Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korsnäs ja Maalahti, sinne taas, uudestaan.

Korsnäsissä Harrströmissä olin viimeksi pikkulapsena ja muistan, kuinka meri oli sellaista, ettei siinä tahtonut vesi riittää, ei soutamiseen eikä edes uimiseen. Sitten muistan tuulimyllyn, mikä taisi olla Harrströmin tuulimylly ja sen, etteivät ihmiset siellä todellakaan osanneet Suomea.  Yli 40 vuotta on kulunut ja vesitilanne on vain huonontunut. Itse asiassa, Korsnäsissä näkyy kartalla sisämaassa hyvin mereisesti nimettyjä paikkoja. Maalahden kunnan kautta taas tulee kuljettua joka kerta, kun kulkee väliä Pori-Vaasa. Ensimmäinen ajatus minulla oli käydä siinä osassa Maalahtea, koska samana päivänä pääsisi pois. Ahneus nosti päätään ja ajattelin käydä molemmissa kunnissa samalla kertaa. Koronapelkokevät oli tilaisuus toteuttaa uusliberaalit uudistukset, kuten romahduttaa julkinen liikenne. Korsnäsiin ja Maalahdelle kuitenkin pääsee kesälläkin. Säikky ja pelkuruuteen taipuvainen keskiluokka kuitenkin on kasannut itsensä kesään mennessä ja haluaa jatkaa sitä ainoaa elämää, mistä on pitävät todisteet. Uusi normaali on kuitenkin huonontunut toimivuus ja Valko-Venäjästä muistuttavat propagandakuulutukset VR:llä, ettei matkustuksesta tulisi liian hauskaa.

Ensimmäinen kerta, kun menin junalla Vaasaan, yleensä on ollut korvaava bussikuljetus. Huomasin myös, että radalta näkee Leväluhdan kalmiston ja Vanhan Vaasan.

Juniin ei voi luottaa ja olin varannut aikaa Vaasassa siltä varalta, että juna hajoaa tai myöhästyy, mutta juna tulikin etuajassa. Siksi minulla oli aikaa pyörähtää gekätköllä Tammipihassa. Tammipihassa ei ole muuta ihmeellistä kuin että pihalla kasvaa tammi. Itse kätkökin löytyi nopeasti.

Lopun aikaa ajattelin viettää Original Sokos Hotel Royalissa, mutta aikeeksipa jäi, koska se oli kiinni. Se ilmaisesta vessasta. Palasin rautatieasemalle ja kävin sinne parkkeeratun junan vessassa maksullisen sijasta. Eivätkö kaikki tee niin.  Toinen, minkä teen maksullisten wc:iden kanssa on niiden oven jättäminen auki lähtiessäni, niin että seuraava pääsee ilmaiseksi sisään. Harva kuitenkaan ensin kokeilee ovea, vaan tunkee kolikkoa sisään ja rumputtaa kahvaa.  Jos ihmisoikeudet merkitsisivät vallassaolijoille muutakin kuin sanahelinää, millä kalastella ääniä humaanilta äänestäjäkunnalta, niin ilmainen julkinen wc voisi olla ihmisoikeus.
Aseman kahvilassa luki smörgås, niin kuin voihanhi. Voihanhet ovat sellaisia liukkaita hanhia, ettei metsästäjä saa niitä kiinni vaan ne aina luiskahtavat käsistä. Haulit menevät suoraan läpi, upoten kuin kuuma veitsi voihin. Kesällä niitä ei näe, kun kissa syö ne. Niiden sukulainen on savolainen kaakana.

Ensimmäinen bussikyyti meni Sulvan kautta. Sulvan vierellä on suuri meteorikraatteri, mikä näyttäytyy suurena, ympyrän muotoisena viljalakeutena. Modernille ihmisille Söderfjärden on tunnettu kurkien levähdysalueena.

Bussi ei vaivaudu edes Maalahden keskustaan, mutta sen liepeillä on huoltoasema, joka on nimeltään Pappadagis ja joka aikoinaan huvitti suuresti liikunnanohjaajaani Tammisaaressa. Huvittaa se minuakin, kun papparaiset viettävät päiviään turisten toistensa kanssa huoltoasemilla, niin se on sitten niiden päiväkoti.

Kirkonkylä ei ole kohteeni, vaan Petolahti. Olenkohan käynyt koskaan Petolahdella. Itse kylässä en ainakaan. Se oli oma kuntansa vuoteen 1973.

Ruotsinkielinen nimi on lähempänä oikeaa, kun lahdet olivat ennen saamelaisvaikutteisesti laksia. Pedon sijasta alkumuoto kylän nimelle viittasi petäjään. Petolahti sopii minulle, eipä siellä ole enää mitään lahteakaan. Maalahden ”maa” tarkoittaa taas madetta. Täällä on asunut suomenkielisiä, mutta nyt tämä on erittäin ruotsinkielistä. Bussissakin asiointi tapahtuu ruotsiksi.

Petolahden kirkko

Petolahdessa on hieno, vanha kirkko ja siellä on virtuaalikätkö. Se tarkoitti sitä, että kirkolla piti käydä katsomassa pari vuosilukua ja sitten ottaa kuva infotaulusta. Infotaulu oli kyllä supistunut qr-koodiksi. Virtuaaulikätköt on tarkoitettu urbaanihin paikkoihin, minne ei pysty laittamaan kätköpurkkia, mutta kylläpä tuonne olisi mahtunut sellainen. En kuitenkaan valita, sillä tällä tuli Maalahti uudeksi kunnaksi geokartalleni.

Odotusaikaa oli tunti kaksikymmentä, se oli ihan tarpeeksi sille, että kävelee ylös kirkonmäelle ja tulee takaisin.

Seuraavaksi tulee bussi Korsnäsiin. Korsnäsin bussi ajaa merisäästä tutun Moikipään. Moikipään rannikkoasema lakkautettiin 1992 ja Korsnäsin asema sijoitettiin ulommaksi. Sää rannikkoasemilla oli tärkeä ohjelma, kun olin lintuasemilla ja se kuunneltiin tarkkaan.

Kivenhakkaaja vaimoineen. Vaimo tietää kätkön paikan.

Bussi saapui Korsnäsin kylälle, missä oli Kivenhakkaajapatsas. Olen nähnyt tällaisen ennenkin, että on kirkko ja sen vieressä oleva raivaajapatsas, jolla on kätkö. Ai niin, se oli Vetelissä. Vaikka joillain oli ollut vaikeuksia löytää se kätkö, minä löysin sen helposti ja Korsnäs uudeksi kunnaksi kartalle.

Seuraava bussi lähtisi vasta aamulla, eikä Korsnäsissä ollut majoitusta paitsi mainitsemassani Harrströmissä, joten aloin etsimään paikkaa riippumajoitteelleni.

Sitä ennen kuitenkin kävin kirkolla.

Korsnäsin kirkko oli kuulemma erityisen pyhä ja kerran eräs pelastunut kippari oli luvannut onnellisena pelastumisestaan lahjaksi kirkolle yhtä korkean kynttilän kuin mitä oli hänen laivansa masto. Hän ei sitä tietenkään pystynyt toimittamaan ja seuraukset olivat arvattavat. Poliitikot voisivat pitää vaalitilaisuuksia Korsnäsin kirkossa, niin näkisi, miten siinä käy, kun lupaukset petetään.

Minusta tuollaiset tarinat edeltävät kristinuskon tuloa Suomeen: jos ei tuo lupaamaansa uhria seidalle, tulee karhu ja syö, tai vastaavaa. Toisaalta, myös Raamatussa on vastaava julma tarina. Vaikuttaa tämä minuunkin niin, etten halua lupailla mitään ja hävettää toisten odotusten pettäminen.

Kirkolla oli tarjolla multikätkö, mikä tiesi, että purkin paikka piti laskea kirkolla nähtävillä olevista tiedoista, mutta viitseliäisyys ei riittänyt, etenkin kun logeissa muut olivat kertoneet, että matka purkille kirkolta oli pitkä ja menivät sen sijaan kotiseutumuseoon.

Korsnäsin pappilamuseo ja kotiseutumuseo ovat jopa joskus auki, mutta ei maanantaina eikä bussien aikataul4uun sopivasti. Molemmat museot ovat samassa laajassa pihapiirissä. Sen lisäksi vieressä on luontopolku.


Olen huono syömään, mikä on osasyy sille, että aineenvaihduntani on mennyt sekaisin kuin seinäkello, mutta tämän päivän kalorimääräksi jäi minullekin poikkeuksellisen vähäinen 1085 kCal ja jopa minä olin vähän nälkäinen. Elimistö on sillä tavalla sekaisin, että se imee sitten kaiken mahdollisen rasvan ja tallettaa sen kehoon. Ehkä kirjoitan erikseen postauksen siitä.

Koko kristinusko perustuu siihen, että ihmiset haluavat jotain, rahaa, seksiä, valtaa ja kuinka sitten selvitä sen kanssa, kun haluaminen johtaa syntiin. Minä taas olen haluton, kristinuskolla ei ole annettavaa minulle. Jeesuksen kerrottiin sanoneen, että hän tuli sairaita varten, eikä terveitä, niin tajusin olevani sillä tavalla terve, ettei minulla ole tarvetta Jeesukselle. Buddhan mukaan taas olen valaistunut, kun haluaminen on lakannut. Lääketieteen mukaan olen masentunut.

Ajattelin riippumajoitteen olevan tuollaisissa kirkonkylätapauksissa helpomman kuin teltan. Teltan alle pitää löytää sopiva maapohja, ei ole helppoa. Telttailusta voi tulla sanomista. Riippumajoite on kevyempi kantaa, maa voi olla epätasaista, ei tarvita kuin kaksi puuta. Riippumajoite painaa vähemmän kuin teltta.

Ei ollut helppoa löytää kahta tukevaa puuta sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Sen lisäksi linnut olivat kovasti kiihtyneitä. Tipujen kiihtyneisyys liittyi petoon, joka en ollut minä. En osannut sanoa äänistä, oliko maassa oleva peto vaiko puussa, mutta tähyilin puita, enkä löytänyt petoa. Peto varmistui kahden maissa yöllä viirupöllöksi.

Riippumajoitteen pohjassa oli tarranauha ja makuupussi tarttui tarranauhaan koko ajan ja repi sen auki ja sisään pölähti itikoita. Nollaveri on suojaksi koronavirukselta, mutta itikat erityisesti kiusaavat nollaveriryhmän omaavia. Sen lisäksi köydet venyivät niin, että tuli pohjakosketus jossain vaiheessa. Olen kahdeksan kiloa liian painava riippumajoitteelle. Sen lisäksi, kun vasen jalka on pitkän aikaa samassa asennossa, siihen iskee kramppi, joten joka tunti piti tehdä pieni kävelylenkki, että krampin saisi jalasta pois. Tämä olisi varmasti ollut myös teltan kanssa. Yleensä nukahdan vatsalleni, joten kun joutuu olemaan selällään, ei nukahda. Paras asento oli yrittää nukkumista kasassa keskellä. Siinä, missä on se tarranauha, mihin tarttuu makuupussi ja taas tulee itikoita sisälle. Kukko rupesi kiekumaan kolmelta. Kurjet ja joutsenet huusivat yöllä, lehtokurppa lensi yli. Sepelkyyhky tuli kädenmitan päähän kiljumaan. Se, joka keksi puhua kyyhkyistä kujertelevina ei ole kuullut kiimaisen sepelkyyhkyn soidinhuutoa. Jopa sanoin kyyhkylle, että ole nyt hiljaa. Kylän koirat myös haukkuivat yöllä. Luovuin makuupussista jossain vaiheessa ja silloin iski kylmyys. Oli hyvä, että olin pakannut vaatetta mukaan, vaikka oli ennustettu käristyskupolia.

Neljältä sitten luovuin unen tavoittelusta ja tein aamurutiinit ja menin odottamaan bussia. Bussi tuli vähän myöhässä ja pelästyin jo, ettei se tule laisinkaan ja mitein jo 50 kilometrin taksimatkan hintaa. Meinasin nukahtaa bussiin ja sen jälkeen meinasin nukahtaa junaan. Ei kannata nukahtaa junaan, voi ajella asemansa ohi. Tampesteriin juna kuitenkin tuli etuajassa.  306 kuntaa, jossa olen ollut geokätkön verran, neljä kuntaa, joissa en vielä ole ollut geokätkön vertaa, joista kahdessa en ole ollut laisinkana.

Olen kätköillyt kaikissa Pohjanmaan maakunnan kunnissa. Pohjanmaan maakunta tarkoittaa ruotsinkielistä Pohjanmaata. Ehkä suurimman vaikutuksen minuun niistä teki Kaskinen, kun taas Närpiö kaikkein vähiten. Pitäisi tutustua Närpiön kuukkelimetsiin, niin ehkäpä olisin toista mieltä. Menomatkalla ihan kuin olisi kuukkeli lentänyt Maalahdella, mutten nähnyt sitä tarpeeksi hyvin ollakseni varma havainnosta, joten se siitä.

Loppuepisodi: virkavalta oli seuraavana aamuna ovella ja minä ajattelin, että apua, nyt minä jäin kiinni museossa nukkumisesta ja joudun kuulusteluun tai sittenkin jos ne on sitä varten kun alueella on ollut murtoja. Minut oli ilmoitettu kadonneeksi, kun en vastannut puhelimeeni moneen päivään. Olin unohtanut sen äänettömälle, eikä reissussakaan tule katseltua puhelimia, kun pitää säästää virtaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply elamanmakuisiamatkoja sunnuntai, kesäkuu 28, 2020 at 16:27

  Maalahti ja Korsnäs osuvat meillä mökkimatkan varrelle, mutta en ole käynyt kummassakaan paremmin tutustumassa niin oli mielenkiintoista kuulla, mitä niissä on. Ehkä joskus voisi pysähtyäkin.
  Olipa monta geo-kätköä löydetty!

 • Reply Terhi maanantai, kesäkuu 29, 2020 at 19:22

  No olipa taas seikkailu! Uskomattomin juttu oli tuo poliisin ilmestyminen ovelle. Ystäväsi pitävät sinusta hyvää huolta.
  Hetken olin pudota kartalta kun puhuttiin Petolahdesta ja Maalahdesta, olen tottunut nimiin Petalax ja Malax joten tuttuja kuntiahan nuo olivatkin.
  Tuo riippumatossa nukkuminen ei kyllä vaikuttanut erityisen kätevältä systeemiltä, ehkä sitä voisi jotenkin parannella.

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, kesäkuu 30, 2020 at 07:34

   Suomenkieliset nimet eivät ole varmasti kovinkaan monen käytössä umpiruotsinkielisillä paikkakunnilla, mutta suomenkielisessä blogissa suomenkieliset nimet. Vähän niin kuin Fiskari ja Pinjainen, vaikka ne on paremmin tunnettu Fiskarsina ja Billnäsinä.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, heinäkuu 6, 2020 at 00:10

  Komeita kirkkoja molemmat! Maalahden kirkko varsinkin upea ilmestys. Geokätköily on kyllä yleissivistävää puuhaa, jos ottaa tuolla vakavuudella harrastuksen kuin sinä olet Suomea kiertänyt. Paljon tulee nähtyä ja koettua kotimaan kohteita tällä tavalla.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar