Läntistä Lappia autoillen ja geokätköillen (osa I)

Makuuvaunussa on mukava matkustaa, ainakin jos on minun pituiseni (175 cm) tai alle. Pitemmälle voi olla paljon ikävämpää.

Heräsin aamulla kuurosateiseen Rovaniemeen. Kaverini Antti oli vastassa. Lähdin heti etsimään kätköä Rovaniemen Isorakalta. Pikkuinen aamulenkki oli kiivetä vaaran laelle. Kätköä ei kuitenkaan löytynyt. Se oli kiven alla ja kuitenkin kurotin sinne, enkä saanut sitä käteeni. Ei ollut paras tapa aloittaa Lapin reissu. Minun pitää palata Rovaniemelle uudestaan.

Me jatkoimme kuitenkin Ounasjokea pitkin kohden pohjoista pysähtyen kerran Meltauksessa aamukahaville. Kilpirauhasvammaisena en voi syödä tuntiin aamulääkkeen jälkeen, joten aamupala tuppaa venymään. Ehkäpä siksi ei kätkö löydykään, kun sitä yrittää ennen aamupalaa.

Seuraava kätkö oli Kittilän Paskaojalla. Alkuun sekään ei löytynyt, sitten tuntui purkki sormen päähän ja sen sai kolostaan apuvälineellä ongittua ulos. Kittilä kätkökartalleni. Kittilä on jännä kunta, kun siellä valtuusto istuu melkein enemmän käräjäsalissa kuin valtuustosalissa ja tilanne pysyy samana, vaikka vaalit on välissä. Vanhoillislestadiolaisilta on kielletty muut puolueet kuin keskusta ja kokoomus, joten sieltä ne samat jäärät tulevat, jotka joutuvat käräjille. Nyt, tosin, myös perussuomalainen on syytettynä laittomasta kaatopaikasta.

Kittilän suuri kohde on Levi, mutta kunta tunnetaan myös Reidar Särestöniemestä ja ehkä Kalervo Palsasta. On Antin ajatus käydä Palsa-museossa. Minun vallitseva käsitykseni taiteen ystävistä on suoraan Ketonen ja Myllyrinteen sketseistä.

Sitä ennen kuitenkin pysähdytään Kaukosessa. Pienessä kylässä tiet muodostavat sellaisen labyrintin, ettei saksalaisetkaan olleet polttaneet kaikkia taloja. Siellä on kuitenkin suuri geokätkö.

Geokätkö Kaukosessa. Pikanttina yksityiskohtana lumiharja talvea varten.

Kaukosen jälkeen menemme Palsa-museoon Kittilän keskustaan. En tiennyt Palsasta muuta kuin että hän oli homo niin kuin Särestöniemikin.

Koti, uskonto, isänmaa. Papin pallit on isommat kuin kytän aivot

On tää varmaan vähän voimakkaampaa kuvakieltä kuin Kekkonen-leipälapio

Jos se on vaikea tehdä, sitä on vaikea katsoa

Pian kuitenkin selvisi, että Palsa oli kauniisti sanottuna sukset ristissä vallitsevan yhteiskunnan normien kanssa hyvin monella tapaa kritisoiden yhteiskunnan tekopyhyyttä. Hän sai minusta vankkumattoman fanin. Kun on kerran ottanut elämässään asenteen, ettei teeskentele, niin olemassaolo yhteiskunnassa, joka perustuu teeskentelyyn muodostuu vaikeaksi. Ehkä muut näkevät viivan ja värin.

Palsan kaltaisia ihmisiä ei valmisteta enää. Minulla oli elämänkumppanina vähän samanlainen aikoinaan, hän piti maailmaa suurena avomielisairaalana. Hän oli älykäs ja herkkä, niin kuin Palsakin. Minä en ole onneksi yhtä älykäs ja herkkä. Opas sanoi, että Palsa oli luonteeltaan miellyttävä. Minä uskon sen. Kiltteys voisi olla tuon pimeän triadin kolmas kärki.

Palsalle oli monta kertaa ehdotettu perinteisiä Lappi-maalauksia, mutta hän ei niitä halunnut tehdä. Sen sijaan hän oli tulisesti rakastunut niiden tekijään, Reidar Särestöniemeen, vaikka niiden luonteet olivat ihan erilaiset.

Kätkätunturin selänne. Minä olen ollut täällä 1983 ja silloin kaikki oli hakattu ja nyt kuvittelin, että siellä humisee nuori metsä. Eipä humise, vaan on yhä pelkkää rääseikköä ja risukkoa.

Ensimmäinen kuukkeli näkyi lentämässä tien yli Aakenustunturin pohjoispuolella. Olin Aakenustunturilla 1983 ja siksi tunsin nämä seudut. Menimme Pyhäjärvelle kahavitauolle.

Pyhäjärvelle menee tie ja siellä oli paljonkin väkeä. Nuotiopaikan ympäristössä oli myös kuukkeli. Kävin järven rannalla, kun hirvasporo juoksi vauhkona ylös rinnettä. Antti oli retkipöydän luona ja pelästyin, että hän jää poron alle. Hän oli räpläämässä kännykkäänsä, eikä ollut edes huomaanut hirvasta.

Hirvas nyt rauhoittuneena

Varuste-esittely: Maggarat Trangiassa, ALICE-rinkka ja kuksa. Trangian ulkopintoihin kannattaa hangata saippuaa, niin sen puhdistaminen helpottuu.

Alueelta poistuessa lenteli kuukkeli tien poikki.

Linkupalolla siinä lähellä oli tulivuoripuisto. Siellä oli muinoin tulivuoren purkausaukko ja vulkaanista kiveä.

Tulivuoripuiston maisemissa

Tulivuoripuisto sijaitsi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, joten tälle vuodelle tuli käytyä kansallispuistossakin. Ei ollut tietenkään ensimmäinen kerta tässä kansallispuistossa.

Jatkoimme kohden Muoniota. Nämä tiet olivat minulle ennestään tuntemattomia ja ne esittelivät paikoitellen hyvin Pallas-Yllästunturin tunturiselännettä. Paikoin oli myös levähdysalueita, jossa saattoi ottaa kuvia.

Pallas-Yllästunturin selänne

Muonion kylällä oli kätkö, jonka kävin loggaamassa, joten Muonio kuntakartalle. Lapin reissulla 1986 terävä kivi meni suoraan saappaan pohjan läpi jalkapohjaan ja olin siellä terveyskeskuksessa paikattavana. Olin sangen levoton potilas, halusin käydä Ruotsin puolen kylällä, mutta eipä siinä mitään kylää ollut joen toisella puolella.

Jäimme yöksi Harrinivaan mökkiin. Mökki oli muuten asiallinen, mutta saunan ja suihkun miniatyrisoinnissa on jo saavutettu raja. Tai no, Haapajärvellähän oli Suomen pienin sauna, johon en mahtunut sisälle. Sen lisäksi naapurit ramppasivat mökin ohi.

Oli kuitenkin kiva istuskella iltaa ulkona teekupin ääressä. Sellaiseen ei ole oikein mahdollisuutta kotioloissa. Olisi myös pitänyt käydä parilla lähikätköllä, mutta en vielä tiennyt, ettei siihen aamulla tulisi tilaisuutta.  Ei pidä jättää huomiseen, minkä voi tehdä tänään, mutta toisaalta, pitää olla lempeä itseään kohtaan. Lempeys voitti. Sitä paitsi, Muoniosta oli jo kätkölöytö.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aiemmat postaukset


Vieraillut maat

How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
Make your own visited countries map.

ParisRio

ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.