Hangon praasniekka

Äidin isän suku on viettänyt praasniekkoja aina niin pitkälle, kuin kirjoitettua sukuhistoriaa on olemassa, ehkä 1600-luvulle ja varmasti ennenkin sitä. Praasniekka on juhla, kirjaimellisesti ja tulee venäjänkielisestä ilmaisusta Престольный праздник.  Ainakin nuorille se kirkollinen osuus on ollut sivuseikka ja pääasiana on ollut tavata muita nuoria ja sopia treffejä. Sitä varten ihmiset tykkäsivät matkustaa viettämään toisten kylien praasniekkoja. Minä en ole koskaan aiemmin viettänyt praasniekkaa.

Praasniekka alkoi illalla vigilialla. Pappi jutteli minun kanssani. Hänen sukunsa oli lähtöisin Kirkkojoelta eli samasta kunnasta Laatokan koillispuolelta kuin äitini isän suku. Hän jopa mainitsi nimeni osana kirkonmenoja.

Vigilian jälkeen siirryimme hautausmaalle parin kilometrin päähän. Vanha ortodoksinen kirkko seisoi jossain lähempänä ortodoksista hautausmaata joskus ennen. Fillaroin sinne vauhdikkaasti. Huomasin, että kun se oli ollut yön Helsingissä ulkona, siitä oli jo ehditty varastaa lamppu telineineen. Sain myös selville, että pyörän kantokapasiteetti oli 120 kg, joten minulla on 30-40 kg ylikuormaa. Ei ole mikään ihme, että pyörä on aina rikki. Nopat on painotettu minua vastaan.

Hautausmaalla oli lyhyt palvelus, mutta ennen kaikkea se oli niin muurahaisten valtaama, että jopa Amazonian mittapuulla siellä oli niitä paljon.

Litania hautausmaalla

Seuraavana päivänä takaisin kirkkoon. Puhe toi esille lepakonkakkahullun Raamatun jakeen Johanneksen 5:4 :n. Siinä enkeli tekee Bethesdan lätäköstä porealtaan, minne ensimmäiseksi mennyt sairas paranee taudeistaan, oli tauti mikä tahansa. Jae on niin pahaa fantasiaa (ja julma), että se jo antiikissa sensuroitiin monista käsikirjoituksista ja puuttuu joistain Raamatuista (vuoden 1933/19938 kirkkoraamatusta, esimerkiksi). Sen lisäksi kerrottiin, että se, että Jeesus meni kasteelle Jordanissa pyhitti Jordanin vedet.

Siirryimme sitten ristisaatossa uimarannalle, missä oli paljon ihmisiä uimasillaan ja pappi dippasi ristin meriveteen. Sieltä tullessa hän sitten rätki sellaisella pikkuisella harjalla vettä ympärilleen. Se oli aika virkistävää, koska oli helle.

Pienilläkin oli osansa tapahtumassa

 

Autoon rätkittiin pyhää vettä

Kirkolle tultua kirkko kierrettiin kulkueessa. Sen jälkeen kirkkokansan luokse ajoi auto ja pappi toimitti sen siunauksen rätkimällä siihen sanottua vettä. Se oli minusta aika hevisti absurdia. No, minusta kaikki on hokkuspokkusta. Kirkossa keskityttiin Vladimirin legendaan. Vladimir oli tsaari Kiovassa reilut tuhat vuotta sitten ja hän meni kasteelle ja sai takaisin menetetyn näkönsä että myös hengellisen näkökykynsä. Hän omaksui ortodoksisen uskon ja sitä kautta se sitten levisi Novgorodiin ja Karjalaan ja lopulta Hankoon.

Pyhää vettä sai ottaa pikkupullossa kotiinkin. Otin minäkin, en kyllä tiedä, mitä sillä tehdä. Placebo kuitenkin toimii, vaikka tietää, että on placebo. Ehkäpä siis pyhä vesi auttaa vaivoihin vaikka tiedän, että se on pelkkää hokkuspokkusta. Onhan monet todelliset ”lääkkeet” samaa luokkaa placebon kanssa, mutta aiheuttavat hyvin todellisia sivuoireita ja ainakin pyhä vesi on yhtä tehokasta kuin homeopatia.

Minähän kuulun tulehtuneisiin autoimmuuni-ihmisiin, niin kuin nykyään vähän kaikki ja siihen vaikuttaa myös stressi ja vastaavat psyyken asiat. Jos minä saisin esimerkiksi stressiä alemmaksi taikatempuilla, niin se saattaisi auttaa tulehdukseen.

Pyhää vettä pulloihin

Kirkossa muistettiin erikseen sitä, että yhdellä pienistä oli syntymäpäivä (täytti kahdeksan) ja laulettiin armorikkaita vuosia.

Lopuksi sitten oli runsas ruokatarjoilu sekä lisää kuorolaulua. Jopa pidin kuorosta, onkohan minusta tulossa vanha?

Ortodoksisuudessa on moni asia, joka kutsuu minua, mutta sitten toiset työntävät pois, ennen kaikkea tietysti se, etten usko Raamatun hölynpölyyn. Haluan kuitenkin testata plaseboa ja jos kirkossa resitoidaan ja lauletaan armoa koko ajan, niin ehkäpä opin olemaan armollinen itseäni kohtaan joskus.

Kansaa muistutettiin myös Elian praasniekasta Helsingissä. Hankoonkin tulleista suurin osa oli muualta kuin Hangosta. Kuulemma Hangon praasniekka on suosittu, koska on kaunis hiekkaranta ja sää on yleensä hyvä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Suunnaton maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 14:42

  Praasniekka olikin ihan uusi juttu minulle. Joskus koulussa vierailtiin Helsingissä Uspenskin katedraalissa ja nyt aikuisena Suomea kierrellessä olen törmännyt moniin tsasouniin. Muuten ortodoksisuus ja sen erityispiirteet on tällaiselle tavansuomalaiselle melko vieraita.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.