Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kohti finaalia I: Karijoki, Lappajärvi ja Evijärvi

Pääsin kaverini Marian kanssa reissuun. Lupasin hänelle rahaa vastineeksi siitä, että kuskaa minua ympäri Suomea. Minun piti saada tämä projekti loppumaan nyt, koska julkisen liikenteen tulevaisuudesta ei kukaan tiedä mitään. Yllättävästi keksin, että Kristiinankaupungista Karijoelle pääsisi bussilla niin, ettei tarvitsisi yöpyä matkalla. Evijärvi olisi paikkakunta, jolla joutuisi yöpymään mahdollisesti hotellissa. Lappajärveltä saattaisi päästä saman vuorokauden sisällä pois. Kinnulaan ei nyt kesällä ollut mitään liikennettä.

Niinpä sitkten Marian kanssa liikenteeseen. Sääennuste lupaili kuurottaisia sateita ja satoikin rankkoja kuuroja monta kertaa. Kyllä ankat tykkäävät, muut eivät niinkään. Ohitimme Suomen persuimman paikkakunnan Honkajoen. Viimeksi olin käynyt täällä joitain vuosia sitten talvella. Sen jälkeen oli uudet maisemat minulle pitkän aikaa. Isojoki oli siinä välissä tuttu samalta talviselta reissulta.

Tulimme Karijoen kunnan puolelle Ohrikylään. Sikäläinen geokätkö esitteli kalastuspaikkoja. Kuvauksessa sanottiin, että perunanjalostusteollisuus oli saastuttanut Isojoen niin ettei kala siinä enää paljoa viihtynyt.

Ohrikylässä oli riippusilta joen yli.

Geokätköstä sanottiin, että se oli ihan näkyvillä, mutta ei se kuitenkaan ollut, vaan oli ihan normaalisti piilotettu. Etsimiseen meni vähän aikaa, kun oli nokkonen siinä lähellä. Löytö kuitenkin ja Karijoki uudeksi kunnaksi löytökartalle. Karijoki uudeksi kunnaksi minulle ylipäätään, sillä en ollut siellä koskaan ennen käynyt. Karijoki sijaitsee Kristiinankaupungin kainalossa, mutta on jo pinta-alaltaankin niin pieni, että sinne on vaikea osua.

Karijoelta jatkoimme Kauhajoen ja Kurikan kautta Seinäjoelle ja Kauhavalle, mistä suunta sitten Lappajärvelle. Lappajärvelle piti tulla tänä vuonna geokätköilyn megatapahtuma, mutta kaikkien perumisten kesänä se jouduttiin perumaan. Lappajärvellä kuitenkin on erittäin runsas tarjonta geokätköjä. Tällaisissa reissuissa olen suunnitellut käydä yhdellä kätköllä per kunta, mutta jos sitä ei löydy, niin sitä paikkaavia kätköjä on myös suunniteltu. Lappajärvellä pelkästään yhdessä kylässä niitä paikkaavia kätköjä on runsaasti, mutta ei lähdetty niitä hakemaan. Ehkäpä Lappajärvellä on tulevaisuudessa megatapahtuma.

Lappajärvi siintää Karvalan kylän taustalla

Lappajärvi on tietysti Suomen tunnetuin ja suurin meteorikraatteri. Kauhavalta Karvalaan tullessa näkee kyllä kuinka maasto laskeutuu Lappajärveä kohti. Karvalasta löytyi geokätkö helposti, joten Lappajärvi on uusi kunta löydettyjen kartalle.
Lappajärven murre, jota emme päässeet kuulemaan, ei eroa juurikaan Suomen yleiskielestä, niinpä sitten siellä murteella puhumista on se, ettei puhu murteella tai jotain. Kuitenkin se lasketaan kuuluvaksi savolaismurteisiin. Savolaiset asuttivat jostain syystä tätä Pohjanmaan järviseutua.  Wikipedian mukaan savolaisia olisi muuttanut tänne 1500-luvulla.

Seuraavat megatapahtumat ovat Eurajoella ja Sotkamossa, ellei taas koko maa mene paniikkiin tai tule muu apokalypsi.

Lappajärveltä oli suhteellisen lyhyt matka naapurikuntaan Evijärvelle. Evijärven hotelli TuuHet oli täynnä ja muutenkin kallis. Se seutu, missä bussi pysähtyy, on asutettua, soista tai risukkoa. Joka tapauksessa kelvotonta teltan pystyttämistä varten. Leirintäalue on kaukana kunnan toisella puolella. Evijärveltä ei selviä samana päivänä julkisilla pois.

Ennen lähtöäni reissuun, katselin tukkilaisdokumenttia Evijärveltä. Asutushistoria Evijärvellä on kuin Lappajärvellä, eli alueelle on muuttanut aikoinaan paljon savolaisia. Luulin kunnan olevan ainakin osin ruotsinkielinen, mutta ilmeisesti näin ei ole. Evijärveltä loggasimme nopeasti kaksi kätköä, joten Evijärvi uudeksi kunnaksi kartalle.

Keskeinen paikka Evijärvellä on liikenneasema Mäntyhovi, ainakin jos haluaa geokätköillä.

Ihmeellistä, että vaikka oli satanut rajusti monta kertaa tänään, niin siitä huolimatta kertaakaan ei ollut satanut silloin, kun olimme olleet ulkona hakemassa kätköä. Myöskään itse likomärässä maastossa emme olleet päässeet kastelemaan itseämme.

Evijärvi on tunnettu minulle kuitenkin mustatiirojen pesimäpaikkana. En kuitenkaan nähnyt yhtään. Se järvi, millä niitä siellä on, ei ole oikein tavoitettavissa. Evijärvi on jotenkin rutakkoinen kunta niin että matalia, ruovikkoisia ja karikkoisia vesistöjä ja suota on paljon.

Täältä jatkoimme sitten Räyrinkiin ja kohti Amazing Keski-Suomea, mutta siitä sitten lisää jatkossa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, heinäkuu 9, 2020 at 08:58

  Tuttuja seutuja olet kiertänyt. Murteista puheenollen, minun tädin mies on kotoisin Alajärveltä ja jo lapsena ihmettelin hänen outoa puhetapaansa, murretta, joka erosi kovin tästä etelä-pohjanmaan murteesta jota itse olin tottunut kuulemaan. Ja nyttemmin kun minulla on ystäviä savossa, niin kyllä vain järviseudun murteessa ja savon murteessa on niin paljon samaa.
  Evijärvi ei vielä ole ruotsinkielistä seutua, mutta siitä ei tarvitse mennä kuin 30 kilsaa ylöspäin ja rannikolle, niin kieli vaihtuu ruotsiksi. 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar