Haapajärvi, museo ja kotiinpaluu

Läpiajettava aitta oli museon arvokkain rakennus

Kalevala ja Lars Levi olivat tähän aikaan vielä kaukana tulevaisuudessa.

Viimeinen päiväni Haapajärvellä ja ajan Tiitonrannasta aamupalan kautta kotiseutumuseolle, joka avautuu puolelta päivin. Museolla on kätkö, jonka löydän. Löysin myös sattumalta lab-kätkön koodin, joten saan lab-kätkönkin suoritetuksi.

Museo avautuu ja pääsen tutustumaan rakennuksiin myös sisältä.

Minusta tuntuu, että moni on unohtanut tämän. Minulle on ollut alusta pitäen selvää, että jos elämää ei elä kieli keskellä suuta, niin joutuu pian multakuoppaan. Saattaa joutua vaikka eläisikin. Iia Kinnunen, Jorma Tuomainen, Petra Yli-Rajala, Susanna Berdnikova, Johanna Ilanne olivat kaikki ihmisiä, jotka tunsin ja jotka kuolema riisti hautaan ennen vanhuusvuosia. Vanhoina aikoina kuolema riisti tietysti vielä kovemmalla kouralla, nälkävuosina kuoli Kalajokilaaksossa 27% väestöstä ja moni tila autioitui.

Rukinlapa. Pojat väsäsivät näitä hiki hatussa. Jos ei saanut tehtyä upeaa rukin lapaa, ei saanut ikinä itselleen emäntää. Joutui vanhana renkinä keskelle nälkävuosia yksin selättämään kaikki vastukset ja lopulta kuopattiin nimettömään hautaan koivun juurelle. Kaikki pelkästään sen takia, kun ei pysynyt veistelypuukko käsissä. Varmaan itkua tuhertaen on noita veistelty kaikki illat.

Minun päivittäisannokseni

Alueella oli myös muun muassa huussi, savusauna, maitolaituri ja 1950-luvun savottakämppä. Päärakennuksessa oli penkki, millä sanottiin itse Ståhlbergin veistelleen lapsena.

Sain ajan kulumaan museolla hyvin, mutta sitten siirryin asemalle. Veturinkuljettaja oli altis yleisön palvelulle ja auttoi pyörän junaan, laituri oli aika matalalla. Juna meni Iisalmeen, missä vaihto toiselle laiturille kävi helposti, kun ei ollut alikulkutunnelia. Oulu-Helsinki -junalla sitten etelään.

Kun junasta ottaa pyöräpaikan, niin se antaa lippuun istumapaikan, jota ei ole olemassa. Konduktööri tietää kyllä oikean paikan omalta päätteeltään ja nyt se on kahdesti ollut vaunussa viisi, kun pyöriä kuljettava vaunu on neljä, joten vaunu 4 paikka 40 olisikin vaunu 5 paikka 40.

Jossain vaiheessa pyörätilaan ilmeistyi ylimääräinen pyörä. Fillaripaikkoja junissa on perin surkeasti.

Pasilassa pyörä ulos. Arvelin, ettei Pasilassa pääse mistään mihinkään, mutta kuitenkin pääsin aika helposti fillaroimaan Vallilaan, missä olin varannut yön Cheap Sleepistä. Cheap Sleep ei ota fillareita sisälle rakennukseen, joten pyörä joutui olemaan yön ulkona. Huono juttu. Arvelin, ettei sitä aamulla enää siellä ole.

Aamulla sitten huomaan, että pyörä onkin tallella, mutta naapuripyörästä on lähtenyt satula. Vallilassa on satulavaras, minultakin vietiin siellä satula vuosia sitten. Minä ajan asemalle ja huomaan, ettei pyörää saa mihinkään vuoroon.

Fillari matkustaa pummilla

Fillaripaikat täyttyivät Leppävaarassa. Menin siihen, kun mies, joka tuli kahden pyörän kanssa, sumpli niitä pyöriä ja päädyttiin tuollaiseen ratkaisuun. Pasilassa olin katsellut kauhuissani, kun pari naista oli kulkenut pyörineen, joissa oli raskaat pakaasit molemmissa, mutta onneksi ne eivät tulleet samaan junaan. Joka tapauksessa pyörätilanne on junissa kaoottinen.

Karjaalla vaihdoin kiskobussiin, joka myös oli täynnä pyöriä. Oma pyöräni oli kuudes siinä junassa, joka oli mitoitettu kolmelle pyörälle. Istuin siinä ostamaan lippua, kun mies sanoi, että paikka on varattu. Minä sanoin, ettei näissä junassa ole varattuja paikkoja, jolloin häneen iski aikuiskoliikki ja hän antoi minulle laihdutusneuvoja.
Minä hyvin harvoin törmään reissuillani ikäviin ihmisiin, mikä on ihme, koska esimerkiksi päälläni pitämä paita ”Setojemme veteraanit” saattaa hyvin provosoida jotakuta. Ehkä provosoi juuri häntä, mene tiedä, kun ei maininnut. Aika usein rankka alkoholinkäyttö tai alkoholismi ja riidanhaluisuus, myös selvin päin ollessa, rasismi, homofobia, transfobia, naisviha, muukalaiskammo, läskifobia kuuluvat yhteen. Rupeavatkohan aggressiiviset ja impulsiiviset ryyppäämään vai muuttaako ryyppääminen luonnetta aggressiiviseksi ja impulsiiviseksi.
Aseluvankin kanssa syynättiin nimenomaan päihdekäyttäytymistä. Rattijuoppous tai muu häröily päissään ja luvat aseisiin menee nopeasti.

Palatakseni ajatukseen ”Elämä on taistelua kehdosta hautaan”, rupesin vuosia sitten skiniksi. Ihmiset joskus ryttyilivät mulle, mutta kukaan ei ryttyile skinille. Pelkäsin, että maahanmuuttajat saavat väärää signaalia, mutta kaikki ne ovat suhtautuneet ihan normaalisti, jopa yöbussissa tullut viereiselle penkille nukkumaan loppumatkan ajaksi. Jos ei ole pikkaisen kovis, niin joutuu kynnysmatoksi ja sitten ulos ihan kaikesta, syrjäytyy, eristyy, käyttää päihteitä ja masentuu ja haudataan monttuun koivun alle.  Pitää tehdä selväksi muille, mitkä on rajat.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, heinäkuu 21, 2018 at 12:35

  Kyllä, rajansa kaikella ja rajat pitää olla! Hyvää pohdiskelua ja mukava reissutarina jälleen kerran. Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että pyörän saaminen junaan voisi olla hankalaa, mutta varmasti etenkin kesällä kun ihmiset ehkä herkemmin kuljettavat menopeliä mukanaan.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.