Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotimaan matkailumessut Supermessuilla Tampereella

Tampereen messu- ja urheilukeskus, Supermessut 2015

Tampereen messu- ja urheilukeskus, Supermessut 2015

Niin että mitkä ihmeen Kotimaan matkailumessut?

Löysin tapahtuman viime vuonna ihan sattumalta. Kirjoitin hakukoneeseen matkailu, ja sattumalta haeskelin ajankohtana muutama viikko ennen messuja.  Niinpä osuma toi tiedon jutusta, josta en muistanut ikinä kuulleenikaan. Yleistiedossa on jäänyt jonnekin Helsingin joka tammikuisten kaiken maailman maita esittelevien messujen alle.

Kotimaan matkailumessut järjestettiin pitkään joka toinen vuosi. Viime vuonna päätettiin pitää ne tänäkin vuonna, ja niiden tiedetään tulevan Supermessujen osana jo 2016. Monen suussa vieläkin Pirkkahallina tunnettuun tilaan järjestetään yhtä aikaa muutaman muun teeman messut, tänä vuonna mm. Puutarha sekä Erä & outdoor. Ja keräily taisi olla se neljäs.

Vietin Tampereella lauantain, ja kotimaankierrokseen se riittää hyvin. Ihan pikaisesti kävelin retkeilyosaston ympäri, mutta muuhun eivät rahkeet riittäneet.

Minusta tästä saisi kyllä lyödä rumpua. Tapahtuma ei ole likikään kaikille bloggareille tuttu muista puhumattakaan, vaikka kyllä se väkeä tänäkin vuonna veti. Supermessujen verkkosivut ilmoittavat, että runsaan 21 000 messuvieraan joukossa oli yli 800 viimevuotista enemmän. Liput 14 euroa, S-etukortilla sai alennusta. Sain akkreditoitumislinkin sähköpostiin muutama päivä ennen messuja, sillä työvuoro oli vähän kysymysmerkki, vaikka jo vuosi sitten päätin tänäkin keväänä tulla.

Moni näytteilleasettaja oli laatinut messuosaston niin, että seutukunta oli yhdistänyt voimansa, ja siten oli rahkeita isoonkin osastoon. Esimerkiksi rivi matkailuyrittäjiä oli Vihreä sydän -pisteessä. Joukossa yksi tuttukin:

Liisa Tyllilä, Hiking Travel Hit Ky

Liisa Tyllilä, Hiking Travel Hit Ky

Liisa Tyllilä, joka tammikuussa keitteli meille lettukahveja lumikenkäjalkapallon jälkeen #bloggaritmansessa-viikonloppumme alkajaisiksi, ja kävelytti vielä seuraavana päivänä Finlaysonin alueella, oli messuilla.

Taitaapa käydä niin, että Vihreän sydämen luontomatkailu-, herkku- ja elämysyrittäjät tulevat myöhemmin keväällä tutummiksi. Silloin tammikuussa Liisan kanssa juteltiin hyvin mielenkiintoisia siitä, miksi bloggaajaa kannattaa käyttää ja miksi tämän omakohtainen kokemus ja kiinnostus on tärkeä, kun esitellään matkakohde tai palvelu.

Verkoston motto on verkkosivujen mukaan: ”Päästäksesi kauas arjesta ei tarvitse kuin lähteä lähelle.” Sinne Pirkanmaalle.

Aion lähteä lähelle ainakin ruokaretkelle keskikesän tuntumassa, sillä Liisan vetämässä tietokilpailussa voitin visiitin kalastusoppaan hoteissa saareen. Kuvassa Vihreän sydämen yrittäjiä.

Jan Holm tarjoaa kalastusoppaan palveluja, Frantsilan yrttitila paljon muutakin kuin teetä, ja paikasta toiseen kuljettaa Matrocks.fi.

Jan Holm tarjoaa kalastusoppaan palveluja, Frantsilan yrttitila paljon muutakin kuin teetä, ja paikasta toiseen kuljettaa Matrocks.fi.

Bloggaajan verkostoitumistarkoitus täyttyi mukavasti, ja voi miten hassulta tuntui, että joku tunnisti nimen ja muisti kuulleensa sen tammikuisena lauantaiaamuna yle:n maata kiertävässä lähetyksessä olleen haastattelupätkän Juicen kirjastosta. Minuutin kuuluisuus kantoi ainakin kolmen kuukauden päähän…

Vajaassa puolessatoista vuodessa ja muutaman messukokemuksen myötä on esittelypöydissä jo tuttuja, mutta kyllä verkostoitumista uusiinkin tahoihin tapahtui. Kevään ja kesän mittaan tekee monta kertaa mieli karata päivätöistä.

Logo on supermessut.fi-sivuston medialehdeltä materiaalipankista. Bloggaajana saatoin akkreditoitua messuille median edustajana, ja siihen kuului sisäänpääsy, naulakko ja kahvia ynnä pientä tarjottavaa pressihuoneessa ja olisi kai saanut pysäköintilipukkeenkin, jos sellaista olisi tarvinnut. Nimikyltissä oli tunnus ”Blogisti”.

Supermessut_2015

Käyttekö te mielellänne messuilla? Jos bloggaat, ovatko ne mielestäsi hyödyllisiä? Mikä on matkateemaisista messuista suosikkisi ja mitä minulta vielä on jäänyt väliin?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Ansku BCN maanantai, 20 huhtikuun, 2015 at 21:49

  Just postasin edellisen viikonlopun Barcelonan matkamessuista, jotka olivat tänä vuonna minulle pettymys. Tämä taisi olla neljäs perättäinen vuosi, kun siellä käyn, ja ehkä vika on minun korvien välissä, kun toivoin jotain uutta nähtävää ja ihmeteltävää. Samat standit, samat tanssiesitykset… Kivaa oli silti, ja kyllähän tässä taas johonkin haluttaisi lähteä 🙂

  • Reply ananas2go maanantai, 20 huhtikuun, 2015 at 22:10

   Kiitos vinkistä, toivoinkin, että kirjoittaisit siitä. Nopeasti tosiaan huomaa pienen piirin Suomessakin, uusikin bloggaaja alkaa nopeasti löytää tuttuja. Mutta ainakin Tampereella näkyi innostuneita yrittäjiä, jotka tuumivat, että jos messuilua jatkavat, niin noissa tunnelmissa. Kyllä ne paikkansa täyttävät, vaikka tiedonhaku siirtyy varmaan yhä enemmän verkkoon.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 21 huhtikuun, 2015 at 10:53

  Totta, huonosti tunnettu tapahtuma – en tosiaan ollut kuullutkaan tällaisesta.
  Ehkä pitäisi ensi vuonna olla tarkempana ja vaikka käydä tutustumassa, työtilanteeni takia kun nyt olemme taas enimmäkseen kotimaassa 🙁

  • Reply ananas2go tiistai, 21 huhtikuun, 2015 at 11:22

   Olisi kai pitänyt mainostaa etukäteen. Ehkäpä ensi keväänä nähdään!

 • Reply enjoy SUOMI Matkailuesite keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 09:34

  enjoy! SUOMI matkailuesite ilmestyi kotimaan matkailumessuilla Tampereella.
  Esite on koottu maakunnittain, siis koko SUOMI sanoissa kansissa.
  Kulttuurikohteita, tapahtumia, majoitusta jne…
  Esite jakelussa palvelevissa matkailuinfoissa ja ladattavissa nettisivuilla suomeksi ja englanniksi http://www.enjoyfinland.fi
  Hyvää kesän odotusta
  enjoy! SUOMI

  • Reply ananas2go keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 09:45

   Ahaa, hyvä, kiitos! Tämäpä jäikin välistä. Mainioita, että on myös verkkojulkaisu, kiiruhdan katsomaan.

   Kesä näyttää Suomi-pitoiselta, koska uudehko työ ei anna pitkiä lomia.

 • Reply satuvw sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 20:56

  Muistankin kun kirjoitit näistä messuista viime vuonna, kuulin niistä silloin ensimmäistä kertaa. Ja Liisa on muuten tuttu täälläkin 🙂 Käyn lähinnä työnpuolesta Matkamessuilla ja tykkään niistä kyllä, toki esim. Helsingin Matkamessut oli hyvä paikka tavata iso kasa blogaajia, vaikka sielläkin oma aikani lähinnä kului työasioissa juostessa. Nämä messut vaikuttavat kyllä mielenkiintoisilta ja jos joskus matkasuunnitelmat sopivat kohdalleen, niin ehdottomasti pitää mennä käväisemään!

  • Reply ananas2go sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 21:02

   Joo, Satu, näinköhän me vuodesta toiseen pohdimme, että nähdäänkö ensi keväänä Tampereella… Nämä tulevat vuoden päästä taas. Ovat näköjään kuitenkin niin onnistunut tapahtuma, että tahti on tasoittunut vuosittaiseksi tapahtumaksi entiseen kahden vuoden välein järjestettäviin messuihin nähden.

   Tapaan Liisan ja muita alueen matkailuyrittäjiä toukokuussa. Vien terveisesi, jos haluat.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 20:59

  Enpä ole minäkään tällaisesta kuullut. Täytyy kyllä myöntää, että tuskin olisin paikalle vaivautunut, vaikka olisin kuullutkin. En vain ole ehkä oikein sellainen messuihminen, että hirveästi saisin mistään messuista mitään irti. Matkamessut nyt ovat tietenkin kivat mutta taitaa mun vuosittaiset messuilut jäädä siihen jatkossakin.

  • Reply ananas2go sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 21:05

   Rankkaahan se messuhumu on. Ja on monta muutakin tapaa löytää kiinnostavia kohteita, ei vähiten blogien seuraaminen! Miten messuja pitäisi mielestäsi muuttaa, jotta ne palvelisivat nykykuluttajaa tai bloggaajaa paremmin?

 • Reply Palmuaseman Sanna sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 22:16

  Kiitos vinkistä, hyvä tietää! 🙂

  • Reply ananas2go sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 22:38

   Täytyy ruveta rumpua lyömään ensi talvena ajoissa, niin mennään messuille porukalla ja järkätään vaikka bloggaajien kesken jotain omaa. Täällä on kyllä matkablogeista innostuneita yrittäjiä, ja siitä kevään mittaan lisää.

   Muutamat ottivat tuolla asiakseen puhua myös esteettömydestä, joten siltäkin kannalta hyvät messut.

 • Reply lena sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 22:18

  En ole kuullutkaan näistä messuista. Ainoat tietämäni messut ovat Matkamessut (jonne toivottavasti pääsen ensi vuonna!). Jos olisin Tampereella näiden messujen aikaan, niin varmasti piipahtaisin. 🙂

  • Reply ananas2go sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 22:40

   Kiva kuulla, että innostuit! Minullekin tammikuiset koko maailman matkamessut Helsingissä olivat ne tietämäni matkailuaiheiset messut, ja jos en olisi kirjoittanut hakuun termiä matkailu, olisivat nämä varmaan menneet ohi. Mutta kukapa tietää, jos vielä Tampereella nähdään? Alkoi mietityttää, onko maakunnissa kaiken maailman messuilla yleensä paljonkin matkailuaiheita, jotka menevät ohi.

 • Reply Ida - idaloveslife sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 23:39

  Enpä ole tästä tapahtumasta aiemmin kuullut mutta kiinnostukseni heräsi! En ole juuri messuilla käyvää sorttia; parit vakituiset vuosittain on missä haluaa pistäytyä. Ehkä olisikin aika skarpata tämänkin asian suhteen ja mennä enemmän.

  • Reply ananas2go maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 05:32

   Nämä ovat toisaalta myös kompaktinkokoiset, että ei tule messuähky, vaikka paljon ehtii päivässä verkostoitua ja ihmetellä. Ohjelman seuraaminen jää ainakin minulta melko vähiin, mutta kuntien ja yritysten tapaaminen on antoisaa. Ja kun samaan yhteyteen on monta muutakin teemaa, voi välipaloikseen nuuskia sivuaihetta, puutarhaa tai muuta. Viime vuonna oli naapurihallissa kirjamessut ja pistäydyin siellä. Tällä kertaa olisi kiinnostanut myös keräily. Ehkä pitäisi joskus viipyä pari päivää, niin saisi kunnon kokonaiskuvan Supermessuista.

 • Reply Maarit maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 00:06

  Tämä onkin minulle vieras tapahtuma, muta kuulostaa varsin mielenkiintoiselta! 🙂

  • Reply ananas2go maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 05:35

   Kotimaan matkailumessuilla on mukava tunnelma! Kuulin ensikertalaisen näytteilleasettajan tunnelmien olevan siihen suuntaan, että jos messuilua jatketaan, niin täällä. Kotoisaa ja innostunutta!

   Ja #suomiretki-tyyppiseen kohdebongaukseen myös hyvä käyntikohde; verkostoitumiseen erinomainen.

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 02:02

  Kas, kotimaan messut! En ajatellut, että niille olisi oikein oma messunsa, kun matkamessuillahan Suomella on oma osastonsa. Mutta siis hieno juttuhan se on, että on ilmeisen suositut messut! Minä tykästyin matkamessuihin tänä vuonna kun kävin ja lisäksi olen käynyt adventure travel tyyppisilla messuilla, jotka on ollut mieleen. Messuilu on kivaa 🙂

  • Reply ananas2go maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 05:43

   Kulutin Matkamessuillakin kosolti aikaa Suomen osastolla varsinkin ammattilaispäivänä, ja molemmissa tulee kyllä tuttuja vastaan. Usein kevääksi ehtii ilmestyä jotain uutta, esitetttä tai karttaa (ja tästä odottaa yksi esimerkki luonnoksissa, mutta täytyy vielä säästää, niin ehdin saada ajantasaisimmat tiedot).

   Ehkä kevät on hyvä aika nostaa kotimaan kohteita, kun kansa alkaa suunnitella lomia ja autojen pakkaamista.

   Ai mitkä adventure travel -messut? Taas opin uutta!

 • Reply Veera Bianca maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 05:16

  Mä tykkään matkamessuista, mutta täytyy sanoa että näistä messuista en ollut ennen koskaan kuullut! Matkabloggaajana messuista on ehdottomasti hyötyä, ja niillä kannattaa ennenkaikkea pyrkiä verkostoitumaan alan ihmisten ja muiden bloggaajien kanssa! Jokaisilta messuilta olen aina palannut innostuneena ja inspiroituneena takaisin! Oli hauska tavata sinutkin nyt tammikuun messuilla! Omat suosikit on kyllä kuitenkin ITB Berlin, jotka on ihan vaaaaltavat matkamessut tuossa maaliskuun paikkeilla joka vuosi! 🙂

  • Reply ananas2go maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 06:00

   Komppaan, komppaan, komppaan! Ja kiitos seurasta tammikuussa! ITB on vielä kokematta, vaikka tiedänkin niistä. Jospa seuraavan kerran…

   Verkostoitumisen kannalta olen kyllä havainnut messut hyödyllisiksi, ja Tampereellahan kirjaideakin ensi kertaa heräsi; matkabloggaaminen kun on yrittäjille vielä sekä kiehtovaa että vierasta. Mutta moni myös ymmärtää bloggaajan merkityksen tiedonvälittäjänä, ja niinpä ohjelmassani on piakkoin lisää verkostoitumista. Pysykää kuulolla parin viikon sisään!

 • Reply Arna | Cocoa etsimässä -matkablogi maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 08:17

  Messuilta pitäisi saada jotain enemmän kuin mitä verkosta löytyy, jotta niille jaksaisi tiedonhankintamielessä vaivautua, tämän näytteilleasettajat usein unohtavat. Helsingin isoilla matkamessuillakin petyin monella osastolla kun yritin kysellä lisätietoja ja minulle työnnettiin esite käteen. Kiitos, sen esitteen löydän kyllä netistäkin. Verkostoitumiseen messut ovat toki erinomaisen tärkeä tilaisuus.

  Kun oikein pinnistelen muistiani, taidan hämärästi muistaa kuulleeni kotimaan matkamessuista jossain blogissa, todennäköisesti tässä sinun blogissasi :).

  • Reply ananas2go maanantai, 27 huhtikuun, 2015 at 08:24

   Verkostoituminen on minustakin messujen parasta antia. Mitä ideoita tulee mieleesi messuohjelmasta, mitä sellaista olisi oltava tarjolla, mitä verkosta ei saa? Ohjelmanumeroita? Messutarjouksia? Kutsuja? Maistiaisia? Vapaalippuja?

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, 28 huhtikuun, 2015 at 10:42

  No onpas huonosti markkinoitu, kun niin harva matkabloggaaja tietää tästä tapahtumasta! Onneksi sä levität tietoisuutta, ehkä ensi vuonna on paikalla bloggajia, ja sitä kautta kävijöitä enemmänkin 🙂 Kiinnostavalta tapahtumalta kuulostaa!

  • Reply ananas2go tiistai, 28 huhtikuun, 2015 at 11:56

   Jännä juttu, kun messuorganisaatiossa bloggaajan ei tarvitse kuin kysäistä sähköpostilla, ja akkreditoitumislinkki avautuu vähän ennen messujen alkua. Viime vuonna, minulle ensimmäiset, nimikyltissäni luki Press, mutta nyt oli Blogisti-teksti lapussa, joten ehkä toimittajat ja bloggaajat oli jaoteltu erikseen. Lehdistöhuoneeseen naulakon ja kahvin ääreen kumminkiin pääsi.

   Kun oli monen alan messut, saattoi tietenkin olla puutarha- ja keräilyväkeä enemmän, ja ruokabloggaajia jne. Mutta minä ainakaan en osannut kollegoita hulinasta bongata.

   Pitäisikölhän järjestää ensi kevääksi bloggaajaohjelmaa enemmän? Kiinnostuisikohan mikään #suomiretki-tunnuksella kirjoittava taho… Ei kai peräti omassa ständissä olisi järkeä? Tämä on nyt villi väläys, jonka toteuttamisesta tai suunnittelemisesta minulla ei ole ajatusta tai linjaa, mutta kirjoitettakoon julkisesti näkyviin…

 • Reply sarrrri tiistai, 28 huhtikuun, 2015 at 19:13

  Mä tiesin näistä messuista kyllä (työn puolesta, töissä messufirmassa), mutta en pitänyt niitä niin kiinnostavina, että olisi lähtenyt vartavasten Tampereelle asti. Vähän huononpuoleisesti markkinoitu siis minunkin mielestäni. Ensi vuonna voisin ihan hyvin tuolla käydäkin, ja viettää vaikka samalla pienen turistina Tampereella-päivän. 🙂

  • Reply ananas2go keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 05:03

   Mukavaa, että innostuit! ja Tampere on kyllä niin kiva kaupunki, että pieni turistipäivä siellä antaa muistelemisen aiheita pitkäksi aikaa.

   Onko sinulla työsi puolesta matkailuun liittyviä messuvinkkejä? Nämä ja Messukeskuksen tammikuiset ovat vuotuisessa ohjelmassani, mutta muista en oikein ole perillä. Mihin vielä kannattaisi mennä?

   • Reply sarrrri keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 08:55

    Ehdottomasti tuo ITB Berlin, joka tuossa aiemmin jo mainittiin – se on paitsi lähellä, myös mahtava. 🙂 Kaikkea ei edes ehdi nähdä, joten siellä kannattaa oikeasti suunnitella etukäteen vähän, että mitä käy katsomassa.

    Espanjassa järjestetään aina samoihin aikoihin Helsingin matkamessujen kanssa sellainen kuin Fitur, mutta se on avoinna ainoastaan matkailualan ammattilaisille.

    • Reply ananas2go keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 08:59

     Kiitos vinkeistä! Berliini kun on suosikkikaupunkejani muutenkin, niin tuonne kyllä houkuttaisi mennä. Espanjan Fiturista en tiennytkään. Onko mitään tietä, miten bloggaaja voi kutsua itseään ammattilaiseksi? Vai mennäänkö sinne yrityksen lähettämänä pelkästään?

 • Reply Arja / Haavematkoja keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 20:54

  Enpä ollut näistä messuista ennen kuullut minäkään – pitäisiköhän vähäsen hävetä? Suomesta löytyy niin mahtavia ja todellakin markkinoinnin arvoisia paikkoja, että näitä messuja saisi mainostaa selvästi enemmän. Josko ensi vuonna vaikka itsekin menisin paikalle 🙂

  • Reply ananas2go keskiviikko, 29 huhtikuun, 2015 at 21:26

   No tosiaankin! Olenpa iloinen, että nostin tämän jutun Reissupostauksia-palstan kommentoitavaksi Facebookissa, kun vastaava palaute on niin yleistä.

   Ainakin viime ja tänä vuonna messut ovat olleet huhtikuussa, joten tammikuun hulinasta ehtii toipua. Kukaties sitten koko reissaajarinki siellä.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, 30 huhtikuun, 2015 at 06:57

  Enpä ollut tästä kuullut lainkaan. Messut sen sijan voi olla oikein kiva paikka saada vähän inspiraatiota – ihmispaljous ei vaan kamalasti houkuttele. 🙂

  • Reply ananas2go torstai, 30 huhtikuun, 2015 at 07:16

   Kyllähän hälinä väsyttää. Bloggaajapassin turvin on oikein kiva vetäytyä lehdistöhuoneeseen hörppimään kupponen kilisevän messukahvilan sijaan, ja pitkällä bussimatkalla kotiin ei unta tarvitse houkutella! Silti: kyllä vain tälläkin kertaa osuin lapsuusmuistoon ja kohteeseen, josta en ollenkaan tiennyt ja junien ystävänä kovin ilahduin.

 • Reply Rimma - matkablogi lauantai, 2 toukokuun, 2015 at 21:00

  Oi ihan uusi juttu minullekin tällaiset messut! Ehkä sitten ensi vuonna 🙂

  • Reply ananas2go lauantai, 2 toukokuun, 2015 at 22:00

   Sitten onkin iso joukko bloggaajia koolla!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.