Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lenin-museo naistenpäivänä

Aikoinaan, kun kävin Lenin-museossa, niin se oli sellainen pyhättö, joka leijui jossain ihan omassa sfäärissään ja olin varannut pari tuntia aikaa siihen tutustumiseen ennen opastettua kierrosta. Naisten päivänä sinne pääsivät naiset ja sellaiseksi itsensä tuntevat ilmaiseksi ja olisin varmasti ollut hullu, jos en olisi mennyt.

Nyt on Lenin-juhlavuosi, kun hän täyttää tasavuosia ja Marx-opistolla opiskelin Leninin ajatuksia tässä vähän aiemmin. Ennen kaikkea hän päästi Suomen menemään, eikä täällä vieläkään ymmärretä, miksi. Hänellä oli kiikarissa paljon isommat asiat, kuten kaikkien siirtomaiden itsenäistyminen. Kiistatta ne ovatkin enemmän tai vähemmän itsenäistyneet, paitsi Ranskan orjuuttamat siirtomaat, jotka yhä maksavat suojelurahaa Ranskalle. Se on vähän kuin Suomi joutuisi olemaan Venäjän torpparina hamaan ikuisuuteen asti saamatta tältä mitään.

Mutta siis museo oli hurjasti yleisluontoisempi ja kävijäystävällisempi nyt ja esittelee myös kriittistä näkemystä neuvostojärjestelmästä, mikä ei tietenkään sopinut siihen aikaan, kuin arvovaltaiset neuvostovieraat siellä vierailivat.

Minusta aika kiinnostavaa oli se, että sisällissodan varhaisessa vaiheessa valkoisessa propagandassa syntyi ajatus bolševismin verenhimoisuudesta, vaikka valkoiset olivat raakuudessa vähintään samaa luokkaa. (Siitä voi lukea kirjasta ”Villi Itä”, Roselius ja Silvennoinen)

MOPR eli puna-apu

Kiinnostavaa oli myös Puna-avun liina. Minun isosetäni vaimo työskenteli puna-avun parissa, mitä nykyään pidettäisiin kehitysapuna, mutta se kohdistui Neuvostoliittoon. Venäjästä lohkesi pois sellaiset osat, joissa oikeasti osattiin yleisesti lukea, niin kuin Suomi, Puola ja Baltian maat ja Karjala oli erittäin paljon jäljessä ja primitiivinen verrattuna Suomeen ja näin oli ollut jo tsaarin aikana. Suomalaiset olivat tyrmistyneitä sinne tullessaan, kuinka kurjaa Karjalassa oli ja jotta työ olisi päässyt alkuun, sinne toimitettiin autoja ja koneita esimerkiksi Kanadasta.

Osa ei edes purkanut pakaasejaan, vaan lähti saman tien takaisin, mistä oli tullutkin, kun olojen alkeellisuus selvisi. Minun isosetäni kuului lähtöhalukkaisiin, mutta hänen vaimonsa ei. Vaimon veli oli siellä kanssa. Perhe meni rikki, kun ei isosetä kestänyt siellä olla, vaan tuli takaisin Suomeen. Vaimo ja lapset jäivät, mutta hän sitten lähetti tavaraa ja rahaa niille Suomesta.

Suomalaisethan sitten rakensivat täysin toimivan sosialismin sinne Karjalaan.

Tšekistin musta nahkarotsi.
Sillä välin Suomessa kommunistit pistivät tämän kaltaisia lippuja liehumaan.

Suomeen jääneiden kommunistien toiminta johti työn kieltämiseen ja siirtymiseen maan alle.

Minulla oli joitain Suomeen jääneitä sukulaisia ja he olivat tietääkseni normidemareita. Isoisäni tapasi kettuilla ja naureskella fašisteille, mutta se oli kai aika yleinen ajanviete siihen aikaan.

Jatkosodan aikana osa halusi pidättyä taistelusta Neuvostoliittoa vastaan ja heidän kohtalonsa oli aika kova. Minä en ymmärrä, kuinka joitain pidettiin ns. syöttösikoina eli he tekivät normaalia ansiotyötä kotirintamalla, toiset joutuivat leirille kidutettavaksi ja sitten jotkut lähtivät rintamalle. Viimeksi mainittu tapa ei ollut menestys.  En tiedä, kuinka paljon on käsitelty sitä aihetta, että syystä tai toisesta osa miehistä oli kelvottomia rintamalle.

Osa näyttelystä kuvasi sitten arkea neukkublokissa. Se ei kauheasti nyt eronnut arjesta kapitalistiblokissa, mitä nyt sitten opas kertoi, kuinka tavaroita joutui jonottamaan ja kuinka se oli naisen työ. Stalinin aikana naisen aseman parantaminen oli jäänyt kesken ja kotityöt kuuluivat naisille, samoin kuin laittautuminen kauniiksi.
Ikinä en tavannut isomummoani, koska hän kerkisi kuolla ennen kuin synnyin. Se mies, jonka kanssa hän sai minun mummoni ilmeisesti katosi sisällissodan melskeissä. Toinen mies sitten ilmeisesti joutui Stalinin leirille ja kolmas mies oli juoppo.


Naistenpäivä oli tuonut poikkeuksellisen paljon väkeä museoon kierrokselle ja olin iloinen, että olin kiertänyt näyttelyn jo etukäteen. Toivon, että Petroskoista tulisi joskus näyttely Punasuomalaiset Suomeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Päivi/ Kelvästä kartalle maanantai, maaliskuu 9, 2020 at 11:41

  Onko tämä museo siis Tampereella? Mielenkiintoiselta kuulostaa myös tuo Petroskoin Punasuomalaiset-näyttely. Onko se siellä ihan pysyväisesti?
  Ikitie-elokuva taitaa olla ensimmäisiä asiaa niin sanotusti koko kansalle laajemmin esitelleitä elokuvia. Siitä tykkäsin (raakuudestaan huolimatta) todella paljon, en aiemmin ollut ymmärtänytkään, kuinka paljon suomalaisia osallistui sosialistisen Karjalan rakentamiseen.

  • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, maaliskuu 11, 2020 at 15:27

   Joo, vähän matkaa Metso-kirjastolta. En tiedä, onko punasuomalaiset -näyttely siellä enää. Uskon, että näyttely kuitenkin tulee olemaan osana jotain sikäläistä museonäyttelyä. Pitää ottaa selvää, jahka käyn siellä.

 • Reply Taina lauantai, maaliskuu 14, 2020 at 15:42

  Lenin-museossa käynti on jo pitkään ollut tähtäimessäni, mutta viime Tampereen-visiitillä Muumimuseossa vierähti niin pitkä tovi, että ei sitä sitten enää Leniniin ehtinyt. Täytyy yrittää tähdätä tuollaiselle opastetulle kierrokselle, niin saa varmasti enemmän irti.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, maaliskuu 15, 2020 at 09:12

  Itse asiassa tämä oli taas hyvä muistutus siitä, että en ole käynyt uudessa Lenin-museossa. Vanhassa kävin sen viimeisenä aukiolopäivänä ja kierros olikin varsin antoisa. Täytyy ottaa tämä nyt tämän vuoden ohjelmaan mukana, kun alkaa normalisoitumaan elämä täällä pohjoisella pallonpuoliskolla.

 • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, maaliskuu 15, 2020 at 19:36

  Olen ollut Lenin-museosta tietoinen jo vaikka kuinka kauan, mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi käydä siellä. Kunhan olot tästä normalisoituvat, pitänee ottaa asiaksi kotikaupungin museokierros. Etenkin näitä pienempiä ja hieman tuntemattomapia museoita olisi mukava tukea, vaikka Tampereen suuremmatkin museot ovat kyllä mieleeni.

 • Reply Kiiski perjantai, maaliskuu 12, 2021 at 16:36

  Dachaun ja Auschvitz Birkenaun keskitysleiri-museoissa on säilytetty mitään peittelemättä ja totuuksia vääristelemättä Natsi-Saksan ja Holkaustin koko luonne. Vankiosastot, teloitusmuurit, kaasukammiot, krematoriot, lääketieteellisten ihmiskokeiden toimintatilat. Noissa paikoissa kävijälle käy väkisin selväksi mikä totaalisen pahuuden näyttämö on kyseessä.
  En ole itse vieraillut Tampereen Lenin-museossa, mutta epäilen ettei Leninin ja bolsevikkien valtakauden pahimmista tapahtumista mainita juuri mitään. 1917 vallankumous ja sisällissota tuottivat laajamittaisen kansanmurhan ja tahallaan aiheutetun nälänhädän joiden seurauksina kuoli miljoonia. Leninin paholaismainen olemus muistuttaa kaikesta mikä ihmisyydessä voi mahdollisesti mennä vinoon. Psykopaattisen vainoharhainen diktaattori joka vaati verta vuodatettavaksi niin, että perustamansa salaisen poliisin Tsekan ”teurastamoista” sitä tulvi valtoimenaan. Papit. piispat, porvarit ja aristokraatit, taiteilijat ja älyköt, miehet, naiset, lapset ja vanhukset työnnettiin bolsevikkihallinnon lihamyllyyn.
  En voi ymmärtää että nykytiedon valossa Lenin on yhä niin rakas ja vaalittu suomalaisille. Perusteena tälle käytetään laiskaa ja epätarkkaa historiantulkintaa Leninin osuudesta Suomen itsenäisyyteen. 1917 Suomi, muiden Venäjän rajavaltioiden tavoin irtaantui kaatuneesta Suur ruhtinaskunnasta. 1918 sisällissodassa punaisten puolella taisteli ja levitti terroria venäläinen sotaväki. Leninin bolsevikkihallinto tuki Suomessa yritettyä vallankumousta lähettämällä aseita junalla tänne. Sisällissodan jälkeen Venäjälle paenneista punaisista suuri osa surmattiin aatteen pettureina sekä vakoilijoksi ja sabotööreiksi epäiltyinä.
  Millainen pöyristyminen ja kauhistuminen siitä seuraisi jos jossain suomalaisessa kaupungissa avattaisiin Hitler-museo joka olisi täynnä SS ja Gestapo tunnelmaa, kävijät voisivat kuvauttaa itsensä istumalla Volkkarin penkillä Adolfin vieressä. Toki tätä perusteltaisiin ikuisella kiitoksella Saksan Kolmannen Valtakunnan tärkeälle sotilastuelle viime sodissamme.
  Olen aivan samalla kannalla sen suhteen että hakaristeja ja muita natsisymboleja ei tule sallia demokraattisessa maassa, mutta aivan yhtä hyvällä syyllä samalle kieltolistalle kuuluvat Neuvostoliitto nostalgia, punatähti, sirppi ja vasara. On kuvottavaa tietää että maamme suosituimman poliittisen puolueen (PerusS) riveissä on natsi-henkisten liikkeiden jäseniä tai niiden kanssa kaveeraavia ja ”sieg heil” tervehdyksellä poseeraavia valtuutettuaj ja kansanedustajia. Mutta samnalainen sappinesteen maku tulee suuhun kun tietää kuinka maamme pitkän linjan johtopoliitikoissa on heitäkin jotka tukevat Lenin kulttia, vierailevat ahkerasti hänen museossaan ja kantavat kukkia Lenin-patsaalle ja pitävät ylistyspuheitaan tuolle pimyeden ruhtinaalle joka loi Venäjälle julman diktatuurin ja maanpäällisen helvetin.

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, huhtikuu 19, 2021 at 17:51

   Valitettavasti Lenin-museo suorastaan repostelee aiheella. Natsien ohella kommunistit ovat niitä, joita saa lyödä kuin vierasta sikaa, mutta kapitalismin raakuuksista vaietaan.
   Itse asiassa, Seinäjoella on Lotta-museo ja Lapualla on Kosolan talo, joten se on lähimmäksi, mitä pääset Hitleriä.
   Leninin ajatus oli murentaa koko länsimaailma sillä, että siirtomaat itsenäistyisivät emämaistaan. Näinhän on sitten käynytkin. Agraarinen Suomi oli perin merkityksetön tässä kuviossa.

 • Reply Kiiski sunnuntai, maaliskuu 21, 2021 at 10:52

  Neuvostoliitto ja naisten tasa-arvo.
  Leninin aikana luotiin ne linjat joiden mukaan Neuvosto-kansalaisten henkilökohtainen elämä, identiteetti, henkilökohtainen uskonnollinen ja poliittinen suuntautuneisuus oli mennyttä. Kaikki perustettiin ankeaan yhdenmukaisuuteen ja tasapäisyyteen. Neuvostojärjestelmä oli kiven kylmä ja kuollut ja sen kansalaiset olivat lähinnä numeroita.
  Sukupuolien eroja kavennettiin ja miehet sekä naiset ”tasa-arvoistettiin” niin että naisia kohdeltiin Tsekan kuuluisteluissa yhtä julmasti ja sadistisesti kuin miehiä ja teloituskomppanian edessä naiset seisoivat rinta rinnan miesten kanssa. Naiset saivat luvan pukea samat työvaatteet ja puskea samoja kovia ruumiillisia töitä miesten kanssa gulagissa.
  Toki naiset saivat ennenpitkää myös yhteiskunnallista tasa-arvoa siinä että heitä opiskeli tieteellisillä ja teknisillä aloilla yhtä jalkaa miesten kanssa ja saivat yletä armeijassa aina upseereiksi asti. Mutta Armeijan tai Neuvostoliiton ylimmän johdon eli Politbyroon kovimpaan kärkeen heillä ei ollut asiaa.
  Neuvostoliitossa ei siis tunnettu niinsanottuja miesten ja naisten töitä, eikä mitään kotirouvia voinut kuvitellakaan. Kansalaiset eivät olleet yksilöitä eikä heidän sukupuolellakaan ollut merkitystä. He olivat osa Neuvostoliiton ruumista, vain sillä oli merkitystä. Vetohevonen tai ajokoira määritellään sen hyödyllisyyden mukaan eikä sillä onko kyseessä naaras vai uros.

 • Reply Kiiski perjantai, huhtikuu 2, 2021 at 20:39

  Vielä Leninin patsaista ja museosta jokunen sana. Näkisin mieluusti että koko kysymys ratkaistaisiin vastaavalla tavalla kun Patarein vankila Virossa sekä Auschvitzin ja Dachaun keskitysleirimuseot Puolassa ja Saksassa. Leninin muisto asetettaisiin näytteille historian julmien vääryyksien valossa. Leninin patsaat siirrettäisiin museon tiloihin jonka nimi muutettaisiin Lenin-museosta kommunistisen historian museoksi. Sen teemana olisi käydä läpi koko rehellinen ja alaston karmeus Neuvostoliiton ja muiden kommunistiblokin maiden synkistä vaiheista, alusta loppuun.

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, huhtikuu 19, 2021 at 15:38

   Silloin kysymys olisi propagandasta. Miksi ei perusteta kapitalismin museota, mikä käsittelisi kapitalismin synkkiä vaiheita? Pelkästään Suomessa riittäisi aihetta. Tammisaaren vankilerin monumentilla on pieni ulkonäyttely ja pitää katsoa, mitä tulee Sodan ja Rauhan museosta Mikkelissä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar