Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Luukku 18: Töissä Leipzigin joulutorilla

18.12.2018

Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, käy kurkkaamassa!

Monille joulukalenterin luukun avaaminen tarkoittaa sitä, että jouluherkut ovat taas päivää lähempänä. Minulle se taas on tj-laskuri, sillä aatonaatto on viimeinen työpäiväni Leipzigin joulutorin Suomi-kylässä Saksassa. Hauskaa, koska pikkuveljeni laskee parhaillaan viimeisiä aamuja kasarmilla.

Lennähdin Budapestistä tänne työkeikalle marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla, ja kun jouluaatto koittaa, lähden Lapin ihmemaahan lapsuuden maisemiin – en aktiivilomailemaan, vaan makaamaan puolikuolleena sohvalla näpit konvehtirasiassa.

IMG_7775
IMG_7805

Suomalaisfirma Kalevala Spirit pystyttää suomalaiset joulukylät joka vuosi kolmeen saksalaiskaupunkiin, joista yksi (ja paras) Leipzig tietysti on. Tänä vuonna yhtiö on laajentanut myös Ranskan Strasbourgiin ja Belgian Brysseliin. Kaikki kylät toimivat samalla kaavalla: ulkosalla loimutetaan lohta, josta tehtyjä sämpylöitä ja annoksia myydään ruokakojussa. Glögikojusta saa suomalaista ”marjaglühweinia” ja eväät voi nautiskella laavuissa, joissa iloinen nuotio palaa. Kaiken kukkuraksi keskelle toria on pystytetty suomalainen hirsimökki, jossa kaupitellaan lahjatavaroita.

Rakennelmaa pyörittää täällä Leipzigissa noin 15 suomalaisen ja 70 saksalaisen tiimi. Kuulostaa isolta, mutta työntekijöitä voisi olla vaikka tuplasti, eivätkä nakit silloinkaan loppuisi kesken.

Vietän täällä nyt toista joulunalussesonkia. Viime vuonna häärin hirsimökkivastaavana, mutta nyt minut on siirretty vetoisasta kopperosta tunkkaiseen toimistokonttiin. Tällä kertaa siis avustan toripäällikköjä milloin missäkin paperihommassa, autan laskemaan rahaa ja teen tilauksia. Toimin tavallaan siltana kahden maailman välillä, sillä suomennan saksaa suomalaistyöntekijöille ja toisin päin saksalaisille. Pääsen siis mukaan molempien ryhmien tehtäviin, mutta toisaalta myös joka ainoaan ristiriitaan, mikä täällä stressistä ja sattumista sikiää.

Joulutorin tonttuilu on todella kaksijakoinen minitodellisuus: toisaalta kellon ympäri venyvät päivät ja jatkuvat epäonniset sattumukset lannistava ja uuvuttavat, mutta toisaalta taas kuukausi kirjaimellisesti karsinassa vietettynä keskellä kaupunkia hitsaa yhteen todella rakastavan työporukan. Tulin takaisin ehkä muutaman prosentin verran hyvän palkan takia, mutta enimmäkseen viime vuonna hankkimieni saksalaisten ystävien vuoksi. Olemme viettäneet teeseremoniaa ikkunattomassa parakissa, syöneet riisikakkuja väsykyyneleet poskilla pöydän alla ja keksineet hihitellen Napue-ginipohjaisia cocktaileja kuormalavoista väsätyssä baarinurkassa.

IMG_7809
IMG_7794

Leipzigilla taitaa olla vähän hurja maine, mutta tänä vuonna meillä ei ole ollut pelkkää tavallista epäonnea, vaan ihan katastrofaalista sellaista. Alkutalven myrsky esimerkiksi katkaisi eräänä Ronja Ryövärintyttären syntymäyö -luokan iltana torilta sähköt, eikä siinä vielä kaikki, vaan kastuneiden johtojen maadoitus petti, ja puolet kassojen kaapeleista kärähti. Konttailimme sitten kojujen lattioilla vikoja etsien ja tulipaloja peläten. Lisäksi terveystarkastaja uhkasi sulkea koko puljun, koska esimerkiksi glögikoju olisi pitänyt maalata tietynlaisella laivamaalilla ja salmiakkikossun etiketissä pitäisi lukea Likör eikä Liqueur, sillä jälkimmäinen ei ole kunnon saksaa. Yksi kokki poltti sormensa pahasti tiskivedessä, toimistokoira puraisi minua jalkaan ja kaikki kuittitulostimemme juuttuivat DHL:n hellään huomaan kahdeksi viikoksi.

Olenkin esseiden, kirjoitustyönantojen ja 12 tunnin työpäivien ristitulessa päättänyt, että tämä joulutorikalenteri saa luvan jäädä viimeiseksi. Ensi vuonna joku muu sitten tilailee ginibaariin kymmeniä litroja omenamehua ja tiskailee kiireisinä hetkinä glögimukeja. Monille muillekin torilla työskentely on vaihe, ja kun opinnot on saatu kasaan, laitetaan joulunpunainen Kalevala-huppari naulaan ja saavutaan vain moikkaamaan kavereita ilmaisen glögin kuvat silmissä kiireisenä lauantai-iltana. Toivottavasti 12 kuukauden päästä olen täällä taas, mutta lomalla.

Silloin voisin ehkä arvostaa joulutorin tungosta, kaikkeen tarttuvaa loimulohen käryä ja iloisesti juopuneita porukoita, jotka kilistelevät glühwein-kupeillaan ja laulavat Ein Prositia täysin rinnoin.

Näin tonttuhommissa nuutuneena toivon, että joulu tulla jollottaisi jo nopeasti. Todistetusti aika kuluu nopeammin blogeja lukien (mieluiten torttu toisessa ja glögimuki toisessa kädessä), joten tässä lista muihin joulukalenteriin osallistuvista blogeista.

Luukku 1: Anniinan kulma / Italia

Luukku 2: H niin kuin Hausfrau / Saksa

Luukku 3: Viinilaakson viemää / USA

Luukku 4: Maurelita / Ranska

Luukku 5: Hollanninhippiäinen / Hollanti

Luukku 6: Suomalainen im Allgäu / Saksa

Luukku 7: Alla kaalipuun / Uusi-Seelanti

Luukku 8: Kappelikukkulan kuulumisia / USA

Luukku 9: Viisi kymppiä lasissa / Luxemburg

Luukku 10: Viherjuuria / Saksa

Luukku 11: Hollanninsuomalainen / Hollanti

Luukku 12: Tahdon Asiat / USA

Luukku 13: Matkani tuntemattomaan / Ruotsi

Luukku 14: Melkein tropiikissa / Espanja

Luukku 15: Vihreän saaren emäntä / Irlanti

Luukku 16: Oh, wie nordisch! / Saksa sekä Nordic Days / Saksa

Luukku 17: The Unknown And Beyond / USA

Luukku 18: One with Alpenglow / Saksa ja Unkari

Luukku 19: Ruovesi blogi / Itävalta ja Unkari

Luukku 20: Wonderworld of Noora / Viro

Luukku 21: Heidin Italia / Italia

Luukku 22: À la Helvetia / Sveitsi

Luukku 23: One glass of milk, please / USA

Luukku 24: Life in English / Australia sekä Konalla / Hawaii, USA

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Eeva / Oh, wie nordisch! 18.12.2018 at 15:28

  No huh huh, ihan huimaa päätä ton kertomuksen jälkeen, ja osaa vähän enemmän arvostaa työntekijöitä, kun itse seisoo Glühweini kädessä Stuttgartin joulutorilla, mikä muuten on kaunein näistä kolmesta ;-)

  Hyvää joulua sinulle!

  • Reply Sunna 18.12.2018 at 16:39

   Miekin siirryn mieluusti jatkossa sinne kojun paremmalle puolelle. On täällä kyllä todella hauskaakin, meinaa vaan turnausväsymys voittaa. Frohe Weihnachten! :)

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 18.12.2018 at 20:12

  Se on totta et joulumarkkinatyö on raskasta, mutta toisaalta se antaa sitten paljon. Niitä muistoja on sitten hauska muistella muutaman vuoden päästä. Tsemppiä vielä, pari päivää jaksaa, jaksaa.

  • Reply Sunna 19.12.2018 at 11:14

   Niinpä, yleensä antoisa ja raskas tulevat samassa paketissa. Danke dir, kyllä jaksaa! :) Hyvää joulua Allgäuhin!

 • Reply Maurelita 19.12.2018 at 10:37

  Vau, jo pelkästä lukemisesta tuli hengästynyt olo, mutta samalla mikä kokemus ja tunnelma ! Ihana kirjoitus, ja nauti sitten ansaitusta lomasta. =D

  • Reply Sunna 19.12.2018 at 11:15

   Kiitos kauniista kommentista! Kyllä nautin – itse asiassa nyt baaritilausta tehdessä väsään samalla listaa kaikista niistä laiskottelun muodoista, jotka sitten joululomalla ja tammikuussa maistuisivat :D

 • Reply Viherjuuria 19.12.2018 at 13:03

  Huh, onpa ollut epäonnea!
  Onneksi osaat nähdä valoista puolet ja myöhemminhän kaikki vaan naurattaa, mutta ymmärrän, jos tämä on se viimeinen kerta =)

  • Reply Sunna 20.12.2018 at 20:33

   Niinpä, kyllä naurattaa… tänäänkin meillä meni glögikojun letkut mukkelismakkelis ja lastenglögistä tuli sekoitusta ja aikuisten glögitankista alkoholitonta lastenglögiä. Tj 3.

 • Reply Muusa 19.12.2018 at 23:09

  Voi apua! Aika sissi olet! Hyvää ja rauhallista joulua lapin hangille.

  • Reply Sunna 20.12.2018 at 20:34

   Voi kiitos! Mutta tämä on vain ohimenevää. Ihanaa joulua teillekin! :)

 • Reply Annamari 22.12.2018 at 14:47

  Musta olisi tosi ihana tehda edes kerran tallainen sesonkityorupeama. Uskon, etta rankkaa on, mutta taatusti myos antoisaa. Saadaanko tammikuussa lukea lukemattomista laiskottelun muodoista? 😃 Hyvaa joulua!

  • Reply Sunna 26.12.2018 at 21:57

   Suosittelen pienoisella varauksella! Tarviihan tuohon stressinsietokykyä ja seikkailumieltä, mutta keikasta voi saada myös ihan älyttömästi irti. Ooh, alan kerätä listaa jo heti. Ihanaa joulua sinulle :)

  Leave a Reply