Suomen suurin matkablogiyhteisö

#IGTT: Tirkkosen talo Tampereen Kauppakadulla

11252534_1621581198055486_782056521_n Tirkkosen talo Tampere 11252239_714088572033031_1566208214_n Tirkkosen talo

Kun tänään torstaina tallustin Tampereella Keskustorille odottelemaan Vihreän Sydämen bussiretken alkua, tulin vilkaisseeksi poikkikadulle ja näin rakennuksen, jota en muistanut koskaan nähneeni. Tulikohan kuljettua harvinaisen pystypäin, kun Kauppakadun ja Kuninkaankadun kulmassa oleva Tirkkosen talo osui silmään.

Wikipedian artikkelista oli ensiapua uteliasuuteni tyydyttämiseksi. Kauppias Nikolai Tirkkonen rakennutti kolmikerroksisen liikerakennuksen Kauppakadun ja Kuninkaankadun kulmaan. Birger Federley ja Lars Sonck olivat 1901 valmistuneen talon arkkitehdit, ja rakennuksessa oli aikansa uutuus, putkipostijärjestelmä.

Jari Niemelän kirjassa Tutkimusmatkoja Tampereen taloihin (Tampere-Seura ry 2001) kuvaillaan, miten rakennus oli todella puheenaihe. Siinä oli kangaskauppa, ja nykyään se on suojeltu. Tämä lähdeteos mainitsee Nikolain opiskelleen Berliinissä, Pariisissa ja Lontoossa ja hänen äitinsä Marian ryhtyneen rakennuspuuhiin. Nikolai asusti kolmannessa kerroksessa, kun kangaskauppa täytti kaksi. Liikkeestä tuli kaupungin hienoin. Ajatella, jos vielä olisi puodin lähetti, joka vihreässä virkapuvussaan toisi tarpeellisen kankaan. Tai mitä herrain vaatehtimosta sitten tilataankaan.

1906 asennettu putkiposti on muuten jäljellä museoesineenä, luen kirjasta. Täytyykin ensi kerralla katsoa lähemmin. Jari Niemelän kirjasta minulle vinkkasi Liisa Tyllilä, joka oli mukana Vihreän Sydämen retkellä.

Jugendtyylisessä rakennuksessa toimii nykyään Bistro Venla. Kuulemma sieltä saa hyviä lounassalaatteja, ja harmikseni jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Sisäpihalla on katettu terassi (Kauppakadun puolella kadun varressa on muutamalle pöydälle paikka, mutta kaikkiaan asiakaspaikkoja on ainakin 80).

 

 

 

 

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Annika | Travelloverblogi torstai, 7 toukokuun, 2015 at 23:29

  Jostain ihan noilta kulmilta olen tänään kävellyt ohi. Terkkuja Tampereelta siis!

 • Reply ananas2go perjantai, 8 toukokuun, 2015 at 06:47

  Kiitos! Mukava oli kauniissa kaupungissa taas pistätyä.

 • Reply satuvw sunnuntai, 10 toukokuun, 2015 at 17:07

  Vaikka Tampereelta olenkin kotoisin, nyt täytyy tunnustaa että en tiennyt tuon talon olevan Tirkkosen talo… Ihan liian vähän tiedän kyllä kaupunkin historiasta!!

  • Reply ananas2go / Popot pogoillen sunnuntai, 10 toukokuun, 2015 at 21:19

   Minullekin oli uusi; onneksi sattui kohdalle asiasta tietäviä, joilta kysyä.

   Olen kauan ajatellut, että jos asuisin Tampereella, haluaisin harrastaa sen paikallishistoriaa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.