Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kauppalasta kaupungiksi, Seinäjoki 60 vuotta

Seinäjoki täyttää 60 vuotta ja geokätköily 20 vuotta. Geokätköily täyttää 20 vuotta siksi, että GPS-signaali vapautettiin siviilikäyttöön 20 vuotta sitten ja sen tarkkuus on riittävä esineiden etsimiseen maastosta. Seinäjoki täyttää 60 siksi, että koko joukko entisiä kauppaloita muuttui kaupungeiksi 1960. Kauppala kuntamuotona lakkasi 1977. Juhlavuoden kunniaksi Seinäjoella järjestettiin geokätköilytapahtuma, missä oli mahdollisuus hankkia juhlakolikko ja päästä Lakeuden ristin kellotapuliin. Se on niin merkittävää, että sinne piti mennä.

Seinäjoki rupeaa olemaan tuttu, olen ollut laavulla yötä Kyrkösjärven tekoaltaalla.

Pöytätesti. Tietysti Pohjanmaalle Tarja Halonen -sateenkaarilippupaita päällä, koska se ärsyttää uskovaisia ja persuja. 

Ensimmäiseksi tietysti junassa kokeilin jälleen, mahtuuko istuimessa oleva pöytä olemaan ala-asennossa, nyt kun oli eri vaunutyyppi kuin Verlasta tullessa ja kyllä mahtui, nitin natin. Olenkin tiputtanut painoa 21 kg.

Olin lähtenyt pyörän kanssa liikkeelle. Seinäjoelle päästyäni kiersin keskustaa esittelevän Adventure lab-kätkökierroksen. Se esitteli jälleen yhden Mannerheimin patsaan, niitähän Suomessa on kahdeksan.  Sen lisäksi uusi paikka oli Suojeluskunta -ja lottamuseo entisellä suojeluskuntatalolla, onneksi kiinni.

Suolestuskuntalaispatsas

Suolestuskuntatalo

Yleensä minulla on vain hyvin kaukaisissa sukulaisissa (koska kaikki ovat jollain tavalla sukua), mutta yksi on lähempää. Hänkään ei osallistunut sisällissodan taisteluihin, vaan oli tiiviisti kotonaan Karjalassa, koska ne pelkäsivät yllätystä idästä. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin hän salakuljetti viinaa ja arvottomia ruplia ja jäi kiinni ja suostui houkuttelemaan rajan toisen puolen yhteyshenkilön Suomen puolelle rajaa, mutta päätyikin itse Neuvostoliiton puolelle ja hänet lopulta ammuttiin Norsussa. Solovetskissa oli norsun kuva silloin, onkohan vielä. Solovetskissä oli monenlaisia tapoja kuolla, ampuminen oli niistä ehkä kivuttomin.

Opin, ettei Seinäjoki ole kiva kaupunki fillaroiden, sillä kanttikivet ovat korkeat ja yksisuuntaisia katuja on kaikkialla. Avaruuden pääkaupunkiin ei olla saatu mahtumaan kaksisuuntaisia katuja, edes.

Labista unohdin tarkistaa bonuskätkön koordinaatit. No, kun nyt ne tiedän, niin on ainakin taas syy palata Seinäjoelle joskus.

Seuraavaksi wherigo. Wherigo on vähän samanlainen kuin adventure lab, mutta tällä kertaa se kuljetteli pitkin puistoalueita ja siihen sisältyi purkki.

Tulin Lakeuden Ristille vähän etuajassa miittiä ajatellen. Siellä oli myös tavallinen geokätkö. Näin kahden kätköilijän menevän siihen suuntaan ja odotin heidän tekevän työt minun puolestani, mutta näin ei käynytkään, koska he olivat kokemattomia. Minä menin paikalle ja löysin sen välittömästi. Sitten olikin aika siirtyä itse Lakeuden Ristiin.


Kelloja. (Kyllä tiedän, että on sellainen paikannimi)Tornin näkymät eivät kyllä vastaa Hangon vesitornia, Puijon tornia, Tampereen torneja tai montaa muutakaan. Yläilmoista näkyy viereinen Aalto-keskus ja muutama kiinnostava, vanha rakennus. Kaikki muu on rumaa kerrostaloa.

Päätin lähteä kätköilemään vanhan lääninsairaalan suuntaan.  Siellä oli muutenkin vähän vanhempaa rakennuskantaa.

Ennen oli hienot sairaalat. Tämä palveli vuoteen 1983 saakka sairaalana ja sen jälkeen on ollut opistona.

Viimeksi oli sormet kohmeessa ja ehkä levykin jäätynyt, niin enpä löytänyt tuota. Nyt oli paremmat olosuhteet.


Palasin vielä takaisin geokätköilytapahtumaan ja kommentoin näkemääni läskipyörää. Seinäjoella on Kyrkösjärven takana hyvät maastot sille. Omistaja sanoikin ajavansa järven ympäri joka päivä.

Sitten olikin jo aika palata takaisin Tampereelle. Jo Tampereella tapaamani juutalainen leskimies teki tuttavuutta ja kyseli kahville. Minulla on kuitenkin vähän toinen tapa viettää vapaa-aikaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Terhi tiistai, 18 elokuun, 2020 at 21:59

  Ihan outoja nuo wherigot ja adventure labit. Onko ne jotain multeja, iulla taitaa olla paljon opittavaa. Sen tiesin toki, että geokätköily täyttää 20 vuotta.

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, 18 elokuun, 2020 at 22:15

   Teknisempiä versioita multista. Ongelma on, että niitä pelataan älykännykällä, eivätkä ne toimi tavallisessa käsi-GPS:ssä. Tai no, ei kai se enää ole niin tavallinen.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 20 elokuun, 2020 at 17:13

  Itä-Suomen reissulta kotiuduttuamme piti oikein selata jotain Suomen kaupunkilistaa ja miettiä, että missä määrin näissä on käyty tai ei ole käyty ja yksi suurimmista Suomen kaupungeista, joissa emme ole koskaan käyneet olikin Seinäjoki! Pitäisiköhän sitä …

  • Reply Stacy Siivonen lauantai, 22 elokuun, 2020 at 17:55

   Motorisoidusti liikkuvalle kannatan Seinäjoen reissulla tutustumista myös naapurikuntien mahdollisuuksiin. Ei muuten, mutta lyhyellä reissulla joku paikka on väkisinkin sulki.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar