Häihin Pohjanmaalle

Olen muutamassa yhteydessä aiemmin tavannut Haapajärvellä asuvan Hannu Österbergin geokätköilyyn liittyvissä asioissa ja viime kesänä hänen porukkansa järjesti geokätköilyn megatapahtuman siellä. Nyt kuitenkin hän päätti mennä naimisiiin Vimpelissä ja kutsua sinne kaikki geokätköilijät.

Minulla oli tarkoitus seikkailla joulun pyhät kissavahtina ollessani pääkaupunkiseudulla, mutta toisin kävi ja sairastuin ärhäkkään flunssaan. Joka paikkaan mennessä pitäisi olla lääkelaukku mukana. Onneksi kissapaikassa oli kuumemittari. Kuume hellitti juuri sopivasti ennen häitä.

Helsingissä kuitenkin kerkesin käydä Snellussa ensimmäistä kertaa. En tiennyt, että siellä on pieni, viihtyisä kappeli.

Kissavuoroni päätyttyä siirryin yöjunaan, joka vei minut Kauhavalle, jossa olin 4:40. Kauhavalla oli pureva pakkanen, eikä tietenkään mitkään sisätilat olleet auki. Etenin kätkölle, mutta kätkön päällä oleva korkki oli jäätynyt kiinni. Hakkasin sitä juomapulloni pohjalla, niin että se antoi myöten ja saatoin logata rautatieasemakätkön. Nyt minulla on haasteeseen tarvittavat sata suomalaista rautatieasemakätköä ja Kauhava kuntakartalla.

Huomasin, että takaisin etelään Kauhavalta lähti juna kuuden jälkeen ja lievästä hypotermiasta kärsien odotin sitä. Menin junaan ihan vain sen takia, että juna oli lämmitetty ja saatoin ajaa bussia vastaan Seinäjoelle. Pieni riski oli olemassa, sillä bussi lähti 15 minuuttia sen jälkeen, kun junan aika oli tulla Seinäjoelle. Juna oli kuitenkin ajoissa ja pääsin bussiin. Bussi ajoi takaisin Kauhavalle. Kauhava on minulle tuttu vain läpikulkupaikkakuntana, mutta siellä oli laitettu hävittäjä keskelle kaupunkia. Siellä oli myös kauppakeskus ”Ruma vallesmanni” ja valmistettiin puukkoja. Miksiköhän kauppakeskuksen nimi on, mikä on, eikä ”Komia leski”.  Ruma vallesmanni oli Adolf Hägglund ja hän selvisi murhayriyksestä.  Häjyilyn syitä on tietysti aprikoitu moneltakin kantilta. Itselleni yllätys oli, että 1800-luvulla Etelä-Pohjanmaa eli vaurauden kautta, minkä takia häihin oli varaa panostaa. Oma sukuni Pirkanmaalla köyhtyi aatelissuvusta piioiksi ja rengeiksi ja muodostamaan ensimmäistä suomalaista teollisuusproletariaattia.

Bussi jatkoi Kauhavan keskustasta Kortesjärvelle ja Etelä-Pohjanmaan järviseudulle. Pistävä pakkanen oli saanut puut huurteisiksi. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin täällä.

Lappajärven kirkonkylä

Lappajärvi siintelee taustalla

Vimpelin pyöreä kirkko

Aamu rupesi valkenemaan erittäin kauniina. Bussikuskikin ihmetteli, ettei ennen ole ollut taivas niin kauniina.

Tulen palaamaan tänne vielä, sillä enhän kätköillyt Lappajärvellä enkä Evijärvellä.
Vimpelissä menin oitis Vimpelin kirkolle, jossa oli kätkö, jonka nopeasti löysin ja niin Vimpeli geokartalleni.

Vimpeli oli idyllinen pikku kylä. Istahdin paikalliseen Nelimarkan kahvilaan ja sinne tuli geokätköilijöitä, jotka tunnistivat minut geokätköilijätapaamisesta Kokkolasta muutama vuosi takaperin. Heidän kanssaan tuli juttua Alajärvellä käymisestä ja niin lähdimme porukalla Alajärven maaseudulle autolla. Kun löytyi ensimmäinen geokätkö, niin Alajärvi itselleni uudeksi kunnaksi geokartalleni.

Alajärvi oli ihan perus-maaseutua, maasto muuttui vain kumpuilevaisemmaksi siellä. Alajärven läpi olen ajanut joskus lapsena 1970-luvulla, eikä se jättänyt mitään muistikuvaa. Alajärvi oli geneerinen, ruma pikkukaupunki. Alajärvellä sanotaan etsimistä ”kollaamiseksi”, kun taas Lappajärvellä se on ”kallaamista”. Kätkösarja esitteli alajärveläisiä sanontoja ja ruokia ja muuta perinnekulttuuria. Itse tunnen Alajärven nuorisopastori Kari ”Kuoleman Kauppias” Korhosesta, joka opettaa ihmisiä olemaan tekemättä, niin kuin hän itse teki, vaan niin kuin hän sanoi. Olin aikoinaan samalla luokalla nuorisopastorin kanssa ja silloin hän vasta oli sekoamassa huumeisiin. Voin sen puolesta todistaa, että ihan niin äkkiarvaamaton sekoilija hän oli kuin mitä hän kertoikin olleensa, ei niin, että minäkään mikään tervein yksilö olisin ollut.

Alajärveltä menimme sitten häätilaisuuteen Vimpeliin ja kerkisin kuulla ”tahdon”, ennen kuin tilaamani taksi tuli. Törsäsin niin, että ajoin sillä Lapualle asti. Ilma oli muuttunut tällä välin lumi-infernoksi.  Olisin arvostanut, jos olisin hieman kostuketta saanut, mutta oikeammin minua jännittää kaikki sosiaaliset tilanteet, häät eritoten. Oma parisuhdehistoriani on sellainen, etten halua latistaa sillä tunnelmaa kenenkään häissä ja mitä pitempään olen häissä, sitä varmemmin joku sitä kysyy. Muiden onnesta ajattelen, ettei se ole minulta pois.

Ajellessani Alajärvellä olin nähnyt, että tien reunassa oli useitakin pysäkkejä sille ainoalle bussille, mutta en voinut ottaa riskiä siitä, että olisin väärällä pysäkillä, etenkään kun sää oli muuttumassa myrskyisäksi. Siksi oli perusteltua mennä pitempi matka Lapualle. Sitä paitsi, bussi voisi olla myöhässä ja myöhästyttäisi minut junasta, joka oli viimeinen tänä vuonna.

Taksi kertoili, että kun taksiliikenne järjesteltiin uudelleen, niin kehotettiin ostamaan osake, mutta sanottiin, että sitten kun Kela-kyydit jaetaan, niin niitä jaetaan kyllä kaikille, oli osaketta vaiko ei. Kun sitten tuli se aika kohdalle, lupaukset petettiin ja vain osakkaat saivat Kela-kyydit. Hän sanoi, että pienellä paikkakunnalla ne ovat elinehto.

Lapuan asemalla sain odottaa junaa lämpimässä. Tampereelle juna saapui myöhässä lumi-infernon takia. Asemalta kävelin ankkalaan eli DreamHostel Tampereeseen. Sen vastaanotto ei ole kaiken yötä auki, joten sinnekin piti keritä ajoissa.

Seuraavana päivänäkin olin vielä vähän väsynyt edellisestä päivästä, eikä sääkään ollut muuttunut paremmaksi. Kävin geokätköilijöiden tapaamisessa Lahdesjärven ABC:llä. Se ruma teollinen jätemaa suunnilleen siellä on minun mummoni suvun alkukoti. Viereisellä Sulkavuorella mummoni äidin isä Kalle Koivisto oli jäänyt makaamaan kännissä ja oli sitten puhellut kuutamolle luullen, että se oli häntä hakemaan tulleen Hilma-vaimon lyhty. Mummoni äiti ja hänen veljensä lähtivät Kanadaan ja Karjalaan, samoin kuin yksi Lempi Mäki, joka oli viereisestä Lakalaivasta. Kaikki tämä on nyt jotain teollista, rumaa jätemaata ja muistona menneestä on ainoastaan bussipysäkin nimi, Perkiö.
Sitä jätemaata katsellessani tuli samanlainen tunne kuin Pako-sarjan Theodore Bagwellillä, joka tuli kotiinsa, joka oli muuttunut autiotaloksi tai ”Hopeaa rajan takaa”, missä miehet tulivat vanhalle kylälleen, missä talot olivat joko autioituneita tai niissä vieraat ihmiset asukkaina. Ymmärsin myös saamelaisaktivisteja paremmin.

Tampere on Pohjoismaiden suurin Riihimäki. Bloggaajakollegat tykkäävät ottaa kuvia Tampereelta iltavalaistuksessa, kun ei sitä kestä päivänvalossa nähdä.

Ei ollut oikea tunne lähteä Rajaporttiin, kun olin vielä väsynyt, enkä halunnut kuunnella seinän takaa kuuluvia ukkojen tyhmiä juttuja. Saunoissa voisi olla sääntö sama kuin teehuoneessa, jossa sallitut aiheet ovat tee ja sen keittovälineet. Saunassa pitäisi keskustelut rajata saunoihin, kyseiseen saunaan ja löylyyn. Kekkonen pilasi saunan puhumalla siellä politiikkaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Torkkeli perjantai, tammikuu 4, 2019 at 17:29

  Kiva lukea, että pääsit onnistuneesti Lapualle ja siitä eteenpäin.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, tammikuu 6, 2019 at 12:31

  No hitsi, olet ollut oikein huudeilla. Olisinpa tiennyt että olet Lapualla, olisin tarjonnut kahvit. Ja hui, keskiyöllä Kauhavan asemalla siinä pakkasessa. Veikkaan että lähin paikka, joka olisi ollut auki, olisi ollut huoltoasema Lapualla.
  Vimpelissä olen käynyt, Alajärvi sen sijaan on tutumpi paikka, tätini asuu siellä ja olen viettänyt siellä paljon aikaa lapsena.
  Kun seuraavan kerran olet huudeilla, laita joku viesti, juodaan kahvit tai voin toimia paikallisoppaana. 🙂

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, tammikuu 6, 2019 at 20:20

   Joo, toivottavasti ilma on parempi silloin. Tulen olemaan Lapualla vielä monta kertaa. Itse Lapuallakin on vielä paljon nähtävää ja käytävää.

 • Reply Sonja Evita / Shining Journey lauantai, tammikuu 12, 2019 at 17:39

  Olipa kiva lukea postauksesi näiltä huudeilta, joista harvoin kukaan kirjoittaa. Äitini ja isäni ovat menneet naimisiin Vimpelin kirkossa vähän yli 40 vuotta sitten, pitääpä näyttää tämä kirjoitus heille. Äitini on kotoisin Vimpelin pienestä sivukylästä, joten Vimpeli on oikein tuttu paikka. Lappajärvi myös, koska perheelläni on siellä mökki. Jos satut olla kesällä Lappajärvellä, niin laitahan viestiä. Tai tule tutustumaan Alahärmään, voin toimia oppaana. 🙂 Kesäisin juna pysähtyy myös Härmän asemalla koko sen ajan, kun PowerParkin huvivaltio on auki. Siinä sitä näkemistä on myös, kun paikallinen yrittäjä on rakentanut ehkäpä Suomen parhaimman huvipuiston keskelle peltolakeuksia. Etelä-Pohjanmaalla on lopulta aika paljon nähtävää.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 07:32

   Jatkuvasti olen kuullut, että Powerpark sitä, Powerpark tätä, enkä ole koskaan moisessa käynyt. Joskus Närpiössä ihmettelin, että miten niillä oikein tilausbussi menee sinne. Lappajärvelle tulen taas uudestaan jossain vaiheessa, koska en vielä sieltä löytänyt kätköä – yksi bussivuoro kun meni Vimpeliin vain. 2020 on geokätköilyn suurtapahtuma Lappajärvellä, joten ramppaan siellä jatkossa ihan yhtenään.
   Vimpelin kirkko on varmasti oiva paikka häille. Minun vanhempani menivät naimisiin Kalevan kirkossa ja totta puhuen olen ihmetellyt, miten kukaan haluaa siellä järjestää häitä, mutta se oli silloin moderni ja ehkäpä tuolloin ihmiset ajattelivat, että betonibrutalismi on kaunista, tai niin kuin isoisäni, entinen raksaduunari sanoi, se tulee joku päivä näyttämään kauniilta. No, eipä näytä. Sen sijaan sellainen, jonka mestarit ovat alun perin huolella ja vaivalla tehneet näyttää yhä kauniilta, niin kuin Vimpelin kirkko ja se funkkista edustava vanha kaupparakennus sen vieressä.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 09:02

  No nyt ollaan tutuissa maisemissa. Kaikki nämä paikat on hulluista nuoruusvuosista tuttuja, ja varsinkin Vimpeli joka on millin kokoinen paikka. Hyvä ystäväni joka asuu täällä Kaliforniassa, on Vimpelistä, joten pakkohan sielläkin on ollut käydä joskus hänen vanhempia moikkaamassa. Enkä voinut olla nauramatta tuolle Tampere -kommentille… Tampere on minulle sen verran vieras, että en osaa ottaa kantaa kuinka ruma on.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.