Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gustavsvärn ja Hauensuoli

Hangossa rupeavat minulta käymään geokätköt vähiin ja ne, jotka on jäljellä, ärsyttävät. Niistä kahteen kuitenkin tarjoutui tilaisuus Suomen Majakkaseuran retkellä. Meriharakka-blogin Pirkko oli päässyt tosin ilmankin ja kirjoittanut siitä blogiinsa. Hangossahan on loputtomasti nähtävää ja voi vain puhua Hangon kohteiden käynnin perfektionismin asteesta, kaikkia ei voi käydä, ainakaan omistamatta venettä. Seuraavaksi ehkä Russarön linnoitussaari tai Bengtsårin leirisaari.

Hauensuoli kuitenkin on ehkä merkittävin Hangon nähtävyys ja ehdolla UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Aurinko paistoi ja astuimme alukseen Itäsatamassa. Laiva eteni ensin Gustavsvärniin, jonne jätettiin tavarat ja sitten itse Hauensuoleen. Hauensuolta vastapäätä on Suomen mantereen eteläisin kärki. Se on sotilasaluetta, joten sinne ei kukaan pääse koskaan. Sen sijaan turakaisille tarjotaan viereisen Uddskatanin eteläkärkeä, joka on joitain metrejä pohjoisempi. Minun matematiikallani 75 metriä pohjoisempi.

Joka tapauksessa, tulimme Hauensuoleen ja siellä oli jo kalliolla merikotka odottamassa meitä. Minä tietysti hötkyilin kätkölle. Kätkölle mennessä oli tiheää mattomaista katajikkoa ja etsin helpointa reittiä. Mikään ei tuntunut olevan kovin helppo. Siinä sitten pelästytin hautovan haahkan pesältään. Se on huono juttu, varikset ahmivat munat suihinsa ja haahkat ovat harvinaistumassa. Jotenkin lohdutin itseäni sillä, että haahka oli niin lähellä kalliopiirroksia, että kesän turakaiset olisivat pelästyttäneet sen joka tapauksessa. Haahkat pesivät ihan älyttömiin paikkoihin, lähelle ihmisiä. Useimmiten kuitenkin katajamaton alle. Onnistuin lopulta etsimään kallioisen reitin purkille ja takaisin aiheuttamatta lisää ongelmia haahkoille.

Sen jälkeen saatoin keskittyä kalliopiirroksiin.

Suomen mantereen eteläisin kärki

Vaakuna, jossa on noita-akka ja tatti päällä

 

Omega

Hauensuoli

Jatkaessamme Gustavsvärniin tuli varmistettua, että joo, se, minkä näin keittiön ikkunastani, oli oikeasti merikotkan pesä.

Yleensä merikotkien perhe-elämä pidetään salassa, mutta tämä on ehkä Suomen valvotuin paikka, joten tänne ei pahantekijät pääse tai jos pääsevät, jäävät kiinni.

Gustavsvärn rakennettiin 1790-luvulla levottomana aikana. Samalla rakennettiin Hangon merilinnoitus, johon kuului Meijerfelt, Gustav Adolf ja Kuningattarenvuori. Gustav Adolfissa ja Gustavsvärnissä on jäljellä raunioita, muualla ei ole.

Gustav Adolf

No, pian linnan rakentamisen jälkeen Venäjä valtasi Suomen. Sitten syttyi Krimin sota ja englantilaiset hyökkäsivät Suomen rannikkokaupunkeihin. Gustavsvärn osallistui taisteluun. Nämä Krimin sodan aikuiset tapahtumat ovat yksi osa Hangon mielenkiintoista historiaa. Siitä on jäljellä paikannimi Englannin linja. Tämä Englannin linja katkaisee Tulliniemen, englantilaiset hakkasivat Tulliniemen metsään linjan omia tarpeitaan varten.

Krimin sodan jälkeen Venäjä päätti, että linnake on tarpeeton, vei sinne kymmenen tonnia ruutia ja räjäytti sen. Samalla tavalla muut linnat ovat tuhottu, vain reilut 60 vuotta rakentamisensa jälkeen.

Enimmillään saarella oli pari sataa sotilasta.

Saavumme Gustavsvärniin ja alun laittautumisen jälkeen tekee tietysti mieli käydä kätköllä. Sinne mennessäni törmään metriseen, sihisevään rantakäärmeeseen. En tiennyt, että ne kasvavat niin isoiksi. Joka tapauksessa, löysin purkin, vaikka nyt se on merkitty kielletyksi paikaksi. Sanoin vastaukseksi, että taulu kieltää rotkoon menemisen, mutta ei sieltä tulemista. Paikalle kun pääsee kiertoteitä muurin aukosta.

Rotkoon ei saa mennä, mutta sieltä voi tulla pois.

Tykkään haahkoista. Etenkin haahkakoiraat eli kalkkaat ovat upeita.

 

Mitä sitten saaressa tehdään, kun tärkein on saatu alta pois, eli siis geokätköpurkki. No, minä oleilin rannoilla ja katselin lintuja.

Sen lisäksi siellä syötiin ja saunottiin. Katseltiin kangastuksia.

Manhattan keskellä merta

 

Kaukana kohoaa torni. Minä en edes kartasta löydä, missä tuo on. Ehkä Suomen aluevesirajan reunassa tai ankkainvälisellä vesialueella.

 

Russarön sotilassaari ja majakka eli Hangon majakka. Tuolla en ole vielä käynyt.

Haahkat, ne ovat niin upeita.

Myös Gustavsvärnissä on majakka. Siinä on osia Ranskasta, niinpä länttä merkitsevä kirjain on ”o”.

Seuraavana päivänä vietin aikaa saaren pohjoispäässä. Minulla oli seuraa.

Minä olen päättänyt, että joskus toisessa elämässäni sukellan korallien ja värikkäiden kalojen ja merinisäkkäiden keskellä. Tässä elämässä siihen ei ole aikaa eikä varaa. Minun onnellani vietän seuraavan elämäni kerjäläisenä.

Myös Gustavsvärnissä on kalliopiirustuksia, mutta ne eivät ole yhtä vanhoja kuin Hauensuolessa. Ne ovat 1700-1800 -luvuilta.

Kerkisin vielä syömään ja ottamaan löylyt räjäytyskraateriin rakennetussa saunassa. Sitten oli aika jättää Gustavsvärn ja siirtyä maihin. Hangossa kaupungilla oli jopa lämmintä. Tyyntä ja lämmintä, todella onnistunut sää.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 21 toukokuun, 2017 at 18:32

  Teimme ehkä tuon samaisen retken muutama kesä sitten – ja pidimme! Osa noista Hauensuolen kalliopiirroksista oli kyllä vaikeita havaita – olisiko yhtä vaikeita kuin löytää geokätköjä, mitä emme kokeilleetkaan 🙂
  Hanko on kyllä etenkin kesällä kiva kaupunki kaikkine merellisine retkimahdollisuuksineen. Niin – ja iso kiitos linkistä blogiimme!

 • Reply Reissaaja1 keskiviikko, 24 toukokuun, 2017 at 17:46

  Olen pari kesää viettänyt lähellä Hankoa, Syndalenissa. Ihastuin kesäiseen Hankoon aivan kybällä! Se oli kuin olisi ulkomaille mennyt. Kerran sitten marraskuun harmaudessa eksyin samaiseen kaupunkiin ja yllättäen tuli ihmeteltyä, että tämäkö on se muistojeni ihanainen kaupunki…???
  Haensuolen piirroksia en sitten ole onnistunut näkemään, vaikka kaksi kertaa olen laivalle jonottanut. Molemmilla kerroilla jäimme laivasta, koska se oli täyteen buukattu.

 • Reply Maria perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 11:29

  Tässä oli jotakin niin perisuomalaista kaikkineen, jopa kieltokylttinsä kera 😀 Ihana kohde!

  • Reply Stacy Siivonen lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 10:06

   Muurit voivat kaatua päälle, jos niitä koskettelee, Museovirasto ei ole tehnyt paljon töitä linnoituksen kunnostamiseksi. Minä taas tuppaan ajattelemaan, että omalla vastuulla.

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 21:01

  Ollaan Hangosta risteilty Bengskärin Majakalle (Minusta on tullut Suomen majakoiden bongari). Mutta hauensuolesta en ole kuullut puhetta. Alkoi kiinnostaa kovin. No kesällä ollaan menossa Kylmäpihlajalle eli saa riittää. Ja linnut sekä kaikki elävä luonnossa on mitä parhainta.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 10:47

  En ole koskaan käynyt Hangossa, mutta se on kyllä sellainen kaupunki joka täällä kotimaassa kiehtoo! Näyttää ihanalta paikalta tämä saari, mielenkiintoinen retki. Ja hieno muuri/linnoitus. Minä olisin kyllä juossut ja kovaa jos olisin törmännyt käärmeeseen.

  • Reply Stacy Siivonen lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 13:39

   Vaatimattomasti sanottuna, Hanko on Suomen paras kaupunki.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 13:43

  Me pyörittiin aikoinaan purjeveneellä Hangon eteläkärjessä, mutta Hauensuoli jäi näkemättä. En sen olemassa olosta silloin edes tiennyt. Kauniita merimaisemia sekä ihana tuo auringonlasku kuva.

  • Reply Stacy Siivonen lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 13:50

   Hauensuolessa on jopa laituri rantautumista varten, samoin on Gustavsvärnissä. Ei tarvitse muuta kuin ne pompulat, jotka veneestä pistetään laiturin ja veneen väliin ja maihin. Minä tarvitsisin samanlaiset pompulat auton ympärille.

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 15:28

  Olen samaa mieltä, Hanko on Suomen paras kaupunki. Olen käynyt siellä vuosikausia, mutta Hauensuoli kuuluu yhä ”seuraavan kerran suunnitelmaan”. Mutta, Suomi on kyllä kieltojen luvattu maa!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar