Vuosi 2018 paketissa

Vuosi 2018 jää muistoihin lähinnä Itä-Suomeen tehdyistä reissuista ja kuinka oli metriset hanget, tai no, ehkä noin 85 cm paksut hanget. Lunta oli, joka tapauksessa, liikaa. Keskellä lumia kävin kauneimmassa Savossa ja sitten lumien sulettua Valamon luostarissa. Ihastuin luostariin ja ortodoksisuuteen, mitä tietysti himmentää se, etten usko Raamattuun ja pidän uskontoa hölynpölynä. Arvostan kuitenkin meditatiivista puolta ja hiljentymistä. Joskus, kun kirkot ovat auki, pakenen hälyä sinne istumaan hiljaisuudessa. Olen kai moderni henkinen ihminen, joka ajattelee, että uskonto on helvettiä pelkääville, kun taas henkisyys on niille, jotka ovat olleet helvetissä.

Savonlinnassa nautiskelin kalakukkoa munavoin kanssa.

Kesällä kiertelin Pohjanmaata ristiin rastiin. Rakastin hellettä, vaikka ihmiset lähinnä valittivat siitä. Kiersin läntisen Lapin ja kävin UNESCO:n maailmanperintökohteessa Aavasaksalla.

Kävin myös tutustumassa Ruotsin puolella Vittulajängän Pajalaan. Alkuvuodesta olin käynyt Irlannissa, josta tykkäsin oikein paljon, etenkin Belfastista.  Alec Hanhi sai minusta uuden ystävän. Toivottavasti jatkossa tulee lisää tietoa Alec Hanhesta tai jopa kuvia. Kuitenkin belfastilaiset olivat kritisoineet sitä, että rahaa pistettiin vesilinnulle tehtyyn patsaaseen. Minusta se on monta kertaa parempi kuin uppoava laiva. Jos joku oma sukulaiseni olisi ollut Titanicissa, niin se olisi tehnyt siitä mielenkiintoisen, mutta ei se nyt muuten ollut sen ihmeellisempi kuin Kuru-laivan uppoaminen.

Vuonna 2018 muisteltiin myös vuotta 1918 ja minä kävin sitä muistelemassa Tammisaaressa Dragsvikissa ja Lahden Hennalassa. Muitakin tilaisuuksia oli ollut, esimerkiksi Viipurissa, mutta Viipurissa minulla ei osallistuneetkaan sukulaiset sotaan. Ei myöskään Helsingissä tai vaikka Saarijärvellä, jossa oli muisteltu kanssa. Suomalaiset olivat erittäin jakautuneita, kun näihin tilaisuuksiin osallistui lähinnä moderni vasemmisto ja sitten taas oli toisia tilaisuuksia, joihin osallistui oikeisto. En tiedä, oliko näissä tilaisuuksissa ketään vasemmistolaista paikalla.  Vasemmistolaisista osalla oli sukulaisia väärällä puolen rintamalinjaa 1918. Minä sanon väärällä puolella, koska faktisesti sota ei alkanut siitä, että joukko siltasaarelaisia demariradikaaleja sytytti punaisen lyhdyn Paasitorniin, punaiset eivät faktisesti aloittaneet sisällissotaa silloin, vaan taistelut olivat jo alkaneet. Sen selittäminen, kenen syytä sodan alkaminen oikeasti oli, olikin vaikeampi kysymys. Aikalaisten näkökanta oli, että sotaan ajauduttiin.

Nyt sitten voidaan siirtyä heimosodista vaikenemiseen tänä vuonna.

Syksyllä kerkisin käymään vielä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla ja tykästyin etenkin Virtoihin. Vuosi päättyi matkaan häihin Vimpeliin ja vuosi vaihtui Tampereella. Edellisen kerran tragedit olivat paukkuneet reissullani Kuopiossa.

Vuodelle 2019 on jäänyt vähän ja se painottuu Pohjanmaalle ja aika moni noista kunnista, joista minulla ei ole geokätkölöytöjä on sellaisia, joissa en ole käynyt lainkaan tai ole käynyt lapsena. Ihan tarkoituksella jätin Petäjävedellä käynnin tähän vuoteen, koskapa siellä on UNESCOn maailmanperintökohde. En tiedä, olenko ollut jotenkin skarpimpi sellaisissa kunnissa, jossa en ole käynyt aiemmin koskaan, mutta tuntuu siltä, ettei mikään niistä ole ollut yhdentekevä, vaikka joskus tuntuu, että kirkonkylillä on geneerinen arkkitehtuuri, jota hallitsevat keskusliikkeet ja Osuuspankin räikeä kyltti.

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Merja sunnuntai, tammikuu 6, 2019 at 19:57

  Pohjois-Irlanti vei viime vuonna myös minun sydämen. Ihanat maisemat! Olen miettinyt geokätköilyä monta vuotta. Ehkä tänä vuonna saan aikaiseksi aloitettua!

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, tammikuu 8, 2019 at 20:30

   Toivon niin, aina mahtuu lisää ihmisiä gätkölle.

 • Reply Sini maanantai, tammikuu 7, 2019 at 17:38

  Belfast oli kiva. Valitettavasti minulla ei ollut sinne aikaa kuin pari tuntia GOT – kierroksen lopuksi. Itse olen ateisti, mutta kirkoissa tulee vierailtua lähinnä reissuilla, jos löytyy joku hieno, historiallinen kirkko.

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, tammikuu 8, 2019 at 20:29

   Minä olen lähinnä igteisti eli koska jumalaa ei voi määritellä, ei voida tehdä lausumia siitä, onko jumala olemassa vaiko ei. Toinen, mitä ajattelen, on että jos jumala on olemassa ja sillä on kaikki, niin se ei tarvitse meiltä yhtään mitään. Olen katsellut Jehovan todistajien videoita, että jos teet niin tai näin, teet Jehovan iloiseksi tai surulliseksi. Kuulostaa siltä, että jumala on epävakaa ja läheisriippuvainen. Ja jos jumala on uskojansa kuva, niin ovatko sitten sellaiseen uskovat itse läheisriippuvaisia.

 • Reply Terhi tiistai, tammikuu 8, 2019 at 19:57

  En ole kirkon jäsen. mutta kirkothan ole arkkitehtoonisia aarteita. Kaikissa mielenkiintoisissa kirkoissa tulee käytyä.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.