Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uudet paperit – nouto verrattuna hakemiseen

 

Passini oli vanhenemassa niin, että tajusin kyllä pääseväni pian koittavalle Oulun-lennolle (passi oli ainoa henkilötodistukseni) mutta en välttämättä sielltä takaisin. Koska puhelin on täynnä sovelluksia ja pian taas jonnekin tekisi mieli, päätin laatia sähköisen hakemuksen saadakseni sekä henkilökortin että passin.

Hakeminen sujuu poliisin sivuilla (poliisi.fi).  Sähköistä hakemusta varten pitää tunnistautua esim. mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

 

Jos hakee yhtä aikaa passia ja henkilökorttia, hinta on hieman edullisempi kuin  muuten. Toimipisteessä asioiminen on hivenen kalliimpaa kuin sähköinen.

 

Passin hakemiseen ohjelinkki tässä. Henkilökortista puolestaan täällä. Ensimmäistä kertaa käytin sähköistä hakemusta. Passikuva pitää ottaa kuvaamossa, joka lähettää kuvan sähköisesti poliisille. Lähintä kuvaamoa voit etsiä täältä. Minä valitsin kuvaamoluettelosta naapurikaupungin liikkeen, missä kaveri on töissä.

Sormenjäljet sun muut oli hoidettu viitisen vuotta aiemmin edellistä passia hakiesssani, joten minun ei tarvinnut piipahtaa toimipisteessä. Sähköisesti aloitetun hakemuksen hinta ei kuitenkaan nouse, vaikka käynti tarvittaisiinkin prosessin mittaan.

Sain puhelimeen tekstiviestinä kuvatunnuksen, jonka kirjasin hakemukseen.  Olivatpa nopeita! Lähdin huolettomana Matkamessuille, kun hakemus oli keskiviikkona täytetty. Toimituksen sanottiin kestävän vähintään viisi päivää, joten arvelin, että uudet asiakirjat tulisivat messuja seuraavalla viikolla.

Mutta niin vain pulpahti perjantaina viesti puhelimeen, että dokumentit ovat noudettavissa. Ja kun venyin reissun päällä, tiistaina tuli uusi noutomuistututus. Sähköinen kuva menee johonkin keskustiedostoon, joten pois jää entisaikojen vertailu siitä, olisiko naapurikylän poliisilla oman kunnan viranomaisia enemmän aikaa laatia paperit.

Ja kioskille saapuneiden asiakirjojen saaminen hyppysiini olikin sitten pulmallista! Marssin sisään, annoin tekstiviesinä saapuneen lähetystunnuksen, ja kuulin, että aikaviivelukkoa olisi odoteltava neljä minuuttia. R-kioskin myyjä ehdotti kahvikupposta, mutta olin tietenkin jättänyt lompakon kaverin autoon, kun luulin vain nappaavani passin ja kortin kuin postipaketin.

Sepäs ei niin vain käynytkään. Olin antanut uusimmassa, muistutusviestissä, annetun lähetystunnuksen. Kioskin työntekijä alkoi kysellä, montako viestiä olin saanut. Selitin, että noutopäivänä yhden ja perjantaina, vain 2 vrk hakemuksesta, ensimmäisen.

Koska en ollut hoksannut antaa kumpaakin lähetystunnusta heti, sain ensimmäisen neljän minuutin jälkeen vasta toisen asiakirjan. Sitten piti aloittaa uusi neliminuuttinen aikaviipeen ja ensimmäisen lähetystunnuksen kanssa. Umpeutuva passini jäi edelleen kioskin työntekijälle, ja nyt minulle mainostettiin jo munkkilaatikollista pelkän kahvikupposen sijaan. Kelpo markkinointia, mutta lompakkoa ei vieläkään ollut.

Lopulta sain kaiken. Jäin miettimään, miksei missään ollut ohjeita kummankin lähetystunnuksen ilmoittamisesta. Yksinertainen lisäys tekstiviestiin olisi tepsinyt. Vaikka jotain tyyliin, että sait meiltä toisen viestin. Ole hyvä ja ilmoita kumpikin lähetystunnus.

Mitähän olisi tapahtunut, jos olisi ollut vain yksi asiakirja noudettavana? Olisinko saanut pelkän passin tai henkilökortin uusimmalla tunnuksella, vai olisiko kioskilla tullut kysymystä viestin aitoudesta? Tai onko kioskiväkeä ohjeistettu kysymään heti aluksi viestien ja siis tunnusten lukumäärää?

Poliisin sivustolla on myös lisätiietoa passin hakemisesta, mutta en siinäkään huomannut tekstiviestiselostusta.

Joka tapauksessa loppu hyvin, kaikki hyvin, ja nyt ovat paperit kunnossa moniksi vuosiksi. Reissuja riittää, olettehan edelleen kuulolla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.