Tar ’n’ Tech Oulu

Vuoden ensimmäinen geokätköilyn megatapahtuma Tar ’n’ Tech oli Oulun Nallikarissa. Sain kaveriltani kyydin Nallikariin ja olin varannut mökin sieltä pariksi yöksi. Pohjanmaalla on porukka, joka on ottanut hoitaakseen megatapahtumien järjestämisen. Viime vuonna sellainen oli Haapajärvellä, sitä edellisenä Kalajoella. Toinen vastaava talkooporukka on Suomen Latu, joka valmistelee megatapahtumaa Saariselälle juuri nyt. Syksyllä on vielä Lahdessa megatapahtuma ja vuonna 2020 pohjalaiset järjestävät megan Lappajärvelle. Niistä sitten raporttia aikanaan.

Perjantaina kuitenkin oli rakennustalkoot. Yleensä, kun geokätköilijät järjestävät jotkut talkoot, käsiä on paljon enemmän kuin tehtävää työtä. Nyt kuitenkin jouduin töihin. Sää oli edelleen sateinen ja ikävä. Perjantaina kasattiin näytteilleasettajien telttoja ja ensiaputelttaa.

Mökkini Nallikarissa

Tarjoushinta mökille Nallikarissa oli 50 euroa per yö ja vessa, suihku ja vesi olivat ulkona. Haapavedellä kaikki oli sisällä ja lisäksi saattoi käydä Lakkuunissa uimassa ja kuntosalilla, eli mielummin Haapavesi.

Oulussa kyllä ongelma on se, ettei halpaa hostellia ole missään. Hostellissakin jos haluaa yksityisyyttä, niin se on äkkiä tuo 50 euroa per yö.

Ruokakauppaa ei ollut eikä ruokatarjoilua poislukien paikallinen kahvila ollut järjestetty. Olin vahingossa ostanut pahaa kevytmetukkaa, joka jätti vähän nälkäiseksi.

Tietysti siellä oli myös tervatynnyri, jonne tiputettiin loggaukset.

Megapäivä itse oli lauantaina ja silloin saattoi käydä erilaisilla seikkailurasteilla ja sen lisäksi palloilla itse tapahtumassa tapaamassa tuttavia. Tyypillistä ohjelmaa on tutustumisleikki megabingo, jossa voi täytellä lapun etsimällä ihmisen, joka täyttää bingoruudussa vaaditun ominaisuuden. Minä olin suosittu, koska eräs niistä oli se, että on kätkölöytö vähintään kolmelta eri mantereelta. Megassa järjestettiin myös bussiretki Hailuotoon, mikä ei ole kauhean kiva paikka sadesäällä ja erilaisia pajoja, kuten kankaanpainantaa.

Kävin päivän mittaan tietysti myös läheisellä kätköpurkilla.

Olikohan tarkoitus, että purkki olisi nuken jalan sisällä. Se oli kuitenkin sieltä luiskahtanut ulos. Tämä purnukka kuitenkin esiteltiin Kalevassa pienenä erikoisuutena.

Illalla oli vielä tapaaminen Nallikarin rannalla sateessa, mutta oikeasti halusin suoriutua sieltä saunaan. Saunassa istuskelin vilvoittelemassa ulkona, kun sorsat lensivät yli ja rääpätys oli laadultaan karkeampaa kuin sinisorsilla eli ne olivatkin harmaasorsia. Aika yllättävää luontoa näin pohjoisessa. Näin täällä myös lehtokurpan lentävän ja punakylkirastaat lurittelivat.

Seuraavana aamuna sade vain jatkui, mutta kävin parilla kätköllä ja osallistuin rannan siivoamiseen. Ranta oli aika siisti, kun geokätköilijät poimivat omat roskansa ja vähän muidenkin.

Mökin luovuttamisen jälkeen istuskelin kahvilassa. Kahvilan pitäjä sanoi, että kun hän tuli viikonloppuun, niin hän ajatteli, että on tosi hiljaista, kun sataa ja sitten sinne paukahtaa geokätköilijät ja olikin kiireisempi viikonloppu kuin siinä kahvilassa ikinä ennen.

Kun kyllästyin pimputtavaan pianoon, lähdin Oulun keskustaan. Vuoro 15 vei vähän samaan suuntaan kuin missä oli rautatieasema ja vietin sitten aikaa monta tuntia siellä, koska Oulu ainakin rautatieaseman lähellä on tylsää, eikä ainakaan ole mitään avointa kirjastoa eikä edes ruokakauppaa. Aika moni kaupunki on yhtä tyly aseman luona, myös Hanko.

Onneksi pääsi vessaan ilmaiseksi. Kun jossain on kolikkovessa, jätän oven auki seuraavalle, jos suinkin mahdollista. Täällä saattoi vessassa käydä ilmaiseksi.

Illalla sitten Onnibus Turkuun. Onnibus kuuluu niihin, joiden turvavyö ei mahdu minun ympärilleni. Epäilen turvavöiden turvaa muutenkin, mutta kun turvavyö on sopivasti kiinni ja jämäkkä, niin turvavöissä voi nukkua yönsä valumatta liikaa lattialle. Siksi bussissa on parempi nukkua yö kuin junan päivävaunussa. Sen lisäksi Onnibusin jalkatila oli tiukka ja pelkäsin, että jalka on poikkeuksellisen kipeä aamulla, kun on ollut yön puristuksissa. Koko yön takana ollut mies kuorsasi, korahteli ja pulputti erityisen kovaäänisesti ja häiritsevästi. Olin hereillä jossain Siipyyssä, mutta nukahdin Laitilassa uudestaan.

Turussa taas oli kilometrin sprintti bussiasemalta rautatieasemalle, kun kukaan ei ollut älynnyt niitä aikoinaan yhdistää yhdeksi ja samaksi. Karjaallakin oli pitkä vaihto, kun siellä ratapihaa remontoidaan. Pasilan ja Ylivieskan kokemuksien pohjalta ratapihojen remontit jatkuvat vuodesta toiseen.

Pienessä Sievissä

Nivalasta jatkoin bussilla Sieviin. Sievin keskeisin nähtävyys on aakkoshuoltoasema. Keskusta vaikutti läpikotaisin modernilta, geneeriseltä tienvarsipaikkakunnalta.

Exä räjähtää Sievissä

Sanotulla huoltoasemalla on myös geokätkö ja löysin sen välittömästi ja sain Sievin kätkökartalleni. Sievin kunnan läpi olen suhahtanut monta kertaa junalla. Ainoa asia, mistä Sievi on tunnettu kauempanakin on Sievin jalkine.

Nyt olen kierrellyt kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja löytänyt kaikista geokätkön. Hienoa täällä on ollut rannikko Hailuodosta Kalajoelle, kansallispuistot, Oulujoki ja Koillismaa. Mutta alue, mikä on nimitykseltään Oulun eteläinen on ollut aika yksitoikkoista, vaikka iloisia yllätyksiäkin on ollut. Säät ovat olleet sellaista Kainuun kesää, joka ei ole kesä laisinkaan. Kuntia on 30, joten alueen käymisessä on ollut työtä.

Aika yllättävää on ilmastotilasto, joka sanoo, että alueella olisi kuivempaa kuin kotipuolessa, sillä nimenomaisesti täällä on sadellut aika paljon.

Sievissä hyppäsin bussiin, joka meni Ylivieskaan. Oli sama kyyti, joka oli tuonut minut Nivalasta. Ylivieskassa oli aseman työmaa yhä kesken. Tuntuu siltä, että kun asemaa ruvetaan remontoimaan, siitä ei tule loppua.

Oulussa menin kaverini Aten luokse yöksi.

Gangsta City HV

En ole ikinä käynyt Haapaveden kunnan alueella. Itse asiassa, sekoitan sen Haapajärven kanssa. Itse asiassa, Haapavesi oli aiemmin nimeltään Haapajärvi. En tiedä, oliko silloin Haapajärven nimi jokin muu, vai oliko silloin kaksi Haapajärveä vierekkäin. Haapajärvi on teekaupunki, Haapavesi taas on Gangsta City ja siellä on kansanmusiikkijuhla.

Kuvan henkilö on tunnistettu Pasi Jääskeläiseksi

Justimusfilms on tehnyt asian ytimeen käyvän musiikkivideon ”Haapavesi”.  Panin merkille, että ”kulkuvälineenä maatalouskone” ja että seksuaalivalistus on alikulkutunnelin seinässä ja että on hiihtäjäpatsas. Kansanmusiikki ei ole myöskään täysin tyhjästä repäisty ajatus, sillä Pasi Jääskeläinen syntyi siellä ja valmisti jonkun aikaa myös kanteleita. Jääskeläinen oli ensimmäinen laulaja Suomessa, jonka ääni tallennettiin.

Minä olen jo Kaustisen yhteydessä sanonut, mitä mieltä minä olen kansanmusiikkifestivaaleista.

Haapavesi Folkin lavalta löysin geokätkön, joten Haapavesi niiden kuntien joukkoon, joista minulla on kätkölöytö. Samalla kävi ilmeiseksi, etten voi yöpyä missään ulkona. Kaikkialla oli vartiointiliikkeen logoja tai sitten se oli vain huono ajatus (koulu, lastentarha ym.). Tällä ilmalla, joka oli epävakainen ja kolea, teltta kastuu sisältä, joten kaikki olisi seuraavana aamuna märkää ja kun bussi tulisi 6:50, joutuisin pakkaamaan märät yöpymisvälineet pussiin, mikä on huono ajatus. Ainoa keino on nukkua hyvin ilmavasti ulkona, esimerkiksi laavulla tai jonkin katoksen alla, mutta se nyt ei ollut käytännöllistä.

Olin aiemmin katsonut, että siellähän on leirintäalue, mutta sitten luinkin, että se oli suljettu. Trivago tarjosi hotelli Haapakannelta, 94 euroa per yö, täysin yli minun budjettini. Olin aiemmin snaijannut Kulttuurikartano Pekan Pirtit, mutten saanut lähetetyltä lomakkeelta vastausta. Päätin kuitenkin soittaa ja pääsin heti sisään. 50 euroa per yö, ei paha. Samaan hintaan olisi päässyt vielä kuntosalille ja uimaan viereiseen Lakkuuniin. Melkein kadutti, etten ollut Haapavedellä uimapuvun kanssa ja pitempää aikaa. Nyt meni melkein koko aika Kulttuurikartanolla nukkumisessa.

Kukaan ei kysy sinulta vastaanotossa, haluatko maksaa 50 euroa yöltä vaiko 94 euroa yöltä. Valitse Trivago Haapavedellä ja maksat 94 euroa.

Kulttuurikartano Pekan Pirtit

Hienossa hirsirakennuksessa en ollut yötä, vaan modernissa huoneistossa, jossa oli keittiö ja vessa.  Pihakaan ei näyttänyt yhtä siistiltä kuin tuo kuva tuossa, mutta sillä ei ollut väliä, koska, kuten sanottu, pääosan ajastani nukuin siellä.

Täällä pelattiin käteisellä. Eräs japanilainen tubettaja sanoi, että vaikea asia Suomen kaltaisessa korttimaassa on, että jotkut paikat eivät hyväksy korttia, joten käteistä joutuu siltikin pitämään aina mukana. Majoituksen maksoin käteisellä ja bussit ottavat käteistä.

Aamulla bussi lähti Haapaveden matkahuollolta ja teki kiertoajelun Haapaveden maaseudulla. Minulla tuli hirveä hätä piipiä, eikä bussissa tietenkään ollut wc:tä. Nivalassa ollessa tyhjennyin vähän syrjemmässä ja loput paikallisen kampaamon vessaan.

Busseilla oli väliä vain kymmenen minuuttia, joten vessatoimet piti suorittaa livakasti. Kaiken kukkuraksi Haapaveden bussi oli tullut myöhässä.

Harmaa Pyhäntä

Lähdin junalla Ouluun makuuvaunussa vietettyäni sitä ennen monta tuntia junaa odotellen Oodissa, mistä on nopeasti tullut minun suosikkini Helsingissä.

Yö makuuvaunussa meni niin mukavasti kuin se suinkin saattoi mennä. Ikävää, että alussa kuului pakkokuulutukset kovaa hytin radiosta, kun minulla oli halu käydä nukkusille.

Jossain Ylivieskan paikkeilla heräsin sateen ropinaan ruutua vasten. Ennuste oli, että se menisi ohi päivän mittaan.

Oulussa lähdin Onnibussin vuorolla Pyhännälle. Aiemmin olin päättänyt geokätköillä ne kunnat, jotka olivat Pähkinäsaaren rauhan rajan ulkopuolella. Pyhännän kohdalla raja ei kuitenkaan ollut mitenkään varma. Haapajärvellä selvisi, että muinainen hämäläisten ja karjalaisten metsästysmaiden raja kulki siinä paikkeilla, missä nyt on Pohjois-Savon maakunnan raja. Arvelin siksi Pyhännän kuuluneen Pähkinäsaaren Suomeen.  Pyhäntää ei vielä tuolloin vakituisesti asutettu.
Pidin itsestään selvänä, että Pyhännältä laskevat vedet Pyhäjokeen, mutta ne laskevatkin Siikajokeen. Pähkinäsaaren rauhan oletettu raja kulki näiden jokien välissä.

Pyhännästä suurin osa on alavaa suoseutua ja siellä on vähän Kainuun tuntua. Kajaani onkin naapurikaupunki.

Bussipysäkiltä kävelin uimarannalle, jossa oli grillikatos. Pidin siellä geokätkötapaamisen, johon tuli Kajaanista lapsiperhe. Näin Pyhäntä uudeksi kunnaksi kätkökartalle. Johtui ehkä sateesta tai laiskuudesta, mutta en viitsinyt käydä lähellä olevalla geokätköpurkilla. Ihailin sen sijaan lintuja rannalla.

Rantasipit

Kun olin bussipysäkillä, kuulin vielä kaakkurin äänen lennossa. Pyhäntä tarjoaa runsaasti sopivia suolampareita kaakkurin pesiä. Aivan kirkonkylän kupeessa on suuri soidensuojelualue.

Grillikatos oli oiva paikka yöpyä, mutta ahneus voitti ja päätin lähteä liikkeelle. Alun perin olin katsonut, että Temmeksessä saisin kiinni Haapavedelle menevän bussin, mutta sitten snaijasin, ettei tarvitse mennä kuin Pulkkilaan.

Pulkkila on viereisessä Siikalatvassa. Olen sanonut, että kun on tulva, siikoja jää kiinni puun latvoihin ja sitten tulvan laskettua ihmiset saavat ravisteltua niitä alas. Tällä tahdon viestittää, että kunnan nimi on tyhmä. Koko kunta on varmasti Suomen tylsimpiä, mutta siellä on tapahtunut kuuluisa poltergeist-tapaus. Pakko huomata, että myös Haapavedellä oli poltergeist.

Minä olin nuorena poltergeistin keskushenkilö eli esineet liikkuivat itsestään minun lähelläni, kerran jopa lensivät. Kuten arvata saattaa, läheisille heidän oman maailmankuvansa eheys oli tärkein asia. Onneksi en saanut kiusakseni mitään henkien manausta tai rukoilijoita. Ei minulle enää tapahdu ns. yliluonnollisia asioita, muutuin huonoksi kanavaksi sille, mikä tahansa olikin lähettämässä jotain viestiä.

Nyt minulla oli runsaasti aikaa Pulkkilassa istua ja odotella bussia. Ilma oli yhä edelleen sateinen, niin ei huvittanut lähteä minnekään. Pari nuorta poikaa ajeli pyörillään siinä ja ne rupesivat kyselemään minulta kaikkea. Ensiksi ne kysyivät, mikä laite minulla on. Sanoin, että se on GPS, sillä etsitään geokätköjä. Missä täällä on lähin geokätkö. Sanoin sen olevan tuossa kirkolla. Lähdetään etsimään sitä. Ei, kun minä olen löytänyt sen jo. Onko sinulla sen logivihko. (Sen jälkeen he kinastelivat, pitääkö logivihko ottaa mukaan vai ei) Tietysti pitää ottaa, että sinulla on todiste siitä, että olet löytänyt geokätkön. (Ei, kun se nimi siinä logivihkossa, joka jää purkkiin, on se todiste). Sitten he kysyivät minun tVNS-laitteestani. Koska en osannut selittää fibromyalgiaa alle kymmenvuotiaille, sanoin, että laite auttaa stressiin, siihen, että on vähän hermot kireällä joskus. Sitten pojat kävivät minulta kysymässä ainakin kolme kertaa, onko minulla hermot kireällä.

Pysäkille tuli myös torniolainen pariskunta syömään hamppareita. Pojat heti kysymään, onko hyvä hampurilainen. Toinen sanoi, ettei tiedä, kun ei ole vielä saanut edes maistettua. Mistä te olette. Missä on Tornio.

Haapaveden bussi saapui ja lähdin sitten Gangsta Cityyn.

Aiemmat postaukset


Vieraillut maat

How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
Visited 23 UN countries (11.9%) out of 193.
Make your own visited countries map.

ParisRio

ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.