Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Olen laiminlyönyt tätä puistoa. Kun viimeksi ajattelin mennä puistoon jäitse, salmi lainehti sulana. Maitse puistoon ei pääse lainkaan ja saariston jäätilanne on epävarma. Siksipä, kun facebookissa ilmoitettiin, että sinne olisi kuljetus, tartuin heti tilaisuuteen. Viisi paikkaa meni tietysti saman tien. Matti Piirainen  järjestää retkiä puistoon Tammisaaren keskustasta 60 eurolla. Hinta on mielestäni kohtuullinen, sillä Tammisaaresta joutuu kulkemaan pitkän matkaa Hankoniemen kylkeä ennen kuin on pelipaikoilla. Ei se mitään, eivät nekään maisemat tylsiä ole, menomatkalla Matti näytti Dagmarin lähteen, minne tietysti kannattaa reippailla, jos menee koskaan Hankoniemelle.

Hästö-Busö

Menomatkalla näkyi ensiksi Hästö-Busö, kun älysin sitä kysyä. Minä nyt en ihan vanno, mutta kun käytiin neuvotteluja ennen talvisotaa rajojen siirtämisestä, niin muistelisin, että joskus olisi ollut Hangon suunnalla ollut Neuvostoliiton vaatimusten kohteena pelkästään tuo saari. Se on osa Pietari I:n merilinnoitusta ja venäläiset varustivat sen jo tsaarin aikana, aivan kuin myös Dragsvikin kasarmit itse Tammisaaressa.

Me näimme kalasääksen lentelevän, kun Älgön eteläpuoleisessa saaristossa siirryimme itse kansallispuistoon.

Merilokki

Pysähdyimme pitemmäksi aikaa Modermaganin saarelle, jossa oli myös muita veneilijöitä. Ennen kaikkea siellä kuitenkin oli geokätkö, jonka nopeasti hoidin logatuksi. Sen jälkeen saatoin katsella, kuinka räyskän poikanen kiljui emolleen. Myös töyhtötiaisen ääntä kuului.

Olen tottunut pitämään kumpiakin vähintäänkin vaarantuneina. Modermaganilta jatkoimme yli selän Jussaareen eli Jussaröön, niin kuin se esiintyy klassikossa ”Sää rannikkoasemilla”. Minä olen muutenkin käynyt monen rannikkoaseman välittömässä läheisyydessä, ainakin Orrengrundin, Harmajan, Russarön, Tulliniemen ja Marjaniemen. Jussarössä oli ihanainen luonnonpuisto ennen vuotta 1989, jolloin sen arvo aleni kansallispuiston rajoitusosaksi. Noin puolet saaresta on tätä ihanaista rajoitusosaa, mutta menin geokätkölle. Saaressa oli melkoisen kuuma ja geokätkö oli näkötornin luona. Jäinkin sinne istuskelemaan rauhassa.

Maisema tornista

Jussarössä on ollut sekä kaivos -että sotilastoimintaa ja siellä on lukuisia tyhjillään seisovia rakennuksia. Niitä tuli vastaan, kun menin takaisin satamaan.


Röttelöt eivät kuulu tietenkään kansallispuistoon eli entiseen luonnonpuistoon. Sotilaat ovat harjoitelleet niissä kaupunkisodankäyntiä. Kansallispuisto muistuttaa labyrinttiä, koska mökit ja asumukset on rajattu pois. Viitisen taloutta sinnittelee talven yli vielä saaristossa.

Viilensin itseäni sataman kahvilassa, jonka nimi on ”Ön”.

Paluu oli vähän eri reittiä.

Näin päivän toisen merikotkan. Lähempänä ihmisasutusta eli Skärlandetia, joka on kansallinen maisemanhoitoalue, tuli tilaisuus katsella mökkiläisten mökkiasumista. Minulla ei ole mökkiä, eikä myöskään lähisukulaisilla ole. Sitten puhutaan minun sukupolveni ihmisistä, jotka perivät peräti kolme mökkiä, eivätkä tiedä, mitä tehdä niillä. Onpa ihmisillä hyvin asiat. Jos minulla olisi niin hyvin, minusta Suomi olisikin maailman onnellisin maa ja varmasti äänestäisin demareita tai vihreitä. Olen joskus ajatellut, että olen kuin pilapiirroksen kerjäläinen, joka oli kuvassa ainoa, jolla varat ylittivät velat.

Yllättävästi valkoviklot muuttivat etelään. Ei niillä ole mitään paikkaa laskeutua täällä ja olin yllättynyt, että muuttivat ihan keskellä kirkasta päivää.

Pysähdyimme pullapuodin luokse ja muut kävivät ostoksilla. Mutta kun ei ole sorsiakaan, ei ole tarve pullalle, en käynyt ostamassa. Ihmeen paljon toimintaa oli täällä, kun yleensä olen tottunut siihen, että on ihan kuollutta.

Saavumme Tammisaareen ja luontokauppa on vielä auki, joten ostan sieltä kansallispuiston hihamerkin, kun nyt olen tämän suorittanut. Sattui hyvä ilma, jopa helteinen, oli paljon ihmisiä liikkeellä ja lintujakin kivasti. Vähän toisenlainen ilma ja ajankohta, niin lintuja olisi enemmän ja ihmisiä vähemmän. Siitä huolimatta saatoin löytää rauhallisen paikan näkötornilta, kun kukaan muu ei halunnut lähteä helteessä kiipeämään Jussarön korkeimmalle kukkulalle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, heinäkuu 22, 2019 at 15:09

  Eipä ollut paha hinta retkestä paikkaan, joka on noin hankalasti saavutettavissa. ”Jussaröö” on kyllä tuttu sana radin säätiedostuksista. 😀 Minä kyllä voisin haluta periä kesämökin, jostain järven rannalta. Tietäisin kyllä mitä sillä tekisin. Mutta ei ole pelkoa että perisin. 😀

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, heinäkuu 22, 2019 at 21:22

  Täytyy sanoa, että eipä kansallispuisto antanut itsestään kovin hyvää kuvaa: autioita taloja ja kelohonkia….. Kiva että muutama lintu oli edes löytynyt. Ettei kaikki olleet pois lentäneet🤣

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, heinäkuu 23, 2019 at 11:31

   Autiot talot olivat kansallispuistorajauksen ulkopuolella, niin kuin moni muukin. Suurin osa kansallispuistoon kuuluvasta alueesta on avomerta. Loput alueesta on juuri sellaista, missä kasvaa kelohonkia.

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, heinäkuu 27, 2019 at 11:01

  Suomen luonto on kyllä mielettömän monipuolinen – tämä alue on mulle aika mysteeri, mutta hienoa kotiseutuseikkailua! Tai siis jos nyt ei kotiseutu niin kotimaa vähintään.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, heinäkuu 29, 2019 at 00:22

  Tällainen retki on tosi kiinnostava ja tekisi mieleni itsekin moinen tehdä! Juuri lueskelin, että kansallispuistojen kävijämäärät ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana rajusti, mutta näissä merellisissä kansallispuistoissa kävijämäärät ovat sitä vastoin pääsääntöisesti laskeneet – ei paljoa, mutta kumminkin.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar