Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kannonkoskea ja Jyväskylää

Minut oli kutsuttu Jyväskylään Tiedonantaja-festivaalin paneeliin osallistujaksi ja samalla reissulla päätin käydä Kannonkoskella. Sen tein niin, että viimeisellä junalla menin Helsinkiin, jonka jälkeen Onnibussin yövuorolla Jyväskylään. Onnibus on Jyväskylässä vähän kolmen jälkeen aamuyöllä ja sitten joutuu kolme tuntia odottelemaan, ennen kuin bussi jatkaa Saarijärvelle ja Kannonkoskelle. Vaihtoehto oli lähteä aamuyöllä bussilla Helsingistä ja sitten odotella vähemmän aikaa Jyväskylässä. Matkakeskuksen viereisellä huoltoasemalla on koko lailla mukavampi odotella kuin Kampin keskuksessa.

Saarijärvellä jäi sen verran aikaa, että kerkisin poikkeamaan lähikaupassa. Vessaa heillä ei ollut, mutta jakoivat ilmaista ruokaa pois. Sainkin sieltä retkieväät mukaani.

Tässä vaiheessa päivä rupesi vaalenemaan. Hyvä niin, koska tie ei ollut minulle entuudestaan tuttu. En ole aiemmin tietääkseni käynyt Kannonkosken kunnan alueella, tai jos olen, niin pikkulapsena. Kannonkoski on kaikkein myöhäisimmin itsenäistynyt maalaiskunta, eikä alueella ole ollut merkittävästi historiaa. Se oli vihoviimeisin Järvi-Suomen kunta, mikä minulta oli käymättä. Maisemat olivat kauniit, kunhan kaukaa katsoi. Vaikka kunta on metsäinen, niin sitä vaivaa sama puuston nuoruuus ja pusikoituminen kuin kaikkialla muuallakin. Sinne kulkeva rata on puunjalostusteollisuuden käytössä.
Kun tulen paikkakunnalle, täällä ovat geokätköt harvassa ja lähin on 1200 metrin päässä. Polvivaivaisena en tykkää kävelemisestä yhtään, mutta lähden tallustelemaan kirkolle läpi geneerisen kirkonkylän.  Minkähän takia on kirkko rakennettu kylältä syrjään. Tämä on kaikki nuorta asutusta. Tänne tuli evakkoina jumalaisen Sortavalan maalaiskunnan väkeä. Sanon sitä jumalaiseksi, sillä maisemat siellä ovat todella upeat. Kirkko, joka on rakennettu ennen heidän saapumistaan, muistuttaa Sortavalasta, koska edustaa funktionalismia.

Funkkis on jotenkin suomalainen tyyli. Vaikka Kannonkosken kirkon torni muistuttaa talouspaperirullaa, niin on kirkko on jopa tyypillisiä puukirkkoja kauniimpi. Jakeet seinissä ovat tuolloin upouudesta käännöksestä.

Valitettavasti kirkko oli kiinni. Kannonkoski kuuluu Saarijärven seurakuntaan, mutta jumalanpalveluksia siellä järjestetään vielä säännöllisesti.

Kirkon geokätkö löytyy läheltä metsästä yllättävän helposti. Sinne johtaa geopolku. Näin Kannonkoski on 301. kunta, josta minulla on geokätkölöytö.


Kirkolla on myös kirkkovene.

Kirkon vieressä on ränsistynyt, vanha ravintola.


Keski-Suomi on ränsistyneiden maaltapakopaikkakuntien ulkoilmamuseo.
Joku kerää lyhtyjä.

Hissukseen kävelin kohti bussin päätepysäkkiä. Minulla oli vielä muutama tunti aikaa bussin lähtöön. Päätin syödä paikassa olevalla SEO:n bensiksellä lounaan, joka oli oikein hyvä.  Tässä vaiheessa ilma muuttui aika radikaalisti myrskyisään suuntaan.  Myöhemmin siitä kehittyi tuhoja aiheuttanut syysmyrsky, mutta en tiennyt siitä vielä mitään.

Bussi kuljetti pieniä koululaisia. Yksi tuli niin rohkeasti lähelle liikkuvaa bussia, että pelkäsin sen jäävän alle. Saarijärvellä vaihto toiseen bussiin. Lannevedellä talon pihassa oli ankkoja tai hanhia, en nähnyt tarkkaan, kumpia. Ankat tulevat sinisorsasta tai toisinaan myskisorsasta, hanhet ehkä merihanhesta, mutta molemmat ovat kesyinä usein valkoisia.

Jyväskylässä majapaikkaan oli vielä melkoinen matka.

Majapaikkani oli Local Culture Hostel & Café. Äkkipäätä katsottuna kiva kahvila ja viihtyisä hostelli, mutta vessat olivat eri kerroksessa kuin dormit. Minulla on tapana rampata vessassa, niin se ei ole kiva juttu, etenkään kun polvi on kipeä. Toinen miinus oli aamiaisbuffetin hinta, 14 euroa. Ymmärtäisi, jos olisi erikoinen tai hostelli jossain korvessa, missä ei ole lähellä kilpailijoita. Onneksi oli mahdollisuus itse koostaa aamiainen. Koska hostelli painotti ekologisuutta, niin ehkäpä he halusivat rangaista niitä, jotka valitsivat buffetin. Erityisesti pidin siitä, että siellä oli tarjolla pieni pannu haudutettua teetä. Minulta menee päivässä teetä useampi pannullinen.

Nukuin 12 tuntia. Kerran heräsin yöllä pakolliselle vessareissulle. Hostelli oli hiljainen. Kuvittelin kahvilan olevan vegaaninen, mutta ei se sitten ollutkaan, kun aamiaisella tarjoiltiin munia. Ei se turha kuvitelma ollut, kun sivulla kerrotaan ” The Local Culture Café is an atmospheric vegetarian and vegan café”. En ole kasvissyöjä, mutta kumminkin. Tässä on vähän samaa kuin Turun Kirjakahvilassa.

Aamulla lähdin sitten Tiedonantajafestivaaleille Sepänkeskukselle. Kaikki kadut oli pistetty remonttiin, niin päädyin kulkemaan Harjulle. Jyväskylän keskustassa ei ole paljon nopeasti poimittavia geokätköjä, niin ei sitten niitä. Festivaaleilla allekirjoitin Suomen Kommunistisen Puolueen kannattajakortin. Sitä edellisellä kerralla olen kirjoittanut vain vihreiden (myöhemmin Ekologinen puolue Vihreät ja Kirjava puolue) kannattajakortin. Olin radikaali vihreä ennen kuin siitä tuli muodikasta.

Kuuntelin Pakinkylän punakaartin historiaa ennen omaa paneeliani. Alun pitäen se ei kiinnostanut, koska kukaan suvustani ei osallistunut siihen punakaartiin, vaan paljon maineikkaampiin, mutta kuitenkin siinä tuli käsiteltyä myös muita punakaarteja ja yleisesti vuoden 1918 ja sen tutkimisen vaikeutta ja tiedon vähäisyyttä.

Sepänkeskuksessa oli tämä kahvipurkki. Minun mummollani oli aikoinaan samanlainen. Minusta se oli silloin lapsena kaunein näkemäni esine ja ihastelin sitä.

Uusliberalistisen itsekriittisesti arvioin, että olisin voinut paneelissa puhua paremminkin, mutta onneksi siellä ei ollut uusliberaaleja.

Paneelin jälkeen menin viivana, niin kuin minä ymmärrän, että kävellään nopeasti, Matkakeskukselle ja vieläpä eksyin välillä. Kartasta nähtynä piti olla suora katu sinne, mutta sitten jouduin kuitenkin vähän harhailemaan. Vaihdoin junaa Pasilan Triplassa, mikä oli ensimmäinen kerta minulla siellä. Kauppakeskus siinä, missä kaikki muutkin. Karjaan aseman remontti sen sijaan oli vain laajenemassa. ’

Lähtiessäni podin reissuväsymystä ja saapuessani kotiin mietin jo uutta reissua.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Terhi sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 12:31

  Raskasta matkailua, toivottavasti siellä Jyväskylässä oli edes lämmin odottelutila. Tuo Kannonkosken kirkko on minun makuuni, noista raamatunlauseista en tosin tiedä, jotkut muut koristeet olisivat ehkä olleet kivemmat.

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, 28 lokakuun, 2019 at 07:01

   On siellä huoltoasema auki koko yön Matkakeskuksen vieressä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 30 lokakuun, 2019 at 09:02

  Tripla(kin) on meiltä edelleen kokematta. Kävimme sunnuntaina ilmaislipuilla kirja- ja ruokamessuilla ja pohdimme sen jälkeen, että melkein saman jutun olisi varmaan voinut kokea käymällä jossain isommassa kirjakaupassa (kai Triplassa sellainen olisi?) ja jossain isommassa ruokakaupassa, jossa olisi ollut muutama maistiastiski. Jyväskylässä kävit tietysti Wilhelm Schildtin kadulla – Schildtin lukio voisi ainakin viikonloppuna olla vaikeampi kohde.

  • Reply Stacy Siivonen torstai, 31 lokakuun, 2019 at 13:21

   Ei kaikkea kerralla. Wilhelm Schildt on 9. pikkuserkku, joten ehkä pitäisi. Tai no, aika moni muukin on minun 9. pikkuserkku.
   Triplan anti on jotakuinkin siedettävä odotustila junamatkustajille. Sitten jos vielä löytäisi kunnolliset ja tilavat wc-tilat, niin olenhan iloinen.

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen perjantai, 1 marraskuun, 2019 at 15:46

  Mielenkiintoinen kuvaus Kannonkoskesta ja saman valitettavan havainnon olemme itsekin tehneet Suomen tyhjenevästä maaseudusta, jopa kirkonkylät alkavat olla melko autioita. Kirkko on hieno, ehkä jopa tyylikäs. Tuliko geokätkö kuntahaasteeseen uusi kunta?

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, 1 marraskuun, 2019 at 15:50

   Uusi kunta tuli taas ja niitä on nyt 301. Vuodenvaihteessa Valtimon ja Nurmeksen pitäisi yhdistyä, joten sen jälkeen on vain 300.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 2 marraskuun, 2019 at 11:32

  Saarijärvellä on tullut käytyä, mutta Kannonkoski taitaa olla käymättä, en ainakaan muista että olisin siellä käynyt. Mielenkiintoista luettavaa jälleen, pidän sinun tyylistä kirjoittaa hyvin yksityiskohtaisesti havainnoista ja ajatuksista!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar