Nyt ne aprikoi, pitäisköhän tsiigaa Ähtäri

Tampereella on taas vuotuinen geokätköilyaiheinen lyhytelokuvafestivaali GIFF, josta saa omiin geokätköilytietoihinsa virtuaalisen matkamuiston. On tämä GIFF monessa muussakin paikassa (myös Suomessa), mutta on tullut tavaksi matkustaa juuri Tampesteriin. Tampesterissa on Dream Hostel eli Ankkala ja paljon muutakin kivaa.

Filmifestivaaleille mennään yleensä pitkän kaavan mukaan ja minäkin päätin kiertää sinne Ähtärin kautta. Niinpä menin viimeisellä junalla Helsinkiin ja siellä vaihdoin Rovaniemen junaan, jossa yritin kuosittaa penkillä sen yön. Aamulla neljältä sitten ulos Seinäjoen asemalla ja paikallisella kiskobussilla eli modernilla lättähatulla Ähtäriin.

Oli tietysti niin pimeää, etten nähnyt mitään maisemia, mutta menin Alavuden ja Tuurin kautta. Alavus kuuluu kuntiin, joissa en ole käynyt kuuna koskaan milloinkana. Niitä ei ole montaa ja niistäkään en ole varma, olenko käynyt ne lapsena. Nyt kuitenkin käyn ja Alavudelle palaan uudestaan geokätköilemään. Eihän nyt se, että tuijottaa pimeää junan ikkunaa anna mitään kuvaa kunnasta vielä.

Ähtäristä tietysti on Juicen kappale ”Kulttuuri saapui Ähtäriin”.  Korviin se kuulostaa renkutukselta, mutta silloin missaa Juicen syvälliset sanat. Lempi Julion ja Josén voi tarkoittaa kahden miehen rakkautta, mutta eiköhän se oli Julio José Iglesias, mitä pääasiassa Juice tarkoitti. ”Jaatisen allas” tarkoitti tekoaltaita ja Jaatinen oli Simo Jaatinen  , joka Hesarin todellisuudessa rakensi Vuotoksen. Muiden todellisuudessa Vuotosta ei olla rakennettu vieläkään.

Olin ainoa matkustaja koko junassa. Juna pysähtyy myös Ähtärin eläinpuistolla. Eläinpuisto oli syy, miksi kävin siellä lapsena. Ähtärissä on kuitenkin käyneet kääntymässä monet Suomen historian merkkihenkilöt ja esimerkiksi Eugen Schauman harjoitteli siellä ampumista. Nyt eläinpuistossa on panda ja sen näkeminen on arvokasta. Kukapa kävisi eläinpuistossa näkemättä pandaa.

Kahvio? Tuskinpa.

Minä kuitenkin pysähdyin Ähtärin asemalle, josta löysin geokätkön, joten Ähtäri uudeksi kunnaksi geokätköiltyjen kuntien joukkoon. Sen jälkeen kävelin kaupungin niinsanottuun keskustaan, joka noudatti geneeristä suomalaista kirkonkylä-arkkitehtuuria, jota olen kurkkujani myöten täynnä. Kävin hakemassa toisenkin kätkön ennen bussin saapumista.

Päivä rupesi valkenemaan harmaaksi ja huomasin, että täällähän on järviä, joten ei Ähtäri ole ihan tyhmä paikka. Ähtäri on vähän samanlainen kuin Haapajärvi. Ennen kaikkea kuitenkin Haapajärven bussiasemalta lähtee busseja Soiniin ja muihin eksoottisiin paikkoihin.

Minä kuitenkin menin Virroille ja kunta vaihtui jotenkin vaivihkaisesti. Virroillakaan en ole käynyt koskaan, kuuna, milloinkana. Virroilla oli Killinkosken mielenkiintoiselta näyttävä perinteinen tehdasalue.

Killinkosken vanha tehdas, joskin kuva kertoo enemmän säästä kuin mistään muusta.

Killinkoski on paikka, joka näytti oikeasti panostavan itseensä, ainakin kotisivujen verran. Killinkoskella kannattaa käydä, kun siellä on oikeasti tapahtumassa jotain ja ehdottomasti, jos sattuu alueelle.
Myöskään Virroilla en ollut ollut koskaan, kuuna milloinkana.

Herrasen taloja

Virroilla vaihdoin bussia Kankaanpään suuntaan menevään ja menin nelisen kilometriä Herraseen. Siellä oli suuri matkailukeskus ja perinnekylä. Löysin sieltä kätkön, joten Virrat uudeksi kunnaksi geokartalleni.
Oikeammin olin tullut sinne siellä olevan haastekätkön vuoksi. Haastekätköön vaadittiin kolme eri tyyppistä kätköä kolmesta eri maasta kolmena peräkkäisenä vuorokautena. Sain sen, kun matkustin Hampuriin Kööpenhaminan kautta joitain vuosia sitten.

Lähestyn haastekätkön sijaintia. Sanotaanko, että lievästi kastuin sitä etsiessäni.

Karttaan oli merkitty aita perinnekylän ja matkailukeskuksen välille, mutta eipä sitä ollut, joten oikaisin sinne teelle. Sain tietää kylän olevan aktiivinen lähinnä kesäisin. Kesä on ihan hyvä, mutta jos vakavasti matkailee, pitää matkailla esimerkiksi marraskuussa, jolloin on loputon harmaus.

Eipä ollut itikoita, mutta ei myöskään kukaan kiinnittänyt huomiota siihen, että olin rähmälläni maassa selvin päin. Kesällä saattaisi olla kyselijöitä ja innokkaita avustajiakin. Saattaapa kätkö hävitäkin innokkaiden avustajien kyytiin.

Herrasesta tilasin taksin Virtain keskustaan. Ei ollut halpaa, mutta olisin pahasti kastunut kävellessä. Sitä paitsi, koska kilpirauhaseen liittyy lihasoireita ja lihaskipua, onnun joka ainoalla askeleella, joten ei se kivaakaan olisi ollut. Matkailukeskuksessa on myös hostelli, mutta hinnat ovat melkoisen paljon kalliimpia kuin Tampereella, joten sen takia ei olisi kannattanut yöpyä ja näillä ilmoilla, kun ei ole suurta hinkua nauttia ulkoilmasta. Jäi sinne perinnekylään vielä pari geokätköä.

Virtain keskustasta kuitenkin vielä loggaan yhden kätkön.

Virtain kirkko. Miten noi lapset tulivat tuohon kuvaan.

Matkahuollossa ohjeistetaan, että bussi tulee ensin pihaan, mutta sitten myös pysäkille. No, eipä tullut pysäkille, vaan lähti suoraan pihasta kohden Tamperetta. Matka ei ollut täysin mielenkiinnoton, koska tie meni Torisevan rotkojärven reunaa. Se oli melkoisen vaikuttava paikallistason nähtävyys.

Menin Dream Hosteliin huoneeseeni ja sain ensimmäisen yöni nukuttua yksin ja hyvä niin.  Ilmeisesti kaikki muut ovat saaneet tietää, että koko Tampere on tuhottu infernaalisella työmaakaaoksella ja välttäneet sinne tulemista. Minä ajattelin, että kaaos olisi jo helpottamaan päin, mutta todellisuudessa se oli muuttunut viime käynnin jälkeen pahemmaksi.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Terhi lauantai, marraskuu 17, 2018 at 12:32

  Toriseva on kaunis paikka, ehkä jopa marraskuussa
  Ja Ähtärissä on muutakin kuin pandat, ainakin ne kauniit järvet.

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, marraskuu 17, 2018 at 20:34

  Geokätkeily näyttää olevan siitä hyvä harrastus, että tulee Suomi tutuksi! Kävin itsekin katsomassa pandat ja se ei ole tosiaan halpaa hupia. Virrat on ohitettu tänäkin vuonna muutamaan otteeseen, pitäisi kaiketi pysähtyäkin välillä.

  Mitä tulee kotikaupunkini tietöihin, niin se on rekonstruktio vuoden 1918 tapahtumista ;-l

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.