Yleinen

Tärppejä Belgradiin

9.11.2018

Balkan näyttää nostavan suosiotaan sekä suomalaisten että muiden matkailijoiden kirjoissa, mutta suurin osa suuntaa silti Välimeren puolelle lomapäiviään viettämään. En ole törmännyt osuviin, konkreettisiin Belgrad-vinkkeihin muualla kuin Merin blogissa (kiitos niistä, olivat kullanarvoisia), joten tässäpä muutama sellainen Serbian pääkaupunkiin suuntaaville! Paljoa en tiedä, myönnän sen jo alkuun.

IMG_7259IMG_7251
IMG_7253

Sota

Nato pommitti Belgradia aivan 2000-luvun kynnyksellä, ja räjähdysten jäljet näkyvät vielä rakennuksissa. Esimerkiksi vanhan puolustusministeriön raunioita vartioidaan vielä sotilasvoimin. On hyödyllistä oppia kaupungin ja maan verisestä historiasta, mutta ei antaa sotatarinoiden määritellä Belgradia tai serbialaisia. He katsovat parhaansa mukaan kohti tulevaisuutta, eikä vuoden 1999 pommitusta huomaisi katukuvasta, ellei tietäisi. Belgrad kuhisee ilakoivaa elämää: lapsiperheitä kahviloissa, miesporukoita katsomassa jalkapalloa, eläkeläisiä turinoimassa puistossa komeiden kukkaistutusten keskellä. Elämä voitti Belgradissa.

Zemun

Habsburgien Itävalta-Unkari ulottui aivan Belgradin porteille asti, ja Zemunin kylämäinen pikkukaupunki muistuttaa entisestä valtakunnanrajasta. Zemun tönöttää aivan Belgradin kyljessä, mutta se eroaa sekä Belgradin keskustan että neuvostolähiöiden ulkomuodosta valtavasti itävaltalaistyylisine valkoisine puu-laastitaloineen ja katolisine kirkkoineen. Zemuniin tullaan kesäisin nauttimaan auringosta ja merellisestä menosta Tonavan varrella, mutta kelpasi siellä lokakuussakin kävellä katsomaan maisemia (ja kissoja) kukkulalle. Pääkadun ainoasta kahvilasta sai eurolla niin paksua kaakaota, että lusikka jäi siihen pystyyn. Zemuniin pääsee paikallisbussilla noin 150 dinaarin eli 1,5 euron hintaan, mutta sinne voi myös polkea pyörällä Sava-joen rantabulevardia pitkin.

IMG_7290IMG_7308
IMG_7300

Neukkuisa Novi Belgrad

Sosialistimenneisyyden ystäville Belgrad antaa parastaan. Kun historiallinen Belgrad jäi kasvavalle väestölle auttamatta liian pieneksi toisen maailmansodan jälkeen, isä Tito päätti tarjota kansalle katon pään päälle Sava-joen toisella puolella. Novi (uusi) Belgrad kohosi kunnianhimoisesti kohti korkeuksia; korskean leveät bulevardit erottivat parikymmentäkerroksiset asuinbunkkerit toisistaan. Novi Belgradin rakennukset, puistot ja kaikki infra edustavat brutalismia parhaimmillaan. Novi Belgradissa on toki paljon muutakin kuin suurimman osan belgradilaisista koti: on ostoskeskusta, jalkapallostadionia ja massiivinen virkistysalue joen rannalla.

Syö kuin kuninkaallinen

Unkarissa asuvalle harva maa tuntuu edulliselta, mutta Serbia oli iloinen poikkeus. Sitä paitsi balkanilainen keittiö vie kielen mennessään, ja löysin myös kasvissyöjänä maittavaa purtavaa kaikkialta paitsi gyros-kojuista. Nappasimme parina aamuna lähileipomosta lämpöisiä pinaatti-juustotäytteisiä börek-rullia, ja kahvia juovat kaverini kehuivat tujua Balkan-sumppia erittäin virkistäväksi makuelämykseksi.

Suosittelen serbialaista ruokaa etsivälle todella lämpimästi Walter-nimistä ravintolaa. Sieltä saa todella kohtuuhintaan paikalliset lihapötkylät cevapit, herkulliset mezet ja niin raikasta shopska-salaattia, että ryystin jopa kulhon pohjalla uiskentevan tomaatti-juustomehun. Tilasimme pöydän täyteen herkkuja ja juomia, ja loppulasku oli neljältä erittäin nälkäiseltä nuorelta naiselta 18e. Sitä paitsi ravintolan läpi kasvaa puu – mene, näe ja koe!

IMG_7301IMG_7305

Drinkkivinkit

Virolainen matkakaverimme mainosti koko reissun ajan balkanilaisen rakija-viinan terveyttä edistäviä ja mieltä ja kehoa lämmittäviä vaikutuksia, joten maistelimme eri hedelmistä käytettyjä versioita. En ole ihan varma, kuinka oikeassa ystäväni oli, mutta rakija-lasillinen kuuluu olennaisena osana serbialaiseen ateriaan.

Belgradin yöelämä on jakaantunut monille eri alueille, joista erikoisin ja ylellisin lienee Sava-joen keskustan puoleinen ranta. Siellä pukumiehet taluttavat käsikynkässä viimeisen päälle pynttäytyneitä, pitkiä ja näyttäviä naisseuralaisiaan, ja parien ikäero saattaa hyvin yltää puoleen vuosisataan. Parhaimpiinsa pukeutuneet parit ja kaveriporukat siemailevat rakija-pohjaisia cocktaileja tai kalliita viinejä lämpölamppujen alla värikkäästi valaistuilla terasseilla tai tanssahtelevat live-musiikin tahtiin akvaariomaisten baarien sisällä.

+ Maantiedenörttäystä

Tonava ja Sava kohtaavat Belgradin linnoituksen edessä, ja ihan kuin kahden ison joen risteyksessä ei olisi tarpeeksi, niiden mukana törmäävät myös Pannonian tasanko pohjoisessa ja maantieteellinen Balkan etelässä. Belgrad on idän ja lännen portti (yksi niistä), ja siltä se myös tuntuu. Sitä paitsi kun bussi ylitti rajan, balkanilainen diskoralli alkoi pauhata kaikista kaiuttimista. Ihailen rajapintoja. Ovatko ne oikeita vai vain meidän mielissämme?

Kuvat Zemunista. Yritin rajoittaa kissa-aiheet yhteen kuvaan, ja töin tuskin onnistuin. 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ismo Lehtonen 10.11.2018 at 07:38

  Hei!
  Hyviä huomioita Belgradista, kuten tuo, että täällä katsotaan eteenpäin.
  Kuitenkin korjaus: Belgradia ei pommitettu tuusannuuskaksi 2000-luvun kynnyksellä. NATOn pommitukset olivat hyvinkin valikoivia ja pahasti kaupunkia pommitettiin 1941
  toisessa maailmansodassa.. Silloin asialla olivat natsit.
  Rakijaa ei mausteta hedelmillä, se tehdään niistä. Suosituin on luumu.
  Parhaat kelluvat baarit ovat Savan toisella puolella. Tonavan varrella on myös. Kelluvia hostelleja, joissa mekin vietimme ekat Belgrad-yömme :)

  • Reply Sunna 10.11.2018 at 14:53

   Kaikki korjattu tekstiin, kiitos Ismo! Jep, halusimme käydä tuntemassa olomme erittäin joukkoon kuulumattomaksi tuolla joen ökypuolella villapaidoissa ja tennareissa.

 • Reply Ismo Lehtonen 10.11.2018 at 15:53

  Joo, kyllä Novi Beogradin puolen yökerhoissakin tuntee olonsa helposti ulkopuoliseksi :) Siellä on esimerkiksi ravintolalautta, jossa on uima-allas… Hieman vähemmänkin niitä voisi olla. Kaksi vuotta sitten joen toiselta puolelta oli vielä näköala vanhaan kaupunkiin, mutta nykyään lauttoja on niin vieri vieressä, että niistä voi melkein hyppiä toisiinsa. Ja osa on jo hylkyjä.

  Jos muuten kaipaat lisää blogeja Belgradista, niin Seuran blogiimme https://seura.fi/lahtee-raiteelta-kaksi/raivausurakka-vaihtui-muuttourakkaan olen kirjoittanut aiheesta paljonkin. Avopuolisoni Tanja puolestaan on kirjoittanut siitä(kin) omassa blogissaan, esimerkiksi täällä: https://minimaattori.com/2018/11/06/matto-kainalossa-maailmalle/

  • Reply Sunna 10.11.2018 at 19:31

   Sulla oli niin monta linkkiä, että kommentti näköjään meni suoraan roskakoriin, ohhoh! Jos tulen toista käymään, niin pitääpä kokea tuonkin puolen tarjonta. Taitaa olla vähän prameampaa jokilaivamenoa kuin Turussa. Kiitos, lueskelen toki.

  Leave a Reply