Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pieniä paikkailuja, Keuruu ja Iittala

Keuruulla olen käynyt useastikin ja aina sinne tekee mieli palata uudestaan. Tällä kertaa syynä oli geokätköilytapahtuma ja pyöräilin maastopyörällä Keuruun keskustan lähiympäristössä. Huomasin, että Keuruulla on varsin mukavia polkuja maastopyöräilyyn. Ennestään olen tiennyt, että siellä kulkee jalkapatikoijalle pätkiä Keski-Suomen maakuntaurasta. Tällä kertaa tutustuin Vanhan Keuruun alueeseen, satamaan ja Kurkisaaren puistoon.

Keuruun kotiseutumuseo

Keuruun kotiseutumuseo

Keuruulla on mukava kotiseutumuseon alue kirkon takana. En tiedä, edes, meneekö sinne mitään tietä, itse kun menin maastopyörällä polkua myöten.  Tuollaisen pienen tornin talon katolla olen nähnyt parissakin eri rakennuksessa, jotka olivat entisiä suojeluskuntataloja. Mitään yhteyttä alakerrasta siihen ei ole, mikähän tarkoitus sillä on ollut.

Geokätkötarjonta Keuruulla oli kaksinainen, joko oli maastoon lahoamaan jätettyjä kätköjä tai sitten aivan erinomaisia geokätköjä. Sen lisäksi kaupunki on itse nähnyt vaivaa esitelläkseen kaikki Keuruun kylät geokätkön muodossa.

Satamassa oli siipirataslaiva Elias Lönnrot, joka oli lopettanut liikennöintinsä tältä vuodelta ja joka oli kopio ensimmäisestä siipirataslaivasta Suomessa.

Keuruulta on vielä näkemättä esimerkiksi Pihlajaveden erämaakirkko. Joka kerta tuntuu siltä, että jotain jää näkemättä täällä.

Seuraava reissuni oli Iittalaan, joka kuului Kalvolaan 1867-2009. Vuonna 2009 tuli jättiliitos, jossa synnytettiin nykyinen Hämeenlinna. Iittala tunnetaan tietysti lasistaan, mutta sen läpi kulkee myös muinaistie, Selkätie, jonne sitten pyöräilin. Huomasin sinne pyöräillessäni haalistuneita pyöräretkeilyreittien opasteita. Ihmettelen, kuinka Suomessa kaikki retkeilyreitit päästetään rapistumaan, vaikka niitä kohtaan on jatkuvasti kiinnostusta. Ehkä nyt Stravan lämpökartta kertoo, mitä kautta ihmiset enimmäkseen pyöräilevät, mutta se ei ole välttämättä se kaikkein paras tai kiinnostavin reitti.

No, eipä tuo pyöräretkeilyreitti kolmonen, Helsinki-Vaasa, ainakaan Iittalassa esitellyt mitään ihmeellistä. Sen sijaan Selkätie oli kiinnostavampi.

Selkätiellä.

Hämewikin mukaan ”Hiidentiestä erkani Leteensuon ja Heinun kautta toinen vanha tie, Selkätie, joka tunnetaan myös Ratsutie-nimisenä. Se puikkelehti Vanajaveden rantamien tuntumassa kohti Lahisten kartanoa (entistä ratsusäteriä) ja Jutikkalaa.”

Kuinkahan paljon näitä muinaisia tiepohjia oikein on jäljellä. Kuninkaantietä olen kulkenut pitkiäkin matkoja, samoin Hämeen Härkätietä. Sen lisäksi Lempäälässä tutustuin vanhaan tiehen, joka kulki pitkin harjureittejä. Saattaa olla, että Selkätietä pääsi Sääksmäelle ja sitä kautta aina Lempäälään asti harjujaksoja myöten.

Selkätieltä kun laskeuduin alas Vanajaveden rantaan, niin siellä oli uimaranta, jossa kävin vielä pulahtamassa ennen geokätköilytapaamista. Sen jälkeen vielä pyörähdin Iittalan keskustassa, missä oli tietysti ne lasitehtaat, missä nyt ei ulkonaisesti ollut mitään nähtävää. Muistin sen, että Iittala ostettiin ulkomaiseen omistukseen, minkä jälkeen yleinen kiinnostus sitä kohtaan lopahti, mutta sitten luin, että se on ostettu Fiskarsille.

Yksi esiäideistäni on kotoisin täältä ja ehkä seuraavalla kerralla suuntaankin kirkolle ja hautausmaalle. Kiinnostavaa on, kuinka vähän entisestä kunnasta on viljelysseutua ja kuinka suuri osa siitä on metsätalousmaata.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Mari /Kodinvaihtaja sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 20:26

  Mietin, että onko nyt boomi maastoreitteihin ja niihin panostetaan, niin normipyörille tarkoitetut reitit jää vähemmälle . Toivottavasti olen väärässä.

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, lokakuu 12, 2020 at 10:28

   Tuntuu siltä, että aina pitää keksiä pyörä uudestaan. Nyt esimerkiksi on ollut esillä baanaverkosto kaupunkien välille, mikä on ihan älytön ja kallis idea Suomen etäisyyksillä. Ehkä ne ajattelevat sähköpyöriä, joilla voi hurruuttaa pitkiä matkoja. Mutta siis en ymmärrä, miksi tämä vanha reitistö on jätetty lahoamaan. Sama on ollut myös vanhojen vaellusreittien suhteen, mutta pyöräreitistö ei tarvitse muuta kunnossapitoa kuin että olisi kilvet. Nyt niitä haalistuneita tarroja näkyy kaikkialla. Jo silloin, kun minä ajelin niitä reittejä kymmenen vuotta sitten tarrat olivat haalistuneet.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, lokakuu 14, 2020 at 15:20

  Kivan punainen pyörä! Erämaakirkossa kävin viimeksi, siis vaan sitä ihmettelemässä, Pieksämäen lähellä Partaharjulla. Kai sitäkin voisi erämaakirkoksi sanoa, kun se kuitenkin on katoton ja keskellä metsää, vaikkakin on siellä penkit ja seinätkin.

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, lokakuu 14, 2020 at 21:07

  Tuo on pieni ponnistus kunnalle, mutta hieno idea hyödyntää geokätköilyä markkinoinnissa ja toteuttaa ne itse. Niin Keuruu kuin Iittalakin taitaa olla omalla kartalla ruksimatta tarkemmin.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, lokakuu 17, 2020 at 23:44

  Pysähdyimme Iittalassa kesän lomareissun loppumetreillä ja edellisestä kerrasta on kulunut pitkä tovi. Ikävä kyllä meillä oli kiire palauttaa matkailuauto, joten vierailu jäi lyhyeksi ja paikalliset museot jäi käymättä. Seuraavalla kerralla pitää varta enemmän aikaa, sillä löysin mielenkiintoisia putiikkeja. Selkätiestä en ole aikaisemmin kuullutkaan, mikä mahtaa olla tarina nimen taustalla?

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, lokakuu 18, 2020 at 11:42

  Keuruu on itsellä jäänyt sellaiseksi läpimenokohteeksi, muutaman kerran jo tänäkin vuonna. Pitäisi oikein pysähtyä ajan kanssa ja tutkia kohdetta tarkemmin.

  Iittalasta tulee mieleen ensimmäisenä se, että tuttu kaveri näki siellä junan ikkunasta karhuperheen painimassa pellolla aamun sarastaessa. Oli kyllä huikea otos ja mieletön säkä, että sattui tuollaisen bongaamaan samalla, kun otti aamun auringosta kuvaa. Eikä siitä kohteesta asutuksetkaan kovin kaukana ole – nuo on sellaisia kerran elämässä tapahtumia.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, lokakuu 18, 2020 at 11:47

   Kadehdittavaa. Olen ajatellut junan pitävän sellaista pauketta kulkiessaan, että karhut pysyvät radoista kaukana. En ole voinut edes kuvitella, että joku näkisi Suomessa karhun junasta.

 • Reply Marinella / KAUKOKAIPUU lauantai, lokakuu 24, 2020 at 20:35

  Mitä, eikö minun aiempi kommentti tullut läpi? Kyselin linnuistakin ja tulin katsomaan, olitko jo ehtinyt ehkä vastaamaan, kun juttelit omassa blogissani koskikaroista. Hävisikö se jonnekkin bittiavaruuteen? Vai onko jossain ehkä hyväksyttävänä? 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar