään hän pitkälti siis asui Tampereella aina kuolemaansa asti. Mutta totta puhut, todella ehtiväinen ja tuottelias henkilö oli kyseessä.

 • Reply Maapalloilija maanantai, joulukuu 14, 2020 at 18:43

  Tampere ja Juice ovat itselleni tuttuja hyvinkin, mutta missähän ne baarit ovat sijainneet, joissa Manse-rokkarit aikoinaan istuskelivat eniten iltojaan?

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, joulukuu 15, 2020 at 14:41

   6. Ravintola Tillikka
   Teatteritalo, Keskustori 2
   Kun Juice muutti Tampereelle, Tillikka oli jo vuosia ollut Tampereen keskeinen opiskelija- ja taiteilijaravintola. Pöydissä riitti juttua
   ja ravintolan pianon ääreen suuntasi usein joku asiakas. Varsinkin
   Teatterikesän aikana Tillikka saattoi olla kuin yhtä kabareeta: soitto soi ja laulu raikui. Juice istahti tähän ympäristöön luontevasti.
   Hänen pöytäseuranaan oli useimmiten soittokavereita, toisinaan
   muitakin taiteilijoita. Tampereella 1980-luvulla vuosia majaillut
   boheemi näyttelijä Matti Pellonpää istui usein Tillikassa kaverinsa
   Juicen kanssa.

   8. Entinen Leena ja Pekka -ravintola
   Hämeenkatu 1
   Raittiushotelli Emmaus muuttui vuonna 1982 hotelli Arctia Tampereeksi, jonka ravintoloissa tarjoiltiin myös alkoholia. Hotellin
   aulan tuntumassa sijainneesta Leena ja Pekka -ravintolasta tuli
   pian paitsi tamperelaisten muusikoiden tapaamispaikka myös
   bändien linja-autoasema. Juicen Grand Slam, Eppu Normaali, Popeda, Ilona ja myöhemmin myös Yö lähtivät vuosikausia keikoille
   tämän muusikoiden Aulabaariksi kutsuman ravintolan edestä. Juice oli Aulabaarin uskollisimpia asiakkaita. Aulabaarin paikalla on
   nykyisin hotelli Scandic Tampere Cityn ravintola Piazza.

   https://www.tampere.fi/liitteet/k/5wae0sd1S/juicen_tampere.pdf

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, joulukuu 18, 2020 at 12:15

  Juicen konsertti Turun konserttisalissa taisi olla ensimmäinen konsertti, jonne itse halusin ja jonne menin yksin – tai siis kavereiden, ei perheen kanssa. Vuosilukua en kyllä muista. Äskettäin luin, että Tamperetta voisi kiertää myös Anni Polvan Tiina-kirjojen jäljiltä ja ajattelin, että jos seuraavalla kerralla Tampereella katsastaisi vähän tätä: https://www.tampere.fi/tiedostot/k/eDvh6DIl1/kulttuuri_raitit_tiina.pdf

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, joulukuu 19, 2020 at 15:17

  Hauska idea kiertää kaupunkia jonkun tunnetun ihmisen jalanjäljissä. Juicen ja Tampereen yhteys oli tiedossa mutta suurin osa näistä paikoista minulle uusia.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar