Yleinen

9 x huonoa Hollannissa

23.4.2018

Olen aiemmin keksinyt Hollannista jo kymmenen hyvän kohdan listan, mutta nyt on maanantai, allergia painaa ja gradu tympii. Jotta Darth Vader, al-Assad ja kumppanit eivät kuitenkaan suistaisi sydämiämme pimeyteen, keljutusten lista on kehuja hippasen verran lyhempi.

Risutkin kannattaa lukea yleistysvaroituksen kera. Monessa kohdassa pitäisi varmaan lukea ”suurin osa Hollannissa asuvista ihmisistä”, mutta olen vetänyt mutkia suoriksi ja vain lätkäissyt ”hollantilainen”. Maailma on harmaa eikä mustavalkoinen.

IMG_4973 (kopio)

1. Ihmisten määrä

Tiedetään, monissa suurkaupungeissa on paljon tiiviimpi tunnelma. Mutta Hollannista on liki mahdotonta löytää kolkkaa, jota ei joutuisi jakamaan joidenkin 17 miljoonan väkiluvun edustajien kanssa. Kansallispuisto? Sunnuntai-iltakävely? Supermarketti maanantai-aamupäivänä? Ei, ei ja ei. Junassa voi harvemmin istua niin, ettei viereen parkkeeraa paikallista ghettoräppiä täysillä minikaiuttimesta luukuttava jonne, ja pyöräteillä saa körötellä papparalauman perässä hampaitaan kiristellen. Ja ei, hollantilainen ei anna tietä – siitä lisää kohdassa 9.

2. Luonnon puute

Lappilaiselle Hollannin luonto on täysi vitsi: istutettuja puistoja bulevardeineen tai muutaman hehtaarin koskematon rantadyynipläntti. Täällä ei yksinkertaisesti ole alueita, joissa voisi vaikka kävellä kilometritolkulla ilman näköyhteyttä asutukseen, teihin tai ratakiskoihin. Minulle tämä on ollut viimeinen niitti ”en-koskaan-muuta-Hollantiin-pysyvästi”-arkkuun, koska erämaaluonnon puute tekee minusta onnettoman kuin lasten eläintarhan apaattisista bambeista.

(Ja mistä vetoa, että kun näin vannon, niin kymmenen vuoden päästä kasvatan täällä ulkosuomalaista vekaraa, jonka ainoa kosketus luontoäitiin ovat ne kaurisrukat kanaverkon takana.)

3. Leipä

Täällä ei saa supermarketista hyvää leipää. Piste. Syömäkelpoista saa, mutta kaikkeenhan tottuu: ihminen on sopeutuvainen laji. Leipomoiden herkkulimput maksavat mansikoita. Markettien leipä on paahtismaista, epäilyttävän pehmeää ja luonnottoman väristä. Leipää kuulemma värjätään ruskeaksi, että se näyttäisi terveellisemmältä. Olen luovuttanut paikallisen pullan kanssa täysin ja siirtynyt Wasan näkkäriin täyspäiväisesti.

4. Töykeys

Sanoin, että hollantilainen suorapuheisuus on hyve. Osittain. Mutta osataan täällä olla kyllä todella ikäviäkin. Asiat sanotaan toisinaan liian suoraan, ja monet kiertelyyn tottuneet eteläeurooppalaiset kuuntelevat paikallisten laukomia totuuksia korvat punaisina ja häpeissään. Hollantilainen ei usein tajua loukkaavansa, vaan kommentoi tuttaviensa painoa/kasvatusmenetelmiä/elämänvalintoja aivan pokkana. Eräskin paikallinen kaverini sanoi kerran ensin, että arvostaa naisissa vain naisellisia eleitä ja huoliteltua ulkonäköä, ja täräytti heti perään, että olen miehisimpiä hänen tapaamiaan naisia.

Hollantilaiset ovat myös tavattoman nuukia. En muista yhtään kertaa, että paikalliset olisivat tarjonneet esimerkiksi juoman kaverille – lokitus on enemmänkin homman nimi. Tai eevilstöömäinen lainaan-enkä-palauta. Ostin syksyllä facebook-kirppikseltä ikea-lampun. Sen lisäksi, että varjostin oli tuhannen päreinä, tyttö ruuvasi vielä hehkulampun irti valaisimesta ja sanoi, ettei se tietenkään kuulu hintaan.

IMG_4955 (kopio)5. Kierrätyssysteemi

Se, että minä haukun kehittynyttä ja toimivaa kierrätysjärjestelmää, on jo melkoinen oksymoroni. Minusta jokaisen pitäisi kierrättää kaikki, esimerkiksi teepussien pikkuniitit. Mutta täällä siitäkin puuhasta on onnistuttu tekemään vastenmielistä. Kaupunki antaa jokaiselle talolle kaksi kaksilokeroista roskapönttöä, joihon roskat lajitellaan itse. Vuoroviikoin pänikät raahataan kadulle, tismalleen oikeaan kohtaan ja oikein päin, ja roska-auto tyhjentää ne aamuyöstä. Hommassa pännii 3 asiaa:

 1. Roskakuskit huudattavat kesän 2010 hittejä aivan liian varhain aivan liian pitkään, koska joka spönderin tyhjennys kestää.
 2. Jos astia on liian täynnä, niin SE JÄTETÄÄN TYHJENTÄMÄTTÄ.
 3. Pönttöjen sisältö pistotarkastetaan toisinaan, ja väärin kierrättänyt talo saa rapsakat 90 euron sakot.

Eli pakko on kierrättää, siitä on tehty saatanan vaikeaa, ja huonosta yrityksestä kirjaimellisesti sakotetaan.

Eipä unohdeta myöskään sekopäisiä astiayhdistelmiä. Tetrapackit, muovit ja alumiini menevät yhteen lokeroon – millä logiikalla? Lasipulloja roska-autot eivät edes hae, vaan ne pitää raijata erikseen lähikaupalle.

Mutta siis niin. Hyvä, että kierrätetään. Ehkä.

6. Rakennuskanta

Hollantilaiset talot ovat kyllä nättejä ulkoapäin, jos puoligoottilainen tiilimeininki sykähdyttää. Sisältä puolestaan moni muistuttaa isäni sanoin rotankoloa. Portaikot ovat niin korkeita ja kapeita, ettei niitä kannata edes yrittää ylös pitkäksi venähtäneen illan jälkeen. Monet talot ovat ilmeisesti mukavia ja hyvässä kunnossa sisältä, mutta kaikki näkemäni opiskelija-asunnot lahoavat pystyyn, koska eiväthän opiskelijat tarvitse esimerkiksi toimivaa lämmitystä. Ikkunoissa on usein yksinkertainen lasitus, ja niistä vetää niin, että vikinä käy öisin. Ilmanvaihto ei pelitä missään, enkä ole koskaan nähnyt tätä määrää tasakattoja. Arvatkaapa vaan, viihtyvätkö homeitiöt täällä meri-ilmastossa. Kun mustia läikkiä ilmestyy suihkuun, niihin ruikitaan homesprayta, napautetaan varmaan kengänkannat yhteen, suljetaan silmät ja toivotaan, että schimmel vaan maagisesti katoaa.

Ja homeallergia, se on täyttä humpuukia se.

7. Sade

Tarviiko tästä nyt sanoa mitään. Ensi viikon sääennuste lupaa pisaroita taivaalta jokaiselle seitsemälle päivälle. Mistä olen kyllä nyt siitepölykauden keskellä kiitollinen.

8. Aina oikeassa -mentaliteetti

Hollantilainen ei lähde väittelyyn kuuntelemaan eikä oppimaan. Hän lähtee todistamaan, että kaveri on väärässä ja hän itse oikeassa. Kiivasta keskustelua käydään siihen asti, että kaveri myöntää tappionsa.

Samaan ongelmaan niputettakoon, että kun hollantilainen kysyy, pitääkö ulkomaalainen tästä kaikkien kukkien maasta, on vain yksi oikea vastaus: kyllä. Mikäli sanoo ei, saati intoutuu kritisoimaan, hollantilainen loukkaantuu sydänjuuriaan myöten ja aloittaa puolen tunnin räntin siitä, miksi ulkomaalainen on väärässä. Hollanti on maailman paras maa, eikä se ole mielipide, vaan fakta. Hollannissa ei ole mitään huonoa, paitsi ehkä sää, eikä hollantilainen vaihtaisi sitäkään pois. Se lujittaa luonnetta.

9. Liikennekulttuuri

Täällä ei joudu pelkäämään liikenteessä henkensä edessä, kuten esimerkiksi Venäjällä, mutta kuppi kiepahtaa nurin heti, kun kotiovi loksahtaa kiinni. Ihan sama, mikä kulkupeli hollantilaisella on alla, niin ideologia on minä ensin. Saattaa ehkä johtua osittain iästäni ja sukupuolestani, mutta kukaan ei koskaan anna täällä minulle tietä. (Haikeat terkut Wieniin, jossa lenkkeilijä päästettiin aina hymyn kera suojatien yli.) Jos kapealle jalkakäytävälle mahtuu minä ja hollantilainen täti, joudun odottelemaan parkkeerattujen autojen välissä, että täti porskuttaa ohi. Sama toistuu tasa-arvoisissa risteyksissä autolla ja pyörällä. Autot ohittelevat toisiaan vasemmalta ja oikealta hullulla vauhdilla täysin vastuuttomissa paikoissa, ja kapeilla asuinkaduilla kaahataan katsomatta risteyksessä vasemmalle tai oikealle. Joka ikinen päivä säästän oman henkikultani äkkijarrutuksella pyörällä, ja olenpa kiskaissut pari kertaa ojaankin autoa väistäessäni.

Motareilla kiihdytellään ja ohitellaan kiimaisina. Ilmeisesti on hollantilaiskuljettajalle maailmanloppu, että mummolaan saavutaan 32 minuutissa puolen tunnin sijaan. Pitkiin matkoihin tottuneena päähäni ei vain mahdu, miten voi olla aina niin kiire, että hyväksyy aiheuttavansa käytöksellään hengenvaaran kanssaihmisille. Äläpä hättäile, istumma mättäälle.

Loppukevennys: Oletko koskaan miettinyt, paiskotaanko Amsterdamin kanaaleihin paljon pyöriä? Ja mitä kaikille niille surullisille sinkulanraadoille käy?

Näin.

IMG_4960 (kopio)
IMG_4964 (kopio)

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sini 23.4.2018 at 21:53

  Toi liikennekulttuuri kolahti. Itseäni kuumotti pari kertaa tien ylittäminen pelkästään polkupyörien takia :D

  • Reply Sunna 23.4.2018 at 22:01

   Totta, pyörätkin osaa olla hengenvaaraksi. Varsinkin Amsterdamissa tai Rotterdamissa, Tilburgissa ei pyöräruuhkia kyllä onneksi ole toimivien tiejärjestelyiden takia.

 • Reply Jennimt 24.4.2018 at 11:42

  Mä oon tässä sun etelänaapurissa, täällä on myös ns. jätteiden pakkolajittelu: erivärisiin pusseihin eri jätteet ja kadulle odottaa tiettyinä päivinä. Pussit maksavat maltaita, mistä johtuen sitä roskaa on sitten paljon luonnossa ja teillä. Kun asun vielä tässä etelänaapurissa köyhemmässä, ranskankielisessä osassa, niin luulis että joku laskisi yhteen 1+1, mut so far no ;) tää oli hauska kirjoitus!

  • Reply Sunna 24.4.2018 at 12:02

   Kiitos Jenni! Oon kuullut tuosta Belgian jätesysteemistä niin paljon huonoa, että pakko sanoa, että meillä on täällä kissanpäivät tuohon verrattuna. Teillä on moni kulinaarinen asia paremmin (esimerkiksi Belgiasta saa syömäkelpoista leipää ja parempia herkkuja), mutta kyllä Hollannissa on myös Belgiaa paremmat tiet :D

 • Reply Eija 24.4.2018 at 15:31

  Noh… Terkut Länsi-Afrikasta ?
  Tosiin, moni asia täällä paremmin. Mieluummin täällä kuin muualla, vaikkei uusikaan presidentti ole saanut ratkaistua jäteongelmaa, liikennesäännöistä puhumattakaan. Saattaapi joku ehkä niistä jotain tietää, mutta … Maassa maan tavalla tai maasta ulos. Ja sitä paitsi, kortilla ei ajeta.
  Ihmisten ystävällisys saa ongelmat tuntumaan pienemmiltä ja kuittaa monen monta asiaa.

  Hyvä oli kirjoituksesi.

  By the way…. Täällä on todella paljon hollantilaisia, liikaa, vaikken rasisti olekaan.

  • Reply Sunna 24.4.2018 at 15:58

   Kiitos kommentista Eija! Nämä kaikki listaamani jutut ovat ihan pikkuongelmia, joista tällainen etuoikeutettu länkkäri narisee, kun ei oikeita ongelmia ole (tai ei niistä viitsi julkisesti puhua). Ystävällisyys on kyllä ihana juttu!

   On se kumma, miten hollantilaisia on vain 17 miljoonaa, mutta heihin tuntuu törmäävän yhtä usein kuin saksalaisiin maailmalla. Ehkä hollantilaisiakin jurppii oma kotimaa.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 25.4.2018 at 05:29

  Hah, tää oli hauska :D Hollannissa oon pari kertaa pyörähtänyt, mutta sen verran lyhyesti, ettei siinä ole oikein ehtinyt nokka tuhista huonojen asioiden bongaamisen suhteen. Yksi asia joka mua kuitenkin kummastutti, on maan ihmeellinen korttimaksukulttuuri. Mikään kansainvälinen kortti, joka toimii jossain Etelä-Amerikan eteläisimmässä kaupungissa asti, ei tunnu toimivan siellä. Eipä siinä, eihän raha-asioiden kannata helppoja olla! :)

  • Reply Sunna 25.4.2018 at 11:54

   Kiitos Noora :D Kyllä! Tuo korttiasia otti alkuun aivan jumalattomasti kaaliin, mutta kun sain paikallisen Maestron, niin sitten unohtui. Mutta onhan se kumma. Ja Lattareissa puolestaan raha-asiat hoituvat yllättävän helposti minunkin mielestäni.

 • Reply Anu / Mielilandia 25.4.2018 at 22:46

  Haha, samaa mieltä about kaikesta. :D Paitsi tuohon Hollanti on maailman paras maa -ajatteluun en ole törmännyt, liekö sitten sattumaa tai paikallisia eroja? Pikemminkin mun kokemus on, että monet hollantilaiset (nuoret) ihmettelevät, miksi joku haluaa juuri tänne asumaan. Tosin voihan tää johtua siitä, että en ole kauheasti kritisoinut ja hollantilaisilla on ”joskus” tää tapa olla eri mieltä ihan vaan vastaanväittämisen ilosta. ;) Siihen ja kamikaze-urpoihin moottoritiellä en välttämättä totu täysin koskaan.

  • Reply Anu / Mielilandia 25.4.2018 at 22:50

   Ai niin ja se vielä, että toi kierrätysjuttu on kaupunkikohtaista. Nykyisessä kotikaupungissani se toimii mainiosti, ja esim. kaduille jätettävien roskien keräämisestä luovuttiin viime vuonna kokonaan ja sen tilalle tuli enemmän niitä maanalaisia keräysastioita. Kierrätys on täällä tosi helppoa. Moni kunta, näemmä myös Tilburg voisi ottaa vähän mallia!

   • Reply Sunna 26.4.2018 at 00:21

    Haha, voi ei :D sulla on täältä vielä pidempi kokemus. Nuo maanalaiset astiat on loistavia! Meillä on muutamassa paikassa, mutta ne ovatkin sitten aina täynnä. Ketuttaa kyllä pyöräillä kolmen eri roskasäkin kanssa lähi-Jumbolle vain todetakseen, ettei mahdu, ja sitten tasapainoilla roskakasan kanssa takaisin kotiin :D Jos jotain, niin täällä oppii kyllä pyörätaituriksi.

    Veikkaan, että mulle on tullut moni loukkaantuneena länkyttämään Hollannin parhaudesta, koska kirjoitan Hollanti-aiheisia kolumneja yliopiston lehteen vakkarina. Journalistinen sisältö jää aika heikoksi, jos aina vaan kritisoimatta hehkutan maata, joten kyllä risujakin tulee julkaistua.

  Leave a Reply