Yleinen

Vähän erilaisia Hollanti-vinkkejä

15.7.2018

Monen Hollannin-loma koostuu parista päivästä Amsterdamissa ja päiväretkestä lähikaupunkiin, esimerkiksi Leideniin, Rotterdamiin tai Utrechtiin. Tulppaanipellot ja Goudan juustomarkkinat nauttivat myös suursuosiota turistimassojen keskuudessa.

Vaikka Hollanti onkin pikkiriikkinen, löytää sieltä myös lukematon määrä vaihtoehtoisia tutkimuskohteita. En tiedä läheskään kaikkia, mutta vuoden oleskelun ja kuljailun perusteella kuitenkin aika monta! Lista on lievästi Brabant-painotteinen, sillä siellähän minä asustin.

Kuvat Baarle-Hertogista, jonne pyöräilimme kahdesta syystä: Tiina uuden maan ja minä ranskisten takia. 
IMG_5304
IMG_5289

Maakuntakaupunkeja

Tilburg, tuo Hollannin Kouvola, nauttii erittäin negatiivisesta kulttimaineesta. Ihmiset ovat laiskoja, kaupunki ruma ja meno sivistymätön. Toisaalta musiikkiskene elää ja voi hyvin, Tilburgissa voi levähtää vailla selfiekeppilaumojen kiroja ja hinnat ovat kaikin puolin kohdillaan, niin baareissa, ravintoloissa kuin majoituksenkin saralla. Mene ja katso!

Maastrichtissa ramppaa saksalaisia, belgialaisia ja ranskalaisia rikkaita matkailijoita, mutta suomalaisiin ei siellä kyllä törmää, paitsi yliopistolla. Hollannin Monacossa voi syöpötellä kallista mutta herkullista etnoruokaa, ihailla luksusputiikkien tarjontaa ja tutustua roomanaikaiseen historiaan. EU-nörtti saa Maastrichtista irti enemmän kuin kukaan muu.

Breda on sellainen pikkukaupunki, josta ei tiedä etukäteen yhtään mitään, jossa ei ole kerta kaikkiaan mitään kiinnostavaa – ja siksi juuri se hurmaakin hetkessä. Haahuilija eksyy rautatieasemalta todennäköisesti ensimmäisenä Bredan keskuspuistoon, jossa suihkulähteet solisevat ja paikalliset sätkät palavat. Breda on juuri niin nätti kuin vaikka Goudakin, mutta sen keskusaukion kuppiloissa ei joudu maksamaan turistilisää. Reipas menee linnakierrokselle, laiska jää lekottelemaan puistoon. Mitäs sitä sataa metriä edemmäs kalaan.

Groningenissa tuulee ja sataa, ja sieltä tulevat Hollannin järjestelmällisimmät ja tehokkaimmat asukit. Värikkäine puutaloineen Groningen menisi mistä tahansa pohjoismaisesta asutuksesta, mutta vanha keskusta taas muistuttaa hansakaupasta ja Saksasta. Groningen on henkeen ja vereen opiskelijakaupunki, joten rentoutumaankin pääsee.

IMG_5292
IMG_5311

Erilaisia päiväretkiä

Baarle-Hertog

Hollanti-Belgia inception – läntti Belgiaa Hollannin sisällä, jonka sisällä on vielä Hollannin murusia! Tämän rajabongarin märän unen voi saavuttaa pyöräillen esimerkiksi Bredasta ja Tilburgista. Kyläpahasessa ei itsessään ole juuri nähtävää hassujen rajalinjojen lisäksi, mutta siellä voi syöpötellä palasen erinomaista omenapiirakkaa jäätelöpallon kera. Tai kuvata puistossa palloilevia kanoja ja kukkoja. Mikäli pyöräilyhammasta kolottaa niin maar vietävästi, polkemista voi jatkaa aina Belgian Turnhoutiin asti.

Panimot

Luostaripanimoon historian havinaa nuuskimaan vaiko hipsteripanimon ipoja litkimään? Siinäpä valitset, koska Hollannista löytyy laaja valikoima molempia. Panimoravintoloista saa yleensä edullista, suussasulavaa purtavaa, joten nämä maltaiset makuelämykset sopivat koko perheelle. Suosittelen erityisesti tutustumaan trappistiperinteeseen esimerkiksi La Trappella.

Efteling

Tämä valtava hurvittelukeskus on Hollannin Disney Land, ja se on kuuleman mukaan niin mainio, ettei sinne menemiseen tarvitse edes ottaa lapsia mukaan tekosyyksi. Efteling-huvipuisto on rakennettu satuteeman mukaisesti. En koskaan käynyt siellä, sillä opiskelijabudjetti esti, mutta ne ystävät, jotka kävivät, lähtivät toistekin. Ja kolmannen kerran. Eftelingin etu on myös lippujen edullisuus siihen nähden, mitä rahalla saa: Linnanmäkeä moninkertaisesti suuremman puiston pääsymaksu on samaa luokkaa Lintsin kanssa.

IMG_5330
IMG_5326

Luontokohteita

Zeeland

Dyynejä, lokkeja, keskiaikaisia kyliä (ja rutkasti himouskovaisia) – niistä on Zeeland tehty. Hollannin etelärannikon saaret ja niemet ovat jääneet paljon tuntemattomammiksi kuin suuret kaupungit, saati sitten nimensä tältä provinssilta saanut Uusi-Seelanti, enkä ymmärrä, miksi. Zeelandissa voi pyöräillä pannukakkutuvalta toiselle, kalastaa, purjehtia ja nautiskella aurinkoisista kesäpäivistä rannalla. Tuulitakuu! Vaikka Zeeland on Hollanniksi harvaan asuttu, siellä on silti lukuisia kaupunkeja ja jopa yliopisto – fasiliteetit ovat siis kunnossa.

De Biesbosch ja Loonse en Drunense Duinen

Nämä kaksi kansallispuistoa sijaitsevat Bredan ja Den Boschin välissä. Ensiksi mainittu on luonnon ja ihmisen yhteispelillä muovaama kanavajärjestelmä, jossa piiskapajut rehottavat ja majavat pykäävät patojaan. Täällä jos missä voi bongata kaikki Länsi-Euroopan lintulajit. Nimensä mukaisesti Duinenin puisto koostuu todella hämmentävästä dyynialueesta keskellä brabantlaista mäntymetsää. Siellä voi uittaa koiria lammikossa, nautiskella piknik-lounaasta tai vaikka kuvata Spede-länkkärin.

*
Virkistävän erilaisia Hollanti-hetkiä kaikille lättänämaahan suuntaaville!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply