Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kreikassa löysäämässä nutturaa

20.6.2018

On kuuma. Vähän kuin saunassa tai hot joogassa: lihakset löystyvät ihan itsestään.

Kreikka-loman neljäs päivä. Ympäristö on omiaan puskemaan stressin ulos ihohuokosista samaa matkaa hien kanssa. On turkoosi meri, joka viilentää, mutta jossa tarkenee snorklailla puoli tuntia. Heinäsirkat suoltavat vuorokauden ympäri valkoista kohinaansa, tuutulaulua. Rantojen pikkiriikkiset kivet muotoutuvat juuri selälleni sopivaksi patjaksi pyyhkeen alla. Aamupalalla ja iltateellä voi seurailla kissojen kosimismenoja puutarhassa ja ihailla Batbatiksi nimettyä lepakkoa, joka tarjoaa Top Gun -tasoisen lentonäytöksen aina auringonlaskun aikaan.

IMG_5773 (kopio)
IMG_5768 (kopio)

Kun hirvi juoksee eteen moottoritiellä, sitä lyö heti jarrut pohjaan. Tonnien painoinen auto ei kuitenkaan pysähdy heti, vaan fysiikan lain pakottavat sen liikkeen jatkumaan. Negatiivinen kiihdytys, tavarat saattavat lennellä. Lopulta metallikori kuitenkin seisahtuu, ja eläin jatkaa matkaansa kohti pientareen hirviaitaa ja sen yli.

Samalla tavalla ylivireinen keho ja mieli posottavat menemään, vaikka enää ei tarvitsisi. Ensimmäiset päivät herättiin aikaisin ja yritettiin suorittaa rantoja: catch’em all ja mitä tänään syötäisiin. Kellontarkkaa kyljenkääntämistä, pulikointia ja snorklausta.

Eilen pysähdyimme reissun kämäisimmälle hiekkakaistaleelle, jossa paikalliset teinit kikattelivat mini-speedoissa ja -bikineissä. Juotiin kädenlämpöistä kokista ja bongailtiin rapuja kivikosta vielä silloinkin, kun lapsiperheet kasailivat jo aurinkovarjojaan.

Puhuimme siitä, miten hyvä oli käydä palauttamassa gradunpentele ja lähteä lähes suoraa tietä lentokentälle. Vaihtaa täysin maisemaa ja jättää suorituspaineet taakse.

Tulimme siihen tulokseen, että jokainen gradunpalauttaja pitäisi määrätä viikon pakkolomalle heti, kun paperiversiot on kiikutettu kansliaan. Ei tarvitsisi toki lähteä Kreikkaan asti, mutta sellaiseen ympäristöön, jossa mikään ei muistuta kirjaston ryhmätyötilan sohvilla koetuista hermoromahduksista.

IMG_5761 (kopio)
IMG_5775 (kopio)
IMG_5777 (kopio)

Täällä Thessalonikin lähellähän voisi puuhailla vaikka mitä. Kuljeskella intohimoisesti suurkaupungin katuja, maistella jokaista ruokalajia, kiertää museoita ja perehtyä eurooppalaisen demokratian alkukotiin.

Tämä ei ole sellainen loma.

Syön kreikkalaista salaattia ja suklaajäätelöä, kikattelen John Irvingin kenties kehnoimmalle kirjalle (joka sekin on mahtava) ja syljeskelen vettä snorkkelista, kun en viitsi säätää sitä oikein.

Olemme pistäneet muutaman hyödykkeen pannaan, esimerkiksi herätyskellon ja sähköpostin.

Ihan kuin lihaksetkin, aistit ja ajatukset palautuvat entisiin, löysiin mittoihinsa. Pinkkejä kukkia, violetteja kukkia, jättihämähäkki puutarhatuolin alla. Öisin mouruavat kissat ja ulvovat koiraeläimet. Aurinkorasvan haju rantamekossa. Hymy peilissä.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna 20.6.2018 at 12:38

  Viikon pakkoloma kerran vuojessa kaikille suorittajille <3 Mut joo, toi olis hyvä.

  • Reply Sunna 20.6.2018 at 19:53

   Kyllä, siinä olis ideaa. Ei tarvi Kreikkaan asti mennä, mutta eipä tämäkään huono idea ollut <3

 • Reply Elisa-Maria 24.6.2018 at 14:51

  Kuulostaa niin tutulta tuo gradun palauttaminen ja sen jälkeen jonnekin kauas uusiin maisemiin ampaiseminen! :) Minä lähdin samaan suuntaan, mutta päädyin Kroatiaan ja Montenegroon. Maisemanvaihdos tekee tuollaisen urakan jälkeen uskomattoman hyvää. <3

 • Reply Sunna 24.6.2018 at 17:36

  Onnea sullekin valmistumisen johdosta, valtava urakka takana <3 Pitäähän sitä juhlistaa! Ja kertyneestä stressistä tekee valtavan hyvää päästää irti, helpoten se onnistuu juuri vaihtamalla maisemaa. Kroatia ja Montenegro kuulostavat myös oikein päteviltä pakopaikoilta.

 • Leave a Reply