Uudenlainen Helsinkini: Talvipuutarha

Ainakin visiitti Talvipuutarhaan osui oikeaan vuodenaikaan. Oisinpa tajunnut ottaa retkieväät mukaan!

Ainakin visiitti Talvipuutarhaan osui oikeaan vuodenaikaan. Oisinpa tajunnut ottaa retkieväät mukaan!

Jostain kummallisesta ja täysin käsittämättömästä syystä olen sivuuttanut Helsingin Talvipuutarhan tykkänään. Viime viikonloppuna osuin sinne, kiitos lauantai-illan jazzkeikalla saamani vihjeen, ja kylläpä oli viihtyisä paikka! Muutkin olivat huomanneet, ja käytävän vapaana pitämisestä muistuttavia kyltttejä oli siellä täällä aivan syystä.

Kaktuksille ja muutamille orkideoille on oma huone. Siinä vihreällä puolella on eniten istuskeultilaa.

Kaktuksille ja muutamille orkideoille on oma huone. Siinä vihreällä puolella on eniten istuskelutilaa.

Ihmettelin, miltä ajalta rakennus mahtaa olla peräisin – se kun ei näytä ihan tyylipuhtaimmalta funkikselta. Arvioin, että menisiköl 1800-luvulle, ja kyllä vain.. 1893 yksityisen rakennuttama ja puutarhayhdistyksen puutarhakouluna ensin toiminut rakennus avattiin yleisölle. Helsingin kaupungin sivuilla on vähän tietoja historiasta.

Kaupunki osti talvipuutarhan 1907 ja se on edelleen yleisölle maksuton. Moni näytti tulevankin sinne sunnuntairetkelle eväineen.

Ruukkujen reunustamat rappuset vievät palmuhuoneen tasanteelle,, missä myös on pöytä evästelyyn.

Ruukkujen reunustamat rappuset vievät palmuhuoneen tasanteelle,, missä myös on pöytä evästelyyn.

Kaupungin talvipuutarha-aiheisilla sivuilla on lisätietoja ja kuvia. Kesällä näyttää toimivan kahvilakin, mutta omia eväitä saa popsia joka tapauksessa.

 

Minä päädyin Talvlipuutarhaan kuuntelemaan Barlast-yhtyeen levynjulkaisukeikkaa.

Minä päädyin Talvlipuutarhaan kuuntelemaan Barlast-yhtyeen levynjulkaisukeikkaa.

 

Kun nyt lisätyö sitoo arkiaanut, mistä olen tainnut marista joka postauksessa, päätin kerrankin olla oikea viikonloppumatkailija sen sijaan että ”viikonloppuni” olisi maanantaina ja tiistaina, kuten useimmiten. Ajattelin myös, että vaikka tuttu Helsinki sisältäisikin pari joka reissuun kuuluvaa kiinnekohtaa, nuuhkisin kaupunkia myös uusista kulmista.

Kiinnekohtana oli mm. Karri Luhtalan keikka Kaislassa. Pöytäseura sattui vihjaisemaan jazzista ja maailmanmusiikista vaikutteita ottavasta Barlast-bändistä, jonka levynjulkkairkeikka Talvipuutarhassa olisi. Barlastin Facebook-sivut täällä.

Yhtye soittaa maailmanmusiikista ja jazzista vaikutteita saavaa musiikkiaan. Voi miten minä nautin – musiikin lisäksi paikan tunnelmasta.

Tuossa kolme lasta tanssii kappaleen tahtiin soittajien edessä, ja muusikot ottavat heidän ilonsa huomioon. Ihanaa, kun vanhemmat tuovat muksuja kaikenlaisiin tapahtumiin.

Tuossa nuorukainen… onkohan graafikko ja  tekee kuparipiirrosta? Villi arvaus, tuleekohan pienelle kuparinväriselle laatalle palmu? Piirrin näyttää vähän kuin ruuvimeisseliltä mutta on terävä kuin lyijykynä. Viivaa alusena kirja, jonka tahtoisin lukea, väliin keikkuvalla pöydällä, josta tarjoudun pitelemään kiinni, kun nyt hattuineni siinä kökötän. Piirrintä voi käyttää myös kruunukorkin avaamiseen…

Tuolla taas kaksi nuorta naista, joilla on samanlaiset maitokahvinväriset hameet, raitapaidat, reput ja kuntosalisääret. Ottavatko he valokuvaa soittajista palmunlehvän läpi? Luovan kirjoittajan mielikuvitukseni herää. Onneksi on hankittuna kasa uusia muistikirjoja.

Ja asteleehan paikalle myös lauantai-illan vinkinantajani. Hän esittelee vähän puutarhaa, joten löydän ylätasanteen.

 

IMG_20170226_150120

Saako olla palmuja? Tai vanhoista valokuvista tuttuja huonekasveja, jotka olivat tavallisia isoisoäidin aikaan? #TalvipuutarhaHelsinki

 

Stadionin lähistöltä löytyy käyntikohde, josta varmaan tulee minulle Helsinki-päivien käyyntipaikka. Eväät kaupasta ja tuonne istuskelemaan.

Stadionin lähistöltä löytyy käyntikohde, josta varmaan tulee minulle Helsinki-päivien retkipaikka. Eväät kaupasta ja tuonne istuskelemaan.

 

Rakennus kiehtoi silmääni talvellakin. #TalvipuutarhaHelsinki avattiin yleisölle 1893.

Rakennus kiehtoi silmääni talvellakin. #TalvipuutarhaHelsinki avattiin yleisölle 1893.

 

Kkävelyretkellä Töölönlahden reunassa? Ehkäpä polkusi vie tutustumaan Talvipuutarhaan.

Kkävelyretkellä Töölönlahden reunassa? Ehkäpä polkusi vie tutustumaan Talvipuutarhaan.

Iltapäivän tunti, puolitoista helpotti myös viime aikoina tiuhaan vaivannutta #MiksiAsunYhäSuomessa-tautia. Vaikka sään vuoksi en Helsinkiin viime viikonloppuna matkustanut.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, maaliskuu 1, 2017 at 14:57

  Wau. En ole tuollaisesta paikasta kuullutkaan. No en nyt niinkään paljon tiedä Hesasta. Nyt tuli yksi käyntikohde lisää.

  • Reply ananas2go keskiviikko, maaliskuu 1, 2017 at 15:02

   Kiitos! Lohdullista kuulla, että muiltakin on mennyt ohi tai jäänyt väliin. Tuo on kyllä suloinen paikka, eikä käy kalliiksi viettää iltapäivän eväs- ja vessatauko vanhojen palmujen ja muiden keskellä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.