Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sairaat rajamaat, osa II: Tervo ja Vesanto

Nukuttuani yön yli, piti aamulla heti lähteä Pohjois-Savon läntisimpiin kuntiin, jotka myös ovat Suomen sairaimpia kuntia.  Kun en kerinnyt juoda mitään, niin otin kulauksen vettä. Se oli ongelma, koska iski valtava pissahätä. Koska bussissa ei ollut vessaa, pyydin päästä piipimään ulos. Syvänniemellä sain siihen onneksi tilaisuuden, muuten olisin kastellut housuni. Ei ole ensimmäinen kerta, kun näin käy.

Kuopion läntistä osaa hallitsee entinen Karttulan kunta, joka syntyi 1873 ja lakkautettiin 2011.  Karttula kohosi teollisuuspaikkakunnaksi, sillä siellä oli Herman Saastamoisen rullatehdas, eli eri tehdas kuin Kuopion Haapaniemellä. Olen sekoittanut mielessäni nämä kaksi. Tehtaaseen liittyen kerrottiin tarinaa. Tehtaalta lähti rata, joka päätyi Kallaveden rantaan. Pihkainmäen kohdalla kuitenkin sen katkaisee Saittajärvi ja sillä kohtaa oli lautta. Kerranpa veturi lämpimänä odotti lauttalaiturissa, kun eräs Viipurista tullut tyttö halusi ”kätellä” lämmittäjää ja hyppäsi veturin etulavalle näin tehdäkseen. Kun hän pyörähteli ”kätellessään” ahtaassa tilassa, hän osui jarruun ja veturi lähti liikkeelle, alas laiturilta ja Saittajärven pohjaan viiden sylen syvyyteen. Lämmittäjäpoika kerkisi hyppäämään pois, mutta tyttö meni veturin kanssa. Tämä tapahtui pitkälti 1800-luvun puolella ja minun lapsuudessani siitä kerrottiin juttuja. Epäselvää niissä oli, missä oli tapahtunut ja miksi.

Syvänniemellä on myös Suomen sodan taistelun muistomerkki ja paljon rajakarjalaisten evakkojen jälkeläisiä. Vuonna 2004 se oli vuoden kylä.

Karttulasta matka jatkuu Tervon kautta Vesannolle. Tervosta vanhempani vuokrasivat kesämökin, jossa oli vinttikaivo, jossa oli vedessä ”kiuruja” eli toukkia. Äyskoskella laskettiin tukilla. Myöhemmin, 1982, kävin katselemassa talvella Äyskoskella koskikaroja. Ennen Tervoa on Haringalla pitkä suora, jolta näkyi kalasääksen komea risulinna ja teeriä. Nyt ei näkynyt. Varmasti ovat puut kasvaneet niin, ettei risulinnaa enää näy. Voi myös olla niin, että sääksi on rakentanut uuden linnan tai puu on kaatunut. Kyllä siellä sääksiä on, vaikkei Tervoon tulijaa enää tervehdikään komea risulinna.

Vesannon nimi viittaa kaloihin: Ves’anto. Sata vuotta sitten, kun muualla Suomessa sodittiin, Vesannolla ei ammuttu laukaustakaan, koska osapuolten välille neuvoteltiin sovinto. Luokkaristiriidat eivät myöskään olleet yhtä räikeitä kuin muualla. Vesanto oli alunperin hämäläisten eränkäyntialuetta Pähkinäsaaren rauhan rajan tuntumassa. Täyssinän rauhassa 1595 nämä seudut liittyivät Ruotsiin. Liikenteellisesti Vesanto on kaukana kaikista valtaväylistä keskellä järviseutua.

Kurki ja lumilapio

Jäin pois Niinivedellä ennen kirkonkylää ja kävelin läheiselle geokätkölle, joka oli levähdysalueen kurkiaiheisessa teoksessa. Pysäkillä oli lumilapio, jonka nappasin mukaani, koska arvelin sitä tarvittavan. Kohmeisilla sormillani sain kaivettua login virkaa toimittavan lapun esille ja rustattua nimimerkkini siihen, joten Vesanto uudeksi kunnaksi kuntakartalle. Ennen pysähtymispaikalla oli kioski, sitten se meni pois, jäi vessat. Nyt siellä ei ole vessojakaan. Näin maaseutu autioituu.

Huomasin, että minulla oli kätkö löytynyt niin nopeasti, että pääsen vielä kirkonkylästä tulevalla bussilla takaisin. Menin bussilla seuraavaksi Tervon kirkonkylälle, jossa itse kirkolle.

Tervon kirkko on hieman erikoisen näköinen

Kirkolla oli ovelasti naamioitu geokätkö, joten sain Tervon kätkökartalleni. Olin tyytyväinen, sillä minulla ei olisi enää tarvetta viettää aikaa Kuopiossa. Pohjois-Savosta vain Rautalampi oli kätköilemättä ja sen voi saavuttaa muualtakin. Toki kaikissa kunnissa on näiden kätköjen lisäksi myös muita kätköjä ja muuta nähtävää. Pohjois-Savoa olen kuitenkin jo lapsuudessani nähnyt niin paljon, että mielummin olen muualla.

Tervosta bussi vie kohden Kuopiota. Tuon tien varrella Pihkainmäen ja Pitkälahden välissä on Haminalahti kartanoineen. Siellä vaikuttivat aikoinaan lintumaalarit, kuten von Wrightit ja Karppanen. Von Wrightin maalauksista jotkut voidaan paikallistaa Haminalahden jylhiin maisemiin, kuten esimerkiksi”Näköala Haminalahdelta” 1853 ja ”Haminalahden puutarhassa” 1856-1857,  ”Metsämaisema Haminalahdelta” 1880 Ferdinand von Wright. ”Suopeltovuori Haminalahdessa”, 1867  Magnus von Wright. Osa maisemista näkyy ihan tieltä.

Näissä maisemissa on asunut myös toinen kuuluisuus: Juhan af Grann. Tulin tästä vasta myöhemmin tietoiseksi, lapsena usein pyöräilin lähellä hänen asuntoaan, mutta avaruuden muukalaiset eivät siepanneet minua enkä siirtynyt toiseen universumiin. Joskus minusta tuntuu, että ihmiset, jotka elävät elämänsä järkähtämättömästi fantasian puolella eivät ole lainkaan hullumpia kuin ne, jotka uskovat virallisia totuuksia. Juhanafgrannit joutuvat sietämään jatkuvaa ylenkatsetta, naureskelua, kritiikkiä, kun taas jos vaikka uskoo, ettei Operaatio Gladio ole koskaan tapahtunut, niin perin harva kritisoi. Elämä opettaa ottamaan vakavasti hulluimmatkin teoriat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Marja sunnuntai, 25 maaliskuun, 2018 at 13:49

  Sairaat rajamaat on sairaan hyvä otsikko, piti oikein tulla lukemaan tarinoita. Eipä tuollakaan ole tullut reissattua. Ehkä pitäisi:) Ja antaa kaikkien juhanafgrannien kukkia!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 30 maaliskuun, 2018 at 13:52

  Täytyy kyllä hattua nostaa, että jaksat lumikinosten keskeltä lapioida geokätköt esiin talvisessa Suomessa. Itselleni nuo seudut ovat melko vieraita, mukava lukea näitä juttuja! Ja tosiaan, jännän näköinen tuo Tervon kirkko.

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, 30 maaliskuun, 2018 at 14:05

   Toivon mukaan ensi vuonna on vuorossa seudut, jotka ovat sinulle tutumpia. Valitettavasti Suomessa lumeton aika menee ohi niin nopeasti, että pitää matkustaa myös lumisena aikana. Pyrin tänä vuonna reissaamaan itä-Suomen ja Lapin loppuun päästäkseni eroon tästä lumiongelmasta. Jäljelle jää periaatteessa vain läntinen Suomi, missä lunta on vähemmän talvella.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar