Suomen suurin matkablogiyhteisö

Django Reinhardt -luennolla Merikahvilassa

20140707_144036

Hymyilevä Mika Huusari ojentaa sisään tulijalle keltaisen paperin: Ranskalaista mustalaisjazzia – Django-festivaali 2014. Kotkan Satamakadun Merikahvilassa on alkamassa tapahtuman ensimmäinen tilaisuus,  Kimmo Iltasen ja Mika Huusarin esitelmä ranskalaisesta mustalaisjazzista, musette-valsseista sekä Django Reinhardtista.

Soittavat aluksi sen varmaan tutuimman, Minor Swingin, alkumarssiksi kahdella kitaralla ja Huusarin harmonikalla. Mika Huursari ei ole minulle kovin tuttu, mutta niitä ihmisiä, jotka opin näöltä tietämään Kotka-elämäni alussa. Menin konserttiin, jotta elämä rakentuisi kokonaisvaltaiseksi eikä koostuisi pelkästä työnteosta, ja joku esitteli uuden kaupunkilaisen. Huusari on sitten ystävällisesti nyökkäillyt kaupungilla kohdalle osuessaan, kun olen tunkenut katsomaan, millaista julistetta hän liimaa pylvääseen.

 

Painetusta ilmoituksesta talon nurkassa minäkin sain tietää koko tapahtumasta. Lauri Yrjölä on vastannut sähköisestä tiedottamisesta, ja niinpä hän tykkäsi aikeestani osallistua ja muisti minut, kun esittäydyin. Hän ja Kimmo Iltanen olivat siis kitaravastuussa luennon alussa. Kimmo Iltanen on asiantuntija, mitä tulee historiaan Djangon ja mustalaisjatsin vaiheissa.

Muut musiikkinäytteet olivatkin otoksia Django Reinhardtin levytyksistä ja näytteitä hänen kehittymisestään soittajana ja mustalaisjatsin muuttumisesta, kun vuosikymmenten varrella alkoi tulla vaikutteita vaikkapa be-popista. Rajoituksensa antoivat myös 78-savikiekot, joihin mahtui noin kolmen minuutin kappale. Niinpä lopussa ei yleensä toistettu teemaa, vaan ilakoitiin toisenlaisella nousulla.

Moni muistaa Djangon sormivamman. Sormikoukun taustalla oli palovamma, ja voisi luulla, että soittajan ura oli mokoman myötä mennyttä. Vaan Djangopa kehitti kokonaan omanlaisensa soittotyylin niillä sormilla, jotka soittokädessä olivat jäljellä, ja oikeastaan hänen ammattimuusikon uransa alkoi vasta siitä.

Mustalaisjatsista ainakin minulle tulee ensimmäiseksi mieleen Rosenberg Trio, ja kyllä se tunnetuimpia nykyäään onkin. Triolle tyypillistä on kuitenkin se, että solisti soittaa ja muut säestävät. Useinhan jatsi on tasa-arvoisempaa musiikkia ja kaikki soittajat pääsevät vuorollaan esille – soolo voi olla rumpalillakin.

Koska soittajat ovat perinteisesti kiertelevää lajia, mustalaisjatsille on tyypillistä, että soittimet ovat helposti mukana kuljetettavia kieli- tai jousisoittimia. Kitara voi olla piano ja rummut yhdessä. Sointi on nasaalista, läpitunkevaa ja keskiäänivoittoista, opin. Mustalaisjazz on marginaalista musiikkia ja silti suosittua.

 

Jos kohta Kotkan tapahtuma on Suomen suurin ja paras, se ei ole ainoa Django-festivaali. Ranskassa on toinen. Kesäkuun lopulla Django Reinhardtin viimeisessä asuinkylässä Samois-sur-Seinessä juhlitaan nykyään vuosittain. Taisivatkin ensi kesän matkasuunnitelmat selvitä.

Kysyin, jääkö alkuviikosta Kotkan valloittava konsertisarja ainutkertaiseksi, ja Mika Huusari myösni, että niin niillä on taipumusta. Taloa ei kuitenkaan tarvitse myydä kolmipäiväisen tapahtuman vuoksi. Ravintolat ja kahvilat ovat antaneet tilat ilmaiseksi käyttöön, ja soittajat ovat laatineet parinkymmenen kappaleen jammailulistan, jota voivat esittää yhdessä. Kuullanko syksyllä jotain lavalla?

Tapahtuman ajan on esillä myös Matti Auersalon kokoama ranskalaisen mustalaisjazzin levykansinäyttely, joka kiertää kehyksissä konsertista toiseen.

Aviador-kustantamon kirja Django, vallaton virtuoosi on tapahtuman ajan myynnissä festivaalihintaan. Kirjakaupastakin saa, mutta vähän kalliimmalla. Kuulimme vähän kirjahankkeen historiasta. Teos on suomennettu ranskasta. Voi että, olen taas ollut väärässä paikassa väärään aikaan… Kirjassa on Kimmo Iltasen jälkisanat.

 

 

 

Postaus aloittaa #jazzkaupunki-sarjan blogissani. Aikomuksena on esitellä tapahtumia ja paikkoja, joissa nauttia jatsista. Mukana on myös vieraileva kirjoittaja esittelemässä #jazzkaupungin, josta toistaiseksi vasta haaveilen.

Kotkan Django-festivaaleille on vapaa pääsy kaikkiin tilaisuuksiin, ja virvokkeeni olen maksanut itse. Sen kummemmasta yhteistyöstä ei järjestäjien kanssa ole sovittu.

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply paradisecafe tiistai, 8 heinäkuun, 2014 at 07:11

  Kuulostaapa ihanalta tuollainen jazzkaupunki-sarja. Seuraan mielelläni! 🙂

  • Reply ananas2go tiistai, 8 heinäkuun, 2014 at 07:24

   Hei Paradisecafe, kiitos, kun olet mukana! Ainakin tämä viikko eletään pelkästään jatsin tunnelmissa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.