Suomen suurin matkablogiyhteisö

Andit: Machu Picchu, kuvitelmat kohtaavat todellisuuden

Aamulla oli lähtö Ollantaytambon asemalle, jonne sai ottaa mukaan vain välttämättömimmät tavarat. Valitettavasti en älynnyt ottaa uimapukuani mukaan. PeruRailin junaan ei mahdu suunnilleen kuin päiväreppu.

Minulla kävi tuuri, sain istumapaikan junassa edestä. Ohjaamo oli koppi, joka oli junan etuosan sivussa, joten pystyin näkemään suoraan eteenpäin. Harvinaista herkkua.

Juna kulki Urubamba-joen vartta syvässä rotkossa ja joki itsessään virtasi vuolaana koskena. Koskessa näkyi koskisorsia yleisesti sukeltelemassa ja uimassa, niitä oli kaiken kaikkiaan yli neljäkymmentä.

B16F6537TorrentDuck

Koskisorsa , Copyright: PLY

Koskisorsien ohella joessa oli andienkoskikaroja, jotka olivat kuin meikäläisiä koskikaroja, mutta niillä oli valkea päälaki. Yhdelle seurueestamme tuli kaikki maailman koskikaralajit nähtyä, minulle se oli vasta toinen, kun en Yhdysvalloissa onnistunut näkemään ainoatakaan.

Juna kulki hiljaa ja kuitenkin tämä kapea siivu jyrkänteen ja joen välissä oli asuttua ja raiteilla oli eläimiä. Niinpä kana ja koira jäivät junan alle ja juna oikein pompsahti, kun koira jäi sen alle. Sanomattakin on selvää, että se varjosti loppupäivää. Matt, tosin, sanoi, että täkäläiset koirat ovat sitkeitä ja kana, taas, varmasti hyppäsi pois pyörän tieltä.

Joen yli oli riippusiltoja ja minun käsitys oli, että ne kuuluivat osana Inca Trailiin. Ihan loppupäässä rataa maasto muuttui lämpimäksi ja vehreäksi viidakoksi ja saavuimmekin Aguas Calientesiin eli Machu Picchu Villageen. Sieltä taas menimme bussiin, joka johdatti meidät pölyistä serpentiinitietä Machu Picchun portille, jossa tapasimme oppaamme. Pian portin jälkeen saimme leimat passeihimme ja olimme Machu Picchulla.

Olin kuvitellut, että Machu Picchu olisi paikka, jossa voisi katsella luontoa rauhassa raunioiden ohella, mutta oikeasti teimme siellä vain kierroksen ympäri. Raunioilta näkyi amerikantuulihaukka ja sellainenhan istuskelee Kalifornian maaseudulla suunnilleen jokaisella tolpalla. Hiram Bingham ”löysi” Machu Picchun 1911, joka kuitenkin oli ollut paikallisten asukkaiden tiedossa koko ajan. Ehkä mielenkiintoista on se, että löytöjä tehdään koko ajan lisää läheisiltä vuorilta. Machu Picchun rakentaminen alkoi 1440, aikana, jolloin Euroopassa ja härmässäkin oli rakennettu jo sitä sun tätä: pari vuotta Machu Picchun rakennustyön aloittamisen jälkeen Suomessa perustettiin Rauman kaupunki.

Inkat olivat levittäytyneet Amazoniaan ja ottaneet turpaansa Amazonian heimoilta. Ihme kai sekin, miten inkat rakensivat valtakuntansa, kun ne lähinnä saivat selkäänsä kaikilta. Joka tapauksessa, Machu Picchulla ne viljelivät viidakosta tuomiaan kasveja, joista yksi oli kokapensas. Tänäkin päivänä siellä kasvaa kokapensasta, kun arkeologit ovat kokeilleet, miten inkojen tuomat kasvit oikeasti siellä menestyvät. Vaikka Machu Picchu on Andeilla, se on suhteellisen matalalla, 2430 metrissä ja Aguas Calientes on 1888 metrissä eli Kölivuoriston korkeimpien huippujen lukemissa. Se on helpotus sellaiselle, joka kärsii korkeudesta, mutta minä kärsin enemmän kuumasta ja olin iloinnut Andien raikkaasta ilmasta.

skannaa0005

Hienointa Machu Picchulla, kuten muuallakin inkaraunioilla on sileät kivet, joita jotkut väittävät avaruuden muukalaisten tekemiksi ja ehkäpä vaikka laserilla tai jollain muulla muukalaisteknologialla tasaisiksi leikellyiksi, mutta tosiasia on, että suuri osa Machu Picchusta on juuri tällaista samanlaista kiviaitaa, mitä tapaa vaikkapa suomalaisten kivikirkkojen aidoista. Avaruuden muukalaisille ei olisi ollut vaikeaa leikellä kaikki kivet tasaisiksi joka sivulta kaikkialla. Selkeästi ihmisten hommeleita. Sitä paitsi, ei Machu Picchun kivissä ole mitään salaperäistä energiaa, vaan pikemminkin siellä käveleminen vie energiaa.

skannaa0006

Kun on niitä kuuluisia sileitä kiviä, niin ne on jätetty rosoisiksi siltä puolelta, mikä ei näy ulospäin. Avaruuden muukalaisilla ei olisi tällaisia rajoitteita, vaan ne voisivat tuottaa kiviä, jotka ovat sileitä joka puolelta. Sitä paitsi, joissain kivissä oli kahvat, joista niitä oli raahattu.

Kiva paikka oli pieni pyramidi Machu Picchun keskellä. Sen nimi on Intihuatana ja se liittyy vahvasti inkojen kalenteriin ja auringonpalvontaan. Sieltä poistuttaessa oli eräs turre jäänyt polulle pitämään kiinni sen seinästä rystyset valkoisina ja jouduin hänet ohittamaan jyrkänteen puolelta. Machu Picchu ei ole oikea paikka, jos on taipumus saada pahoja korkean paikan kammokohtauksia.

skannaa0007

Melkoinen pettymys, että reissun ainoa andienkondori oli veistetty kivestä.

Toinen, mikä oli mielenkiintoinen paikka Machu Picchulla oli luola tai pikemminkin ahdas käytävä ja minä tungin itseni siitä läpi. John sitten jälkikäteen julmasti irvaili sille, että kuinka minä olin saanut kaikki läskini tungettua siitä kolosta läpi.

skannaa0008

Inkapeukaloinen tuli reippaasti esille ja pelasti Machu Picchun kierroksen. Ehkäpä kuvastakin näkyy, että kaikkialla on lähinnä vain lyhyttä ruohikkoa ja turreja, ei siellä oikein ole tilaisuutta istuskella luonnon keskellä raunioilla.

Söimme buffetin läheisessä ravintolassa ja sitten lähdimme katsomaan lintuja Urubambajoen varrelle. Pohjois-Amerikasta tuttu mustafiivi keikkui kivillä. Se näyttäisi korvaavan tällä puolen maailmaa västäräkin sellaisena yliaktiivisena puron kivillä keikkuvana hyönteissyöjänä. Ennen kaikkea kuitenkaan en nähnyt harjakotingaa, jonka reviiri on aikaisemmin ollut täällä.

 Ylänkömomotti edusti näkemiemme lintujen parhaimmistoa.

Kävelimme sitten vilkasliikenteistä tietä ja jokivartta ylös hotellillemme Inkaterraan. Inkaterra on ehkä paras ja viihtyisin hotelli, missä olen ikinä ollut ja siellä on sauna ja uima-allas – miksi minua juuri harmitti se, etten ottanut uimapukua mukaan. Ennen kaikkea siellä on ruokinta kolibreille ja tangaroille ja todella mielikuvituksellisen näköiset lajit vierailivatkin ruokinnalla, kuten turkoosihännyskolibri. Itse asiassa, mitään muuta ei tarvitsisi edes olla, kuin istuskella katselemassa kolibreja ja tangaroita ruokinnalla. Myöhä tuli kuitenkin varhain, taas.

Turkoosihännyskolibri (Lähde: Wikipedia)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Anna / Muuttolintu sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 10:13

  Jostain syystä Latinalaisen Amerikan historia on kiehtonut aina tosi paljon. Machu Picchu on tietenkin ehdottomasti päästävä jonain päivänä näkemään, toivottavasti pian. Jotenkin kuvittelin aina, että se on korkeammalla. Ehkä ihan hyvä ettei ole. Aika huikeeta, että se löydettiin vasta 1911.

 • Reply Mira / Exploras maanantai, toukokuu 2, 2016 at 12:34

  Olin itsekin Machu Picchulla noin vuosi sitten – minusta se mahtava paikka! Vaikka rauniokylässä tietysti olikin paljon väkeä, ei polulla ylös viereistä rinnettä (jonne kipusimme saamaan toisenlaista perspektiiviä alueeeseen) tullut vastaan montaakaan kulkijaa. Osuvasti sanoit: paikka vie energiaa enempi kuin tuo… kuvista ei tajua, miten isot ovat korkeuserot ja miten paljon siellä on portaita. 🙂 Me muuten kyllä raahasimme PeruRailiin matkalaukutkin 😉

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, toukokuu 2, 2016 at 13:25

  Jos en ihan väärin muista, niin Inca Traililla ei ollut riippusiltoja. Siellä menee muitakin kävelyreittejä Macchu Picchulle, joten riippusillat voivat olla osa niitä muita kävelyreittejä. Macchu Picchu tosiaan tulee aika matalalle. Viimeinen päivä Inca Trailia oli pelkkää laskua, ja itse jouduin syömään särkylääkettä, että polveni kestivät puolitoista päivää portaiden kipuamista alaspäin.
  Yksi Inca Trailin kävelemisen hyvä puoli oli se, että Macchu Picchulle saavuttiin ennen muita turistijoukkoja. Saimme rauhassa istuskella laamojen seassa ja katsella vielä hetken tyhjillään olevaa Macchu Picchua.
  Tuo jyrkänteen puolelta väistäminen on kyllä aika kuumottavaa. Meidän opas sanoi ensimmäisenä, että yksikään hänen ryhmästään ei sitten ohita jyrkänteen puolelta ketään. Joku jostain toisesta ryhmästä astuikin harhaan ja tipahti polulta, mutta onneksi sellaisessa kohdassa, että pusikko oli ottamassa hänet vastaan, ja hän pääsi jatkamaan matkaa pelkällä säikähdyksellä. Säikäytti kyllä meidät kaikki muutkin.

 • Reply Tiia/ReiseReise maanantai, toukokuu 2, 2016 at 19:26

  Ooh, en tietänytkään, että Machu Picchu on rakennettu noin aikaisin, luulin paikkaa paljon vanhemmaksi. Tuolla olisi kyllä upeaa joskus päästä käymään ja mielummin silloin, kun paikka jaksaisi kiertää. Kuvissa ei näytä kyllä niin suurelta paikalta, mutta voin uskoa, että todellisuus on toinen.

  • Reply ankka maanantai, toukokuu 2, 2016 at 22:23

   Niinhän se on, että inkojen rakennukset näyttävät samoilta kuin vanhan maailman 6000 vuotta vanhat pyramidit tai edes jokin minolainen kulttuuri Euroopassa 2600 vuotta sitten. Esimerkiksi viikingit olisivat saattaneet kertoa intiaaneille pyramideista ja siltikin niille olisi jäänyt monta sataa vuotta rakentaa ensimmäinenkin. Siitä huolimatta saumattomasti yhteen sopivat monoliitit ovat hienoja. Vaikka siis Euroopassa rakennettiin samaan aikaan katedraaleja ja esimerkiksi Turun tuomiokirkko oli tuolloin olemassa.

 • Reply salaine maanantai, toukokuu 2, 2016 at 21:06

  Machu Pichulle pääsystä haaveilen. Enpä ole ajatellut, että se on rakennettu vasta 1400-luvulla. Aina olen ollut uskossa, että on ainakin 3000 vuotta vanha. Todellisuus monesti kertoo enemmän kuin sanat. Onko tässäkin paikassa niin? Uikkarijuttukin paljastui, odotin siihen liittyvä alkua tovin ja ajttelin, että siellä olisi ollut joku järvi tosin pohdin, ettei se voi olla mahdollista. Hyvä pitää lukija jännityksessä.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija tiistai, toukokuu 3, 2016 at 09:54

  Onpa hienon näköiisä lintuja noi pari viimeistä! Machu Picchulla olisi kiva päästä joskus käymään, vaikuttaa niin mielenkiintoiselta paikalta. Aika myöhään paikka on ”löydetty”, mutta syynä on varmaan syrjäinen sijainti?

  • Reply ankka torstai, toukokuu 5, 2016 at 12:11

   Joo ja rehevänä kasvava viidakko. Muissa Pyhän Laakson kohteissa kasvillisuus on niukkaa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, toukokuu 5, 2016 at 10:17

  Meidän suht nopealla matkustustavalla kuvitelmien rakentaminen jää vähemmälle – kohtaamme kohteet sitten sellaisina kuin ne ovat. Eli sikäli Machu Picchun todellisuuden ja kuvitelmien välille ei juopaa juuri syntynyt. Kiva tuolla oli kuljeskella ja erityisesti ympäröivien vuorien takia näkymät olivat noin joka suuntaan huikeat. Me tulimme maisemajunalla Cuscosta Aqua Calientesiin ja vaikka juna onkin turistinen, niin ne maisemat ovat aika huikeat myös tuolla matkalla!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, toukokuu 5, 2016 at 10:18

  Ai niin vielä, jos sallit linkin, niin tässä ”meidän Machu Picchuamme”
  http://meriharakka.net/2013/10/31/machu-picchu-2/

 • Reply Outi torstai, toukokuu 5, 2016 at 19:00

  Uskoisin, että vähän samat fiilikset kuin Kambodzan Angor Wateilla. Upea paikka ja upea historia, mutta ne (eli me) turistilaumat kyllä söivät viehätystä ja maisemaa aikalailla. Aika huikeeta ollut kyllä aikanaan löytää nää paikat!

 • Reply Reetta torstai, toukokuu 5, 2016 at 22:02

  Mielenkiintoinen tuo ajallinen vertaus Rauman rakentamiseen! Minulla on myös ollut mielikuva, että Machu Picchu olisi paljon korkeammalla, mutta eipäs se niin korkealla olekaan. Se selittänee myös kuumuuden. 🙂 Etelä-Amerikan vanhoihin sivilisaatioihin olisi kyllä hienoa päästä tutustumaan paikan päällä!

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, toukokuu 7, 2016 at 00:27

  Ollantaytambon on paikan nimenä sellainen, että kaikkien suomalaisten pitäisi siellä käydä. Lähinnä siksi, että olisi myös sukulaisten kuulla, kuinka hienosti reissaaja osaa paikan nimen lausua 😀

  Tosiaan Rauma ja Macchu Pichu ovat samalta ajalta. Helvetti kun raumalaiset olisivat tajunneet lapioida kaupungin alle parin kilometrin verran maata, niin se saattaisi olla yhtä kuuluisa nähtävyys 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, toukokuu 7, 2016 at 03:34

  Aikamoinen seikkailu sulla taas jälleen kerran 🙂 Tämä paikka on kanssa vielä meikäläisellä käymättä eli hommaa riittää. Kauniita on myös nuo tipuset, tykkään!

 • Reply Annika | Travellover lauantai, toukokuu 7, 2016 at 09:40

  Avaruusmuukalaiset. 😀 Voin vain kuvitella ilmeeni, kun joku alkaisi kertoa alienien rakentaneen temppeleitä. Etelä-Amerikka on tavallaan kiehtova, mutta ehkä koska olen ollut siellä niin vähän ja se on vielä niin tuntematon minulle, en tiedä, mistä haaveilisin. Upeita lintukuvia!

 • Reply meidänmatkassa lauantai, toukokuu 7, 2016 at 20:41

  Upe paikka näyttää olevan. Jospa itsekin joskus eksyisi sinne!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, toukokuu 8, 2016 at 13:02

  Macchu Pichu on paikka, jossa haluaisin joskus käydä. Paljon olet nähnyt maailmaa ja ihailen aina tuota sinun historian tuntemusta! 🙂

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com maanantai, toukokuu 9, 2016 at 19:12

  Machu Picchu on toistaiseksi näkemättä, mutta Lontoossa ollessa olen ihastunut perulaiseen ruokaan, joten se voisi olla se toinen syy lähteä käymään kyseisessä maassa 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
  Make your own visited countries map.

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar