Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pöllöretkellä, en ole ollut joka paikassa

En ole ollut Suomessa joka paikassa, mutta tietysti, kiva olisi käydä. Lähdin Pilyn matkassa isolla bussilla pöllöretkelle. Käytännössä ne joudutaan tekemään maaseudulle, sillä vaikka kaupunkialueellakin elelee pöllöjä, on usein liikaa meteliä niiden kuulemiseksi. Maallakin koirat haukkuvat yöllä. Pöllöt tykkäävät paikasta, jossa vilisee hiiriä ja päästäisiä ja jossa on pesäksi sopivaa vanhaa puustoa.

Usein nykyään pesä on pöntössä. Pöntöttää ei kannata villisti, sillä tutkija ei pidä siitä, että ”hänen pöllönsä” katoaa hänen pöntöstään ”villiin” pönttöön. Sitä paitsi, kukaan ei halua esimerkiksi viirupöllöä pihapiiriin. Pöllöistä tunturipöllö on tuiki harvinainen, enkä ole uusinut sitä tälle vuosituhannelle, muut Suomessa pesivät pöllöt olen havainnut tällä vuosituhannella, jopa kymmenluvulla.

Pian selvisi, että menisimme Aitolahdelle, Teiskoon ja Mämmilään eli Orivedelle. Ilma oli mitä suotuisin, kirkasta ja pikku pakkanen. Pöllöjen äänet kuuluvat kauas kirkkaalla ilmalla. Aikainen kevät kylläkin tiesi sitä, että moni oli jo aloittanut pesintänsä ja menettänyt siksi halunsa huhuilla. Pöllöt ovat lähes arvaamattomia, niin kuin linnut yleensäkin. Olen kuullut ihan kauheassa lumituiskussa lehtopöllön huutavan volyymit kaakossa.

Aitolahden vanhan kirkon ohi menimme. Kirkko on rakennettu kivikirkoksi, mutta se on 1920-luvulta. Aitolahti oli kunta lakkautukseensa asti 1966. En ole aiemmin käynyt Aitolahdella. Aitolahti on lähinnä tunnettu muinaisista hiilipusseistaan, mitkä oli kuvattu kunnan vaakunaankin. Mitään pöllöä ei irronnut Aitolahden kirkon läheltä, joten jatkoimme Teiskoon. Myös Teisko oli kunta, vieläpä minun elinaikanani. Se perustettiin 1865 ja lakkautettiin 1972.

Myöskään Teiskossa en ole ollut aiemmin, tai kuten elokuvassa 1964 sanottiin ”En oo, olkikuukkeli, ollu!”. Teiskosta irtosi huuhkaja, joka oli niin kaukana, että sen ääni tuntui melkein enemmän paineelta korvissa.

Teiskolaiset maitolaiturit saivat geovaistoni heräämään. Aina voi olla geokätkö, jokin mysteerikätkön tai multikätkön loppupiste. Ei nyt kuitenkaan ollut.

Seuraavaksi kuului viirupöllönaaraan ääntä. En olisi tuotakaan tunnistanut, mutta sitä atrapoitiin ja atrapista löytyi vastaava ääni. Sen lisäksi, että pöllöt huhuilevat toisin kuin mitä ihminen tahtoisi niiden huhuilevan, niillä on lukematon joukko muita ääniä. Sen lisäksi ihmiset soittavat atrappia ja vanhassa vitsissä merkitsevät kumpikin toisen atrapin havainnoksi.

Toinen pysähdys Pehunperässä antoi viirupöllön. Taustalta kuului metsäkoneen ääntä. Ihme juttu, että hakkuuhommia tehdään keskellä yötä.

Creepyä sumua.

Sumusta tulee kivan kauhuleffamainen tunnelma. Haluaisinpa mennä Maakasperän kirottuun metsään Mänttä-Vilppulassa.
Kunta vaihtuu Orivedeksi ja kuuntelemme kerran paikassa, jossa pitkä säiliövaunujuna pilaa mahdollisuudet kuunteluun. Siirrymme rauhallisempiin maisemiin Eräpyhän risteykseen viiden kilometrin päähän Eräjärven kylältä. Kuuluu laulujoutsenten mekastusta. Tänne haluan uudestaan, koska täällä on Sinivuoren luonnonpuisto.  Luonnonpuistot eivät pääsääntöisesti ole avoimia yleisölle, mutta saahan siinä rajalla seisoa. Tutumpia ovat Karkali, Kevo, Malla ja Vaskijärvi, joissa on myös yleisölle avoimia polkuja.  Minusta saisi olla enemmänkin luonnonpuistoja, joissa olisi äärettömän verboten, запрещено liikkuminen polkujen ulkopuolella. Eräjärvikin on entinen kunta, joka lakkautettiin 1973. Täällä on nunnankirkko, jonkinlainen vanha uhripaikka ja tämä oli rajana Satakunnan ja Hämeen eränkäyntialueille muinoin.

Viimeisessä paikassa yritettiin lapinpöllöä. Ei tullut lapinpöllö, vaan tuli helmipöllö. Nekin ovat lähes sukupuuttoon kuolleita Pirkanmaalla, koska ei ole vanhaa metsää. Ennen kuulin Kuopiossa viisi helmipöllöä samalta seisomalta. Se olikin aika entinen, joka ei koskaan palaa. Kaatopaikalla ei ollut biojätettä erikseen, vaan yöllä oli juhlat rotille ja sen lisäksi päivällä lokeille. Nyt jätteet lajitellaan, eikä kaatopaikat ole valtava avoruokinta niin kuin ennen.

Kerran harhautui helmipöllö minulle ruokinnalle, kun asuin Helsingissä.
20100217_39

Joskus puolen yön jälkeen bussi dumppasi minut Kalevaan, mistä kävelin sitten kotiin. Tällä reissulla testasin myös lamppuani, jota yksi toinen retkeläinen nimitti superlampuksi. 1600 lumenia. Onhan se hyvä, mutta kaupungissa ei voi käyttää kaikkein suurinta valoa liikenteessä.
 

 

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Terhi keskiviikko, maaliskuu 11, 2020 at 14:20

  Eipä ollut turha reissu kun noinkin monta pöllöä tuli bongattua. Täytyy myöntää, että minä en kyllä erottaisi toisistaan eri pöllöjen ääniä. Ehkäpä sitten sen atrapin avulla.

 • Reply reetaeevi perjantai, maaliskuu 13, 2020 at 22:54

  Voi mikä retki, kuulostaa mielenkiintoiselta kokemukselta!

 • Reply Taina lauantai, maaliskuu 14, 2020 at 17:00

  Kiehtovan kuuloinen retki! Kaveri vei joitain vuosia sitten mut ensi kertaa linturetkelle, käytiin joskus loppukeväästä Viikinlahdella. Oli tosi sykähdyttävä kokemus näin ei-lintuharrastajallekin nähdä se pesimisajan tohina ja lajien kirjo. Kyllä se pöllöretkikin siis varmasti kelpaisi tilaisuuden tullen. Aitolahteen oon joskus päätynyt pyörän kanssa ja oli kyllä kivaa seutua kesällä.

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, maaliskuu 15, 2020 at 01:17

  Kuulostaa kivalta retkeltä! Siulla on kadehdittava lintutuntemus. Jossain vaiheessa haluaisin viettää taas enemmän aikaa Suomessa, ja oppia tunnistamaan lisää lintuja.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, maaliskuu 15, 2020 at 07:39

  Voihan pöllö! Ne on jostain syystä niin kauniita ja mielenkiintoisia. Ehkä mielenkiintoisia juuri siksi, ettei niitä niin kauhean usein pääse näkemään. Meillä mökillä joskus olen tainnut nähdä luonnossa pöllön ja täällä Kaliforniassa myös. Kuulostaa kivalle reissulle.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar