Harmaa Pyhäntä

Lähdin junalla Ouluun makuuvaunussa vietettyäni sitä ennen monta tuntia junaa odotellen Oodissa, mistä on nopeasti tullut minun suosikkini Helsingissä.

Yö makuuvaunussa meni niin mukavasti kuin se suinkin saattoi mennä. Ikävää, että alussa kuului pakkokuulutukset kovaa hytin radiosta, kun minulla oli halu käydä nukkusille.

Jossain Ylivieskan paikkeilla heräsin sateen ropinaan ruutua vasten. Ennuste oli, että se menisi ohi päivän mittaan.

Oulussa lähdin Onnibussin vuorolla Pyhännälle. Aiemmin olin päättänyt geokätköillä ne kunnat, jotka olivat Pähkinäsaaren rauhan rajan ulkopuolella. Pyhännän kohdalla raja ei kuitenkaan ollut mitenkään varma. Haapajärvellä selvisi, että muinainen hämäläisten ja karjalaisten metsästysmaiden raja kulki siinä paikkeilla, missä nyt on Pohjois-Savon maakunnan raja. Arvelin siksi Pyhännän kuuluneen Pähkinäsaaren Suomeen.  Pyhäntää ei vielä tuolloin vakituisesti asutettu.
Pidin itsestään selvänä, että Pyhännältä laskevat vedet Pyhäjokeen, mutta ne laskevatkin Siikajokeen. Pähkinäsaaren rauhan oletettu raja kulki näiden jokien välissä.

Pyhännästä suurin osa on alavaa suoseutua ja siellä on vähän Kainuun tuntua. Kajaani onkin naapurikaupunki.

Bussipysäkiltä kävelin uimarannalle, jossa oli grillikatos. Pidin siellä geokätkötapaamisen, johon tuli Kajaanista lapsiperhe. Näin Pyhäntä uudeksi kunnaksi kätkökartalle. Johtui ehkä sateesta tai laiskuudesta, mutta en viitsinyt käydä lähellä olevalla geokätköpurkilla. Ihailin sen sijaan lintuja rannalla.

Rantasipit

Kun olin bussipysäkillä, kuulin vielä kaakkurin äänen lennossa. Pyhäntä tarjoaa runsaasti sopivia suolampareita kaakkurin pesiä. Aivan kirkonkylän kupeessa on suuri soidensuojelualue.

Grillikatos oli oiva paikka yöpyä, mutta ahneus voitti ja päätin lähteä liikkeelle. Alun perin olin katsonut, että Temmeksessä saisin kiinni Haapavedelle menevän bussin, mutta sitten snaijasin, ettei tarvitse mennä kuin Pulkkilaan.

Pulkkila on viereisessä Siikalatvassa. Olen sanonut, että kun on tulva, siikoja jää kiinni puun latvoihin ja sitten tulvan laskettua ihmiset saavat ravisteltua niitä alas. Tällä tahdon viestittää, että kunnan nimi on tyhmä. Koko kunta on varmasti Suomen tylsimpiä, mutta siellä on tapahtunut kuuluisa poltergeist-tapaus. Pakko huomata, että myös Haapavedellä oli poltergeist.

Minä olin nuorena poltergeistin keskushenkilö eli esineet liikkuivat itsestään minun lähelläni, kerran jopa lensivät. Kuten arvata saattaa, läheisille heidän oman maailmankuvansa eheys oli tärkein asia. Onneksi en saanut kiusakseni mitään henkien manausta tai rukoilijoita. Ei minulle enää tapahdu ns. yliluonnollisia asioita, muutuin huonoksi kanavaksi sille, mikä tahansa olikin lähettämässä jotain viestiä.

Nyt minulla oli runsaasti aikaa Pulkkilassa istua ja odotella bussia. Ilma oli yhä edelleen sateinen, niin ei huvittanut lähteä minnekään. Pari nuorta poikaa ajeli pyörillään siinä ja ne rupesivat kyselemään minulta kaikkea. Ensiksi ne kysyivät, mikä laite minulla on. Sanoin, että se on GPS, sillä etsitään geokätköjä. Missä täällä on lähin geokätkö. Sanoin sen olevan tuossa kirkolla. Lähdetään etsimään sitä. Ei, kun minä olen löytänyt sen jo. Onko sinulla sen logivihko. (Sen jälkeen he kinastelivat, pitääkö logivihko ottaa mukaan vai ei) Tietysti pitää ottaa, että sinulla on todiste siitä, että olet löytänyt geokätkön. (Ei, kun se nimi siinä logivihkossa, joka jää purkkiin, on se todiste). Sitten he kysyivät minun tVNS-laitteestani. Koska en osannut selittää fibromyalgiaa alle kymmenvuotiaille, sanoin, että laite auttaa stressiin, siihen, että on vähän hermot kireällä joskus. Sitten pojat kävivät minulta kysymässä ainakin kolme kertaa, onko minulla hermot kireällä.

Pysäkille tuli myös torniolainen pariskunta syömään hamppareita. Pojat heti kysymään, onko hyvä hampurilainen. Toinen sanoi, ettei tiedä, kun ei ole vielä saanut edes maistettua. Mistä te olette. Missä on Tornio.

Haapaveden bussi saapui ja lähdin sitten Gangsta Cityyn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aiemmat postaukset


Vieraillut maat

How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
Make your own visited countries map.

ParisRio

ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.