Suomen suurin matkablogiyhteisö

Luin kirjan: Evasion

Evasion-kirja on tämän blogin innoittaja, mutta juttu on, etten lukenut sitä koskaan kokonaan, siis ennen kuin nyt. Lyhyesti, Evasion kertoo junapummista ja kaikenlaisesta pummista, joka matkustaa ympäri Yhdysvaltoja, nukkuu autiotaloissa, squateissa tai paikoissa, joihin on kätkeytynyt ja dyykkaa ja varastaa tavaransa ja tienaa rahaa kaiken maailman huijauksilla.

Aikoinaan keksin maailman yksinkertaisimman keinon välttää työvoimaviranomaiset eli menin töihin. Uskon porttiteoriaan, kun astuu tehtaan portista sisään, niin myy itsensä altistumaan koviin duuneihin. Elämänhallinta lipsuu käsistä, elämä pyörii töiden ympärillä ja hakeutuu toisien käytettävien seuraan vapaa-ajallakin. Työt kovenevat ja terveys kärsii. Toisaalta, ajattelin olevani huono kommunisti, jos en tiedä, miltä työ maistuu. Nyt on sekin nähty. Suunnitelmani kuitenkin epäonnistui, sillä sain sovittuiluiteltua päivärahaa. Toisin sanoen, palkka ei riittänyt elämiseen ja työvoimaviranomaisilla oli siltikin valtaa minun elämääni. Ajattelin, etteivät ne käyttäisi sitä minuun, olinhan töissä ja ihan täystyöttöminäkin oli ihmisiä. Olin väärässä. Jouduin pistämään kaikki kolme työtäni nurin ja osallistumaan työvoimapoliittiseen koulutukseen, mikä sitten ei johtanut yhtään mihinkään ja jouduin lakki kädessä kerjäilemään töitäni takaisin. Joku tietysti ajattelee, että olin naiivi, mutta olen pikemminkin vanha, eikä kukaan kertonut, ettei kannata lähteä sovittuitellulle päivärahalle. Konkreettista haittaa siitä tuli siinä muodossa, että kaikki muutkin tuet viivästyivät ja jouduit tekemään paljon enemmän selkoa tekemisistäsi kuin työtön. Esimerkiksi minulta kyseltiin asioita, jotka olivat salassapidettäviä. Olin lojaalimpi työpaikkaani kohtaan kuin sosiaaliviranomaisia.

Tietysti joku voi ajatella, että miksi olla viranomaisten pompoteltavana. Toimenpiteestä kieltäytyminen tarkoittaa, että toimeentulemattomuustukea leikataan 20%. Kun on kuitenkin töissä, niin voi ajatella, fuck you, ei koske minua. Mutta mutta, tieto säilyy rekisterissä ikuisesti, joten jos vaikka 40 vuoden päästä kieltäytyy uudestaan, syystä tai toisesta, silloin leikataankin 40%, eikä silloin välttämättä ole tilanteessa, missä voi heittää vain keskaria kohti sosiaalitoimistoa. Joutuu hihheleiden leipäjonoon kuuntelemaan jeesuslauluja ja eheytystarinoita. No, selvisin koko työttömyysurani läpi karenssitta.

Sen sijaan säästyin kuntouttavalta työtoiminnalta ja koulutukselta. Koulutukselta säilyin, koska sisuunnuin haastattelussa. Siinä kysyttiin historiaa huumausaineiden kanssa. Nyt, käyttö on rikos Suomessa, eikä kenelläkään ole velvollisuutta ilmiantaa itseään, minkä jälkeen kysymys on tietysti täysin hyödytön.

No, mutta enpä kerro töistäni sen enempää, kun kuitenkin minun hyväksikäytetty kehoni sanoi sopimuksen irti ja pääsin armollisesti eläkkeelle.

Minä olen hienohelma, etten kaiva roskiksesta ruokaa ja vähän muutakaan. Botulismi ja sen sellaista ja kerran näin hienon sohvan ja minun elämänkumppanini tiesi vieläpä sen, miksi se oli roskalavalla, koska siinä oli luteita. Tampereella oli sattunut kanssa se, että luteisia tavaroita oli dyykattu roskalavalta. Toinen yökötys on koiperhonen. Hienohelmaisuudestani huolimatta olen syönyt dyykkipullaa squatissa. En tiedä, olisinko syönyt sitä, jos olisin tiennyt sen olevan dyykkipullaa.

Mitä tulee varastamiseen, niin olen ollut kansanedustajaehdokas, enkä ole Iltalehden listalla, jossa on rikoksista tuomitut kansanedustajaehdokkaat.  Ehdokas olin siksi, että halusin äänestää jotakuta, johon minä luotan. Kehotan kaikkia muitakin samaan, asettumaan ehdolle ja äänestämään itseään. Koronapaniikin aikana kävi ilmi, että köyhillä oli tarve halvoille elintarvikkeille, joten opettelin jättämään ne tuotteen alimman desiilin ihmisille. Ehkä itse olen kolmanneksi tai toiseksi alimmassa desiilissä. Olen joitakin kertoja ollut hihheleiden leipäjonoissa, mitä kirjassa ei mainita, mutta siis nyt katson olevani liian vauras sellaiseen. Sitä paitsi sateenkaariväki on esteellinen osallistumaan hihhetilaisuuksiin. En ole kyllä itse koskaan kuullut poikkipuolista sanaa, mutta kun työntäminen muuttuu runnomiseksi, kyllä kaikki kristilliset piirit ovat vihollisen aluetta.  Minä en kuitenkaan tukaroi, jos joku toinen varastaa. Ruokaa kuitenkin on melkein kolmannes yli tarpeen, Suomessakin. Varastamisessa on niin, että se harvemmin kohdistuu massikeisareihin, vaan pikemminkin toisiin köyhiin. Kotiini on murtauduttu ja minut on rullattu Suomessa ja ulkomailla on ukottajia ja kaveriksi tuppautuvia ja netti on pullollaan amerikkalaisia kenraaleja, jotka haluavat tutustua harmaantuneeseen yksineläjään Suomessa.

Tämä oli taas valinta, ollako pomon potkittavana vaiko hihheleiden ruokajonossa eheytettävänä ja minä valitsin kahdesta pahasta pienemmän. Pomoja ei kiinnostunut muuttaa minua muuten kuin ettei töihin saanut tulla tupakalta tai miltään haisevana.

Asuin välillä asunnoissa, missä kenenkään ei pitäisi asua, koska home haisi nenään. Evasion-kirjan mukaan taas on ihan hyväksi altistua homeelle. Enpä tiedä, kun valtaisan homealtistuksen jälkeen sairastuin tuberkuloosiin. Reissulla näin kerran kirkon sivuovessa kyltin, jossa muistutettiin varmistamaan, että ovi oli kiinni. Ei se ollut ja nukuin yöni kirkon lattialla. Kirjoitin vielä nimeni vieraskirjaan ennen kuin lähdin pois.

Viime reissulla nukuin kotiseutumuseon alueella, eikä se ollut edes ensimmäinen kerta. Jostain kumman syystä molempina öinä huusi pöllö, Puolangalla oli lehtopöllö, Korsnäsissä viirupöllö. Jalasjärvellä nukuin tanssilavalla ja Ikaalisissa pinosin huoltoaseman penkit yhteen ja nukuin siinä. Sen lisäksi olen nukkunut lukemattomilla laavuilla, esimerkiksi Temmeksessä, Lahden Liipolassa ja Mäntsälässä mainiten vain sellaiset, missä liikkui muitakin ihmisiä. Hautausmaalla en ole nukkunut, koska kerkiän vielä siellä maata.

Liftannut olen jonkin verran ja kulkenut junassa pummilla, koskapa lippuautomaatti oli lakannut toimimasta ja/tai sovelluskin oli romahtanut. VR on hyvä sössimään lippukauppansa. Nytkin on voittanut mukavuudenhalu.

Kun tekee haun ”Evasion pdf Crimethinc”, saattaa löytää kirjan ilmaiseksikin, mikä sopii tietysti kirjan teemaan. Kirjassa on pieni pätkä kirjan kirjoittajasta, joka tunnetaan nimellä ”Evasion kid”, mutta myöskin kirjan lukijoista ja meidän tarinoistamme.

Lapsena kerrottiin, että jos varastaa kaupasta, ei saa ikinä oikeaa työpaikkaa. ”Oikealla työpaikalla” tarkoitettiin valkokaulustöitä. Niitä minä en saanut vaikken varastanutkaan mitään, joten mitä hyötyä. Kerran tein työttömyystöinä kirjanpitohommia ja jouduin valvomaan muita työttömiä pomon ollessa lomalla. Sanoin niille, että koska he eivät saa oikeaa palkkaa, niin ei heiltä voi odottaa oikeaa työtäkään, joten minun puolestani he voivat mennä kotiinsa, minä merkkaan heille työt tehdyiksi. Pomo ei ollut tyytyväinen palatessaan töihin.
No, se hyöty nössöilystä on, että saa aseluvan.

On keskiluokkaista vihata omaa keskiluokkaisuutta siinä määrin, että luopuu keskiluokkaisuudesta ja siirtyy kurjalistoon. Kurjalistossa olevat taas uneksivat keskiluokan miellyttävästä elämästä. Siitä, mihin ei kuulu tuberkuloosi eikä luteet.

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Sandra perjantai, heinäkuu 3, 2020 at 09:43

  En tiennytkään, että olet ollut ehdolla. On kai sekin jonkinlainen saavutus! Olen muuten kanssasi samaa mieltä siitä, että hyvä keino vältellä työkkärin byrokratiaa (joka on siis täysin järjetöntä, enkä ymmärrä, miten kaikki viestit, puheluissa sovitut asiat yms hukkuu ja mihin kaikkeen turhaan ihmistä voidaan painostaa). Voisin jatkaa tästä aiheesta loputtomiin, sillä kokemusta riittää, kun ruotsalainen poikakaverini muutti Suomeen ja etsi alussa töitä. Noh, onneksi töitä löytyi…

  Tästä tulisi helposti pitkä avautuminen, mutta jätän tämän nyt tähän.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar