Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lumi-infernoa Rautalammilla

Minulla oli jäljellä pelkästään Rautalampi Pohjois-Savon kunnista, missä en ollut kuunaan tehnyt geokätkölöytöä ja olin iloinen tästä asiantilasta, koska Rautalammelle päästäkseen ei tarvitse käydä Kuopiossa. Debatoin, viettääkö iltaa Suonenjoella vaiko Kuopiossa. Ensiksi kuitenkin Rautalampi.

Rautalampi on edellisiin kuntiin verrattuna parempien yhteyksien varrella, sillä Kuopio-Jyväskylä -valtatie hipaisee kunnan kaunista etelälaitaa. Kuntakeskukseen menee myös useita bussivuoroja. Kuten moni muukin kunta Pohjois-Savossa, on Rautalampi ortodoksisuuden keskus. Sen lisäksi merkittävä osa Etelä-Konneveden kansallispuistosta on Rautalammin puolella. Sinne pitää vielä mennä joku toinen kerta. Sen lisäksi Rautavaaralla on Rastunsuo, joka on esiintynyt ainakin yhdessä lintuaiheisessa sarjakuvassa. Lintuharrastajat ovat yöllä ”Nutsarsuolla” kuuntelemassa pöllöjä ja soittavat atrapiksi pöllön ääntä ja kuulevat toistensa atrapit ja merkitsevät ne pöllöhavainnoiksi.

Lunta tuli taivaan täydeltä ja sää oli karmea, lyhyesti sanottuna. Maisemat eivät myöskään olleet kummoisia Kuopion ja Suonenjoen välillä. Jäin pois Rautalammella Taimelassa. Kirkonkylä tarjoaa yllättävän paljon mahdollisuuksia majoittautumiseen ja siellä on oma hostellikin, Korholan kartano.

Pian paikallistui geokätköpurnukka, jolle kahlasin lumen läpi ja Rautalampi uudeksi kunnaksi kuntakartalle. Lähdin kävelemään kylänraittia pitkin, koska kirkonkylä on rakennettu pitkäksi nauhaksi yhden kylänraitin ympärille. Vastaan tuli massiivinen luterilainen kirkko.

Rautalammen kirkko

Kylänraitilla oli muitakin geokätköjä, mutta ne olivat uponneet lumihankeen,joka oli melkoisen paksu. Talvi tuottaa omat ongelmansa kätköilyyn ja näin paksu hanki tuottaa erittäin paljon ongelmia.

Odottelin sitten pitkään bussia takaisin päin huoltoasemalla. Rupesin vitsailemaan, että mitäpä jos tekisi sellaisen pinkin huoltoasemaketjun, jossa tarjolla olisi salaatteja ja olisi sisustuksessa keskitytty tekemään ympäristöstä tyylikäs sen sijaan että ihmiset söisivät kaljakorien ympäröimänä niin kuin jossain varastossa Äijä-sliceä. Rautalampi on Äijänveden rannalla, kaiken lisäksi. Miksi huoltoasemat ja kioskit pyrkivät aiheuttamaan ihmisille sydänkohtauksen ruokavaliolla. En yhtään ihmettele, että ihmiset ovat sairaita, onneksi asiallisiakin ruokapaikkoja on.

Päätin siirtyä Kuopioon. Matka meni nopeasti kuljettajan kanssa jutustellessa mukavia. Sää ei kuitenkaan muuttunut paremmaksi, joten menin museoon, jossa oli evakkoaiheinen näyttely. Jotkut evakot olivat kerinneet ottaa mukaan inhimillisyyden, empatiakyvyn, käspaikkoja, tarinoita, kielen, valokuvia, jotkut eivät olleet ottaneet.

Tykkään tällaisista kummituskuvista, missä on yhdistetty vanha kuva uuteen maisemakuvaan.

 

Sen lisäksi museossa oli esillä ensimmäinen maailmansota, kuinka venäläiset linnoittivat Kuopiota, jostain kumman syystä. Kasarmit ovat yhä jäljellä.

Museo kuitenkin sulkeutui ja siirryin kirjastoon, jossa oli keskustelu mediasta. Täytyy sanoa, että yleisö oli skarppia ja vaativaa. Paikalla oli median edustajina JSN, YLE, Savon Sanomat, Viikko-Savo. Puhuttiin journalistin ohjeista ja niissä pitäytymistä. Minuahan ne eivät sido, kun on pelkkä blogi. Minua kuitenkin kiinnostaa, etten blogissakaan kirjoita ihan diipadaapaa, siksi tärkeä on ”pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen”. Helppo on pyrkiä, vaikeampi olla totuudenmukainen. Toimittajat väittivät, ettei heillä toimituksessa ole tabuaiheita, johon tuli yleisöstä välihuuto, ”Tiitisen lista!”. Tietysti on tabuja, tai ainakin sokeita pisteitä, jokaisella, se on vain inhimillistä. Olen kirjoittanut kokemukseni, että ”Kuopio vihaa minua” ja se herätti keskustelua facebookissa, mutta kukaan ei voi kuitenkaan kiistää sitä, miten minä olen ajan saatossa kaupungin kokenut. Fakta on myös, ettei kaupungissa olla saatu aikaan ainoatakaan Pride-kulkuetta. Kirjoitan Pähkinäsaaren rauhasta, mutta sitten on ihmisiä, jotka ovat esittäneet, ettei koko rauhaa ollutkaan ja että muukin historia on suurelta osin pelkkää valhetta. Kuopion ikuisesti viihtyisä pääkirjastokin meni aikaisin kiinni ja hankkiuduin Cumulus-hotelliin, jossa oleskelin aulassa, kunnes minut ajettiin sieltä pois klo 23. Olin sen jälkeen tunnin chilliintymässä ilmassa, joka oli ruvennut pakastumaan reippaasti. Sekä bussiasema että rautatieasema olivat kiinni. Olin herännyt aikaisin, joten uni pukkasi tulemaan silmään.

Bussiin noustuani nukahdinkin melkein välittömästi. Heräsin siihen, kun bussi oli pysähdyksissä ja ensihoitohenkilökunta vei sairaskohtauksen saanutta matkustajaa ambulanssiin. Nukahdin sen jälkeen taas. Jossain aamuyön tunteina viereeni oli tullut tummempi suomalainen. Kun nyt on rasismia ja kaikkea ikävää, ajattelin, että heidän pitää valita vieruskaveri tarkkaan ja olin imarreltu. Kun tyylinäni on skinhead, niin minua aina mietityttää, häiritseekö se ulkomaalaisia. Taas tuli todiste siitä, että eipä häiritse, kyllä ne tietävät, toisin kuin lehdistö, että skineistä huomattava osa on teräviä, eli sharp = ”skinheads against racial prejudice”.
Helsingistä jatkoin sitten kotiin Hankoon, jossa ei ollut lumi-inferno. Savoon taas ennustettiin lisää lunta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 2 huhtikuun, 2018 at 15:19

  Oliko varmasti inferno 🙂 – joku tuossa alkutalvesta viistoili, että kun myräkkä, kaaos ja inferno on jo käytetty melko kohtuullisessakin kelissä, niin loppuvat sanat kesken! Aika reipasta retkeilyä kyllä Sinulla!

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, 2 huhtikuun, 2018 at 15:48

   Lumigehenna, lumikalypsi?

 • Reply Reissaaja1 tiistai, 3 huhtikuun, 2018 at 15:20

  Kyllä tällainen talvi varmasti vaatii geokätköilijältä kanttia tai ainakin pitkiä saappaita ja tarvittaessa lapiota. Käy kuntoilusta!
  Jo 80-luvun lopussa kun asuin Kuopiossa koko kaupunki tuntui baareja lukuunottamatta menevän todella aikaisin kiinni. Odota siinä sitten bussia pilkkopimeässä tai vesisateessa. Kerran linja-autokuskit päästivät minut ja ystävättären kera heidän taukotilaansa lämmittelemään kun pakkasessa hytistiin ja odotettiin Joensuuhun menevää dösää. En tiedä, päästäisivätkö enää…

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, 3 huhtikuun, 2018 at 16:10

   Niin ja kun se däsis on keskellä ei mitään. Esimerkiksi Joensuussa bussi pysähtyy torilla, mutta Kuopiossapa ei. No, jälleen paikkakunta, jonne ei tarvitse enää mennä.

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal tiistai, 3 huhtikuun, 2018 at 20:20

  Olen onnistunut käymään monen monta kertaa niin Kuopiossa, Vesannolla, Suonenjoella kuin Karttulassakin, mutta Rautalampi on jäänyt väliin. Ehkä syystä. Komia kirkko kuitenkin.

 • Reply Kaisa lauantai, 7 huhtikuun, 2018 at 12:24

  Hauska matkakertomus! Rautalammia en kovin tunne, mutta vinkkinä valokuvan ystäville että VB-valokuvakeskus on kiva käyntikohde. Vaihtuvia valokuvanäyttelyitä historiallisessa puutalossa.
  Ja kannatan myös pinkkejä terveellisen ruoan huoltoasemia 😉

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 16 huhtikuun, 2018 at 01:09

  Rautalammi on itselle vieras paikka ja sikäli harvinainen, että en olisi osannut sijoittaa sitä mihinkään kartalle. Komea kirkko näyttää olevan siellä eli herran huone on rakennettu taiteellisesti myös paikkaan ”jumalan selän taakse”.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar