Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä ja tekemistä maailmalla

Sisäpiirin vinkkejä ja huikeaa tekemistä maailmalla

Hotellit ja retket varaukset

Hotellit ja retket varaukset

Vertaa hotellihintoja minne tahansa matkustatkin - Lue kuvauksia ja lisätietoja - Tarkista saatavuus ja hinnat ja varaa samalla hotellit ja retket

Matkailijat ilman palvelua ja matkaneuvot lensivät roskakoriin?

Palvelut meni ja matkaneuvonnalta lähti jalat alta?

Ei aivan. Vaikka internetin ja suoravarausten tulo 2000 luvulla matkailualalle muutti matka-agenttien konventionaalisen työn radikaalisti, on matkaneuvojien työ yhtä tärkeää kuin se on ollut aiemminkin. Miksi?

Matkaneuvojat ja virtuaalit matkaoppaat ovat matkatoimistojen uusin versio. Niiden palveluja Yhdysvalloissa käytetään huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Matkaneuvojia ovat myös matkatoimistot, joten laajemmasti katsoen matkailualalla käynnissä oleva muutos koskee myös niitä. Ainakin vapaa-ajanmatkustusta ajatellen.

Internetin kasvaessa räjähdysmäisesti kuluttajilla on lähes liikaa tietoa matkailua ja matkoja koskien. Kun esimerkiksi etsit Googlella hakua ”Meksikon loma”, saat 328 000 000 tulosta. Kenellä on aikaa kahlata tämän kaiken läpi? Ensimmäisen sivun 10 kärkitulosta eivät aina ole parhaimmasta päästä nekään.

Matkavinkit maailmalta matkalle maailmalle

Matkavinkit maailmalta matkalle maailmalle

”Eli tekoäly voittaa massat, mutta ihmisäly mukaanlukien tunneälyn ja sosiaalisen älyn vie pisteet henkilökohtaisessa neuvonnassa” on minun oma mielipiteeni

Matkaneuvojilta saa yksilöllisempää tietoa ja kuluttaja säästää samalla aikaa. Tarjouksien ja matka-arvostelujen selaaminen netissä voi viedä tunteja.

Lentoyhtiöt poistivat viime vuosikymmenellä käytännössä matkatoimistoille maksetut komissiot

Samanaikaisesti asiakkaat käyttivät matkatoimistojen ilmaisia palveluja hyväkseen, kysyivät lentoreittejä, hotellivaihtoehtoja ja kaupunkikiertoajeluja matkavirkailijoilta. Ja varasivat palvelut suoraan internetistä. On selvää että matkatoimistot joutuivat aivan uusiin taloudellisiin haasteisiin.

Hotellit antoivat kuluttajille samat huonehinnat tai jopa halvemmalla kuin matkatoimistojen kautta varattaessa.

Microsoftin Expedia Travel oli nettivarausten edelläkävijä. Sen jälkeen kaikki muuttui kovaa vauhtia. Eikä kenelläkään ollut tarkkaa käsitystä mitä uusi pakka tuo tullessaan.

Uusia varausjärjestelmiä ja -alustoja syntyi satoja jos ei tuhansia. Matkailun B2C muuttui täysin. Mukaan tulivat hintavertailuportaalit, jotka ajoivat lentoyhtiöt, hotellit ja autovuokraamot entistä kovempaan kilpailuun.

Palvelu ei ainakaan parantunut itse matkoilla, vaan sielläkin leikattiin ja säästettiin missä pystyttiin. Lennoissa halpalentoyhtiöt olivat käsittämättömän kilpailukykyisiä. Niille naurettiin ja perinteisiä lentoyhtiötä eivät uudet konseptit tuntuneet liikuttavan. Toisin kävi. Palvelut ja mukavuudet kärsivät eroosion myös reittilennoilla.

Airbnb ja Uber olivat aluksi pääasiassa ironian kohteita. Ne mullistivat kuitenkin monia asioita ja ovat tänä päivänä miljardibisneksiä.

Mitä nyt matkailun ammattilaiset?

Matkatoimistojen mahdollisuus on ennenkaikkea liikematkustuksessa, ryhmävarauksissa ja suurta ammattitaitoa vaativissa matkajärjestelyissä.

Matkaneuvojien mahdollisuus on yksilöllisissä tuotteissa ja palveluissa tarkkaan kohdistetuille asiakasryhmille. Matkaneuvojien työkaluja ovat matkablogit, jotka itseasiassa löytyvät usein Googlen haussa parhailta paikoilta. Hyviä esimerkkejä Suomessa ovat Kerranelämässä ja Rantapallo. Lisäksi sosiaalista mediaa tehokkaasti käyttäen viesti menee perille tarkoin etsityille kohderyhmille, joiden toiveisiin ja ongelmiin matkaneuvojalla on ratkaisu.

Mikä itseasiassa muuttui asiakkaan kannalta?

Hyvää palvelua on vaikea löytää ja tee se itse on usein ainoa vaihtoehto matkaa suunnitellessa ja varauksia tehdessä. Matkojen hintoihin viime vuosikymmenen muutos ei ole vaikuttanut juuri mitenkään.

Eli kuluttaja meni itseasiassa omaan lankaansa. He hakivat aina halvempaa hintaa, joka aiheutti palvelujen eroosion. Jos verrataan tilannetta talopakettiin, jossa otetaan pois seinät, ikkunat, ovet ja katto on hinta luonnollisesti alhaisempi  Loput tekee ja maksaa kuluttaja itse.

Miten matkaneuvojat auttavat nykypäivänä matkasuunnittelussa?

Käytännössä kaikki matkat, jotka ovat internetissä, ovat matka-asiantuntijoiden ammattitaidon ja työn tulosta. Matkailun ammattilaiset tekevät ohjelmat, valitsevat hotellit ja retket. Matkaneuvojat tekevät työtä matkatoimistoissa ja freelancereina. He auttavat korkealaatuisten matkojen suunnittelussa ja matkojen varauksissa.

Matkaneuvojilta ja virtuaali matkaoppailta saa hyviä matkavinkkejä

Niitä löytyy myös heidän blogeistaan ja internetsivuilta. Matkavinkkeihin on usein linkit mistä matkapalvelut voi varata ja mikä on niiden hinta.

Hotellien hintavertailu ja retkivaraukset

Reilun 30 vuoden kokemuksella kansainvälisestä matkailuliiketoiminnasta olen vakuuttunut, että on helpompi varata lentoliput matkakohteeseesi kuin löytää mielenkiintoisia kokemuksia ja aktiviteetteja minne ikinä menetkin.”

Julkaisemme viikoittain uusia valittuja kohteita, joista löydät hulppeita aktiviteetteja ja uskomattomia asioita. 

Tilaa täältä kuukausittaiset monikieliset päivitykset ja erikoistarjoukset

– Lassi Pensikkala –

International Travel Business Expert Lassi Pensikkala
Kansainvälisen matkailun asiantuntija Lassi Pensikkala
AmerExperience.com/Travel

Previous Post Next Post

You Might Also Like

#Ad – Käytämme affiliatelinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoista saamme komission