Suomen suurin matkablogiyhteisö

Django kotikulmilla

Lauri Yrjölä heinäkuisilla Django Reinhardt -festivaaleilla Kotkassa. Joka kesä heinäkuun ensimmäisenä arkialkuviikkona.

”Nyt ei soiteta Mustia silmiä”, kitaristi virnistää. Olen Yrjölä – Ojala – Kautto-trion levynjulkistuskeikalla Kotkan klubilla. On paikallisen Django-festivaalin kolmas, viimeinen päivä. Mustat silmät ovat vasta illan päätöskonsertin viimeinen kappale, ja edellisillan tulkinta keikan lopuksi on jo saanut minulle hyvät kylmät väreet.

Muistatteko Lempipaikkojani-blogin haasteen, joka kannusti esittelemään kesätapahtumien Suomea? Osallistuin tähän jo Someron– jutullani, mutta tänään on hyvä päivä muistella kesää ja merkitä ensi vuoden heinäkuun alku kalenteriin. Kotkassa järjestetään Django-festari aina heinäkuun alussa, ensimmäinen arkinen alkuviikko maanantaista keskiviikkoon on vuotuinen ajankohta. Tulevan vuoden ohjelma vahvistunee vuodenvaihteen tietämillä.

Pyöräkorjaamo on vakituinen konserttipaikka. Django-festivaali Kotkassa heinäkuussa.

Vuoden 2017 heinäkuussa soitettiin auringossa pyöräkorjaamon edessä. Edellinen kesäkonsertti majaili varastossa festaria varrten siivoutussa toki.

Olen osallistunut jo ensimmäisiin kotikylän Django-festareihin. Pidän tavasta järjestää konsertteja ympäri kaupunkia. Tapahtuma todentaa osaltaan ajatusta, että jazzia voi soittaa missä vain.

Vaikka pyöräkorjaamossa. Koskenkorvan pyöräkorjaamo on useamman kerran ollut avajaiskonsertin pitopaikka. Tapahtuma menee myös torille, pubiin ja etsii vakiopaikkojen lisäksi joka vuosi uusia. Lauri Yrjölän ja kumppanien levy ilmestyi festivaalimaanantaina, ja kahvikonsertti oli Kotkan klubilla lounasajan päätteeksi – tosin huomasin, että kannatti mennä ajoissa syömään, sillä talo tarjoili lähinnä muutamia pipareita ja mielikuva kahvikonsertista olisi ollut tarjoilun osalta jotakin runsaampaa. Onneksi musiikki oli mehevää ja täyttävää.

Django Reinhardt -festivaali, Kotka, heinäkuu 2017. Pub Albert

Django-festareilla Kotkassa saattaa saada myös Aviador-kustantamon kirjoja keikan lomassa tai jälkeen..

Kuka Django Reinhardt? Lue tästä.

Kuinka epäluuloinen olinkaan, kun kuulin Kotkassa järjestettävästä mustalaisjazzin festivaalista. Härmäläiseltäkö muka irtoaisi. Kyllä kai siihen vähintään Rosenberg Trio tarvittaisiin?

Ihanaa olla väärässä. Kylmiä väreitä, liikuttumista, kaikkea mikä saa minut pullolleen tunnelmaa vuodesta toiseen. Konsertteja on joka kesä pitkin päivää, joten vaikka tapahtuma osuu aina heinäkuun ensimmäiseen maanantaista keskiviikkoon, työssäkäyvätkin voivat päästä ainakin joihinkin konsertteihin. Tai voi osua sattumalta paikalle kauppareissulla ison marketin aulassa, koska jazzia voi todellakin soittaa ja siitä voi nauttia missä vain.

Kylmiä väreitä Mustat silmät -kappaleesta. Voivottelin Lauri Yrjölälle, etten olisi uskonut itkuun ratkeavani siitä. Tulin ymmärretyksi: ”Vähän voi hillitysti hymyillä”, muusikko vastasi virnistäen, kun tavan mukaan selittelin itkeväni nimenomaan silloin kun kaikki on oikein kaunista ja hienosti ja että suomalaiselle se pitää aina selittää. Tälle ei näymmä olisi tarvinnut. Kestää epäsuomalaisesti muutkin tunteenilmaukset – ja ottaa ja tervehtii mokoma seuraavana päivänä lauseella ”tänään sitä ei soiteta”.

Alkuperäinen Django-festivaali on muuten Ranskassa, ja siellä oli tänä kesänä (2017) jo 38. kerta. En ole käynyt, vielä. Jos kiinnostaa,  englanninkielinen kotisivu tässä.

 

Voisitko ajatella tämmöisiä musiikkijuhlia omaan kesäohjelmaasi? Mitä mieltä haitarijazzista tai mustalaisjazzista?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 12:56

  Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Kyllä ainakin kerran elämässä haitarijazzia olisi kuultava! Kiitos, kun osallastuit (toistamiseen) haasteeseeni. Ensi kesää ajatellen hyvä vinkki.

  • Reply ananas2go maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 14:42

   Kiitos, kiva kuulla! Haitarijazz on aika mehevää. Tervetuloa sitten ensi heinäkuussa.

   Järjestävät tiedottavat varmaan joulukuussa jotakin. Kirjoitan sitten vaikka uuden jutun ja kerron lisää.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.