Hämmästelemässä Keski-Suomea: Konnevesi ja Muurame

Kun lähdin Hangosta junalla, näin hakkuulla kypsyneen hirvimiehen tornissa passissa ja hakkuun nurkan takana seisoi kaksi hirvilehmää paikoillaan.

Saavuin sitten Tampereelle ja kävin ostamassa mustaa makkaraa ja etsin käsiini yhden geokätkön. Niitä ei minulle enää Tammelassa ole turhan monta. Menin Dream Hosteliin yöksi.

Aamulla Onnibusilla Jyväskylään ja sitten pienen odotuksen jälkeen Konneveden vakiovuoroon. Se kierteli paikoissa, joissa en ole ennen ollut. Jyväskylä on minulle tutumpi lähinnä Kalevauva.fi:n kappaleesta: Vitunmoisia mäkiä joka paikassa, Suomen kallein joukkoliikenne, rannalla itsensäpaljastelijoita ja savolaistytöt opiskelevat huuhaa-humanismia. 

En tiedä huuhaa-humanisteista, mutta Jyvääskylässä on paljon hienoja ja vähemmän hienoja kirkkoja. Muuten se on rakennuskannaltaan aika kalsean betoninen kaupunki. Väliin huomaa kyllä paikka paikoin säästettyjä kauniita vanhoja taloja.

Kunta muuttui Laukaaksi ja bussi kulki Tiituspohjaan, missä aikoinaan olin lumimyrskyssä tienannut itselleni kunnan geokätkökartalle. Tiituspohjan jälkeen oli Vihtavuori ja Tikkakoski, aseteollisuuspaikkakunnat ja Laukaan kirkonkylä. Laukaa on samanlainen kuin Raasepori, että keskustoja on pitkin poikin kunnan aluetta.

Tähtiportti. Sitä varmasti tarvitaan liikkuessa Laukaan kaikkien keskustojen välillä.

Laukaalla oli myös Peurungan kylpylä ja Tupas Willan perinnekylä. Laukaa on selkeästi kuntien joukossa ylisuoriutuja, kun siellä on paljon kaikkea – nytkin olen jo nähnyt enemmän kuin mitä osaan kertoa mistään Jyvääskylästä ja sen huuhaa-humanisteista ja itsensäpaljastelijoista. Bussi saapui Konnevedelle. En ollut käynyt Konnevedellä viimeksi kuin 1982. Lukuunottamatta pientä kotiseutumuseota keskusta vaikutti geneeriseltä.

Kipin kopin kätköpurkille, minne oli pieni, mutta jyrkkä rinne. Onneksi oli kuivaa ja polut johtivat suoraan purkille, niinpä Konnevesi kätkökunnaksi.  Kun aikaa oli, hain toisenkin geokätkön. Kätköntekijä oli jättänyt purkin viereen työkalun, jolla purkin sai alas ja takaisin ylös.

 

 

 

Konneveden keskustassa oli muistokiviä. Yksi kertoi, että Konnevesi on Hintikoiden alkukoti.  Genin mukaan kantaisä ”Matti Hintikka is your great aunt’s sister’s husband’s half sister’s husband’s brother’s wife’s 10th great grandfather.”

Minun sukuni alkusijoilla ei ole mitään sukuseuran muistokiveä, vaan usein linna tai kartano. Niistä ajoista on tultu merkittävästi alaspäin ja päädytty minuun.

Tuntemattoman taiteilijan teos muistuttaa Tähtiportin replikaattoreiden alusta. Replikaattorit hajoittivat kaiken atomeiksi rakentaakseen osasista lisää replikaattoreita. Osa niistä oli ihmisen näköisiä, mutta pystyivät vastustamaan luoteja ja kaikkia myönteisiä tunteita. Sikäli ne muistuttavat keskustalaisia, jotka myöskin muuttavat kaiken omaksi kuvakseen.

 

Bussia odotellessani join vielä paikallista Siikakoski-olutta, joka ei hassumpaa ollutkaan.

Kutakuinkin samaa reittiä menin Jyvääskylään. Tällä kertaa bussi pysähtyi Peurungan kylpylässä. Todella suuri laitos ja keskellä ei-mitään. Kun siihen yhdistää vielä Tupas Willan maailman suurimman savusaunan, niin melkoinen turakaiskeidas.

Jyvääskylässä vaihdoin bussiin, joka tiputti minut Muurameen. Muurame merkitsee minulle Muuramen hyllyjä ja sekin on väärin, sillä Muuramen huonekaluilla ei ole enää mitään tekemistä Muuramen kunnan kanssa, mutta 1964 se siirtyi takaisin Lahteen.

Exäni tiesi kertoa Muuramen pluspuista ja kehotti käymään niitä katsomassa. Pluskuusi kasvaa kuitenkin toisella puolen kuntaa. Sen sijaan kätkö oli läheisellä kirkolla. Tien varrella oli kylttejä, jossa kirkkoa mainostettiin nähtävyytenä. Vaikka olen Muuramen ohi kulkenut lukemattomat kerrat, en ollut koskaan pysähtynyt täällä.

Kirkko olikin hieno.

Muuramen kirkko

Se muistutti Viinikan kirkkoa välimerellisine tyyleineen ja oli samalta ajalta, mutta Alvar Aallon työ.  Alvar Aallon takia se varmasti olikin nähtävyys. Sen lisäksi harjulta oli hieno näköala.

Muurame on menestyvä ja kasvava paikkakunta Jyvääskylän imussa. Puhutaankohan sielläkin ärsyttävää murretta ja onkohan rannoilla itsensäpaljastelijoita.

Valitettavasti kirkko oli kiinni ja palasin pysäkille ja Tampereelle Dream Hosteliin. Seuraavaksi päiväksi oli luvattu rankkaa sadetta, joten läksin aikaisin kotiin. Tulisin Tampereelle joka tapauksessa vielä uudelleen tämä vuonna.

Tämä oli myönteisempi matka kuin viimeksi ja mietin, miten kaunis sää vaikutti arviointiini paikkakunnista, mutta oikeasti se ei kyllä vaikuta.

Muurameen tulen vielä palaamaan geokätköjenkin takia, Konnevedelle ehkä Etelä-Konneveden kansallispuiston takia. Siitäkin suuri osa on naapurikunnan puolella, joten ehkä menen sinne Rautalammin kautta.

Nyt olen saavuttanut sen, mitä lähdin tänä vuonna kotimaan geomatkailussa hakemaan, 35 kuntaa jäljellä, vuoden aikana käyty kaikki maakunnat paitsi Pohjois-Karjala ja Ahvenanmaa. Vielä ei vuosi ole ohi, mutta luulen, että ensi vuonna matkailen suppeammalla alueella.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, marraskuu 1, 2018 at 20:06

  Olipa hieno auto kätkössä! Aikamoisia tavoitteita Suomenmaassa. Pohdinkin, että olisi kyllä ihan siistiä käydä jokaisessa Suomen kunnassa!

  • Reply Stacy Siivonen torstai, marraskuu 1, 2018 at 20:13

   Asia muuttuu oleellisesti kiinnostavammaksi itseni kannalta, sillä jäljellä on kuntia, joista olen joko suhahtanut ohi nopeasti tai tehnyt visiitin joskus todella kauan sitten. Kieltämättä Muurame ja Konnevesikin ovat sellaisia.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, marraskuu 4, 2018 at 10:43

  Aina kun blogipostauksissa liikutaan edes osittain kotikulmilla ja mainitaan mustamakkara & Viinikan kirkko, niin on postausta ilo lukea. Muuramen kirkon olen ulkoapäin useasti nähnyt, sisällä en ole vieraillut. Kävin viikolla toistamiseen Helsingin Tuomiokirkossa ja edelleen voin sanoa, että sen kirkon nähtävyys on penkkirivien ovia lukuun ottamatta pelkkä ulkokuori.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, marraskuu 4, 2018 at 11:14

   Tulen nyt taas ensi viikolla seikkailemaan Tampereelle, mutta en tiedä, tulenko syömään mustaa makkaraa siellä taas. Harmittaa, että aina on niin vähän aikaa Tampesterissa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.