Midnight Sun Geocaching Mega 2019 – Kiilopää

Megatapahtuman aamu valkeni aurinkoisena. Oulun Megassa sää ei ollut ollut suosiollinen, nyt ei voisi parempaa ilmaa toivoa. Puhun kuitenkin ensin matkalaisista. Geokätköilijät raijaavat mukanaan tunnuskoodilla varustettuja esineitä, joista pienimmät mahtuvat sormenpäälle ja raskainta sarjaa siellä taas edustivat mela ja moottorisaha. Kun Helsingissä oli ollut kevään korvilla tapahtuma, jossa valmisteltiin ja mainostettiin Kiilopäätä lähti sieltä minun matkaani nyrkin kokoinen sammakkolelu, jonka piti matkata Kiilopäälle kuin jonkin olympiasoihdun. (Soihtua en ole vielä nähnyt matkalaisten joukossa) Jätin sen sinne. Sitten taas viime kerralla, pari vuotta sitten Kiilopäällä olin jättänyt Aakenustunturilta 1983 löytämäni poron selkänikaman ja se oli reissannut pitkin Skandinaviaa ja ollut viimeksi Harstadissa Lofooteilla ja poimin sen taas itselleni. Harmittavan usein ne katoavat kätköjen myötä.

Minun päiväni koostui siitä, että kävin parilla kätköllä lähellä ja mittasin GPS:ni tarkkuuden annetussa pisteessä. 4-5 metriä heittoa.

Aamulla oli ollut linturetki, eivätkä retkeläiset olleet nähneet oikein mitään. Pari vuotta sitten oli ihan erilainen tilanne ja sinirinnat lauloivat. Nyt ryystivät järripeipot. Vaikka lunta oli ollut muutama päivä sitten, tuntui, että kevät oli pitemmällä.

Päivän suurin asia oli kuitenkin Kuurakaltio, Kiilopään kylmäuimala tunturipurossa. Viimeksi kävin avannossa 1992 ja se oli kuin sulaa rautaa olisi kaadettu iholle. Nyt päätin kokeilla uudestaan ja uin tunturipurossa kuin ankka.

Kuurakaltio

On se ihmeellistä, että kun on kilpirauhastulehdus, niin ei ikinä tiedä, miten keho reagoi mihinkin. Nyt se sieti kylmää tunturipuroa oikein hyvin. Myöhemmin kuulin, että jotkut olivat uineet saaren ympäri. Purossa oli jonkin verran virtausta, minkä takia pysyttelin köyden varassa. Olisin kuitenkin tietysti voinut lähteä uiskentelemaan saaren ympäri. Onkohan avantouinti uusin harrastukseni. En olisi kyllä uskonut ikinä, sen ensimmäisen kokemukseni perusteella.

Myös savusauna oli lämpimänä ja istuin siellä pitkät ajat löylyssä. Savusaunassakaan en ole ollut ehkä kuin joskus kymmenen vuotta sitten.

Kuurakaltion puuarkkitehtuuri hellii silmiä

Illalla menin vielä sähkösaunaan.

Lähtisiköhän Prahaan Gigaan vappuna.

Giga on tietysti kertaluokkaa suurempi kuin Mega. Gigaan vaaditaan 3000 ”will attend” -loggausta. En tiedä, kuinka vakavasti kätköilijät suhtautuvat niihin, minä koen sen sitovana lupauksena. Megaan vaaditaan 300. Viimeksi Kiilopäällä oli 603 nimimerkkiä, nyt 379, will attendeja oli 480. Siis will attend on 80% luotettava lupaus tulemisesta, ainakin Suomessa.  Nimimerkin suojissa voi tulla kokonainen perhe, joten se ei kerro vielä, kuinka paljon ihmisiä oli paikalla. Jotkut sanoivat, että ehkä ihmiset menivät Harstadiin Kiilopään sijasta, mutta minä ajattelin, että tapahtumat pikemminkin ruokkivat toisiaan. Pohjoismaissa kuitenkin on niin vähän populaa, ettei Gigaa saada aikaiseksi. Sen sijaan tänä vuonna on poikkeuksellisesti kolme megatapahtumaa. Viimeisin on Lahdessa syksyllä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Terhi sunnuntai, kesäkuu 23, 2019 at 21:36

  Tuossa geokätköilyssä tuntuu olevan kaikenlaista oheistoimintaa. Minä etsin ensimmäisen geokätköni, saapa nähdä tuleeko toista.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.