Hangon rakennuksia, osa I

Hangon turisti-info jakelee lehtisiä ”Arkkitehtuurikävely Hangon keskustassa”, jossa käydään läpi Hangon tunnetuimmat rakennukset ja itselleni ainakin pari vähemmän tunnettua. Osa näistä rakennuksista on kokenut melkoisen muutoksen. Minua toisaalta ihmetyttää, ettei Hangon pitsihuviloita ole tässä oppaassa, varmasti kustakin voisi tarjota mielenkiintoista tarinaa liki loputtomasti.

Olen käyttänyt omien kuvien lisäksi Hangon museon kuvia. Museorakennus itsessään on museaalinen.

Hangon kirkko ja vesitorni

Nämä ovat varmasti huomattavimmat Hangon rakennukset, jos saapuu mereltä, ja varmasti jos saapuu rautateitsekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Laulujuhla1925

Hangon kirkko ja vesitorni 1925, laulujuhla

IMG_0002[1] IMG_0005[1]

Jacob Ahrenberg suunnitteli uusgoottilaisen punatiilikirkon 1892, mutta materiaalit kestivät huonosti Hangon säätä ja kirkkoon tehtiin perusteellinen remontti ja samalla ulkoasu muuttui. Uusi ulkoasu on Bertel Liljeqvistin käsialaa ja vuodelta 1953.  Kirkko korjattiin sisätiloista 1970-luvulla ja siihen lisättiin Lars Rejströmin suunnittelema sakastin ja lämpökeskuksen käsittävä siipi. Bertel Liljeqvistin käsialaa Hangossa on paljon ja Helsingissä esimerkiksi Paavalin kirkko ja Hietaniemen krematorio.

Myös vesitorni on Bertel Liljeqvistin työ vuodelta 1943. Hangon vuokra-alueelta vetäytyvä neuvostoarmeija ampui viime töikseen tuusan nuuskaksi vanhan vesitornin ja kaupungintalon. Uuden vesitornin rakentamisella oli siis kiire. Kesäkuukausina vesitorniin pääsee ihailemaan Hankoa korkeuksista.

Kaupungintalo

IMG_0003[1]

Kaupungintalo

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Hangon kaupungintalossa sijaitsee turreinfo ja yleensä siellä on taidenäyttelyitä. Jos olet löytänyt tiesi tähän paikkaan, näet myös kirkon, vesitornin ja Hotelli Regatan talot. Kaupungintalo on Bertel Liljeqvistin työ vuodelta 1951.  Sen jakautuminen toimisto-, kirjasto -ja juhlasalitiloihin näkyy rakennuksen massoittelussa funkkishengessä. Materiaalivalinnoissa on tavoiteltu juhlavampaa tunnelmaa. Sisätiloissa on säilynyt puiset paneloinnit, osa kalusteista ja ennen kaikkea Paavo Tynellin kattovalaisimet.

kaupungintalo

Vanha, klassistinen kaupungintalo

Armas Lindgren suunnitteli vanhan kaupungintalon Bertel Liljeqvistin kanssa 1926. Vuokra-aikana talvisodan sankari, lentäjä Borisov haudattiin kaupungintalon eteen. Ivan Borisov oli ohjannut osuman saaneen koneensa vasten suomalaisten tykkipattereita. Luonnollisesti suomalaiset sanovat, ettei se ihan niin mennyt. En ole varma, missä Borisov on tätä nykyä viimeisessä levossa, hän on hyvin saattanut jäädä puistoon.
Minusta kuitenkin vanha kaupungintalo on nätimpi kuin uusi.

Hotelli Regatta

Lars Sonck suunnitteli rakennuksen 1898 ja Pekka Helin ja Marja-Riitta Norri 2012. Rakennus valmistui alunperin Seurahuoneeksi tuohon aikaan muodikkaaseen jugend-tyyliin. Tyylillisesti Regatan talo muistuttaa Imatran Valtionhotellia. Myöskin Regatan talo on kokenut kovia, mutta se on onnistuttu palauttamaan lähes alkuperäistä ilmettä vastaavaan asuun. Tämä oli ahvenanmaalaisen Lars Sonckin nuoruudentyö ja muita töitä hänellä olivat esimerkiksi Tampereen tuomiokirkko, Helsingin Kallion kirkko, Eiran sairaala, Puhelinyhdistyksen talo ja Pörssi.

IMG_0001[1]

As. Oy Silta-City

Tämä on Viljo Revellin työ 1953-1955 ja tarkoitettu alun perin Hyvon kudeneuleen toimihenkilöille. Alun perin näitä piti olla kaksi ikään kuin portiksi sillan toiselle puolelle pohjoiseen, mutta vain toinen toteutettiin. Kun taloa peruskorjattiin 2000-luvulla, parvekekaiteitten valkoisuus menetettiin, kun tilalle tuli värillistä lasia. Samalla asuntojen luonne muuttui ikkunamuutosten takia. Alun perin ikkunat olivat nauhoina. Viljo Revell on suunnitellut osan Espoon Tapiolan asuinrakennuksista sekä Toronton kaupungintalon. Hangossa hänen käsialaansa on myös Hyvon Kudeneuleen talo. Talo kuuluu Hangon omaleimaisimpiin, koskapa se seisoo pilareilla ja jää helposti mieleen, kun kaupunkiin tulee autolla Esplanadia pitkin. Talon asukkaat valittavat, että talo on meluinen. 

IMG_0006[1]

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hangon rautatieasema

Jarl Ungern, VR:n oma arkkitehti, suunnitteli rakennuksen jo 1940-luvun alussa, rakennettiin 1949-1950. Talo edustaa myöhäisfunktionalismia ja on säilynyt alkuperäisasussaan myös sisältä. Uusi asemarakennus sijoitettiin eri puolelle rataa kuin entinen asema. Nykyisellään asemarakennus on yleisöltä suljettu.

2016-04-17 12.43.38

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aiemmat postaukset


Vieraillut maat

How many countries I visited. Create your own travel map
I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
Create your own travel map .

ParisRio

ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

virallinen seikkailijatar

virallinen seikkailijatar