Helleviikko vaihtui kesäksi

Kodassa oli sähköt, joten pystyin lataamaan kännykkäni. Aamulla näytti siltä, että olisi tulossa massiivinen saderintama illalla. Oli aiheellista miettiä, mistä suojaa lähestyvää sadetta vastaan. Kun sade on kesäistä jatkuvaa tihuutusta ilman merkittävää tuulenvirettä, niin termoteltan sisäteltta kastuu nopeasti hengitysilmasta ja alkaa sisäsade ja pian olet lähes yhtä märkä kuin ilman telttaa. Siksi on parempi olla vaikka laavulla,  paitsi Liipolassa Lahdessa, missä laavun katto vuosi.

Kuinka minä tiedän, onko laavu hyvä vaiko kelvoton. No, ehkäpä siellä on ollut joskus geokätkö ja ihmiset ladanneet kuvia. Niinpä sitten etsinkin geokätköä. 
Aika tyly viritelmä maapohjineen ja suurine ikkunoineen. Sen lisäksi logissa lukee: ”Eipä tosiaankaan ollut mikään paras tie purkille kaksipyöräisiä ajatellen.”.

Parempi oli hylätä moinen hulluus ja katsoa mahdollista laavua etempää, Oulaisista. Pari osuikin silmään, toinen oli laavu, josta sanottiin, että se on yksityisellä maalla ja toinen oli kota. No, minä en halua olla kenenkään kesämökin rannassa.

Fillaroin aamuisen Alavieskan keskustan läpi kohti Merijärveä. Merkittävä havainto tällä tiellä oli suopöllö, joka puski tien poikki puolivälissä Merijärveä. Tien varrella lauleskelivat tiltaltit ja hömötiaiset. Ensimmäinen hömötiainen minulla tänä vuonna, se on kovasti harvinaistunut.

Maasto oli kumpuilevaa, toisin kuin eilen. Kunta vaihtui Merijärveksi ja pian sen jälkeen oli geokätkö. Merijärvi uudeksi kunnaksi geokätköiltyjen kuntien joukkoon. Olen käynyt Merijärvellä parikymmentä vuotta aikaisemmin yhden kerran.

Merijärven taajaman tuntumassa on huoltamo, jossa viivyn kunnon tovin. Koska siellä on turakais-info, niin kysyn, onko Petäjäskosken kyläyhdistyksen Myllykota auki vaiko lukittu. He ottavat asiasta selvää. Täällä kahvi kirjoitetaan ja lausutaan ”kahavi”.

Kun sain tiedon kodasta, lähdin käymään kirkolla. Kirkko oli auki.

Merijärven kirkko

Kirkolla oli myös geokätkö, joka vaati vähän kurottautumista jopa minulta. Olen tottunut pitämään itseäni hujoppina. Kasvoin lapsena nopeasti pituutta, aivan kuin äitinikin ja sitten se pysähtyi 175 senttiin. Nuorten naisten porukassa huomaan olevani jopa lyhyt nykyään.

Lähellä oli kävelemässä pari naista, jotka spontaanisti kyselivät vähän minun reissustani. Se sulkeutuneista pohjalaisista.

Jatkoin kuitenkin matkaa. Tätä reissua ennen en ollut ajanut kuin varmaan pisimmillään kymmenen kilometrin matkan päivässä ja nyt kuitenkin tavoitteena oli yli neljäkymmentä kilometriä lastatulla pyörällä. Oikaisin soratietä päätielle ja jatkoin sitä Oulaisten puolelle Petäjäskoskelle, missä huilasin vähän koulun pihalla.  Myös Oulainen on minulle melko tuntematon paikkakunta, olen vain suhaissut kunnan läpi junalla.

Ihmettelin nousevaa savua, mutta se tulikin savupiipusta. Koulussa oli henkilökuntaa ja eräs tulikin sitten ulos. Sanoin ihmetteleväni savua, mutta samalla sain tilaisuuden saada juomapulloni täytettyä vedellä. Puhdas vesi on niukkaa näillä seuduin.

Pieni kuuro satoi niskaan koululta lähdön jälkeen. Se siitä ennusteesta, että vasta puolen yön tietämissä alkaisi sade.  Lähellä kotaa oli kätkö, joka löytyikin vaivattomasti. Niinpä Oulainen uudeksi kunnaksi kätkökartalle.

Kota oli Vaikonojan varrella, mutta vesi oli, no, sedimentoitunutta, eikä kelvannut juotavaksi (kuin hätätapauksessa) tai edes uimiseen. Amazoniassa erehdyin sanomaan, että vesi oli likaista (”dirty”) ja minua korjattiin, ettei se ole likaista, vaan sedimentoitunutta (”sedimented”). Englanniksi ihmettelen oikeasti, mikä on ero. Suomeksi sanoisin, että vesi voi olla saastunutta, mutta se voi olla kuraista, mutta puhdasta. Oja sai alkunsa suomailta, mutta siinä oli matkan varrella myös peltoja, joten se on voinut myös saastua.

Nyt kun vielä ei satanut, olin mahdollisimman paljon ulkona tutustumassa ympäristöön.

Harmaasieppo

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Ne Tammelat tiistai, heinäkuu 17, 2018 at 19:57

  Olin paikantanut Yli- ja Alavieskan päässäni etelämmäksi. Piti ihan kartalta tarkistaa. Kerran myös junalla mennyt sieltä ohi ja hyvin hiljaisen oloisia paikkakuntia tuntuvat olevan. Komea kirkko ja kerjuu-ukko 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.