Suomen suurin matkablogiyhteisö

Flame Jazz – jazzristeily kuin festarit laivalla

Flame Jazz -risteily Turusta Viking Gracella pari kertaa vuodessa. Koko laiva soi!

Olen muutaman kerran ollut Flame Jazz -risteilyllä. Seuraava on 3.helmikuuta, ja sinne en erään päällekkäisyyden vuoksi pääse. Mutta kokeile sinä, mahdutko mukaan! Linkistä näet risteilyn tiedot.

M/S Viking Grace on mainio laiva, yksi suosikeistani. Sen rakennusvaiheessa on otettu huomioon sellaisia moderneja asioita kuin laivan vakaus – keinunta ei tosiaan tunnu juuri yhtään, ja ajoittain ei edes huomaa, onko liikkeellä vai maissa. Isot maisemaikkunat mahdollistavat sen, että monen monelle matkaajalle on tilaa ihastella kaunista saaristoa. Niinpä esimerkiksi miehistön tilat ovat toisessa laivan osassa kuin tavallisesti.

Koska Turusta on iltalähtö ja Tukholmasta palataan päivänvalossa, onkin runsaasti aikaa tuijotella ikkunoista. Ja ensimmäiset kerrat, kun minä olen nähnyt Ahvenanmaasta tai Maarianhaminasta yleensä yhtikäs mitään, on ollut juuri Gracella. Sampanjabaarissa esiintyy usein pianisti ja ikkunoita riittää.

Valaistuksessa on otettu huomioon sellainen seikka, että värit ja joidenkin valaisinten korkeus muuttuu vuorokaudenajan mukaan. Myös akustiikkaan vaikuttaa moni asia laivan designissa. Kirjoitin design-kierroksesta täällä.

 

Syksyllä 2017 Oulu All Star Big Band esiintyi Flame Jazz -risteilyllä.

Flame Jazz Cruisen mukava puoli on siinä, että useammassa tilassa, kuten laivan yökerhossa, joka on iso konserttisali, ja baareissa ja kahviloissa, on useampi esiintyjä samoihin aikoihin. Jos jokin ei miellytä, voi vaihtaa paikkaa, palata takaisin ja fiilistellä vieä seuraavaa. Pääsymaksu on risteilylipun hinnassa, joten seilaaminen kahviosta baariin ja yläkerran isoon konserttiin onnistuu. Musiikkityylin lisäksi valintaan voi vaikuttaa esim. se, että ison orkesterin ääni voi herkkäkorvaiselle olla eturivissä liikaa.

Esiintymään pääsevät niin nuoret kuin kokeneet, ja olen oppinut sekä tuntemaan monta uutta bändiä, joita on kiva kuunnella, että kuullut jo mieluisiksi tietämiäni porukoita.

Flame Jazz -risteilyllä on aina myös jonkinlainen paneelikeskustelu, jossa käsitellään muusikoiden tai jazzelämän kuulumisia. Viimeksi sitä isännöi Jussi Fredriksson.

Toivon oppivani jazzista joskus niin paljon, että risteilyohjelmaan kuuluva keskustelu antaa minulle nykyistä enemmän. Yritän silti aina mennä kuuntelemaan ainakin vähäksi aikaa. Joskus päivitetään muusikoiden kuulumiset, toisinaan on jokin jazziin liittyvä teema.

Valinnanvaraa riittää. Syksyn 2017 Flame Jazz -risteilyllä myös Röyhkä ja Pyysalo.

Useimmiten olen osunut jazzristeilylle itsekseni, mutta viimeksi meitä oli koko neljän hengen hytin porukka. Kaikki eivät niin jazzfriikkejä, joten oli varmaan hyvä, ettei ohjelmistokaan ollut ihan pelkkää jazzia. Laivassa keikkaili Elixir, jota olin jollain aiemmalla reissulla toisessa laivassa kuullut (on täytynyt olla Tukholman-risteily, koska on yö tanssittu Reissusikon kanssa) ja hyväksi sinänsä havainnut. Nyt oli kuitenkin Viking Linen sovelluksen päivitys jäänyt tekemättä, paperiohjelma piti kutinsa, ja appsissa Elixir oli merkitty esiintymään ison jazzsakin kanssa päällekkäin. Varmaan se tavallisena paluuiltana onkin siinä paikassaan.

Arvatkaa, mitä haluaisin. Tahtoisin, että jollain risteilyllä olisi jazziin sointuvaa ruokaa, annokset suunniteltu musiikin mukaan. Jollei yhdeksi illaksi – tai kahdeksi – hyödytä noutopöytää kauden kaavailuista muuttaa, niin voisiko yhdessä ravintolassa olla muutama teemaristeilyä varten suunniteltu annos? Olisi ihanaa miettiä ruokalistaa. Tätähän tehdään jonkin verran esimerkiksi teatterimenu-kuvioissa, jos jokin porukka ostaa lipun esitykseen ynnä ruokailuun, ja muistanpa Porvoo Jazz Festivalistakin, että ihmettelin, miten voi ruoka ja musiikki sointua niin toisiinsa. Vaikka onkin niin ihanaa päästä samalla hytin hinnalla jokaiseen konserttiin, olisiko kannattavaa kehittää vaikka VIP-lippu, johon kuuluisi ruokailu? Ja muutkin voisivat ostaa annoksia sitten vaikka paluumatkalla, jos yksi ravintola olisi VIP-varauksille lähtiessä? Tai palatessa VIP-lounas ja muuna aikana jazzannokset kaikkien ostettavissa?

Niiiiiiin ja voisihan olla vaikka jazzkaraoke mutta en lupaa osallistua. Vaikka vanhat musikaalisävelmät ihania olisivatkin laulaa.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.