Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ankkaa Tampere-suhdetta parantamassa

Kaikki pitävät Tampereesta, paitsi minä, mutta minun on pakko pitää Tampereesta, koska olen syntynyt siellä ja nyt muuttanut takaisin sinne.  Nyt vähän reilu kuukausi on ollut kodin laittoa, mutta olen ehtinyt kuitenkin vähän liikkumaan ulkona.

Jouluna päätin käydä joulukirkossa ortodoksisessa kirkossa. Netissä on olemassa kirkon esittelykin, missä on selitetty kaikki ikonit ja maalaukset. Kirkko ei ole kovin vanha, 120 vuotta, mutta ikonit ovat pikkaisen vanhempia. Kirkkohan kärsi pahasti sisällissodan melskeissä, kun valkoinen osapuoli ei kunnioittanut sitä laisinkaan. Ei kuulemma punainenkaan. Punaiset voittivat sikäli, että papisto lakkasi olemasta oma yhteiskuntaluokka. Tätä menoa ei kyllä ole pappejakaan, kun ihmiset eroavat kirkosta. Ortodoksinen kirkko kuitenkin on onnistunut sitouttamaan jäsenensä.

 

Arseni Konevitsalainen, mahtavan Fingerpori-henkinen nimi. Joutuu seisoskelemaan, koska on käyttänyt keksimäänsä konevitsaa arseniinsa.

 


Hatanpään alueeseen halusin tutustua, mutta pitää mennä vielä uudestaan. Hatanpäällä ovat Tampereen vanhimmat rakennukset ja siellä sijaitsi sukuni feodaalisen orjuuttajan kartano. Minun mummoni sukulaiset olivat kartanon torppareita. En tiedä, olivatko he niinkään isännän orjuuttamia kuin vallesmannin, sillä jälkimmäinen kävi hakemassa salaviinalla tienaavan esi-isäni käräjille.
En muistanutkaan, että kartanossa kummittelee. No, sehän tietää sitä, että sinne pitää palata yöaikaan.

Talvisaikaan puisto näytti surkean kapealta. Jotenkin olin kuvitellut, että koko Hatanpään alue olisi yhtä puistoa ja arboretumia, mutta sitä on vain kapea siivu.

Niihaman maja

Isoissa kaupungeissa on niin kuin latumaja. Kuopiossa on ollut Pilppa, Tervaruukki ja Keilankanta, Helsingissä on Pitkäkosken maja. Tampereella on Niihama. Tampereella on iso metsäalue, Kaupin metsä, joka jatkuu Niihamana.  Kaupissa on UKK-instituutti ja runsaat mahdollisuudet liikuntaan. Ennen jättivät urheilijat arkivaatteet puiden oksille lenkin ajaksi. Minun mummoni kaveri oli Kaupissa nähnyt, että täysin hyviä vaatteita oli jätetty roikkumaan puiden oksille. Hän oli sitten kerännyt ne ja myynyt kirpputorilla.

Niihamalla kilkutteli isokäpylintu.  Sen sijaan Mältinrannassa oli kirjosiipikäpylintu.

Kirjosiipikäpylintu

Tallipihan arvo on noussut nyt viime vuosina, mutten kerinnyt käydä siellä ennen joulua. Kävin sitten, kun siellä oli kirjosiipikäpylintuja. Näitä lintuja on länsipalearktisella alueella lähinnä Venäjällä ja ne syövät lehtikuusen siemeniä. Niinpä nämäkin olivat lehtikuusissa. Mistähän se johtuu, ettei lehtikuuset ole luontaisesti levinneet Suomeen asti.

Mältinranta on myös talviuintipaikka. Niihamallakin on sauna ja laituri, mutta järvi oli jäässä, eikä siinä näkynyt olevan avantoa.

Kalevan kirkko sisältä

Kalevan kirkon urut

Kirkon sisätilat ovat sokkeloiset

Kalevan kirkko on ehkä Suomen rumin kirkko, mutta ei se kaupunginosakaan ole kauhean nätti. Minulle on usein sanottu, että se kirkko on kaunis sisältä. Päätin sitten käydä tutustumassa sisätiloihin ja onhan se kaunis.  Vertautuu jopa johonkin Temppeliaukion kirkkoon. Minun vanhempani menivät siinä naimisiin. Hieman epätavanomainen vihkikirkko, minusta.

Hirvitalon keittiö

Luokkaviha soittaa

Sitten kävin vielä Hirvitalolla kuuntelemassa Luokkavihan keikan ja syömässä yhteisökeittiön aterian.  Hirvitalo sijaitsee Tahmelan vuorilla.  Ylipäätään, kun olen ajanut fillarilla Tamperella, niin Stravaan tulee nousumetrejä ehkä noin tuplasti verrattuna Hankoon.  Tahmelassa kävin kyllä bussilla.

Vieläkään en fanita Tamperetta, mutta kai tänne sopeutuu elämään ja junalla pääsee täältä käymään Hangossa. Nämä nyt ovat vähän epätavanomaisempia kohteita Tampereen vierailulle, nääs, tavanomaiset ovat nääs tuttuja. Minulle nääs kerrottiin, ettei sana nääs ole koskaan lauseen lopussa.

Nyt ne ankat sitten unohtuivat. Sorsapuisto oli minun suosikkini lapsena, mutta talvisin lampi on nääs jäässä, ei ole ankkoja. Korkeintaan jossain Mältinrannassa ja Ratinassa oli sorsia.

Muita kohteita, mitä olen huomannut matkan varrella ovat olleet J.K. Paasikiven synnyinkoti ja paikka, missä Väinö Linna kirjoitti Tuntemattoman Sotilaan. Jälkimmäinenkin oli melkoinen pettymys. Jotenkin kuvitteli, että hän kirjoitteli sitä jo keskellä jatkosotaa korsun lampun valossa, mutta sen sijaan hän paukutti kirjoituskonetta Amurissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Terhi sunnuntai, helmikuu 9, 2020 at 19:56

  Vähän harvinaisempia kohteita olet kerännyt Tampereelta. Olen muksuna asunut Tampereella ja sorsapuisto oli minun suosikkipaikkani, käytiin siellä varmaan päivittäin.

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä torstai, helmikuu 13, 2020 at 23:43

  Tajusin, että vaikka asuin vuoden Tampereella aivan Kalevan kirkon kulmilla, en käynyt kirkossa sisällä kertaakaan. Kuvista päätellen olisi ehkä kannattanut, on nimittäin hienomman näköinen sisältä kuin ulkoa. Jännää myös, että olet päässyt esi-isiesi ja -äitiesi jäljille siellä kartanon mailla. Kaupin metsät olivat minulle Tampere-aikoina yksi suosikkipaikoista (mukaan lukien saunat siellä). Kaupin ohella suosikkejani ovat Pispala (ja Rajaportin sauna) ja Muumi-museo.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, helmikuu 14, 2020 at 21:56

  Olen (entinen) tamperelainen, ja muakin vähän hävettää etten asuinvuosieni aikana koskaan käynyt Kalevan kirkossa, enkä myöhemminkään vaikka siellä tuli usein käytyä. Isäni asui ortodoksikirkon vieressä ja joutui aina pääsiäisenä lähtemään evakkoon ympärivuorokautisen kellonsoiton takia 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, helmikuu 15, 2020 at 07:41

  Jostain syystä Tampere on jäänyt itselleni ihan vieraaksi ehkä nyt jotain ydin keskustaa ja ravirataa lukuunottamatta. En itsekään tajua miten siinä on niin käynyt. Nyt tuntuu, että lyhyen ajan sisällä useampi ystävä on muuttanut, tai on muuttamassa sinne, eli taitaa olla aika korjata tilanne. Ensi kesänä siis varmaan mekin ollaan käymässä Tampereella.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar