Koko päivä vastavaloon, osa I: Rantasalmi ja Savonlinna

Aamulla lähdin Mikkelistä Rantasalmen Parkumäkeen. Ensimmäiseksi bussi meni Juvalle, mistä en edelleenkään keksi mitään hyvää sanottavaa, kun kirkonkyläkin on niin ruma. Sen jälkeen saavuin Parkumäelle Rantasalmen puolelle. Aina sanon, että kaikki vain mätänee. No, Googlen katunäkymä kertoi, että pysäkillä on pelkkä peltikatos, mutta nyt siihen oli rakennettu kunnon pysäkki, jossa saattoi levähtää penkillä suojassa sateelta.

Rantasalmesta olen puhunut ennenkin. Se on saimaannorppakunta, jossa on Linnansaaren kansallispuisto, mutta ennen kaikkea kuvitteellinen Pekka Lipponen asui siellä kuvitteellisella Saparomäellä. Pekka Lipposia kirjoittanut Aarne Haapakoski julkaisi yli 300 kirjaa. Pekka Lipponen seikkaili lähinnä 1950-luvulla eksoottisissa maissa, missä sen ajan ihmiset eivät voineet koskaan kuvitella käyvänsä. Haapakoski sattumoisin itse kuoli ulkomailla. Joka tapauksessa Lipposet ruokkivat kiinnostusta eksoottisia kaukomaita kohtaan. Nyt ne toimivat menneen ajan nostalgiana. Lipposia tuli kuitenkin myös radiokuunnelmina 1945-1961 ja ne nauttivat harvinaisen suuresta suosiosta, 90% radiota kuuntelevista oli kuunnellut Lipposta kuunnelmana. Arvostan myös vanhaa aikaa henkivää kansitaidetta, joka jo minun lapsuudessani näytti vanhalta.

Minun isäni keräili niitä ja muistan ainakin Sähkötuolimiehen olleen hyytävä. Opin sellaista kuin Sing-Singin vankila ja nimityksen ”moska” morfiinista.  Niin, ja kökön runon: ”Pimeydestä saapuu kostaja: hän iskee ja pimeyteen hän taas katoaa”.

Löysin kätkön miltei välittömästi, joten Rantasalmi tuli uudeksi kunnaksi kätkökartalleni. Sattumoisin paikallinen asukas näki minun geokätköpuuhani ja tiesi kertoa, että kyllä hän tietää, että siellä on porukkaa käynyt.

Minulla oli kolme tuntia seuraavan bussin tuloon, joten päätin liftata. Sattumoisin heti ensimmäinen otti kyytiin, enkä ollut varmaan täyttä minuuttia kerinnyt liftata. Pääsin sitten Savonlinnaan, sen vanhalle asemalle, josta kävelin bussiasemalle, jossa oli geokätkö ja niin Savonlinna kätkökartalleni. Se on 250. kunta, josta minulla on kätkölöytö ja saan 250 kunnan haasteen täyteen. Itse haasteen purnukalla kävin jo tekemässä loggauksen noin vuosi sitten kun kävin Kiuruvedellä.

Savonlinna onkin puuttuvista kunnista suurin ja siellä on valtavasti nähtävää ja koettavaa, alkaen nyt linnasta itsestään. Linnan sijaan menen tuomiokirkolle, jossa on kätkö. Tuomiokirkon ovet ovat auki ja saan istua muutaman minuutin ja ottaa kuvia kunnes sinne tulee koululuokka.

Tuomiokirkko on vihitty käyttöön 1879.

Laskeuduin tuomiokirkon mäeltä kahvilaan. Sen nimi oli HerkkuPekka ja siellä on oma leipomo ja sieltä sai herkullisia voileipiä ja tee oli haudutettua. Ne antoivat viisi senttiä takaisin jokaisesta santsikupista. En ymmärrä, kyllä, miksi.

Ehkä joskus minulla on aikaa käydä taas kerran myös Olavinlinnassa. Tällä kertaa ei ollut, mutta tarkoitus on tulla takaisin Savonlinnaan jo tänä vuonna. En ole varmasti käynyt tätä ennen Savonlinnassa 1990-luvun alkupuolen jälkeen ja kuitenkin se on merkittävimpiä matkailukohteita koko maassa.

Lähden bussilla kohti Parikkalaa ja sinne mennään Punkaharjun kautta. Muisti on pettänyt Punkaharjun kohdalla pahasti tai sitten olen pyyhkäissyt Punkaharjun läpitse vain nopeasti, mutta bussi kulkee kaikkien mahdollisten harjuteiden kautta ja olen oikeasti vaikuttunut Punkaharjun kauneudesta.

Punkaharjun kapoinen harjutie puukaiteineen

Punkaharju kuuluu nykyään Savonlinnaan, johon on liitetty myös Kerimäki ja Savonranta. Savonlinnassa on siis ihan huikeita kohteita itse kaupunkialueen ulkopuolellakin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, huhtikuu 23, 2018 at 22:17

  Rantasalmella vietin jonkun juhannuksen alle kakskymppisenä – paossa Partaharjun kristillisen kesälukion liian kristillistä meininkiä 🙂
  Punkaharjusta tulee mieleen Saimi Hoyerin sinne avaama hotelli, jonka markkinoinnin taitavat hoitaa naistenlehdet.
  Savonlinna on ollut surullisesti uutisissa viime päivinä yliopiston lähdön takia – purkavat kuulemma monta kerrostaloa, jotta asuntomarkkinat eivät kokonaan jäädy kaupungissa.

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 10:05

   Rantasalmi on sopiva paikka olla paossa ihan mitä tahansa, paitsi ehkä savolaisuutta.

 • Reply Reissaaja1 keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 20:07

  Viime kesänä ajoimme Punkaharjun läpi oikein ajan kanssa ja sattui olemaan oikein lämmin sekä aurinkoinen päivä. Tykkäsin kovasti!
  Harjulla ajeli useampikin törppö jotka heittelivät autojen ikkunoista roskia pihalle… Ihan oikeasti??

  • Reply Stacy Siivonen torstai, huhtikuu 26, 2018 at 08:19

   Uskomatonta, tekisi mieli tehdä se Paluu tulevaisuuteen -leffan juttu, että täyttää auton lannalla paitsi että tässä tapauksessa roskilla tai sulkea roskaajat roskakoriin ja vierittää kori alas rinnettä.

 • Reply Terhi/Fammo matkalla keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 22:34

  Punkaharju ja Savonlinna kyllä houkuttelisivat. En ole sielläpäin ollut pitkään, pitkään aikaan. Olavinlinnassakin vain ulkopuolella.

  • Reply Stacy Siivonen torstai, huhtikuu 26, 2018 at 08:23

   Mietin kuumeisesti kesän aikatauluja, milloin pääsisin käymään Olavinlinnassa sisällä vai pitääkö tehdä ihan erikseen reissu taas Savonlinnaan. Minusta tuntuu, että erillinen reissu tarvitaan. Etelä-Savosta minulta puuttuu Heinävesi, Kangasniemi ja Enonkoski. Heinävedelle olen jo reissun varannut ja Kangasniemi on suunniteltu, mutta Enonkoskea en ole vielä. Sinne mennään Savonlinnan kautta.

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog perjantai, huhtikuu 27, 2018 at 19:39

  Olipa hauska törmätä Sunnuntai-striimissä Rantasalmeen! Olen asunut siellä lähes elämäni ensimmäiset 20 vuotta ja käyn paikkakunnalla edelleen säännöllisesti, joten kiva, kun sinne päätyy joku muukin. 🙂

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, huhtikuu 27, 2018 at 22:33

   Pitää vielä päästä Linnasaaren ankallispuistoon joskus. Rantasalmi on hyvä paikka.

  Leave a Reply

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 22 UN countries (11.3%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.