Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tuleekohan joskus päivä, jolloin olen kirjoittanut kaiken Hangosta.

Minulla on omia geokätköjä Hangossa, olen yrittänyt niitä tarjota muiden adoptoitavaksi, mutta tuloksetta. Koska ne ovat huolellisesti tehtyjä, niin en tohdi niitä lakkauttaakaan. Nyt oli huoltokäynti yhdelle niistä. Ensimmäistä kertaa reissussa sen jälkeen kun koronapsykoosi alkoi.

Ensi alkuun huomaan, ettei Hankoon pääse junalla, vaan on korvaava bussi, joka ei ota polkupyöriä. Huonot julkiset yhteydet ulkomaailmaan olivat syy minulle muuttaa sieltä pois. Hangossa on kuitenkin pyörävuokraamoja, mutta en tiennyt, olivatko ne auki lauantaina. Ainakaan matkailutoimiston edessä ei ollut pyöriä. Onneksi Mira oli luvannut minulle omaansa lainaksi ja se sopi minulle, kun ei ajettavaa matkaa kätkölle ja takaisin ollut kun alle viisi kilometriä.

Junassa oli koronapropagandakuulutuksia kaikkialla. Hyvä tarkoitus sillä on ehkä saada asiakkaat takaisin. Mobiilisovellus näytti lippuni hinnaksi yli sata euroa, vaikka maksoin siitä kolmisen kymppiä. Tämä sama systeemi oli realisoitunut myös fyysiseen rakentamiseen, sillä Karjaan aseman rakennusprojekti ei ollut vieläkään valmis, vaikka se oli ehkä vuoden myöhässä ja avajaisetkin pidetty ajat sitten. Myös Hangon työt olivat suunnilleen samassa pisteessä kuin puoli vuotta sitten lähtiessä. Voisi ottaa jo etukäteen huomioon sen, ettei työt ikinä valmistu, vaan jäävät lopullisesti sekundaksi.

Bussilla pääsin Hangon torille ja tapasinkin Miran ja ihan suorilta pääsinkin ajamaan kätkölle, Neljän tuulen tuvalle ja takaisin. Tällä kertaa minulla oli Ghost Box kännykässä ja puhuin siihen venäjäksi ja sain vastauksen ”Allo?” äänellä, joka kuulosti keski-ikäiseltä naiselta. Mira sanoi tämän kertoessani, että voisi olla vaikka keski-ikäinen mies. Niin voi olla, minullakin on karhea ja matala ääni. Sitä paitsi, minä en luota mihinkään ghost boxiin, ihmiset ymmärtävät kuvion ja sanoja sielläkin, missä on vain satunnaista kohinaa. Harmi, ettei siinä ollut tallenninta mukana. Minä olen skeptinen, mutta olen myös leski, minulle tuonpuoleiseen liittyvät asiat eivät ole tuntemattomia.

Kävinpä heittämässä talviturkkini ja vesi oli kirpaisevan raikasta. Kun istuin penkillä, pikkutyttö katsoi sillä silmällä ja sanoin hänelle, että vesi on kylmää. Taatusti pyytää äitiä viemään jo uimaan.

Tellinan huone 10

On se niin, että vaikka lähden Hangosta, niin Hanko ei lähde minusta, kaikkine puutteineinkaan.

Hanko kyllä tuhoaa terveyden. Laskin Stravasta kerran, että per fillarilla kuljettu kilometri Tampereella tulee tuplasti nousumetrejä Hankoon verrattuna. Kilometrejäkin tulee enemmän. Hangossa laiskistuu. Niemikin on yllättävän pieni tahkottavaksi, Tampereella riittää pyöräiltävää loputtomasti.


Russarössä on paljon valoja, mutta majakka on pimeänä. Mistähän johtuu, onko majakkakin koronapelon takia lakkautettu.

Aamulla heräsin viideltä. Tellinassa oli pöydällä kirja tytöille inspiroivista naisista. Luin Helinä Rautavaaran varhaisista seikkailuista ja tutkimusmatkoista.  Espoossa hänen työlleen on oma museonsa. Ehkä jos minun esikuvani olisi ollut Helinä Rautavaara se ei olisi ollut Gudrun Ensslin. Kuitenkin olen edennyt elämässäni enemmän seikkailuun ja tutkimusmatkailuun kuin mihinkään terrorismiin.

Kun olin ollut jo muutaman tunnin jalkeilla ja julkisen liikenteen vuoroja oli harvennettu koronapaniikin takia, niin lähdin jo 8:30 bussilla Kurjaan asemalle ja vaihdoin sieltä Helsinkiin ja R-junalla Riihimäelle ja Tampereelle. R-juna oli korkeapohjainen ja joukko Turengissa jääneitä poikia oli tuonut täpärinsä sisälle junaan ja oli siellä muitakin fillareita. Aika kova juttu, teineillä jokaisella täpärit ja se on kuitenkin melkoisen hintava. Minä kannatan laadukkaiden tuotteiden ostamista ja nuoret olivat ilmeisen vakavissaan. Samulione kuitenkin kertoo, ”ettei täysjoustopellelle hyvä heilu”. Samulionella on kuitenkin itsellään täpäri nykyään.

Toijalan ja Viialan seutuvilla katselin paikkoja, missä voisi fillaroida. MTBreitti.fi: ssä on myös Hangosta reitti, jonka tietysti olen polkenut pieninä palasina, mutta tiedän ihan omiakin polkuja sieltä. Mielummin poljenkin itse löytämiäni maastopyöräreittejä, niin ei ole ainakaan mitään tungosta polulla. Mielelläni myös rahtaan paikalle oman pyöräni, aivan niin kuin täpäriteinitkin. Ikävä kyllä VR ei tue tätä tapaa.

Kurjaan asemalta on noin 50 km Hankoon tietä, jota en kyllä suosittele kenellekään fillaristille, mutta osan matkaa, Svdedsjan ja Dragsvikin välillä, se on ainoa järkevä vaihtoehto.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 17:50

  Hauska Hanko-kuvaus 😀 Samanlaiset fiilikset itsellänikin on lapsuuden kotikaupunkia kohtaan: aika siellä kuluu varsin hitaasti, mikään ei oikein edisty ja kaikki tuntuu pieneltä. Kiitos muuten muistutuksesta, voisin käydä taas vähän geokätköilemässä 😉

 • Reply Teija / Lähdetään Taas maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 08:03

  Onpa uskomattoman kaunis tuo kuva Tellinan huoneesta! Tuli niin kesäfiilis. Ja kesähän tässä alkaa jo olemaan, vaikka välillä tuntuu aika pysähtyneen tänä keväänä kokonaan.

 • Reply Mari /Kodinvaihtaja maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 10:20

  Ihanat kuvat kerrassaan. Kyllä Hanko on sentään mahtava lapsuuden kotikaupunki. Ajattele mä olen Kankaanpäästä, Satakuntalainen korpikaupunki.. Siitä ei paljon rehvitä, mutta Hanko olisi vähän hieno juttu!!! En ole koskaan käynyt Hangossa, nyt menen tänä kesänä. Missä on Hangon parhaat maisemat? Nimenomaan luonto mielessä. Onko jotain erityisen hyvää luontoreittiä – kävellen tai pyörällä mentävää?

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:04

   Kolme reittiä on kävellen: Rakkauden polku Puistovuorella, Högholmenin luontopolku lähempänä Tvärminneä ja suosittu kuuden kilometrin polku Suomen mantereen eteläkärkeen. Maisemallisesti Mieleisiä paikkoja on lisäksi esimerkiksi Varisniemi. Pyöräreitti kulkee kaupungin ympäri ja esittelee useita maisemallisesti hienoja kohteita ja sillä on mittää vähän yli 20 km. Maastopyöräreitti kulkee vähän samoja polkuja.

   • Reply Mari /Kodinvaihtaja perjantai, 29 toukokuun, 2020 at 14:21

    Kiitos näistä, ne heinäkuun kohdalla kalenterissa, ehkä ja toivottavasti tulee käyttöön ja testattavaksi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:01

  Mekin olemme taas suunnittelemassa, tällä kertaa kuitenkin vaan päiväretkeä, Hankoon. Haluaisimme käydä Suomen eteläisimmässä kärjessä, kun viimeksi Hangossa käydessämme keksimme jutun turhan myöhään. Sääli vaan, että tällä viikolla ei taida vielä Neljän tuulen tupakaan olla auki, pitänee lähteä omilla eväillä.

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 22:25

  Minäkin ihastuin tuohon Tellinan huoneeseen. Hankoon voisi itsekin tehdä kesäretken, joten laitan muistiin nuo Marille suosittelemasi patikointireitit.

 • Reply Johanna perjantai, 29 toukokuun, 2020 at 18:53

  Kiva juttu ja ihania kuvia. En edes muista olenko koskaan käynyt Hangossa. 😄 En ilmeisesti ole menettänyt mitään oleellista…

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 30 toukokuun, 2020 at 20:22

  Täällä yksi matkabloggaaja, joka ei ole koskaan käynyt Hangossa 🙂 Tänä kesänä päätin tehdä asialle jotain, koska kaikki niin hehkuttavat sitä kesäkaupunkina. Pitänee mennä katsomaan ja kokemaan ihan ite.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 07:59

  Minun mielestä Hanko on ihana kesäkaupunki. Parikymppisinä meillä oli joka kesä traditio ajaa viikonlopuksi Hankoon regatan aikaan. Pitääkin yrittää tänä kesänä sielä taas vierailla, kun edellisestä kerrasta taitaa olla jo 10-vuotta aikaa 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar