Pähkinäsaaren rauhan rajalla + Matkamessulippuarvonta

Neljännes suvusta on Karjalasta, loput Hämeestä. Kun sitten kyselin, olenko karjalainen, hämäläinen vaiko siltä väliltä, sain karjalaisilta pitkän selityksen, miksi minä olen luonteeltani ilmetty karjalainen. Hämäläiset eivät ole tähän päivään mennessä vastanneet kysymykseen. Savosta taas sanottiin: ”Älä tule tänne!”.

Siitä huolimatta päätin lähteä Savoon geokätköilemään. Kätkölöytö uudenvuodenaattona tuo virtuaalisen matkamuiston geokätköilytietoihini, samoin kätkölöytö uudenvuodenpäivänä. Olen päättänyt kätköillä nyt niissä kunnissa, missä en ole vielä kätköillyt ja jotka sijaitsevat Pähkinäsaaren rauhan rajan Novgorodin puolella. Näin pääsääntöisesti. Itä-Suomesta kätköilemättömät kunnat pois, Kainuu ja Lappi.

Reissua edeltäen oli jo pitkään sattunut jalkaan. Se oli päässyt vääntymään, eikä mikään hieronta auttanut. Sitten edeltävänä yönä snaijasin, että onkohan minulla vielä jäljellä tulehduskipulääkettä ajalta, jolloin sain noidannuolen Eestin reissulla. Pistin Motifene dualia nassuun ja pakkasin mukaan ja kipu pysyi siedettävänä.

Pähkinäsaaren rauhan raja aiheuttaa tunteita. Se pulpahtelee koko ajan esille. Rajan Novgorodin puolella olevat ihmiset ovat geeneiltään erilaisia ja ne sairastavat enemmän ja olivat kansalaissodassa lahtareita. Kouluaikana opin asuvani Novgorodin puolella. Se puoli kiehtoo niin, ettei loppua tahdo näkyä. Vasta myöhemmin olen oppinut arvostamaan juuriani Pirkanmaalla.  Suomalainen sukututkija näkee suvussani kaikkialla taiteilijoita, venäläinen sukututkija kaikkialla rikollisia. Ehkä kumpaakin yhdistää tietty spontaani heittäytyminen ja äärimmäisyys.

Ensimmäinen kohteeni oli Suonenjoki, jonne juna saapui hiukan myöhässä. Suonenjoki on Kuopio-Jyväskylä -tien varressa oleva kaupunki, jossa ainakin ennen oli kyltti ”Hiljennä tok, kohta tulloo Suonenjok”. Suonenjoki on tunnettu mansikoistaan. Mistään muusta se ei olekaan tunnettu. Suonenjoki ei ole erityisesti luontopaikkakunta, vaikka etenkin pohjoisessa on Rautalammin reitin vesistöjä. Todellakin, ne parhaat paikat jäävät sinne naapurikunnan Rautalammen puolelle tai sitten Kuopioon tai Leppävirralle. Minä olin jo lapsena valmis aina matkalle tai retkeilemään, mutta silloinkaan Suonenjoki ei sytyttänyt. Mutta nytpä retkeilen Suonenjoella.

Heti aseman luona on kätkö. Edellinen oli kirjannut, että onpa paljon lunta ja että joutui kahlaamaan lumessa. Niinpä oli, kätkölle meni selvä polku ja kun polku loppui, siinä oli kätkö. Siten tuli Suonenjoki uudeksi kätköpaikkakunnaksi.

Suonenjoen asema

Selkeät jäljet lumessa, jotka ei johda minnekään…. geokätkö.

Seuraavaksi menin kirkolle. Kirkon geokätkön koordinaatit osoittivat suoraan kirkon katolle, mutta siellä ei kätkö tietenkään ollut. Sen sijaan kätkölle meni tälläkin kertaa suoraan geopolku lumessa. Vielä samana päivänä oli kävelty.

Suonenjoen kirkko

Kirkolta palattuani huomasin, että minua tarkkaillaan. Metsän siimeksessä oli seissut minua katsomassa musta hahmo. Vanha rouva kysyi, millä asialla minä kävin kirkolla. Kerroin asian, niin kuin se oli. Hän sanoi pelkäävänsä, että joku polttaa kirkon, kun kirkolla liikkuu hämärää porukkaa. Sanoin, että niin, varmaan muutkin geokätköilijät käyvät samalla kätköllä.

Myöhemmin luin, että joku vanha rouva oli tullut kyselemään eräällä toisella kätköllä, oliko jokin hukkunut. Ihan varmasti sama henkilö.

Seuraava kätkö oli kirjastolla. Myös siellä oli jälkiä, mutta niistä päätellen, kätköä ei oltu heti löydetty, vaan oli ryhdytty tekemään lumitöitä. Oli kaivettu seinän vierellä olevat rakenteet esille ja kokeiltu niistä. Minä tein ihan saman, tuloksetta. Sitten luin vanhoista loggauksista, että purkki on ihan näkyvillä, mutta 15 metriä koordinaateista sivussa. No, sitten kun vähän katselin, niin se olikin näkyvillä.

Seuraava oli välimatkataulukon nollapiste Suonenjoella. Sekin olisi ollut erittäin vaikea, jotain vuorimäntyä siinä kasvoi, mutta kun jäljet menivät suoraan kohdalle ja näkyi vielä, että siinä oli seisty, niin siihen sitten minäkin ja kun taskulampulla katseli niihin vuorimäntyihin, niin siellähän se purkki oli. Olivat ehkä vielä tehneet lumitöitäkin tai jostain muusta syystä kohdalla oli vähän lunta.

Seuraavaksi menin Pähkinäsaaren rauhan rajan muistomerkille. Sielläpä ei löytynytkään kätköä. Siihen ei ole ollut loggauksia pariin kuukauteen ja sen sijaan paikalle oli dumpattu lunta. Ehkäpä se oli niiden lumimassojen alla. Logit puhuivat penkistä, mutta ei sitä ollut penkissä.

Oli pakko luopua etsinnästä.

Rajakivi

Kauppa oli auki kello yhdeksään asti, minkä jälkeen etsiydyin läheiseen grilliin, minne nuorisokin oli mennyt lämmittelemään. Hyvä, että jokin paikka on auki, missä voi lämmitellä, sillä muuten tulee vilu äkkiä. Siellä oli sellainen vanhus tekemässä roskaruokaa. Kuulin hänen sanovan, ”Ennen vanhaan, 1970-luvulla”. Mutta hei, 1970-luku on minullekin ”ennen vanhaan” olenko minä noin vanha. Sitä ennen, kun kuulin vanhan ihmisen sanovan ”ennen vanhaan”, sillä tarkoitettiin aikaa ennen sotia.

Suonenjoelta siirryin sitten Kuopioon, missä odottelin bussia. Puolikänniset nuoret toivottivat hyvää uutta vuotta. Siirryin sitten bussiin rakettien räiskyessä ja vuoden vaihtuessa.

Matkamessulipun arvon sähköpostiosoitteensa laittaneiden kanssa ilman Veikkauksen virallista valvojaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ida K lauantai, tammikuu 6, 2018 at 10:33

  Mukana lippuarvonnassa! 🙂

 • Reply Petra Sinisalo lauantai, tammikuu 6, 2018 at 23:47

  Minä myös! ???

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, tammikuu 12, 2018 at 17:43

   Onni suosi! Käytin virtuaalisia noppia, kun konmari on vienyt kaikki nopat koko talosta.

 • Reply Sisko / Hieman_vino tiistai, tammikuu 9, 2018 at 00:03

  Talvella minäkin saattaisin löytää geokätkön. 😀 Ihanan rauhallisen näköistä tuolla. 🙂

 • Reply Martta / Martan Matkassa tiistai, tammikuu 9, 2018 at 23:21

  Voi vitsi miten paljon lunta siellä on! Voisin ottaa tänne eteläänkin hieman,… Voi sitä mymmeliä, toinen vahtii kirkkoa ja pelkää että se palaa poroksi, voisko sen kätkön paikan muuttaa… Piti käydä ihan wikipdeiasta lukemassa tuosta Pähkinäsaaren rauhasta kun on unohtunut. Mukana arvonnassa, toivottavasti onnetar suosii 🙂

  • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, tammikuu 10, 2018 at 18:12

   No, Hangossa edelleen on tilanne se, ettei ole yhtään lunta ja minulle kelpaa. Lunta kun koskaan ei ole sopivasti, sitä on yleensä sitten liikaa.
   Jos tai kun kätkö herättää liikaa ulkopuolisten huomiota, sen paikkaa kannattaisi muuttaa toiseksi. Kun kirkko loistaa pimeässäkin kirkkaasti valaistuna, on siellä vaikea käydä tulematta nähdyksi.

 • Reply ullis torstai, tammikuu 11, 2018 at 12:36

  mukana lippuarvonnassa

 • Reply stina torstai, tammikuu 11, 2018 at 23:48

  Tuttuja maisemia 🙂 Pitänee päästä itsekkin pian apajille.

 • Reply Maiju perjantai, tammikuu 12, 2018 at 10:25

  Mukana arvonnassa 🙂

 • Leave a Reply

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 22 UN countries (11.3%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.