Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Vuokra-autolla Kreikassa – liikennekaaosta ja salaisia rantoja

23.6.2018

Vuokra-auto ei todellakaan ole se kulkupeli, jota suosin matkoillani. Oikeastaan se on ehkä viimeinen: mieluummin kävelen, pyöräilen, liftaan, busseilen tai junailen.

Kreikassa kuitenkin päädyimme ottamaan allemme neljä vuokrapyörää, sillä lentokentältä pääsisi kohteeseen bussilla vain muutamana vuorona päivässä, ja olisimme ilman omaa kulkuvälinettä jumissa turistikylässä.

Siispä meitä odotti Thessalonikin kentällä piskuinen Fiat Panda, jolle nauroi jo Hertzin asiakaspalvelijakin. Oletteko ihan varmoja, ettette halua upgradea?

IMG_5780 (kopio)
IMG_5716 (kopio)
IMG_5755 (kopio)

Panda on 60-hevosvoimainen teiden tukko. Reippaimmat ylämäet joutui nitkuttamaan sillä ylös kolmosella, mutta toisaalta sen sai parkkeerattua ihan mihin vain. Esimerkiksi lääkäriaseman eteen kahden mainoskyltin väliin. Pandan varusteisiin kuului myös ilmastointi, mikä ilahdutti meitä suunnattomasti, kun palasimme autolle rantapäivän jälkeen, ja lämpömittari näytti yli kolmeakymmentä.

Ajaminen hirvitti minua ajatuksena – ja käytännössä. Vuoristoisen Halkidikin niemimaan tiet olivat paitsi mutkaisia ja jyrkkiä, mutta myös umpeen kasvaneita. Jopa moottoritiellä möllötti syviä kraatereita. Tien joutui myös jakamaan kaikenkarvaisten seuralaisten kanssa: oli mopoja, oli keskelle tietä pysäköityjä bulgarialaisia Mersun maastureita, oli kuuroja ja sokeita papparoita kadunylityspuuhissa.

Kylttien lukeminenkin kävi työstä, sillä käytössä olivat suurimmilta osin kreikkalaiset aakkoset. Maassa maan tavalla. Muutaman risteyksissä ja rampeilla pyörimisen jälkeen solahdimme Pandoinemme kuitenkin paikalliseen liikennevirtaan enemmän tai vähemmän sujuvasti.

Sen, minkä Kreikka hävisi teiden kunnossapidossa, se kyllä voitti liikenteen sujuvuudessa. Vaikka paikalliset kaahaavatkin tällaisen tientuke-turistin mielestä kaistapäisesti, he antavat kuitenkin joustavasti tietä ja varoittavat edessä vaanivista vaaroista. Kukaan ei noudata liikennesääntöjä, mutta jotenkin autoletkat vain soljuvat sujuvasti kukin määränpäätään kohti. Aggressiivisuus ja tööttäily loistivat poissaolollaan, mikä ilahdutti leppoisaa lappilaissydäntäni.

Tänään, kun ajelin lentokentälle, ensimmäisenä päivänä vatsassa kouraisseet mäet tuntuivat pikkunyppylöiltä ja ohittelin ääriään myöten täyteen tungettuja hedelmärekkoja tottuneesti. Jälleen yksi pelko voitettu, ja Välimeren maassa autoiltu onnistuneesti ilman yhteen peltikolhua tai edes vakavampia sydämentykytyksiä. Minä nimittäin ajelin enemmän kuin oman elämänsä kylmänrauhallinen Niki Lauda, Julle, koska hän kompuroi jalkakäytävän katukiveykseen ja loukkasi jalkansa.

IMG_5892 (kopio)
IMG_5880 (kopio)
IMG_5895 (kopio)

Vaikka en olekaan yksityisautoilun suurin fani, melkeinpä näyttäisin peukkua autonvuokraukselle Halkidikissä. Ilman koslaa olisimme joutuneet tyytymään yhteen kapeaan rantaan ja ylihintaiseen turistimarkettiin. Pandalla huristelimme parin kilometrin päähän Lidliin halvan halloumin perässä.

Pandan kanssa sen sijaan päivät lensivät siivillä tätä rataa: ensin katsottiin Googlen Earthista, missä Välimeri kimalteli turkooseimpana, ja sitten rytkyttelimme kuoppien, katukoirien ja irtokivien sekamelskassa sinne. Toinen nautiskeli maisemista ja toimi apukuskina (jos viitsi), ja toinen polki jarrua ja kaasua vuorotellen puoliksi maisemista lumoutuneena, puoliksi kieli keskellä suuta keskittyen.

Halkidikin niemimaalla riitti nähtävää, eikä komeimmista helmistä yhteenkään olisi tainnut selvitä ilman autoa. Kurvailimme mutkittelevia rantaraitteja pitkin, katsastimme 700 000 vuotta vanhan kalkkikiviluolan ja kuvasimme pikkukylien kirkkoja ja kissoja. Rantakamppeetkin oli mukavaa jättää yöksi Pandaan eikä kantaa snorkkelinputkissa kolmea kiloa santaa pikkuiseen Airbnb:hemme.

Siispä Kreikan-matkaajille rohkaisuksi: rattiin vain!

PS Tosin seuraavan pitkän reissun taitan ensin Deutsche Bahnin kyydissä, sitten jalkapatikalla. Siinä ei ainakaan pääse vauhtisokeus iskemään.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elina 25.6.2018 at 13:29

    Kuinka osuvaan aikaan sattui silmiini tämä kirjoitus! Ollaan lähdössä Bulgariasta Thessalonikiin autolla piakkoin. Kreikkalainen ajotyyli ja liikenne kuulostavat olevan samankaltaisia kuin tällä naapurissa, joten rauhoittavaa teetä minulle (apukuskille) termariin ja menoksi :D

    • Reply Sunna 26.6.2018 at 11:54

      Kiitos kommentista, Elina! Etteköhän te pärjää paikalliseen ajotyyliin tottuneina ja pysty keskittymään maisemista nauttimiseen :)

    Leave a Reply