Suomen suurin matkablogiyhteisö

Soini, kuukauden puheenaihe

Minua on kaivellut jo pitkään se, että pitäisi käydä Soinissa. Se kuului niihin kuntiin, joissa minulta ei ole geokätkölöytöjä, mutta myös niihin, joissa en ole käynyt koskaan, ikinä, milloinkana.

Se piti toteuttaa jo joulukuussa, mutta tuli muutto. Sitä varten piti varata perjantai, koska silloin on sopivat yhteydet sieltä Seinäjoelle.

Kun nyt asun Tampereella, selviän viidellä joukkoliikenteen etapilla, hankolaisena olisin tarvinnut neljä lisää.

Tuumasta toimeen. Tampereella oli autiota, kun lähdin perjantain pikkutunneilla yöjunalle. Rovaniemen yöjunalla matkustaminen päivävaunussa Seinäjoelle on rankkaa, mutta lyhyelle välille ei kannata ottaa makuuvaunua.
Ennen juna Ähtäriin lähti melkein suoraan yöjunan saavuttua, mutta nyt joutui odottamaan tunti. Samalla sadistisesti oli blokattu pois se osa asemasta, missä oli penkit. Ihmiset nukkuivat tai istuivat lattialla.

Siirryin Ähtäriin. Ähtärissä ei ole mitään lämmintä odottelutilaa ainakaan aamuisin, joten siirryin pankkiautomaatin lämpiöön. Siellä kiellettiin monella lapulla nuorisoa oleskelemasta siellä. Minä en olekaan nuorisoa.

Soinissa on hyvin geokätköjä ja syy tälle on aktiivinen pariskunta, joka on kätköttänyt suuren osan Pohjanmaata.

Ähtärin pikkubussi toimi tietysti myös koulubussina poimien mukaansa koululaiset teiden varsilta.

Soinin kunta panostaa matkailussa luontoon. Soinin ja naapurikuntien alueella Suomenselkä on korkeimmillaan. Soita on paljon, mutta järviä on vähän, vaikka tämän lasketaan olevan Pohjanmaan järviseutua.

Bussi jättää minut museolle. Museo näyttää samalta kuin kotiseutumuseot lähes kaikkialla muualla ja on auki vain kesäisin.

Koordinaatit ovat epätarkat ja etsimiseen suttautuu tovi. Samalla kuitenkin huomaan, että lähialueella on paljon liikennettä. On tietysti kouluun meneviä koululaisia, mutta myöskin vieressä oleva helluntalaiset kokoustavat heti aamusta. Levoton ympäristö vaikeuttaa etsimistä. Purkki kuitenkin löytyy ja näin Soini uudeksi kunnaksi geokätkökartalleni.

Purkissa on tyypillisesti logivihko, johon kirjoitetaan nimimerkki. Logivihko on usein minigripin sisällä ja vielä silica-pussin kanssa, että pysyisi kuivana.

Läheisellä pururadalla oli myös kätköjä. Kävin siellä, mutta rospuutto oli tehnyt maastosta vaikeakulkuisemman ja oja oli leventynyt niin, etten viitsinyt yrittää sen yli. Hieman hemmoteltu, tiedän. Toisaalta, en halunnut viettää koko päivää märissä kengissä.

Menin Soinin Matkahuoltona toimivalle St1-asemalle juomaan aamun teet, koska olin väsynyt huonosti torkutun yön jälkeen. Aikaa bussin tuloon oli kuitenkin yli kuusi tuntia, joten lähdin käymään kylällä.

Keskustassa oli funkkisrakennus ja kirkko ja tällainen yhdistelmä on myös Vimpelissä.

Soinissa on Suomen ainoa vaivaisakka.


Valitettavasti kirkko oli suljettu.

Seuraavaksi huomasin kirjaston ja menin sinne viettämään aikaa. Kirjastossa oli harjoittelija, jonka kanssa juttelin pitkään. Soinissa on asunut iät ajat Keisari-suku. Puhuimme myös siitä, kuinka suvussa periytyy tietyt piirteet, kuten hänen suvussaan huolellisuus, tarkkuus ja nuukuus. Minulla taas taitaa olla suvussa periytyvä piirre huumorintajuisuus, sillä pikkuserkkuni Gail Hakala on tunnettu siitä. Toinen piirre on taiteellisuus, mikä ei ilmene minussa laisinkaan. Eikös humoristi ole sellainen, joka on taiteilija, mutta ei omaa mitään taiteellista lahjakkuutta.
Huomasin, että kirjastossa oli peräti kaksi kirjaa Törnistä. Sen lisäksi mainostettiin naisten raamattupiiriä. Pienellä kylällä on vireää uskonnollista toimintaa. Henkii ummehtunutta konservatiivisuutta.  Valtuustoon ovat päässeet keskusta, kristilliset, persut ja sekoomus, jotka kaikki ovat konservatiivisia uskontopuolueita. Kaikki tämä ilmapiiri välittömästi syrjäyttää minun kaltaiseni boheemin. Ihmiset, jotka sanovat, että ihminen on liian kehittymätön voidakseen toimia kommunismin ideaalien mukaan kannattavat kristinuskon ideaaleja.

Seinäjoelle kulki pikkubussi, missä turvavyön klipsut painoivat piikkinä takalistoa koko matkan ajan. Kaunis sää, mikä helli minua Soinissa, oli vaihtunut sateeseen. Luntakaan ei ollut maassa, kun taas Soinissa oli ollut vähän.

Bussi meni Lehtimäelle, missä oli suuri kehitysvammaisten opisto, keskellä serkusavioliittojen Pohjanmaata. Näitä opiskelijoita olenkin tavannut aiemmin, mutta nyt ensimmäistä kertaa näin itse opistorakennuksen.

Bussi kävi myös Kuortaneella, mistä olen kirjoittanut aiemmin sen, kun koko kunta on omistautunut urheilulle.

Bussi oli perillä ajoissa, joten ehdin etelään menevään junaan. Ravintolavaunun työntekijä oli ampunut hirven ja sieltä kuulutettiin iloisesti ihmisiä syömään hirvisoppaa. Valitettavasti matka oli liian lyhyt, että olisin mennyt maistamaan. Minusta on hienoa, että ravintolavaunuun tulee ruokaa noin läheltä. Täysin eri tapa kohdella matkustajia kuin Seinäjoen rautatieasema, joka istuttaa ihmiset lattialle tai Ähtäri, jossa ainoa lämmin paikka aamulla on pankkiautomaatin lämpiö.

Kotiin päästyäni kerkisin vielä samulionen Perjantai-chatille youtubeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, tammikuu 19, 2020 at 15:20

  En muista olenko ikinä käynyt Soinissa, ei ainakaan näytä yhtään tutulta. Nätti tuo museon pihapiiri, voisihan tuolla vaikka joskus kesällä ajella ja jos vaikka kirkkokin sattuisi olemaan auki.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets sunnuntai, tammikuu 19, 2020 at 18:34

  Tuttu paikka, mun isä on tuolta kotoisin ja lapsena tuolla paljon pyöritty. Itsekin naapuripitäjästä kotoisin, Alajärveltä. Jotenkin hauska nähdä Soini matkablogin postauksessa 🙂

 • Reply Petra sunnuntai, tammikuu 19, 2020 at 21:34

  👍🙂

 • Reply Terhi maanantai, tammikuu 20, 2020 at 12:29

  Suomessa ei todellakaan satsata julkisen liikenteen odotustilojen viihtyvyyteen. Jos Matkahuollolla on odotustilat niin satavarmasti ne suljetaan klo 17.00 ja asemarakennus ilman penkkejä! Tervetuloa vanhukset ja raskautetut!

 • Reply Sandra torstai, tammikuu 23, 2020 at 11:00

  Voi jumpeli, miten paljon vaivaa ihminen voi käyttää matkustamiseen. Nostan hattua, itse en rupeaisi. Ja samaa mieltä, että monessa paikassa odotustilat ovat surkeita.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar