Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kansallispuisto -ja kuntakierros, osa I

Tällä kertaa oli sovittu lähteä Arhin kanssa reissuun.  Arhi pitää Room Escape Running Rabbitia Roihuvuoressa. Minä en ole koskaan osallistunut pakopeliin, koska minä en pysty saamaan ajatuksiani kokoon paineen alla. Arhi myös geokätköilee, mutta hänellä on ihmeellinen tuuri, että kun hän on vapaalla ja valmis lähtemään reissuun, tulee ihan hirveä ilma. Nytkin oli siis aivan hirveän sakea lumipyry, mutta kuulin ennusteesta, että se painottuisi itään. Hangossa hyvä on se, että kaikki suhtautuvat sääennusteeseen vakavasti. Ikävää on luottaa siihen liikaa. Toteutui nimittäin niin, että lunta tuli nimenomaisesti länteen.

Ensimmäinen paikka pysähtyä oli Ikaalisissa huoltamolla. Minä tiesin, että siellä oli lähellä tietä huoltoasema, koska aikaisemmin olin nukkunut sen pihalla. Olin kansannut penkit yhteen ja levittänyt makuupussin siihen ja nukkunut yön, kunnes aamubussi saapui.

Seuraava kohde oli Jämijärvi, mistä näytin Arhille hautausmaan, jossa olin ollut aikaisemmin. Geokätköpurnukka oli hautautunut lumen alle, mutta vanhasta muistista potkin sen esille. Seuraavaksi Kankaanpään Niinisaloon. Se oli tullut tutuksi siitä, että sinne oli tarkoitus rakentaa vastaanottokeskus, mutta paikalliset tuhopolttivat rakennuksen. Niinisalon kätkö löytyi nopeasti.

Seuraavaksi menimme Honkajoelle. Honkajoelle saapuessa toisella puolella katua oli katulamput valaisemassa katua, toisella puolen taas ne valaisivat traktoreita. Minulla ei ole mitään mielikuvaa Honkajoesta, enkä ole siellä aiemmin käynyt. Se on kunta, jossa ei ole ainoatakaan järveä. Voi miettiä, kuinka monta sellaista osaa kartalta nimetä (ensimmäisen mokasin, en ole viettänyt aikaa Hailuodon järvillä, mutta Sottunga on vahva kandidaatti). Honkajoella on kuitenkin kirkko ja kirkolla geokätkö. Geokätkö oli ihmeellisessä louhikossa, missä ei ollut järin kiva etsiä sitä lumisella säällä. Joka tapauksessa, Honkajoki uudeksi kunnaksi geokätkökartalle ja muutenkin.

Honkajoen kirkko

Seuraavaksi siirryimme Karvian puolelle Kyrön skanssiin. Serkkuni Klaus Fleming oli kurittanut siellä Ilkkaa ja muita pohjanmaalaisia talonpoikia. Minun edesmennyt kumppanini oli ylpeä Ilkan jälkeläinen ja sanoi heti tuntevansa kaikki Flemingit ja vihaavansa heitä. Eipä tuntenut minua. Toisaalta, minä en ole suoraan hänen jälkeläisensä. Koska sukuyhteydessä on nainen tai useitakin naisia, minä en ole aatelinen, aatelissukuun kuuluva, pelkästään. Aateliset olivat niitä, jotka ratsastivat hevosilla ja komentelivat joukkoja ja ne aateloimattomat sukulaiset olivat niitä, jotka lapioivat hevosenlantaa ja kelpasivat syrjähyppyihin. Auringossa palava iho, juoksentelu alasti puutarhassa ja ymmärtämättömyys käytännön asioista kuitenkin varmasti periytyivät muillekin.

Kyrön skanssista ei ole mitään jäljellä, mutta se toimi tulppana, joka piti pohjanmaalaiset siellä omalla puolellaan. Jos se olisi pitänyt, Etelä-Suomi olisi yhä sosialistinen, eikä Juha Sipilä olisi pääministeri.

Skanssilta löytyi geokätkö, joten Karvia uudeksi kätkökunnaksi.  Myöskään Karvialla en ole aiemmin ollut. Karvia on tunnettu lähinnä vankilastaan, jossa pidettiin Jehovan todistajia, jotka olivat totaaleja. En ymmärrä, että jos tahtoa aseelliseen maanpuolustukseen ei löydy, niin pitää terästää sitä vankilalla. Eikö se, että systeemi potkii päähän tee entistä haluttomammaksi puolustamaan sitä.

Kyrön skanssi

Skanssilta oli tarkoitus lähteä ajelemaan läheiseen Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon.  Sinne menevällä tiellä oli kuitenkin huomattavan paljon lunta. Sen varrella olevilla geokätköillä oli viite tietoon, että tie soveltuu syksystä kevääseen. Ei vaikuttanut enää syksyltä. Siksi menimme kiertoreittiä. Kansallispuistosta näkee kuitenkin pienen siivun matkalla Karvialta Kauhajärvelle.

Saavuimme sitten Kauhajärvelle, josta löysimme nopeasti kirkkokätkön niin että Kauhajoki kummallekin uudeksi kunnaksi kätkökartalle.

Arhi loggaa geokätköä Kauhajoella.

Orbeja

Kauhajokelaiset eivät varmaan halua, että muistutetaan siitä asiasta, josta Kauhajoki parhaiten muistetaan, niin kerronpa, että wikipedian mukaan Kauhajoella Suomen sodan aikana venäläiset raiskasivat ja muuten kiduttivat paikallista väestöä, mitä eivät tehneet muualla. Selkeästi paikkakunta, jonne kasautuu raakoja tekoja.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 17 joulukuun, 2017 at 21:08

  Tehän olette olleet melkein nurkilla. 🙂 No on täältä Kauhajoelle matkaa sen verran, että melko vieraaksi paikaksi jäänyt. Honkajoella en ole koskaan ollut. Karvia taas on kiva pieni paikka, kesällä olen käynyt ja silloin siellä oli semmosia ”nukkeja” ihmishahmoja ympäri kylää ripoteltuna seisoskelemassa kauppojen pihassa, teiden varsilla jne., oli aika kivan näköisiä. Harmi ettei ole yhtään kuvaa niistä.
  Mielenkiintoisia seikkailuja jälleen, tosi harmi tuo sää!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 23 joulukuun, 2017 at 19:04

  Onko kukaan tullut muuten koskaan kysymään, että milläs asialla sitä liikutaan? Tuli mieleen tuosta Arhin Kauhajoki kuvasta. Joku voisi luulla, että pahan teossa 🙂 Mielenkiintoinen retki teillä ollut. Harmi, että sää oli noin kehno.

  • Reply Stacy Siivonen lauantai, 23 joulukuun, 2017 at 22:12

   On tullut. On tullut sitten vielä neuvomaankin, kuten Sallassa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar