Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kävellen kaikkialla

Kun sille kuumailmapallolennolle ei ole vieläkään päässyt… Instagram Travel Thursdayn syyskuun teema on suosikkikulkuvälineeni. Kuumailmapallon ohella se olisi juna, jommoisella matkaan nykyään harvoin, ja vielä harvemmin moinen on kuvissa. Kyselin tempauksen ylläpitäjiltä, menisikö kenkäaihe liiaksi teeman ohi, ja päädyimme siihen, että jos kengillä kävellään, ne kelpaavat. MUOKS: Juttu on lopulta ohi aiheen ja poistettu igtt-listalta.

Niinpä kokosin teille syksyn matka-aakkosia. Popot pogoilevat arjessa työmatkoilla ja monissa menoissa, ja kenkiä katselen ja ostankin useimmiten muualta kuin kotikonnuilta. Syksyn matkat vievät sen verran pitkin Eurooppaa, että kengänpohjia kuluisi reippaasti.

A Airbus A321

Äskettäinen kulkuneuvo. Ensimmäistä luonnosta kirjoittaessani istuin kyydissä ja hörpin mustikkamehua, jota kahvin ja teen ohella oli tarjolla. Reissusisko ehdotti  kohdetta, ja minutkos oli helppo houkutella mukaan – nimittäin määränpäänä on…

B Budapest

Ensi kertaa Unkarissa! Vaikka kauniista kaupungista, suklaasta, leivonnaisista, oopperatalosta ja ties mistä olen haaveillutkin, en ole saanut aikaiseksi käydä aiemmin.

C Click shoes

Jutun kuvissa pilkistelevät kengät on ostettu tämännimisestä popopuodista. Ne ovat Laura Vita -merkkiset ranskalaiset ja niin mukavat, että kun sovitin, ei tehnyt mieli enää riisua.

D Danube, Donau

Ensi kertaa näin Tonavan. Majoituimme booking.comissa olleeseen asuntoon, jonka parveke antoi joelle päin. Useamman kerran tulikin ostettua vain eväitä viereisestä Mini-Marketista ja nautiskeltua herkku- ja juttuhetkestä ynnä näkymistä. Risteilylaivat ajelivat edestakaisin myöhäiseen iltaan.

Näkymä Petöfi térin varrella olevalta parvekkeeltamme Budapestista. Mihin Laura Vita -popot seuraavaksi pogoilevat?

 

E Ensi kertaa

Ensivierailuja syksyn ohjelmassa on paitsi Unkariin myös Puolaan.

F Finnair

Te jotka tunnette minut tai olette lentoruikutustani lukeneet, tiedätte, että viimeksi lensin kotimaisella teräslinnulla kahdeksantoista vuotta sitten, ja silloinkin uudelleenreitityksen vuoksi, kun SAS:in kone meni rikki. Nyt vanha, jäykkä, tyyris oli kerrankin kilpailukykyinen. Siinä vaiheessa kun Budapestin-lentoja aloin katsella, hinnat olivat Finskillä ja Norskilla suunnilleen samoissa, ja lentoajat Finnairilla paremmat. Aamulähtö ja illalla takaisin on suosikkisysteemini, jotta jää matkustuspäivinäkin perilläoloaikaa.

G Gdansk, Gdynia

Lokakuun listassa on lento Gdanskiin, Puolaan. Ehdin varmaan siihenkin kaupunkiin vähän tutustua, vaikka pääkohteeni on Sopot jazzfestivaaleineen. Gdynia on tietääkseni myös kaunis.

H Hostelli vai hotelli?

Viime aikoina olen majaillut yhä enemmän hostelleissa ja kotiutunut niihin, nauttinut siitä, että kahdella, kolmella kympillä viettää yönsä mukavasti. Yksi hotellikokemus on varmasti luvassa kun Hotel Sopot EU otti yhteyttä ja ehdotti blogiyhteistyötä.

I Ihmettelyä

Vaikka Petöfi térin alaovella oli hieno ja nykyaikainen koodi, majapaikkamme ovi aukesi vanhanaikaisella avaimella. Kotimaiseen puolikierroksen vääntämiseen tottuneen oli aluksi temppuiltava lukon kanssa; minä onneksi olin kesällä vähän harjoitellut Oslossa neljänneskierroksen naksautusta.

Budapest. Paljon suomalaiselle kotoisaa, myös kommervenkkejä, joiden kanssa sai vähän venkoilla ennen kuin oppi.

J Jazz

Mitä muutakaan jazzmatkablogissa? Budapest Jazz Club oli mukava kokemus, ja juttua luvassa. Syksyn jazzohjelmaani kuuluu myös Flame Jazz -risteily Turusta ja Sopot Jazz Festival.

K Kengännauhabudjetti

Kummallisesti näitä matka-aikeita kertyy. Olen edelleen osa-aikatyössä, joten laskeskelua tarvitaan. Ja hassuja säästösuunnitelmia.  Kotimaassa lisäksi matkakulut ovat kohonneet, koska

1)      Bussiyhtiöt kuristivat ilta-ajot niin, että jos Helsinkiin työpäivän jälkeen yleensä pääsee, takaisin ei meinaa päästä ennen seuraavaa aamua. Niinpä jos on aamulähtö tai iltapaluu, yö on vietettävä pääkaupungissa, vaikka koti on vaivaisen reilun sadan kilsan päässä.

2)      Bussilippujen hinnatkin ovat harvoin enää sitä euroa suuntaansa. Eivät saavuttamaattoman tyyriitä tietenkään, mutta onhan siinä eroa, onko päiväretken hinta kaksi vai kaksikymmentä erkkiä, tai edes kymmenen.

L Lentomatkailu

Harvinaisen monta lentoa ohjelmassa tänä vuonna. Koko kesä huristettiin Osloon ja Lontooseen, ja lisäksi ostin lentoja siihen tahtiin kuin minulla ei olisi töitä. Tai ainakaan samaa aikataulua kuin tähän saakka on ollut. No, lokakuun vapaa on työnantajan kanssa sovittu, joten ehdin miettiä vielä, mitä kaikkea elämässäni muutan.

Reissusiskon kanssa paluulennolla auringonlaskua ja sitten täysikuuta ihaillessa puhelimme kyllä, että ymmärrämme hyvin, kuinka jotkut tykkäävät lentämisestä. Minulle se taitaa silti olla aika vieras matkustusmuoto, vaikka varsin käypä usein.

Mukisen toisinaan, että sielu ei ehdi mukaan lentomatkoilla. Nyt olimme nelisen päivää perillä, ja rauhoittumista helpotti se, että tulopäivän vietimme kylmän sään ja rähjääntyneen olon vuoksi aika lailla asunnossa.

M Metro

Budapestissa käyttämämme ykköslinja on hyvin vanha. Maanalainen juna oli söpö ja pieni, ja silti riitti seikkailuksi, josta voit lukea O:sta.

N Norwegian

Suosikkilentoyhtiöni. Huomasin, että aika vähiäkin pisteitä pystyy käyttämään seuraavan lennon maksamiseen, mikä on kiva juttu. Minulla on nyt myös Bank Norwegianin säästötili, jonka korko on sentään jotain tavanomaisiin käyttelytileihin verratttuna.

O Opera

Oopperatalo oli niitä juttuja, jonka Budapestista tiesin. Ikuinen ihmetyksenaiheeni on, miten barokki, aikakausi, joka loi niin rauhoittavaa musiikkia, sai aikaan mokomia mahtipontisia rakennuksia.

Reissusisko ja minä ajelimme ykköslinjalla katselemaan moista ihmettä lähtöpäivänä, ja reppuun sullomani kenkä päätti jäädä sille tielleen. Tuhkimon leikkiminen ei silti sujunut, vaan toinen matkustaja palautti popon ennen kuin kerkesin hypätä vaunusta.

Metro, linja 1, Budapest. Tuhkimo sai kenkänsä kauan ennen keskiyötä.

P Puola

Kauan sitten minulla oli kirjekaveri Gdyniassa, vanha tutuntuttu pariskunta, joka puhui saksaa, niin että osasimme viestiä. Sain kauniita postikortteja Gdyniasta, ja toivon, että viikon oleskeluun mahtuu tutkimusretkin kolmen kaupungin ryppääseen: Sopotiin, Gdanskiin, Gdyniaan.

Q Question

Matkailu taitaa olla sellaista kuin tiedekin, että ei vastaa kysymykseen herättämättä sataa uutta. Tekee mieli lukea lisää kohteesta jälkeenpäinkin.

R Risteily

Flame Jazz Cruise Viking Linella ajoittuu syyskuun puoliväliin. Minä soolosielu pakkaan tällä kertaa hytintäydeltä seuraa mukaan, kun viikonloppu vietetään neljän naisen kesken.

S Sopot

Toinen uusi kohde syksyn ohjelmassa on Sopot. Siellä on luvassa jazzfestarit (Sopot Jazz Festival) ja hotelli, joka tahtoo blogiyhteistyötä.

T Tukholma

Olisin halunnut kesän lopettajaisreissun Tukholmaan, kun tajusin, että olen ollut siellä kaikkina muina vuodenaikoina, ja säät ovat suosineet silloinkin. Heinäkuinen paluu Lontoosta toi yöksi Tukholmaan, ja se oli vielä ihanampi kuin muulloin. Aikomani risteily muuttui sitten matkailualan tapahtumaksi, joten kaupunkia en järin paljon näe. Matkailualan verkostoitumisjuttu järjestettäisiin kyllä Helsingissäkin, vaan aikataulu sopi paremmin edellisen päivän Tukholman-annokseen.

U Unkari

Osaan sanoa unkariksi päivää, kiitos, tomaattikeittoa, viiniä, hän on kaunis poika ja rakastan sinua. Onkohan siinä riittävä peruskielitaito vai pitäisikö harjoitella myös seuraavat lauseet: ”Tahtoisin maistaa tuota suklaakakkua.” ”Missä on WC?” ”Ostaisin postimerkin, kiitos.”

V Viini

Millaisia Unkari ja Puola ovat viinimaina? Se selviää. Unkariin sainkin rypälevinkin sen lisäksi, että odotin tokajimaisitiaisia kovin. Suomessa kallis ostos on harvinainen herkku.

W Wizz Air

Jopas nyt piisaa uusia lentoyhtiöitä syksyn kokemuslistalla! Sopotin-matkaa suunnitellessani Finnair ei tosiaan perinyt voittoa kisassa. Se lentäisi Helsingistä Gdanskiin, mutta suora lento Turusta kulkee Wizz Airin kyydissä. En ole ennen kokeillut, mutta kesällä lokakuuksi löytämäni 20 euron hinta oli ohittamaton…

Tosin tuohon halvimpaan lippuun saa mukaan vain pikkurepun, ei edes käsimatkatavarana muilla lentoyhtiöillä menevää laukkua.

 

X Tuntematon tekijä

Se ikuinen uteliaisuuden aihe, harmin paikka, innoittaja, jokin, mitä on hauska penkoa ja milloin minkäkinlainen yllätys.

Y Ystävä

Minä soolosielu reissaan seurassa koko syyskuun.

Z zzz unenlahjat

Nukun missä liikennevälineessä vain, paitsi vielä ei ole testattu, onnistuuko myös seisaaltani kengät jalassa. Melkein niinkin kävi, kun huolehtivainen matkaseura lukitsi minut pukukoppiin, mutta se on kylpylätarinan aihe se.

Å Åland – ohi taas mennään

Niin mielelläni tutustuisin Ahvenanmaahan muutenkin kuin laivan maisemaikkunoista. Siellähän voisi ulkoiluttaa popoja vaikka omenaretkellä.

Ä Äidin tekemät kaalikääryleet

20 v meni, että kohtasivat voittajansa. Äidin tekemän veroistahan ei koskaan saa mistään, eihän? Nyt löytyi Tonavan illallisristeilyn noutopöydästä paprikainen herkku, joka oli ainakin yhtä hyvää kuin lapsuuden syysnautinto.

 

Ö  hän

Unkarin pronomini.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, 7 syyskuun, 2017 at 20:51

  Vinkki; joimme Ludussa Turussa maistelumenuun yhteydessä viinimenuun. Listalla oli yksi unkarilainen chardonnary. Löysin kuvan, kun me saimme päähänpiston, että Unkariin on matkustettava sitä hakemaan. Nimi on viinillä Apàtsàgi.

  • Reply ananas2go torstai, 7 syyskuun, 2017 at 21:17

   Oi kiitos! Olisipa kannattanut viipyä vielä pari päivää. Tuo vinkki jää nyt ensi kertaan; on kyllä sellainen fiilis, että voisi mennä uudestaan niin Budapestiin kuin muuallekin Unkariin.

   Joku vinkkasi rypäleestä nimeltä Kékfrankes tms., ja sitä maistelin mielihyvin; löytyi helposti lähikaupasta.

   • Reply sari torstai, 7 syyskuun, 2017 at 22:43

    Ai pitäisikö minun lukea tarkemmin. Te siis olitte jo Budapestissä. Oukei

    • Reply ananas2go torstai, 7 syyskuun, 2017 at 22:47

     Ei huolta, Sari. Kirjoitin hämärästi, koska naputtelin luonnosta jo menolennolla ja julkaisuhetkellä paluutokkura vielä vaivasi. Kiitos paljon vinkistä vielä; toivottavasti herkku tulee vastaan jossain, vaikka sitten Turussa.

     On se maailman turhauttavinta, ettei yhdellä kertaa saa kaikkea.

 • Reply Timo torstai, 7 syyskuun, 2017 at 22:32

  Tää oli hauska! 😀
  Gdansk on ollut meillä muutamaan kertaan esillä kätevän lentoreitin takia – Vaasasta lähtöö aika huonosti enää muita kuin lomalentoja ja nykyään noi Hesa/Tukholma reitit.

  • Reply ananas2go torstai, 7 syyskuun, 2017 at 22:36

   Kiitos, kiva kuulla!

   Totta, joo, muistan Oulun-ajoilta, miten hauskaa oli, kun joksikin aikaa avattiin OUL – STO tai muuta. Ei tarvinnut aina miettiä sitä pääkaupunkiin rahjustamista.

   Kiva päästä kokeilemaan noita kolmea Puolan kohdetta.

 • Reply Viherjuuria perjantai, 8 syyskuun, 2017 at 09:47

  Hauska aakkosidea!
  Taidan ryöstää idean ihan omaan blogiini ja toteuttaa myöhemmin syksyllä 🙂

  • Reply ananas2go perjantai, 8 syyskuun, 2017 at 10:14

   Kiitos! Minustakin nämä ovat vekkuleita. Elämän aakkosia alkoi olla naistenlehdessä hyvinkin parikymmentä vuotta sitten, ja muilla bloggaajilla ainakin Kohteena maailma -blogin Ramilla erittäin oivaltavat kesäaakkoset ja hostellielämän aakkoset muistaakseni Vagabonda-blogissa.
   Iloa aakkosten arvailuun!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 23:10

  Hauska, popomainen postaus! Me ollaan lennetty Wizz Airilla vuosia sitten, kun Turun lentokenttä oli remontissa ja se lensi poikkeuksellisesti Helsingistä. Oli kyllä edulliset lennot! Mutta eipä siihen hintaan tainnut juuri muuta saadakaan kuin just ja just matkustaa perille. 😀 Toisaalta, sehän riitti.

  Olikohan se unkarilaista viiniä, mistä sain teininä traumat? Magyar? Yh, vieläkin tulee huono olo, kun muistelen sitä taskulämmintä valkoviiniä… Siinä meni vuosikausiksi viinin kanssa välit poikki.

  • Reply ananas2go sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 00:02

   Kiitos! Juu, pikkureppuun ei mielin määrin vaihtopaitoja pakata, mutta kokeillaan viikko. Jutun otsakkeeksi tulee sitten nuukailua ja nyrkkipyykkiä.

   Unkarilainen on Magyar-viinisi ollut. Erkin Pikakivääriltäkö vältyit? Oli tosin siellä maistettuna hyvää. Mutta hyviä olivat oluetkin. Ja olisin halunnut kirjoittaa, että g niin kuin gulassi.

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 10:46

  Popot on päässeet kuljeskelemaan monipuolisesti maailmalla. Mä olen pari kertaa käynyt Gdanskissa juuri tuolla Wizz Airilla Turusta. Homma toimi, mutta tosiaan matkaan ei saa ottaa kun sen yhden käsimatkatavaran. Perille sillä pääsee ja lento on niin lyhyt, ette sitä muuta osaa kaivatakaan. Gdansk on kiva kaupunki. Sopotissa olen ehtinyt piipahtaa pikaisesti. Budapest olisi kiva kokea uudelleen näin 10 vuoden jälkeen.

  • Reply ananas2go sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 17:23

   Joo, ihme pogoiluvuosi, tai olisiko poukkoilu-. Kiitos innoituksesta! Kiva nähdä, millaiseksi Puolan-reissu muodostuu.

   Budapest oli kyllä sentuntuinen, että voisi mennä uudestaan.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.