Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Arvostelu: Au pairit Miamissa

2.4.2018

Minulla ei missään nimessä pitänyt olla tänään aikaa bloginkirjoittelulle. On esseetä, lehtijuttua, gradua ja vielä keittiön jynssäys. Mutta kielletty hedelmä houkuttaa aina.

Gradunvälttelynä olen katsonut pääsiäisenä läpi koko Au pairien uuden kauden. Neljä 18-21-vuotiasta suomalaisnuorta lennätettiin kolmen kuukauden työkeikalle aurinkoiseen Miamiin, jossa heitä odotti suuri tuntematon.

Olen itse sekä työskennellyt au pairina neljä kuukautta Sveitsissä että kirjoittanut kolmisen vuotta sitten ilmestyneestä Los Angelesin kaudesta, joten minulla on melkoisesti kosketuspintaa aiheeseen. (Sitä paitsi Temptation Island ei näy ulkomailla ilman VPN:ää, joten jollain muulla hutullahan se on korvattava.)

Pidän edelleen kiinni siitä, että Au pairit lienee yksi Ylen raikkaimmista tuotannoista. Sekä nuoria että heidän isäntäperheitään kuvataan todella ymmärtäväisesti. Tämä tulee ilmi esimerkiksi, kun eräs au pair jättää 5-vuotiaan tihulaisen ilman valvontaa kerrostalohuoneistoon, jossa pikkuinen voisi vaikka tippua parvekkeelta. Perheen isä ja au pair selittävät kameroille ensin omat näkemyksensä tilanteesta, ja lopulta he käyvät kehityskeskustelun.

Kunnioitan myös nuoria, jotka ovat lähteneet ohjelmaan mukaan. He paitsi heittäytyvät täysin tuntemattomaan, myös avaavat koko prosessin ajan tuntojaan ja elämäänsä tv-kameroille. He itkevät illalla ikäväänsä, riitelevät kameran edessä ja lopulta sovittavat erimielisyytensä. Minusta ei tosiaan olisi ollut pohdiskelemaan tuntojani rehellisesti kameralle pitkän likapyykin ja kokkailun jälkeisen työpäivän jälkeen. En varmaan edes olisi osannut pukea tunteitani sanoiksi.

Miamiin lähetetty au pair -kaarti oli koostettu aiemmista kausista tutulla kaavalla. Oli kiintiöpoika, 18-vuotias itsensäetsijä, itsekäs draamakuningatar ja äidillinen, kiltti tyttö.

Sarja antaa kyllä osuvan kuvan siitä, mitä tapahtuu, kun kokematon nuori lähtee ensimmäistä kertaa ulkomaille etsimään jännittyneenä itseään. Au pairin työstä puolestaan ei. Tämän kauden aupeista vain yksi hoiti tonttinsa todella hyvin, ja toilailuihin keskittyminen antaa turhan pessimistisen vaikutelman sen paljon parjatun nykynuorison lastenhoitotaidoista ja kypsyydestä. Jos lähtee au pairiksi pelkästään seikkailujen ja dollareiden kuvat silmissä, niin homma on aivan väärällä pohjalla. Ainakin Sveitsissä suurin osa aupeista oli valinnut työn vähintään puoliksi siksi, että pitää lapsista ja heidän parissaan työskentelystä – myös minä.

Tällä kaudella kaikki paitsi Neea ja ajoittain Matleena olisivat sopineet paljon paremmin muuhun työhön, esimerkiksi sesonkihommiin hotelleissa tai muuhun asiakaspalveluun. Ulkomaankeikka teki kaikille selvästi hyvää, mutta ruuanlaittotaidottomien teinien ei tulisi joutua vastuuseen pienten ihmisten turvallisuudesta.

Neea lähti Miamiin mielestäni järkevin perustein: hoitamaan lapsia ja tutustumaan uuteen maahan, tässä järjestyksessä. Hänellä oli arvot kohdillaan, vaikka välillä hän tuputtikin muille mustavalkoista maailmankuvaansa. Perhe, josta hän lähti erimielisyyksien takia, otti yllättävän hyvin vastaan kritiikin kasvatus- ja elintavoistaan. Vähän vähemmän tuomitsevalla otteella Neean itseluottamusta ei voisi kuin ihailla. Kuinka vaikeaa on kertoa tatuoidulle körmylle, ettei lapsia saa pahoinpidellä? Neean rakkaus lapsia kohtaan oli liikuttavaa, ja kokemus oli varmasti yhtä sydämellinen niin aupille kuin molempien host-perheiden tenavillekin. Matka muutti Neea au paireista kenties vähiten, sillä hän oli jo valmiiksi aika vakaassa elämäntilanteessa vakaalla luonteella varustettuna. Uskoisin, että teki kuitenkin eetvarttia päästä Suomen ympyröistä isoon maailmaan.

Joona alkoi oikein loistaa Miamissa. Ei tosin työssään! Hänelle maailma aukeni ehkä eniten, sillä pikkukylässä hän oli saanut kuulla seksuaalisesta suuntautumisestaan pelkkää ilkeää kuittia koko nuoruutensa. Miamissa häntä odotti kahden isän ja yhden oman elämänsä Vaahteramäen Eemelin perhe, jossa käytiin pelaamassa beach volleyta yhtenä päivänä ja kirkossa seuraavana. Tinder lauloi, Joona pääsi deittailemaan ja komeita miehiä riitti ihasteltavaksi kaikkialla. Toivottavasti Joona muuttaa Suomessa omilleen, opettelee siivoamaan ja kokkaamaan ja pitämään itsestään huolta, niin hän voi jatkaa maailmanvalloitusta aikuisena eikä ikuisena teininä.

Matleena epäilytti minua aluksi. Hiusten- ja ripsenpidennysten ja Kardashian-meikin taakse piiloutuva, hysteerinen 18-vuotias hihittäjä – voiko tuolla kombolla tulla hyvä? No, tuli siitä. Lastenhoito pelotti Matleenaa aluksi, mutta hän näytti lopulta tulevan valtavan hyvin toimeen perheensä kouluikäisten poikien kanssa, ja hän sanoikin oppineensa rakastamaan lasten kanssa työskentelyä. Matleena sopeutui ympäriinsä todella kiitettävästi: host-perheeseen, uuteen maahan, sinkun vapauteen paratiisirannoilla. Hän uskalsi myös pistää Janelle kampoihin, kun tämä kohteli törkeästi niin toisia au paireja kuin näiden bilevieraitakin. Harmittaa vain, että Matleena pyysi käytöstään anteeksi, sillä hän ei tehnyt tosiaan mitään väärin. Uskon, että Matleena aikuistui reissulla paljon, ja että se vaikuttaa hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa isosti. Tsemppiä Matleena, pärjäät varmasti ihan missä vain!

Tapaus Jane. Kaiken oleellisen voitte lukea vauvafoorumeilta, en tahdo yltyä laukomaan ilkeyksiä tästä Seinäjoen Jodel-julkkiksesta. Harmitti vain etenkin Neean puolesta, kun Jane ryöpytti tätä juomattomuudesta. Muistanpahan ainakin, ettei yläasteelle ole kovin ikävä.

Oletko katsonut Au paireja? Mitä pidit?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Riikka 3.4.2018 at 06:29

    Kiitos tästä postauksesta, olis mennyt uusi kausi muuten ihan ohi. :D Au pairit on yksi niistä harvoista suomalaisista ohjelmista jonka voi täältä Aasiasta käsinkin katsoa ilman mitään kikkailuja ja onhan tuo nyt koukuttava sarja… Itseäni vähän ärsyttää että joka kaudelle valitaan tarkoituksella ainakin yksi tyyppi jota ei kiinnosta lapset eikä au pairin työ pätkääkän (mitä jos itse perheellisenä sais tollasen au pairin?!), mutta on kuitenkin mielenkiintoista katsoa millaista se elämä on jossain missä ei oo itse asunut.

    • Reply Sunna 3.4.2018 at 11:57

      Kiitos kommentista, ja mukavaa, ettei mennyt ohi. Jep, onhan se aika ikävää ja vastuutonta toisia au paireja sekä host-perhettä kohtaan. Onneksi itse voi sitten ehkä tulevaisuuden hostina panostaa rekryyn paremmin. Mun au pair -haastattelussa perheen äiti kysyi yhtäkkiä, mitä lääkkeitä syön ja onko mulla rikosrekisteriä. Vähän häkellytti ja vastasin, että allergialääkkeitä :D Ylipäätään mun hostit ottivat musta kyllä kunnolla selvää ennen reissua, ja minullekin muodostui samalla heistä huolellinen ja vastuullinen kuva. Ja hyvin toimi yhteistyö.

    Leave a Reply