Geokätköilyn Megatapahtuma Pull Together Haapajärvellä

Nukuin yön Tiiton koululla lattialla. Olin ottanut käyttöön liikuntasalista tatamin, mutta totta puhuen tatami ei ollut pehmeämpi kuin itse lattia. Ennen tapahtuman alkua kävin hakemassa lähikätköjä. Hannu Österberg on kätköttänyt kaikki teiden varret Tiitonrannassa, eli ajoa pyörällä pari sataa metriä ja sitten pusikkoon. Itikoita oli runsaasti. Niille riittää kyllä tänään syömistä.

Hannu oli löytänyt kasan raksakypäriä ja keksinyt ajatuksen sarjalle, YT-neuvottelut. Sarja seurailee fiktiivistä YT-Arskaa, joka katosi YT-neuvotteluista masentuneena ja joka kätköllä tarina Arskasta saa jatkoa. Näitä YT-kätköjä on noin 400 kaiken kaikkiaan, eikä pelkästään Haapajärvellä.

Pienen koukkauksen jälkeen saavun Haapajärvelle ABC:lle. Haapajärvi on teekaupunki, mutta ABC:llä ei ole haudutettua. Kuulemma aiemmin oli, mutta sille ei ollut kysyntää. Haapajärvestä tuli teekaupunki sattumalta, sillä Unilever otti teemainokseensa viime vuosisadalla Haapajärven jostain tuntemattomasta syystä.  Käytännössä se näkyy niin, että Haapajärvellä on oma teensä (pahaa) ja kaupungintalolla on kokoelma teekuppeja.

Mega-alueena toimii pesäpallostadion, mikä on varsin laaja ja kuitenkin kävijöitä on vähän. Käy ilmi, että suurin osa kätköilijöistä touhuaa maastossa koko päivän ja saapuu sitten Megaan vain kirjoittamaan nimensä logikirjaan ja näin väki vaihtui päivän mittaan. Nimimerkkejä oli tähän mennessä kirjattu 842 kappaletta ja nimimerkin takana saattoi olla useitakin ihmisiä. Megan alaraja on 500 ilmoittautunutta nimimerkkiä.

Puttu sponsoroi tapahtumaa ilmaisilla makkaroilla. Niitä oli niin paljon, ettei muuta tarvinnutkaan syödä. Haapajärvellä ollaan melkoisen sporttihenkisiä, kun yritykset lähtivät hyvin sponsoroimaan tapahtumaa.

Makkaroiden lisäksi siellä oli book crossing -piste, geokätköilytarvikkeiden myyjiä, 4H ja paikallisia tuottajia ja kätköilijähaastatteluja koko päivän. Oma taikurikin tuli lasten iloksi. Sitten siellä tietysti oli lab kätköpisteitä. Labeissa ei ole kätköpurkkia, vaan pitää suorittaa jokin tehtävä ja kun teema oli ”pull together”, niin piti suorittaa yhdessä, joten minulta jäi niistä suurin osa tekemättä.

Hienoin näkemäni lab-kätkö oli koripallotorni. Koripallo lingotaan pesukoneeseen 23 asteessa. 

Koripallotornilla sain kuitenkin yllättävästi tehtyä korin pesukoneeseen. Toisella puolella kaveri piti kiinni naruista niin, että luukku pysyi auki. Tornin tekijää, Jaut5:ttä haastateltiin myöhemmin. Hän asuu Pielavedellä ja hänellä on omaa maata, minne hän on värkännyt mitä ihmeellisempiä kätkötoteutuksia. Koripallotorni antaa viitettä, mitä sieltä saattaa löytyä. En tiedä, onko muualla Euroopassa näin luovia kätköjä. Veikkaan kuitenkin, että kuuluu parhaimmistoon, kun vain sana kulkisi. Se ”sana” on suosikkipisteet tai oikeammin, kuinka suuri prosentti kävijöistä on suositellut kätköä. Satunnainen marjastaja kuitenkin saattaa ihmetellä, jos eksyy kätköilijöiden puuhamaahan.

GPS:n mittaustarkkuus.

Paikalla myös oli kilpailu tarkimmasta GPS:tä. Annettiin koordinaatit ja siihen sitten tökättiin merkki. Minun Garmin Oregon 600 ei ole tarkka, mutta joidenkin piste oli ehkä 20 metrin päässä lipputihentymästä. Jos GPS:n suoritukset ovat yleisesti tuota luokkaa, ihme, että yhtään kätköä löytyy. Edes netin kartat eivät ole tarkkoja suhteessa koordinaatteihin.

Kaikille ei makkarat olleet kelvanneet, sillä kuulin, että pizzeria oli Haapajärven keskustassa joutunut pistämään putiikin kiinni kun oli tarveaineet loppuneet kesken päivän.

Suomen pienin sauna. Ehkäpä joku lapsi mahtuu sisälle. Pienempi kuin Onnibussin vessa

Mega loppui viiden maissa, kun viereisellä kentällä alkoi toinen tapahtuma. Haapajärvellä tuntui olevan koko ajan jotain tapahtumaa tuona viikonloppuna. Minä ajoin Tiitonrantaan ja kävin siellä vielä muutamalla tienvarsikätköllä.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Gordianus keskiviikko, heinäkuu 11, 2018 at 11:06

  Kiitokset katsauksesta! Miten tuo lab-kätkö sitten logataan, päivystääkö siinä tyyppi vihkon kanssa? Entä sovellukseen, näkyvätkö ne siellä vaan sen ajan kun ovat suoritettavissa? Olen tällainen erakkokätköilijä enkä oikein ole hakeutunut mihinkään tapahtumiin, nämä labit ihan vieraita.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, heinäkuu 15, 2018 at 14:41

   Lab-kätkö antaa koodisanan, joka naputellaan niiden omalle webbisivulle, jolloin kätkö tulee merkittyä käydyksi.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.